Çelik Sektöründe 2016-45. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-45. Hafta’nın Öne Çıkanları

ÇİB Yassı Çelik Sektörü Temsilcilerini Bir Araya Getirdi

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), yassı çelik sektörü temsilcilerini “Sektör Sorunları Çalıştayı”nda Ekonomi, Gümrük Bakanlığı ve TSE yetkilileri ile bir araya getirerek, yetkililerden sektöre destek sözü aldığını açıkladı. ÇİB, söz konusu çalıştayda sektörün karşı karşıya olduğu sorunlar; yassı çelik sektöründe haksız rekabetin önlenmesi, dahilde işleme rejimi, kalitesiz, sertifikasız ve ikinci sınıf ürün girişi ile yapısal dönüşüm olmak üzere dört başlıkta ele alındığını ve ortaya çıkan görüş ve çözüm önerilerinin ise Ekonomi, Gümrük Bakanlığı ve TSE yetkilileri ile paylaşılarak destek istendiğini belirtti. Çalıştayda konuşma yapan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Koçtürk, Amerika ve Avrupa Birliği’nde rakip ülkelere yönelik uygulanmaya başlanan koruma tedbirleri ve soruşturmaların önümüzdeki dönemde Türkiye’nin ihracatını daha artırmasını beklediklerini ve Türk yassı çelik sektörünün rekabetin daha az olduğu katma değerli ürünlere geçmesi gerektiğini söyledi. T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Kadir Bal ise yaptığı konuşmada çalıştayda çıkan sonuçları hem Ekonomi Bakanlığı hem de ilgili bakanlıklarla paylaşacaklarını ve çözümü için gereken tüm koordinasyon çalışmalarını üstleneceklerini belirtti. ( SteelOrbis, 24 Ekim 2016 )

Çin Yeni Çelik Kapasitesi Projelerini Onaylamayacak

Çin Bilgi ve Teknoloji Sanayi Bakanlığı’nın (MIIT) operasyon ve denetim koordinasyon birimi genel müdür yardımcısı Huang Libin, Çin’de yeni çelik kapasitesi projelerinin onaylanmayacağını, onaylanmış yeni projelerin ise ülkenin fazla ve eski kapasitenin azaltılması konusundaki gerekliliklerine uyması gerektiğini bildirdi. Libin, eylül ayı sonu itibarıyla Çin’in 2016 yılı kapasite azaltma hedeflerinin %80’ini tutturduğunu söyledi. Bununla birlikte, bu sene ekim ayı ortasında Çin’de ortalama nihai mamul ve kömür fiyatlarının sene başına kıyasla sırasıyla %30 ve %50 civarında arttığını ifade eden Libin, bu yılın ocak-ağustos döneminde ise, geçen sene aynı dönemde net zarar kaydeden Çinli çelik şirketlerinin genel olarak net kara döndüğünü belirtti. ( SteelOrbis, 24 Ekim 2016)

Çin, Kapasite Fazlalığını Azaltırken, Yeni Kapasite Oluşturuyor

Çin’in Kamu Varlıkları Yönetim ve Denetim Komisyonu’nun (SASAC), Çin’de yerleşik devlet güdümlü çelik üreticilerinin, Ekim ayının sonuna kadar 7,19 milyon ton çelik kapasitesini kapatacaklarını açıkladığı, 2016-2018 yılları arasında çelik üreticilerinin çelik kapasitelerini 21,37 milyon ton seviyesinde azaltacakları, ancak söz konusu kapasitelerin çoğunun yenileneceği haber veriliyor. Söz konusu devlet güdümlü çelik üreticilerine Anshan Iron and Steel (Angang), Baosteel ve Wuhan Iron and Steel’in (Wugang) de dâhil olduğu ve firmaların ham çelik kapasitelerinin, 2015 yılında toplamda Çin’in toplam ham çelik üretim kapasitesinin %12,2’sini oluşturan 138 milyon ton seviyesinde gerçekleştiği, Ocak-Eylül döneminde Çin’in çelik kapasitesini, 36 milyon ton seviyesinde kapattığı belirtiliyor. Söz konusu 21.37 milyon ton kapasite hedefinin 1 milyon tonunun dış piyasaya aktarılacağı, 3,93 milyon tonunun şirket birleşmeleriyle kapatılacağı ve 16.44 milyon tonluk diliminin ise doğrudan kapasite kesintileriyle devre dışı bırakılacağı aktarılıyor. Diğer taraftan kapatılan kapasitelerin büyük çoğunluğunun yerine yenilerinin geçtiği, Baosteel’in 9 milyon ton kapasiteli Zhanjiang tesisinde ilk aşamanın devreye alındığı ve zamanla tesisin 20 milyon ton çelik kapasitesi olacağı vurgulanıyor. ( Kallanish, 25 Ekim 2016 )

Kardemir Genel Müdürü Görevinden Ayrıldı

Kardemir’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada şöyle denildi: “2 Şubat 2015 tarihinden bu yana şirketimizde genel müdür olarak görev yapmakta olan Sayın Uğur Yılmaz, yönetim kurulumuz ve sayın Yılmaz’ın varmış oldukları mutabakat gereği genel müdürlük görevinden 24 Ekim 2016 tarihi itibarıyla ayrılmıştır. Yeni genel müdür atanana kadar yerine Ticari Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmekte olan Ercüment Ünal’ın vekalet etmesi kararlaştırılmıştır.” ( Sözcü, 25 Ekim 2016 )

Vietnam’ın Çelik Sanayii Çin’e Karşı Güçleniyor

Vietnam’ın Çin çeliğine bağımlılığını azaltmak için, ülkenin en büyük iki çelik üreticisi birkaç milyar dolarlık kapasite yatırımı yapmaya hazırlanıyor. Ülkenin çelik üretiminde ikinci sırada yer alan Hoa Sen Grup, hammadde ithal etmek ve nihai çelik ürünlerini ihraç etmek için elverişli olan limanlara sahip Vietnam’ın güney bölgesindeki Ninh Thuan eyaletinde üretim için 10 milyar dolar harcamayı planlıyor. İnşaat gelecek yıl başlayacak ve 2019 yılından itibaren kademeli olarak üretim faaliyetine geçecek. İlave kapasitenin, Hoa Sen’in toplam kapasitesini dört katına çıkartarak 2031 yılında yıllık 16 milyon ton seviyesine yükselteceği tahmin ediliyor. Vietnam’ın lider çelik üreticisi Hoa Pat Grup ise Quang Ngai eyaletindeki Dun Quat Ekonomik Bölgesinde 2,7 milyar dolarlık çelik üretimi yapmayı planlıyor. Hoa Phat 2020 yılına kadar yeni çelik isine başlamayı hedefliyor. 4 milyon tonluk yıllık kapasite, grubun toplam kapasitesini %130 artıracak. Hoa Phat, aynı zamanda Hung Yen eyaletindeki 170 milyon dolarlık çelik levha fabrikası için de çalışıyor. 400.000 ton kapasiteli söz konusu tesisin 2018 yılında üretime başlaması ve Hanoi bölgesindeki inşaat projeleri için malzeme tedarik etmesi bekleniyor. Vietnam’ın ekonomisi yaklaşık %7 oranında büyüdükçe çelik talebi de artıyor. İthalat, söz konusu talebin %60’ını karşılıyor. Çelik ithalatı geçen yıl %33 artarak 15,7 milyon tona ulaştı ve ithalatın %61’i de Çin’den gerçekleştirildi. ( Ekonomi Bakanlığı eBülten, 24 Ekim 2016 )

Baosteel ve Wuhan Steel Şirket Birleşmelerini Resmi Olarak Açıkladı

Dünya Çelik Derneği’nden (worldsteel) alınan bilgilere göre, 22 Eylül tarihinde Çin Devlet Konseyi, Baosteel ve Wuhan Steel Group’un şirket birleşmesini resmi olarak onayladı. Söz konusu birleşme sonucunda Wuhan Steel Group, Baosteel Group tarafından tamamen devralınarak, firmanın alt kuruluşu haline gelecek. Şirket birleşmesinin sonucu olarak ortaya çıkacak yeni firma China Baowu Steel Group olarak adlandırılacak. Bunun yanı sıra her iki çelik devinin bağlı kuruluşları da Baosteel çatısı altında birleşecek. Baosteel, yeni firmadaki hisselerin % 52,1’sini alırken, Wuhan Steel’in payı ise, % 13,5 olacak. Birleşmeden meydana gelecek olan Baowu Steel’in, dünyanın en büyük ikinci, Çin’de ise 60 milyon ton kapasiteli en büyük çelik üreticisi konumuna yükselmesi bekleniyor. Söz konusu şirket birleşmesinin, Çin hükümetinin kapasite fazlalığına çözüm bulma hedefi ile uyumlu olarak gerçekleşmesi planlanıyor.  Bu arada, Ekim ayının başında Baoshan Iron & Steel, Baowu Steel’in 2016-2018 yılları arasında çelik kapasitesini 16,61 milyon ton seviyesinde kapatacağını açıkladı. Diğer taraftan medyada Çin hükümetinin, Baosteel ve Wuhan Steel’in ardından Ansteel Gorup ve Benxi Steel’in de birleşmesine girişeceği yönünde haberler yer alıyor. ( Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, 26 Ekim 2016 )

Demir Cevheri 62 $/Ton Seviyesine Sıçradı

Salı günü spot demir cevheri fiyatlarının, çelik ve koklaşabilir kömür piyasasındaki yukarı yönlü hareketi takip ederek cfr 60 $/ton seviyesinin üstüne çıktığı ifade ediliyor. Avustralya çıkışlı toz cevher fiyatlarının, bir günde 3 $/ton yükselişle 62 $/tona çıkarak, Ağustos ayından bu yana ilk kez cfr 60 $/ton sınırını aştığı ve sözkonusu fiyat yükselişinin çelik piyasasındaki yükseliş seyrini yansıttığı, üreticilerin, artan üretim maliyetleri ve yukarı önlü taleple birlikte fiyat tekliflerini yukarı çektikleri, Tangshan’da bir gün içerisinde kütük fiyatlarının 13 $/ton artışla fabrika çıkışı 339 $/tona yükseldiği kaydediliyor. Çin: demir cevheri alım bağlantısı fiyatları, $/t Ürün Tenör, % Satış Metodu Miktar, t Yükleme Tarihi Fiyat, CFR Qingdao Fiyat, FOB Pilbara fines, Avustralya 61 tender, Rio Tinto 170,000 Kasım 18-27 61.31 57 Carajas fines, Brezilya 65 COREX 190,000 Ekim 22- Kasım 1 73 60 BRBF, Brezilya 63 globalORE 170,000 Kasım 24- Aralık 4 Belirlenmemiş - Buna ek olarak çelik fiyatlarının artmasında en büyük rolü oynayan koklaşabilir kömür fiyatlarının da yukarı yönlü seyrini sürdürerek, fob 250 $/tona çıktığı vurgulanıyor. ( Metal Expert, 26 Ekim 2016 )

Mısır’da Yerleşik Çelik Üreticileri, Zorluklara Rağmen Üretime Devam Ediyor

Mısırlı çelik üreticilerinin, zorlu piyasa koşullarına rağmen üretim performanslarını artırmaya devam ettikleri, ancak üreticilerin iç piyasadaki konumlarının, döviz krizi nedeniyle hala baskı altında olduğu kaydediliyor. Düşük talep, sürdürülemeyen kârlılığın yanı sıra hammadde ithalatını kısıtlayan döviz krizi nedeniyle piyasaya koşullarının oldukça zorlu olmasına rağmen, yerli üreticilerin sadece çelik üretiminin düşmesine engel olmakla kalmayıp, aynı zamanda üretim performanslarını da artırdıkları haber veriliyor. Mısır Metalurjik Sanayi Odası’nın (CMI) raporlarının, Ocak-Ağustos döneminde Mısır’ın çelik üretiminin % 2,1 oranında artışla 4,8 milyon tona yükseldiğine işaret ettiği ifade ediliyor. Ancak CMI’nin, üretim potansiyelini kısıtlayan dolar likiditesi sıkıntıları ile ilgili şikâyetlerin giderek arttığını dile getirdiği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 26 Ekim 2016 )

Brezilya ve Almanya Madencilik İş Birliği Kurmak İçin Mutabakat Anlaşması İmzaladı

Brezilya ve Almanya, madencilik kaynaklarının değerlendirilmesi ile madenciliği kapsayan jeokimya ve jeofizik dahil jeoloji bilgilerini ve deneyimlerini paylaşmak ve yeni madencilik teknolojileri geliştirmek için mutabakat anlaşması imzaladı. Söz konusu ortaklık Brezilya’nın jeolojik araştırma kurumu (CPRM) ile Almanya’nın madencilik kaynakları kurumunu (DERA) birbirine bağlayacak. ( SteelOrbis, 26 Ekim 2016 )

Çin, Çevre Koruma Kampanyasını Hızlandırıyor

Çin’in Çevre Koruma Bakanlığı’nın, çevre yasalarının uygulanıp uygulanmadığını tespit etmek amacıyla, 21 Ekim tarihinde 20 eyalete 10 teftiş grubu gönderdiği ifade ediliyor. Ekim ayının başında Çin’in Kuzeyinden bazı bölgelerde çevre teftişlerinden sonra çelik üretiminin sınırlandırıldığı ya da tamamen durdurulduğu belirtiliyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun, teftiş edilen 20 eyaletin, Çin’in ham çelik üretiminin % 78’ini teşkil ettiği, havaların soğuması ve artan kömür tüketiminin hava kirliğini artırdığı, bu nedenle Çevre Koruma Bakanlığı’nın, emisyonlar kontrollerine hız verdiği kaydediliyor. ( Kallanish, 27 Ekim 2016 )

Ocak-Eylül Döneminde Erdemir’in Net Kârı % 19 Oranında Düştü

Türkiye’de yerleşik en büyük çelik üreticisi konumundaki Erdemir Grubu’nun, Ocak-Eylül döneminde mali performansında kayda değer bir düşüş yaşadığı ifade ediliyor. Ocak-Eylül döneminde Erdemir’in net kârının % 18,8 oranında düşüşle 333 milyon dolar seviyesine gerilediği, diğer taraftan firmanın net satış gelirinin, % 19,3 oranında düşüşle 2,7 milyar dolarda kaldığı haber veriliyor. Ayrıca Erdemir’in faiz ve vergi öncesi kârının % 23,1 oranında azalışla 68 $/tona düştüğü belirtiliyor. Söz konusu düşüşün, büyük oranda ele alınan dönemde fiyat dalgalanmalarından kaynaklandığı öne sürülüyor. 9 aylık dönemde mali performansında düşüş yaşamasına rağmen Erdemir Grubu’nun kapasite kullanımının sıvı çelik üretiminde % 96, slab üretiminde % 86 ve kütük üretiminde ise % 61 seviyesinde gerçekleştiği belirtiliyor. Firmanın toplam sıvı çelik üretiminin, slab üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 1,3 oranında yükselişle 5,7 milyon ton seviyesinde gerçekleşmesiyle paralel olarak % 2 civarında artışla 6,9 milyon tona yükseldiği kaydediliyor. ( Metal Expert, 27 Ekim 2016 )

Demir Cevheri Fiyatları Yükselişini Sürdürüyor

Demir cevheri fiyatlarının, koklaşabilir kömür ve yakın zamanda yükselişe geçen çelik fiyatlarına yetişebilmek için yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü belirtiliyor.

Çin: demir cevheri alım bağlantısı fiyatları, $/t

Ürün Tenör,        % Satış Metodu Miktar, t              Yükleme Tarihi Fiyat, CFR Qingdao          Fiyat, FOB
Pilbara fines, Australia    61          tender, Rio Tinto              170.000               Kasım 24- Aralık 4            62,5               56
Newman + Yandi fines, Australia               62+58    bilateral negotiations, BHP Billiton                80.000+90.000 Kasım 16- 25      63,5+54,              14 57+47

Avustralya çıkışlı % 62 tenörlü toz cevher fiyatlarının, bir günde 1 $/ton yükselişle, Mayıs ayının başından bu yana gördüğü en yüksek seviye olan cfr 63 $/tona ulaştığı, diğer taraftan Avustralya çıkışlı koklaşabilir kömür fiyatlarının, bir ay içerisinde 25 $/ton, Tangshan çıkışlı kütük fiyatları 15 $/ton seviyesinde yükseldiği bildiriliyor. ( Metal Expert, 27 Ekim 2016 )

IABr: Çin’e Piyasa Ekonomisi Statüsü Verilmesi Brezilya Çelik Piyasasını Olumsuz Etkileyecek

25-26 Ekim tarihlerinde Rio de Janeiro’da düzenlenen Alacero konferansında konuşan Brezilya Çelik Birliği (IABr) başkanı Alexandre Lyra, Çin’e piyasa ekonomisi statüsü verilmesinin, Brezilya çelik piyasasını olumsuz etkileyeceğini öngördüklerini belirtti. Lyra’ya göre, Çin’in piyasa ekonomisi haline gelmesi halinde, Brezilya’da 2020 yılına kadar 30.000’den fazla kişi işini kaybedebilir. Aynı zamanda Vallourec’in Brezilya başkanı da olan Lyra, Çin’in piyasa ekonomisi haline gelmesi durumunda, Çin’in fiyatları ihracat kıyaslamalarında standart fiyat sayılabileceği için Brezilya’nın ülkeye antidamping vergisi getirmesinin zorlaşacağını vurguladı. Lyra’ya göre, Çin’den yapılan ithalata şu an için antidamping vergisi uygulayan bazı sanayi birimlerinin zararı daha da artabilir ve 800.000 kişi işini kaybedebilir. Brezilya’nın kişi başı çelik tüketiminin 2016 yılı sonunda 100 kg olarak, 1980 yılı seviyesinde yer alacağını belirten Lyra, söz konusu dönemde Çin’in kişi başı çelik tüketiminin 14 kat, Güney Kore’nin ise 7 kat arttığına dikkat çekti. Lyra, tekrar büyümenin nasıl sağlanacağını tartıştıklarını, Brezilya dışından gelen riskler ve rekabet güçlerini kaybetme risklerinin endişe verici olduğunu savundu. ( SteelOrbis, 27 Ekim 2016 )

Türkiye'den İran'da Büyük Yatırım

İstanbul Sanayi Odası'nın 10 milyar dolar değerinde olması öngörülen yatırımıyla, 500 hektarlık alana İran'ın ilk yabancı organize sanayi bölgesi kurulacak. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) İran'ın ilk yabancı organize sanayi bölgesini kurarak ülkede 10 milyar dolarlık bir yatırım planladığı belirtildi. İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı Ali Yezdani, İSO'yla yapılan anlaşma kapsamında 140 birimden oluşacak sanayi bölgesinin 500 hektarlık bir alanda inşa edileceğini açıkladı. Yezdani, İSO'nun bu çerçevede İran'da 10 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı planladığını ifade etti. Kurulacak sanayi bölgesinin İran'ın ilk yabancı sanayi bölgesi niteliğini taşıyacağını kaydeden Yezdani, "Ülkedeki çeşitli sanayi bölgelerinde dağınık bir şekilde yabancı yatırımcı var, ancak ilk kez bir sanayi bölgesi yabancılar tarafından kuruluyor. Üstelik bu bölgenin tasarım çalışmaları da Türklerin kendisi tarafından yapılacak" dedi. Kurulması planlanan sanayi bölgesi için İSO'ya 15 bölge önerdiklerini belirten İranlı yetkili, anlaşmanın nihaileşmesi için Türk tarafıyla müzakerelerin devam ettiğini kaydetti. (BloombergHT, 27 Ekim 2016 )

Moody’s Avrupa Çelik Sanayiinin Görünümü Negatifte Tuttu

Fiyatların düşmesi riski ve ithalatın rekabet teşkil etmesi, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Avrupa çelik sanayiinin 2017 yılına dair görünümünü negatifte tutmasına neden olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra, Moody’s’in, Avrupa’da arz ve talep arasındaki orantısızlığın, üreticilerin kârlılığını baskı altına alma riski oluşturarak, çelik sektörünün yanı sıra fiyatları da olumsuz yönde etkileyeceğini öngördüğü kaydediliyor. Çelik fiyatlarında yakın zamanda görülen toparlanmanın sürdürülebilir olmadığının altını çizen Moody’s’in, sıcak ve soğuk haddelenmiş sac fiyatlarının, inişli çıkışlı geçen 2016 yılının ardından 2017 yılında baskılanacağını öngördüklerini belirttiği ve yılın başında görüldüğü gibi 5 yılın en düşük seviyelerine gerileme olmayacağını, ancak fiyatların, artan düşük fiyatlı ithalat nedeniyle mevcut seviyelerinden düşeceğini tahmin ettiklerini dile getirdiği aktarılıyor. Avrupa’da çelik talebinin yavaş büyüyeceğini, üç büyük çelik tüketicisi sanayiinde (otomotiv, inşaat ve sermaye malları) talebinin, 2017 yılında artmaya devam edeceğini, ancak talebin otomotiv sektöründe daha yavaş gelişeceğini ve toplamda talebin % 1 oranında büyüyeceğini tahmin ettikleri bildiriliyor. Buna ek olarak Moody’s’in, fiyatları baskı altına almanın yanı sıra ithalatın, önümüzdeki yıl çelik talebindeki beklenen büyümenin büyük bir kısmında pay elde edeceğini, buna ek olarak hammadde maliyetlerinin artmasının da kârlılığa tehdit oluşturduğunu öne sürdüğü vurgulanıyor. ( Kallanish, 28 Ekim 2016 )

ThyssenKrupp, Brezilya’da Bulunan CSA Slab Tesisini Satacağını Doğruladı

Almanya’da yerleşik ThyssenKrupp’un, Brezilya’da bulunan CSA slab tesisinin satışı için potansiyel alıcılarla görüşmeye açık olduğunu doğruladığı ifade ediliyor. ThyssenKrupp CSA’nın stratejik bir varlık olmadığını her zaman dile getirdiklerini, bunun yanı sıra orta ve uzun vadede CSA’nın, firmanın bünyesi dışında bir geleceği olacağını, bu nedenle CSA ile ilgilenen taraflarla görüşmelere açık olduklarını belirttiği kaydediliyor. ThyssenKrupp’un, Vale SA’nın azınlık hissesini almasının ardından, Rio de Janerio’nun Güneydoğusunda bulunan CSA tesisini elinden çıkarmak istediği ve söz konusu tesise Rio de Janerio Çevre Komisyonu’nun 5 yıllık üretim lisansı verdiği belirtiliyor. CSA’nın potansiyel alıcıları arasında Brezilyalı üreticilerden CSN, Gerdau and Usiminas, Japonyalı üretici Nippon Steel & Sumitomo Metals Corp (NSSMC), Arjantin’de yerleşik Ternium ve dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal’in de bulunduğu rapor ediliyor. (Metal Bulletin, 28 Ekim 2016)

Alacero: CBSteel’in Brezilya Planları Uygunsuz

25-26 Ekim tarihlerinde Rio de Janeiro’da düzenlenen Alacero konferansında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Latin Amerika Çelik Birliği (Alacero) başkanı Jefferson de Paula, Çinli CBSteel’in Brezilya’nın Maranhao eyaletinde çelik tesisi kurmasını uygunsuz olarak niteledi. Paula, Brezilya şirketlerinin de farklı ülkelerde faaliyetleri olduğunu ancak Brezilya’ya CBSteel tarafından yapılan yatırımın uygunsuz olduğunu belirtti. Brezilya çelik piyasasının büyük bir krizde olduğunu ve ülkenin üretim kapasitesinin yalnızca %60’ını kullandığına dikkat çeken Paula, şirketlerin mali sonuçlarının iyi olmadığı bir dönemde yapılan bu yatırımın, stratejik hiçbir dayanağı olmadığını savundu. CBSteel, Çin hükümeti tarafından yönetilen bir şirket olduğu için, bunun bir şirket değil, devlet yatırımı olduğunu savunan Paula, Çinli şirketlerin amacının kar elde etmek değil, istihdam yaratmak ve faaliyetlerine devam etmek olduğunu belirtti. Paulo, Brezilya’da şirketler arasındaki rekabet olduğunu ancak herkesin kuralına göre oynadığına dikkat çekti. Paulo’ya göre, Brezilyalı şirketler amacı kar etmek olmayan devlete bağlı bir şirketle mücadele etmek zorunda kalacak, bu durum ise adil olmayan bir ticarete sebep olacak. Ayrıca CBSteel, Brezilyalı şirketlerin sahip olmadığı imtiyazlara sahip olacak. Alacero, Maranhao eyaletinin CBSteel’e verdiği imtiyazlardan da rahatsızlık duyuyor. Eyaletin amacı CBSteel’in tesisinin bulunduğu yeri, slab üreticisi Companhia Siderurgica do Pecem’in yaptığı gibi bir İhracat İşleme Bölgesi (EPZ) haline getirmek. İnşasına 2018 yılında başlanması beklenen CBSteel tesisinin, 2022 yılında üretime başlayacağı öngörülüyor. Şirket, başlangıçta 3 milyon mt filmaşin üretecek, daha sonra ise inşaat demiri üretimine başlayacak. Tesis tam kapasiteye ulaştığında toplam uzun ürün üretim kapasitesi 10 milyon mt olacak. ( SteelOrbis, 28 Ekim 2016 )

Alacero Latin Amerika Çelik Piyasasının 2017 Yılı Görünümü Konusunda İyimser

25-26 Ekim tarihlerinde Rio de Janeiro’da düzenlenen Alacero konferansında, Latin Amerika Çelik Birliği (Alacero), bölgenin çelik piyasasının 2017 yılı görünümüyle ilgili iyimser olduklarını açıkladı. Alacero başkanı Jefferson de Paula, Latin Amerika çelik piyasasının normale döndüğünü ve bölgenin başlıca ekonomileri olan Brezilya ve Arjantin ekonomilerinin önümüzdeki yıl tekrar büyümeye başlayacağını açıkladı. Alecero’nun tahminlerine göre, Latin Amerika’nın görünür çelik tüketimi 2017 yılında yıllık %3,6 artış gösterecek ve bölgenin 2016 yılı görünür çelik tüketimi yıllık %6,5 düşüşle 64,8 milyon mt seviyesinde yer alacak. Brezilya’nın 2016 yılı görünür çelik tüketimi yıllık %14,4 düşüşle 18,2 milyon mt seviyesinde yer alacak. 2017 yılında ise ülkenin görünür çelik tüketiminin yıllık %3,8 artışla 18,9 milyon mt olacağı öngörülüyor. 2016 yılında, Meksika’nın görünür çelik tüketimi yıllık %1,6 artışla 24,6 milyon mt, Arjantin’in %18 düşüşle 4,3 milyon mt, Kolombiya’nın yıllık %0,2 artışla 4 milyon mt ve Latin Amerika bölgesinin geri kalanının yıllık %6 düşüşle 13,7 milyon mt olacak. (SteelOrbis, 28 Ekim 2016  )

Vale: Pelet Talebi 2017 Yılında Artmaya Devam Edecek

25-26 Ekim tarihlerinde Rio de Janeiro’da düzenlenen Alacero konferansında konuşan Vale’nin Güney Amerika satış direktörü Paulo Salles, yükselen pelet talebinin 2017 yılında artmaya devam edeceğini açıkladı. Salles’e göre, Samarco küresel pelet üretiminin yaklaşık %25’ini yani 30 milyon mt’unu gerçekleştiriyordu. Salles, pelet talebi ve arzı arasındaki farkın daraldığını ve 2017 yılında arzın talebi karşılayamayacağını belirtti. Ancak hem arz hem de talep yükselmeye devam edecek. Pelet piyasasında talep ve arz arasındaki daralmanın devam edeceğini savunan Salles, kömür fiyatları artarken, pelet talebinin yükselmeyi sürdüreceğini belirtti. Salles de diğer konferans katılımcıları gibi Brezilya’nın 2016 yılındaki olumsuz piyasa görünümüne rağmen, göstergelerin iyileşmeye başladığını vurguladı. Brezilya Çelik Birliği (IABr) başkanı Alexandre Lyra ise konuyla ilgili ekonomideki ve çelik piyasasındaki gerilemenin yoğunluğunun azaldığını ve en kötü durumun geçmiş olabileceğini belirtirken, Brezilya’nın tam anlamıyla istikrar kazanacak şekilde toparlanacağını ve ekonomik olarak tekrar gelişeceğini savundu. Salles, Vale’nin S11D projesiyle ilgili yaptığı açıklamada, projenin bu yılın aralık ayına kadar üretime başlayacağını ve önümüzdeki yılın ocak ayında ilk demir cevheri sevkiyatını yapacağını belirtti. Projenin üretiminin, 156 milyon mt ile başlayıp, 2017 yılında 22 milyon mt, 2018 yılında 31 milyon mt, 2019 yılında 12 milyon mt ve 2020 yılında 12 milyon mt olarak kademe kademe artırılması ve toplamda 233 milyon mt’a çıkarılması planlanıyor. 2020 yılında, Vale’nin toplam demir cevheri kapasitesinin 450 milyon mt’un üzerine çıkacağı öngörülüyor. ( SteelOrbis, 28 Ekim 2016 )

( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ