Çelik Sektöründe 2016-34. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-34. Hafta’nın Öne Çıkanları

İran, Önümüzdeki Yıl Aglomere Edilmemiş Demir Cevheri İhracatını Yasaklayabilir

İran’ın, aglomere edilmemiş demir cevheri ihracatını yerli çelik üreticilere yönlendirilmesini sağlamak ve katma değerli ürün ihracatına odaklanmak amacıyla kısa vadede durdurmayı planladığı, ancak piyasa oyuncularının söz konusu planın başarılı olmayacağını düşündükleri kaydediliyor. İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı ve Maden Sanayii Kalkınma ve Yenileme Örgütü’nden (IMIDRO) birkaç yetkilinin, demir cevheri ihracatının sınırlandırılması yönündeki planlarını açıkladıkları ve sadece aglomere edilmemiş demir cevherinin ihracatına yönelik sınırlama getirileceğini belirttikleri rapor ediliyor. İran Demir Cevheri Üreticileri ve İhracatçıları Derneği’nin (IROPEX) Uluslar arası İlişkiler Bölümü Başkanı Keyvan Jafari Tehrani’nin, söz konusu önlemin sadece aglomere edilmemiş toz cevher ve işlenmemiş cevher olarak da bilinen parça cevher ihracatına yönelik olduğunu, katma değerli ürün olan derişik demir cevheri ve pelet ihracatının, iç piyasanın ihtiyaçları karşılandığı sürece kısıtlanmayacağını dile getirdiği haber veriliyor. 

Resmi verilere göre, aglomere edilmemiş demir cevheri ihracatındaki değişikliklerin, 21 Mart 2017 tarihinde başlayacak olan yeni İran Yılı’ndan itibaren yürürlüğe gireceği, ancak mevcut durumda ihracatın sınırlandırılması için hangi önlemlerin alınacağına dair kesin bir bilginin bulunmadığı bildiriliyor. Hammaddelerin işlenme sürecinde ve ham çelik üretiminde büyük çaplı kapasite oluştuğu göz önünde bulundurulduğunda, İran hükümetinin planlarının oldukça makul olduğu, üretim zincirini dengelemek için, 2017 yılında İran’ın pelet kapasitesini mevcut seviye olan 27 milyon tondan 63 milyon tona çıkarmayı hedeflediği belirtiliyor. (Metal Expert, 9 Ağustos 2016 )

Mobarakeh Steel Company Yıllık Çelik Üretim Kapasitesini Artıracak

Iran Daily gazetesi, İranlı çelik üreticisi Mobarakeh Steel Company’nin (MSC) yıllık çelik üretim kapasitesini 2 milyon mt artıracağını duyurdu. Buna göre şirket, yaklaşık bir ay içerisinde yıllık üretim kapasitesini 5,2 milyon mt’dan 7,2 milyon mt’a çıkaracak. Bununla birlikte, MSC’nin ince slab üretimini önümüzdeki sene mart ayının ortasına kadar 750.000 mt’dan 1,5 milyon mt’a çıkarmayı ve aynı zamanda yeni bir sıcak briketlenmiş demir (HBI) hattı projesine başlamayı planladığı bildirildi. Diğer yandan şirketin geçtiğimiz hafta desülfürizasyon hattında faaliyete başlayarak desülfürize edilmiş slab üretimine başladığı belirtildi. MSC söz konusu projeler için 3,7 milyon $ yatırım yaparken, çelik sektörüne yönelik yatırımlarını artırmayı planlıyor. ( SteelOrbis, 9 Ağustos 2016 )

Borç-Hisse Senedi Takası Çin’de Çelik Kapasitesinin Azaltılmasına Katkı Sağlayabilir

Çin bankacılık düzenleme komisyonu (CBRC), Çin çelik ve kömür şirketlerinin geri ödemekte zorlandığı banka kredilerinin söz konusu şirketlerdeki hisselere dönüştürülebileceği sinyalini verdi. CBRC’nin açıklamasına göre, merkezi ve yerel hükümetlere ait varlık yönetimi şirketlerinin kömür ve çelik sektörlerinin bel kemiğini oluşturan şirketlere yatırım yapmak yoluyla borç-hisse senedi takası planına katılması teşvik edilecek. Borç-hisse senedi takasıyla kömür ve çelik şirketlerinin borç yükü hafifletilerek söz konusu sektörlerde yaşanan mali sıkıntıların giderilmesi hedefleniyor. 

Önümüzdeki dönemde, borç-hisse senedi takasına katılan şirketlerin yerel çelik ve kömür şirketleri arasından sıyrılacağı ve daha iyi gelişim fırsatlarına kavuşacağı belirtiliyor. Söz konusu sektörlerdeki “zombi şirketlerin” ise mali destek ve fonlara ulaşmakta sıkıntı çekeceği böylece piyasadan çıkmak zorunda kalacağı tahmin ediliyor. Bu durumun da Çin’de kapasite azaltılmasına yardımcı olacağı bildiriliyor. Borç-hisse senedi takası için seçilecek “bel kemiği şirketlerin” hangi kriterlere göre seçileceği ise henüz belirlenmedi. Çin Sanayi ve Bilişim Teknolojileri yardımcı bakanı Feng Fei, borç-hisse senedi takası programının nihai amacının kapasite kesintisi olmadığını, programın asıl amacının sanayide iyileşme ve yeniden yapılandırma ile üretim verimliliği olduğunu söyledi.

 Bununla birlikte, piyasada, Çin’in iki çelik devi kuracağı ve bu şirketlerin WISCO ve Baosteel’in birleşiminden oluşan Southern Steel Group ve Hebei Iron and Steel Group ve Shougang Group’tan oluşan Northern Steel Group olacağı konuşuluyor. Bu söylenti gerçekleşmese bile, Çin’de önümüzdeki dönemde çelik şirketleri arasında birleşmeler görüleceği ve bu durumun da kapasiteyi azaltmakla kalmayacağı aynı zamanda üretimde verimliliği de artıracağı öngörülüyor. ( SteelOrbis, 10 Ağustos 2016 )

Castrip LLC ve Shagang Group Lisans Anlaşması İmzaladı

Charlotte, North Carolina merkezli Castrip LLC, Çinli çelik üreticisi Shagang Group ile lisans anlaşması imzaladığını açıkladı. Yıllık çelik üretim kapasitesi 35 milyon tonun üzerinde olan Shagang Group, düşük enerji tasarruflu döküm ve haddeleme tesisleri yerine Castrip tekniğiyle üretim yapacak. Böylece, Shagang Castrip tesisi, Castrip’in Kuzey Amerika dışında kuracağı ilk tesis olacak. Shagang Group, Castrip tekniğiyle eni en fazla 1.600 mm ve kalınlığı 0,7 mm- 1,9 mm arasında olan yüksek mukavemetli ince ebatlı sacın dökümü ve bitirme işleminde kullanacak. Castrip’in teknolojisinden yararlanacak olan Shagang Group, enerji yoğunluğu yüksek döküm ve haddeleme işlemlerini kullanarak, Çin çelik sanayisinin en büyük hedefi olan, düşük enerji kullanımı ve daha az salımı sağlamış olacak. Castrip LLC başkanı Frank Fisher, sağlanan anlaşmayla Shagang Group’un çelik üretiminde daha yüksek enerji tasarrufu sağlayan ve çevre dostu olan bir teknoloji kullanacağını belirtti. ( SteelOrbis, 10 Ağustos 2016 )

Shagang Group Ultra İnce Dökme Levha Hattı Kuracak

Jiangsu eyaleti merkezli Çinli çelik üreticisi Shagang Group, Çin'in ilk endüstriyel ultra ince dökme levha üretim hattının inşaatına başladığını duyurdu. Küresel çapta söz konusu ürünü üreten ve geliştiren ABD merkezli Castrip LLC’nin Shagang Group’u Çin’deki stratejik ortağı olarak seçtiği ve Shagang Group’un kuracağı yeni üretim hattının söz konusu ürünün Kuzey Amerika dışındaki ilk üretim hattı olduğu bildirildi. Shagang Group yeni hatta genişliği maksimum 1.590 milimetreye kadar olan ve kalınlığı 0,7-1,9 milimetre arasında değişen sıcak haddelenmiş sac üretecek. ( SteelOrbis, 11 Ağustos 2016 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ