Çelik Sektöründe 2016-14. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-14. Hafta’nın Öne Çıkanları

Vale ile Çinli COSCO, Demir Cevheri Taşımacılığında 27 Yıllık Anlaşma İmzaladı

Brezilya’da yerleşik demir cevheri madencisi Vale ile, Çinli gemicilik ve nakliye şirketi COSCO’nun, Vale’nin ürettiği demir cevherinin sevkiyatına yönelik olarak 27 yıllık anlaşma imzaladığı, anlaşma gereğince, COSCO’nun 2018 yılından itibaren yıllık 18 milyon ton civarında Vale cevheri taşıyacağı ve anlaşmanın 27 yıl boyunca yürürlükte kalacağı bildiriliyor. ( SteelFirst, TÇÜD Günlük Bülten, 21 Mart 2016 )

Vale’nin Demir Cevheri Üretimi Risk Altında

Brezilyalı demir cevheri üreticisi ve madencilik şirketi Vale’nin SteelOrbis’e yaptığı açıklamalara göre, şirketin yıllık demir cevheri üretim hacmi, çevre lisanslarının askıya alınması sebebiyle, yıllık üretim hacmi olan 200 milyon mt’a göre yarı yarıya düşerek 100 milyon mt’a gerileyebilir. Yetkililerin, yıllık üretim kapasitesi 30 milyon mt olan şirketin Brezilya’daki en büyük ikinci madeni Brucutu’nun kullandığı atık barajı dahil 88 projelerini incelediğini açıklayan Vale, Brucutu madeni için Barragem Norte’nin atık barajı olarak kullanılabileceğini belirtti. Şirket, şu anki üretim seviyesini ve pazar payını korumak için farklı yollar aramaya devam edeceklerini açıkladı. ( SteelOrbis, TÇÜD Günlük Bülten,21 Mart 2016 )

Suudi Bütçe Kesintileri, Çelik Talebini Olumsuz Etkiliyor

Suudi Arabistan’ın 2016 yılı bütçe kesintilerinin, ülkenin çelik talebini olumsuz etkileyeceği, sözkonusu etkinin rekabetçi ithalat ile birlikte yerel üretimi sınırlayacağı ifade ediliyor. Düşük seyreden petrol fiyatlarından dolayı hükümet gelirinin azalmasının, pek çok devlet destekli altyapı ve inşaat projesinin sayıca azalmasına sebep olduğu belirtiliyor. Suudi Arabistan’ın başlıca çelik tüketimini oluşturan inşaat sektöründe uzun mamullerin, filmaşin ve inşaat demiri tüketiminin, 2016 yılında çift haneli düşüş kaydetmesi bekleniyor. Bazı bağımsız inşaat demiri üretimi yapan tesislerin 2015 yılının ikinci yarısında düşük talep ve rekabetçi ithalat yüzünden kapandığı bildiriliyor. Hükümetin sosyal konutlandırma projelerini devam ettirmek istediği ve böylece altyapı projelerine olan talebin yavaşlamasını telafi etmeyi umduğu açılanıyor. Düşük seyreden petrol fiyatlarının tetiklediği gelir düşüşünün, Suudi Arabistan’daki yeni petrol ve gaz projelerini olumsuz etkilemesinin muhtemel olduğu, sözkonusu durumun yerel çelik üretici Sabic tarafından üretilen HRC ve tamamıyle ithal edilen levha tüketimini azaltacağı öngörülüyor. ( Kallanish, TÇÜD Günlük Bülten 22 Mart 2016 )

Conares Dördüncü Çeyrekte 12 İnçlik Boru Üretimine Başlayacak

BAE merkezli çelik üreticisi Conares, Jebel Ali Serbest Bölgesi’nde bulunan 12 inçlik boru tesisinde kuruluma başladığını açıkladı. Yeni tesisle birlikte şirketin toplam çelik üretim kapasitesi 1 milyon mt’a çıkacak. Yeni tesisin bu yılın son çeyreğinde faaliyete girmesi ve şirketin gelirlerinin 2 milyar AED (544 milyon $) eşiğini aşması bekleniyor. Conares CEO’su Bharat Bhatia, şirketin başka yatırımlar da planladığını, BAE’de, özellikle Dubai’de gerçekleşecek Expo 2020 ve Katar’da gerçekleşecek FIFA 2022 Dünya Kupası nedeniyle altyapı gelişimine ilişkin devam eden projelerden gelen güçlü bir talep olduğunu söyledi. Conares, BAE piyasasındaki toplam inşaat demiri talebinin %20’sini toplam çelik boru talebinin ise %25’ini karşılıyor. ( SteelOrbis, TÇÜD Günlük Bülten, 22 Mart 2016 )

Umman’da Yerleşik Jindal Shadeed Nervürlü Demir Üretim Tesisi Açtı

Umman’da yerleşik Jindal Shadeed’in 21 Mart Pazartesi günü Sohar Industrial Port’ta nervürlü demir tesisi açtığı, yeni açılacak tesisin üretim kapasitesinin yılda 1.4 milyon ton seviyesinde olduğu, ayrıca yılda 2 milyon ton mevcut kütük üretim kapasitesiyle tesisin, Umman’ın en büyük nervürlü demir üreticisi olduğu belirtiliyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği tcud.org 5/23 Tesiste Körfez İşbirliği Konseyi’nin en büyük kapasiteli elektrik ark ocağının bulunduğu, çubuk üretiminin doğrudan çelik eritme potasından gelen sıcak metallerden yapılacağı bildiriliyor. (SteelFirst, TÇÜD Günlük Bülten, 24 Mart 2016 )

NLMK Group Faaliyet Verimliliğini Artırmaya Devam Ediyor

Rus çelik üreticisi NLMK Group, büyük ölçekli faaliyet verimliliği programı Strategy 2017 kapsamında, 2014-2015 yıllarında yıllık 477 milyon $ net kazanç sağladığını duyurdu. 2014-2015 döneminde sağlanan kazancın %85’i faaliyet verimliliği programından sağlanırken, %15’i ise yatırım projelerinden elde edildi.

Strategy 2017 kapsamında uygulanan projeler sayesinde, 2015 yılında şirketin Lipetsk tesisinin üretim kapasitesi yıllık 300.000 mt artarken, tesisin sıcak şerit üretimi ise önceki yıl kaydedilen 5,9 milyon mt’dan 6 milyon mt’a yükseldi. Diğer yandan, 2016 yılında NLMK Group, Stoilensky peletleme tesisinin kurulumunu tamamlayarak ikinci yarıyılda üretime başlamayı planlıyor.

Bu sayede 2017 yılında şirketin faaliyet performansının 180 milyon $’ı geçmesi bekleniyor. Bununla birlikte şirket, 2018 yılına kadar demir cevheri konsantresi üretim kapasitesini, mevcut yılda 600.000 mt artış dahil, 2015 yılında kaydedilen seviyeye kıyasla 1,6 milyon mt artırmayı hedefliyor. Bunun sonucunda üretim kapasitesinin 2018 yılına kadar 17,3 milyon mt’a ulaşması bekleniyor. NLMK Group, 2016 ve 2017 yıllarında da yatırım projelerine devam ederek daha fazla kazanç sağlamayı beklediğini ifade etti. ( SteelOrbis, TÇÜD Günlük Bülten 25 Mart 2016 )

( Bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )

www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi