Çelik Sektöründe 2016-18. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-18. Hafta’nın Öne Çıkanları

Dr. Peter Marcus “Çelik Fiyatları 2018 Yılına Kadar Düşük Seyredecek”

Küresel çelik endüstrisinin kıdemli analisti, World Steel Dynamics yönetici ortağı Dr. Peter Marcus,  Şangay’da düzenlenen SteelHome XII Steel Development Strategy Konferansı’nda Çin çelik endüstrisi hakkında görüşlerini paylaştı.

Marcus Çin çelik endüstrisinin ihracatını azaltmak için yeterli bir hızda küçüleceğini, geçen yılki fiyat çöküşlerinin tekrarlanmasına fırsat vermeyeceğini ve iki yıl içerisinde daha sağlam bir geri dönüş yapmak için ortam hazırlayacağını söyledi.

Marcus, “2018 yılında fiyatlarının tavan yaptığını ve çelik mamullerin üretiminin düşüşe geçtiğini görebiliriz. 2015 yılının sonlarında görülen düşük fiyatlar tekrar yaşanmayacak. Bu tek seferlik bir olaydı. Fiyatlar dibe vurmasının ardından bile düşük kalmaya devam edecek. Dünya bir üretim fazlasıyla uğraşırken fiyatlarda 2018’den önce belirgin bir düzelme yaşanması ihtimali çok düşük.”dedi.

Dr. Marcus, Çin çelik endüstrisinin etkili bir şekilde yeniden yapılandırılmasının, üretimi geçen seneye göre %18 azaltarak 2018 yılında 705 milyon ton olmasına neden olacağını ve ihracatın azalmasına yardım edeceğini söyledi.

Dr. Marcus, aynı zamanda kapasite azaltımının bundan daha büyük ölçekte ve hızlı olacağını ve üretim kapasitenin 2018 yılı sonunda 215 milyon ton düşüşle 850 milyon ton olarak gerçekleşeceğini öngördüğünü belirtti.

“Çin’de kaynakların fiyat paylaşımı, diğer ülkelerde olduğundan, daha güçlü. Bir karar alındığında, inanın o kararın uygulanması ABD, Avrupa ya da Brezilya’da olduğundan daha hızlı gerçekleşmektedir. Hükümet bir şekilde firmaların makul bir sayıya çekilmesine ve kapasite azaltılmasına yardım edecektir.”

“Felaketler yaşayacağımız zamanlar geliyor. İflaslar göreceğiz, aşırı düşük fiyatlardan satılan çelik tesisleri duyacağız ve Çin’de ise durum diğer ülkelere göre daha vahim olacak” diye ekledi. (SteelGuru, 14 Nisan 2016)

Vale’nin CSP Ortaklığı Brezilya’nın Slab Üretimini %37,5 Artıracak

Medyada yer alan haberlere göre, Vale’nin ortaklık projesi Companhia Siderurgica do Pecem (CSP) Brezilya’nın slab üretimini yıllık %37,5 artıracak. Vale’nin Posco ve Dongkuk Steel ile ortak olduğu, bu yılın ikinci çeyreğinde faaliyete geçmesi beklenen ve yıllık 3 milyon mt üretim kapasitesine sahip olacak proje, Brezilya’nın slab üretimini 8 milyon mt’dan 11 milyon mt’a çıkaracak.

Dongkuk Steel, projenin bu yılın mayıs ayında faaliyet göstermeye başlamasını öngörüyor. CSP tam kapasiteyle faaliyet göstermeye başladığında, yıllık gelirinin 1,7 milyar $ olması bekleniyor. Brezilya’nın mevcut ekonomik ve politik durumuna bakıldığında, CSP’nin üretiminin tamamını ihraç etmesi bekleniyor. ( SteelOrbis, 19 Nisan 2016 )

Çin’de Yerleşik Hebei Iron and Steel Zelezara Smederevo’yu Satın Alma Anlaşması İmzaladı

Çin’de yerleşik Hebei Iron and Steel’in (Hegang), Sırbistan hükümetine ait Zelezara Smederevo çelik üretim tesisini 52 milyon dolara satın almak için anlaşma imzaladığı, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic’in yassı çelik üretimi yapan Hegang’ın, satın alma işleminden sonra Avrupa’daki en rekabetçi tesis olacağını belirttiği bildiriliyor.

Nisan ayının başında Sırbistan Ekonomi Bakanlığı’nın Hegang’ın özelleştirme kapsamındaki ihale teklifini kabul ettiği, anlaşmanın Sırbistan yetkililerinin ve AB’nin onayını aldığı, Sırbistan’da bulunan Çin Büyükelçisi Lu Sung’un imza töreninde Smederevo çelik tesisinin Çin ve Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliğine örnek teşkil edeceğini belirttiği, ayrıca Hegang’ın Zelezara’nın 5.500 kişiden oluşan mevcut çalışanlarını koruyacağı, ayrıca tesise 300 milyon dolar yatırım yapmayı planladığı ve tesisin ham çelik üretimini 2.1 milyon ton seviyesine çıkarmayı hedeflediği kaydediliyor. ( Kallanish, 20 Nisan 2016  )

( Bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi