Çelik Sektöründe 2016-21. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-21. Hafta’nın Öne Çıkanları

He Steel Zelezara Smederevo Çelik Üretim Tesisi İçin Kredi Aldı

Çin’de yerleşik bir bankanın, He Steel’e mevcut tesislerine ve firmanın yeni satın aldığı, Sırbistan’da yerleşik Zelezara Smederevo çelik üretim tesisine yatırım yapması için 600 milyon dolar kredi verdiği rapor ediliyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği celik.org.tr 8/28 He Steel’in kendi internet sitesinde, Zelezara’yı Avrupa’da yerleşik rekabet gücü en yüksek tesis konumuna getirmeyi hedeflediği, daha iyi kalite ekipman ve ürünlerin tedarik edilmesinin yanı sıra, çevreyi koruma programını hayata geçirmek için oldukça yüksek miktarda yatırıma ihtiyaç olduğunu açıkladığı kaydediliyor. ( SteelGuru, 9 Mayıs 2016 )

Çelikçilerden Çin'e İşbirliği Mesajı

Türkiye, ABD, Kanada, Meksika, Latin Amerika, Brezilya ve AB ülkelerini temsil eden 10 çelik üreticisi derneği, yayımladıkları ortak bildiriyle Çin'i kapasite fazlalığının çözümü konusunda birlikte çalışmaya davet etti. Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinden (TÇÜD) yapılan yazılı açıklamada, geçen ay çeşitli ülkelerden sektör temsilcilerinin OECD tarafından Brüksel'de düzenlenen toplantıda bir araya gelerek, sektörü olumsuz etkileyen kapasite fazlalığı sorununu tartıştıkları belirtildi. İlgili hükümetlerin küresel çelik sanayisinin karşılaştığı zorlukların üstesinden gelinmesi için bir dizi adımın atılması konusunda mutabakat sağladıkları ifade edilen açıklamada, dünyanın dört bir yanından gelen çelik üreticilerinin, bu kapsamda ortak bildiri yayımladıkları kaydedildi. Açıklamada, bazı sektör temsilcilerinin, küresel çelik kapasite fazlalığının çözülmesi bakımından önemli bir adım olarak kabul ettikleri bildiriye, Çin'in katılmaması nedeniyle duydukları endişeyi dile getirdikleri aktarıldı. Sektör temsilcilerinin, Çin hükümetinin, soruna çözüm bulma konusunda diğer hükümetlerle ortak hareket etmeye yanaşmamasının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını ifade ettiklerinin altı çizilen açıklamada, derneklerin "Çin hükümetini, OECD ve diğer platformlarda gelecek dönemde yapılacak küresel kapasite fazlalığının çözümüne yönelik çalışmalara yapıcı bir şekilde katılmaya davet ettikleri" bildirildi. ( Yeni Akit, 7 Mayıs 2016 )

Slovak Hükümeti USSK’den Hisse Alabilir

Slovakya hükümetinin, mevcut sahibinin tesisi satma kararı alması durumunda kapanmasına engel olabilmek adına US Steel Kosice’in % 34’lük hissesini satın alabileceği haber veriliyor. US Steel’in, 2013 yılında USSK’yı satmayı düşündüğü, ancak daha sonra Slovakya hükümetiyle yıllık teşvik alma konusunda anlaşmaya vararak kararını değiştirdiği, sözkonusu yıllık teşviklerin, 15 yıl süreyle 15 milyon € tutarında enerji ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olduğu kaydediliyor. Devlet yetkililerinin anlaşmanın akabinde, performans değerlendirmesi yapmak için USSK yönetimiyle üç ayda bir görüştüğü vurgulanıyor. Slovak Ekonomi Bakanı Peter Ziga’nın, tesisin el değiştirmesi durumunda, yeni alıcının standartlara uymamasından endişelendiğini, ayrıca hükümetin tesisin yeni sahibinin satın alma işleminden sonra tesisi kapatmasını önlemek amacıyla görüşmelere katılıp hisse almasının muhtemel olduğunu ve USSK’nın %34’lük hissesinin hükümete tesisin kapatılıp kapatılmayacağı konusunda söz hakkı vereceğini dile getirdiği kaydediliyor. ( Kallanish/SteelFirst, 10 Mayıs 2016 )

Tata Steel UK’nın Satış Sürecinde 7 Alıcı Bir Sonraki Aşamaya Geçti

9 Mayıs tarihinde, Hindistan merkezli Tata Steel’in İngiltere ayağındaki tesislerle ilgilenen yedi alıcının, satın alım sürecinin bir sonraki aşamasına geçtikleri, ayrıca Tata Steel UK ile ilgilenen ve satın alma işlemleri için niyet mektubu veren alıcıların yanı sıra, teklifleri reddedilen tarafların da bulunduğu kaydediliyor. Tesisle ilgilenen tarafların, satış sürecinin ivme kazanmasını sağlamak için, sürecin bir sonraki aşamasında, tarafların tesisle ilgili daha fazla bilgilendirilecekleri belirtiliyor. Tata Steel’in teklif veren tarafların kimliği ile ilgili bir açıklama yapmamasına rağmen, bir sonraki aşamaya geçen tarafların İngiltere’de yerleşik tesislerin tümünü satın almak istediklerini tasdik ettiği bildiriliyor. Ayrıca, mevcut durumda, Tata Steel’in İngiltere ayağındaki tesislerin sadece bir bölümüyle ilgilenen tarafların bir sonraki aşamaya geçirilmediği ve Hindistan merkezli Tata Steel’in tesislerini ayrı ayrı satmak istemediği vurgulanıyor. Geçtiğimiz hafta, uluslararası çelik ve metal firması Liberty House ve Excalibur Steel’in, Tata Steel’in İngiltere ayağındaki tesisleri satın almak için niyet mektubu verdikleri rapor ediliyor. ( SteelFirst, 10 Mayıs 2016 )

Vale CSA’daki Hisselerini Thyssenkrupp’a Satmak İçin Onay Aldı

Brezilya Rekabet Kurumu Cade, Vale’nin Brezilyalı ortak şirketi Companhia Siderurgica do Atlantico’da (CSA) bulunan %26,87 oranındaki hissesini ThyssenKrupp’a satmasında herhangi bir engel olmadığını onayladı. Vale’nin madencilik faaliyetlerine odaklanmak istemesi sebebiyle, Vale ve ThyssenKrupp şirketleri arasında bu yılın başında anlaşmaya varılacağı öngörülüyordu. Şirketler yaptıkları açıklamada, hisse satışının ThyssenKrupp Group’un CSA üzerindeki kontrolünü güçlendirme ve Vale’nin Brezilya’daki ve dünya çapındaki diğer yatırımlarına odaklanma isteğiyle doğru orantılı olduğunu belirtti. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği celik.org.tr 11/25 Geçen yılın haziran ayında Brezilyalı çelik üreticisi Companhia Siderurgica Nacional’ın (CSN) CSA’yı almak istediği yönündeki haberler basına yansımıştı. ThyssenKrupp Güney Amerika’nın başkanı Michael Hollermann, Vale’nin hisselerini satmasının amaçlarından birinin de CSA’nın satılabilmesine olanak sağlayabilmek için ortaklık anlaşmasının temel şartlarından birini değiştirmek olduğunu vurguladı. Thyssen’in Vale ile olan ilişkisini karışık olarak niteleyen Hollermann, iki yıl önce Vale’nin yatırımını çekerek CSA’nın satılmasına engel olduğunu açıkladı. Hollermann yerel çelik üreticileri Usiminas ve CSN’nin CSA’yı almakla ilgilenebileceklerini, ancak bu şirketlerin şu an yüksek miktarda borçlu olduklarını belirtti. Hollermann Brezilya realinin değerinin düşmesiyle CSA’nın yabancı yatırımcılar için ucuz ve cazip olacağını ve bu yüzden alıcının yabancı bir yatırımcı olacağını savundu. ( SteelOrbis, 10 Mayıs 2016 )



( Bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ