Çelik Sektöründe 2016-47. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-47. Hafta’nın Öne Çıkanları

Baosteel, Kapasite Kapatma Hedefini 11 Milyon Tona Yükseltti

Çin’de yerleşik başlıca çelik üreticisi Baosteel’in, kapasite kapatma planını revize ederek, 2017 yılının sonuna kadar çelik üretim kapasitesini 11 milyon ton seviyesinde kapatacağı yönünde taahhütte bulunduğu kaydediliyor. Firmanın, daha önceki hedefinin, 2016-2018 yılları arasında çelik kapasitesini 9,2 milyon ton seviyesinde devre dışı bırakmak olduğu ve Baosteel’in, Ağustos ayında söz konusu hedefin 3,95 milyon tonuna ulaştığı bildiriliyor. Kapatılan tesislerin hepsinin, önümüzdeki yılın sonunda devre dışı bırakılacağı vurgulanıyor. İlk bakışta Baosteel’in kapasite kapatma hedeflerinin, Çin hükümetinin çelik üretiminin azaltılması ve çelik piyasasındaki arz-talep dengesini normalleştirme planıyla aynı doğrultuda gibi görünmesine rağmen, sözkonusu kapasite planını hayata geçirmenin yanı sıra, Baosteel’in Temmuz ayında Zhanjiang şehrinde 8,9 milyon ton kapasiteli yeni tesisinin inşasının ilk aşamasını tamamladığı ifade ediliyor. Böylece Baosteel’in, pazar payını korumak ve hükümetin belirlediği hedefe ulaşmak amacıyla 2016-2017 yıllarında sadece 2,1 milyon ton çelik üretim ekipmanını devre dışı bırakacağına vurgu yapılıyor. ( Metal Expert, 08 Kasım 2016 )

MMK Yeni Sinter Tesisi Kuracak

Rus çelik üreticisi Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK), 5 No’lu yeni sinter tesisinin kurulumu için Çin merkezli Sinosteel Equipment and Engineering Co., Ltd (Sinosteel Equipment) ile anlaşma imzaladığını duyurdu. Toplam 22 milyar RUB (344,5 milyon $) yatırımla kurulacak olan yeni tesisin 2019 yılının sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. Yıllık 5,5 milyon mt kapasiteye sahip olacak yeni tesisin, şirketin yıllık 4,2 milyon mt kapasiteli 4 No’lu eski sinter tesisinin yerine geçeceği bildirildi. Yeni tesisle birlikte şirket, üretim verimliliğini artırarak, pik demir üretim maliyetini azaltacak ve yüksek fırınlarının potansiyelini artıracak. Yeni tesisin aynı zamanda şirketin çevreye verdiği etkiyi azaltacağı ve çalışma koşullarını da geliştireceği ifade edildi. ( SteelOrbis, 08 Kasım 2016 )

Tangshan’da 8 Milyon Ton Kapasiteli Yeni Bir HRC Tesisi İnşa Edilecek

Çin’de yerleşik başlıca yassı mamul üreticilerinden Sinogiant Group’un, ihraç piyasasındaki payını büyütme beklentisiyle yeni bir HRC tesisi inşa etme planını açıkladığı ve yerel hükümetin, söz konusu projeyi resmi olarak onayladığı haber veriliyor. Sinogiant Group’un, yeni tesisinin inşasına önümüzdeki yıl Tangshan’ın Fengnan bölgesinde başlayacağı, söz konusu tesiste, toplamda 8 milyon ton kapasiteli iki sıcak haddeleme hattı bulunacağı ve yeni ünitenin 2020 yılında faaliyete geçmesinin beklendiği rapor ediliyor. Ayrıca, söz konusu projenin hayata geçmesiyle birlikte Sinogiant Group’un, Çin’de yerleşik en büyük HRC üreticisi konumuna yükseleceği tahmin ediliyor. Sinogiant Group’un, bir yılı geçkin süredir ihracat yapmakta olduğu, Vietnam, Pakistan, Orta Doğu ve Afrika’ya ürün ihraç ettiği belirtiliyor. Yeni tesiste üretilen sıcak haddelenmiş sacın da büyük olasılıkla ihraç edileceği vurgulanıyor. Söz konusu projenin, merkezi hükümetin çelik kapasitesini azaltma politikasıyla bağdaşmadığına, ancak buna rağmen Tangshan hükümetinin projeyi resmi olarak onayladığına dikkat çekiliyor. Buna ek olarak, sadece kâr etmeyen tesislerin kapatıldığı ve yeni tesisin kâr edeceğine kesin gözüyle bakıldığından onay aldığı yönünde bilgi alındığına vurgu yapılıyor. ( Metal Expert, 09 Kasım 2016 )

ArcelorMittal ve Valin Group Uzun Dönemli Ortaklık Kuracak

Hunan eyaleti merkezli Çinli çelik üreticisi Hunan Iron and Steel Group (Valin Group), küresel çelik üreticisi ArcelorMittal ile otomotiv sacı alanında uzun dönemli ortalık kurmayı planladığını duyurdu. Bu kapsamda ArcelorMittal, Valin ArcelorMittal Automotive Steel Co., Ltd’teki (VAMA) hissesini %49’dan %50’ye yükseltmeyi planlıyor. Valin Group’un bağlı kuruluşu Hunan Valin Iron & Steel Co. (Valin Steel) ve ArcelorMittal tarafından kurulan VAMA, 2014 yılının haziran ayında faaliyete başladı. Toplam 2,6 milyar RMB kayıtlı sermayesi bulunan VAMA’da ArcelorMittal’in %49, Valin Steel’in ise %51 hissesi bulunuyor. Bununla birlikte, şimdilerde büyük çaplı bir yapılandırma yürüten Valin Steel’in VAMA’daki %51 hissesini ana kuruluşu Valin Group’a devredeceği bildirildi. ( SteelOrbis, 09 Kasım 2016 )

Demir-Çelikte Yol Haritası Çiziliyor

Sanayinin birçok alanına girdi sağlayan lokomotif sektör konumundaki demir- çelikte rekabet gücünün artırılması amacıyla gelecek yılların yol haritası belirlenecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda 2017-2021 yıllarını kapsayan Türkiye Demir-Çelik ve Demir Dışı Metaller Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlıkları sürdürülüyor.

Bakanlık yetkilileri, sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla yürütülen çalışmalar sonunda sektörün geleceğine yönelik politikalar belirlenecek. Sektörün rekabet gücünün artırılmasını amaçlayan çalışmanın gelecek yılın ilk yarısının sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Demir-çelik; otomobil, uçak, gemi gibi ulaşım araçları, makine, cihaz ve eşya üretimi gibi endüstrinin birçok alanına girdi sağlayan lokomotif sektör olarak dikkati çekiyor.

20. yüzyılın başında 28 milyon ton olan dünya çelik üretiminin 1950'de 191 milyon tona, bugün ise 1 milyar 600 milyon tonun üzerine ulaşmasını sağlayan etkenlerin başında üretim teknolojilerindeki gelişmeler geliyor.

Çelik üreten ülkelerin kişi başına demir-çelik tüketimine bakıldığında birinci sırayı bin 118 kilogram ile Güney Kore alıyor. Güney Kore’yi 400-600 kilogram kişi başı tüketim aralığında bulunan Çek Cumhuriyeti, Kanada, Almanya, Çin gibi ülkeler takip ediyor. Türkiye’de kişi başı çelik tüketimi ise 2014'te 405 ve 2015'te 440 kilograma ulaştı. Geçen yıl dünya çelik üretiminin 31,5 milyon tonluk kısmını gerçekleştiren Türkiye, dünyada 9, Avrupa’da ise 2. sırada yer alıyor. Katma değerli üretime geçiş Üretim yöntemi açısından Türkiye'nin ve dünyanın genel durumu arasında tezatlık bulunuyor. Bu tezatlık doğrultusunda Türkiye'de daha çok hurdaya dayalı üretim gerçekleştiriliyor. TRT ve çevre katkı paylarının alınmaması, sektör özelinde mükemmeliyet merkezi oluşturulması da öneriler arasında yer alıyor. ( AA, 08 Kasım 2016 )

S&P'ye Göre Çin'in Çelik Sektörü Baskı Altında

S&P'ye göre Çin'in çelik sektörü baskı altında Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Çinli çelik üreticilerinin, Çin hükümetinin sektörde aşırı kapasitenin azaltılması sürecini hızlandırma planlarına rağmen, kısa vadede baskı altında kalmaya devam edeceklerini bildirdi. S&P, "Uzun vadede, Çin'in çelik sektörü hükümetin üretim kapasitesini azaltma arzusundan ve yerel çelik sektöründe konsolidasyondan fayda sağlayacak, ancak bu şirketlerin borç yükleri bir risk faktörü olmaya devam ediyor. Bir devalüasyon şirketlerin karlılıklarını baltalayabilir" değerlendirmesini yaptı. ( Foreks Haber Merkezi, 08 Kasım 2016 )

Çelik İşçileri, “Çeliksiz Bir Avrupa Olamaz!” Sloganıyla Brüksel’de Protesto Yürüyüşü Yaptı

9 Kasım 2016 tarihinde, Avrupa’nın dört bir yanından gelen 5.000 çelik işçisinin, çelik sektöründeki gerilemenin durdurulması için harekete geçilmesini talep etmek amacıyla Brüksel’de sokaklara döküldüğü kaydediliyor. Mali kriz öncesinde, çelik sektöründe 400.000’i aşkın kişi çalışmakta iken, sözkonusu rakamın 330.000’e düştüğü belirtiliyor. Bu durumun, Avrupa’da yanlış kemer sıkma politikalarının büyümeyi ve altyapı projelerine yatırımlarını baskılamasının yanı sıra, Çin çıkışlı düşük fiyatlı ithalatın Avrupa piyasasına akın etmesinden kaynaklandığı açıklanıyor. Industrial Europe’un Genel Sekreteri Luc Triangle’ın, AB’nin çelik işçilerinin haklarının korunması için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini ve işçilerin küreselleşme arenasında savunmasız bırakılamayacağını belirttiği açıklanıyor. Avrupa’da adil rekabet ortamını tesis edecek politikaların gerekli olduğunu belirten AB Rekabet Komisyonu üyesi Jyrki Katainen’in, serbest ticaretin adil olması gerektiğini vurguladığı ifade ediliyor. Çelik işçilerinin daha önce Almanya’da da benzer bir protesto düzenledikleri hatırlatılıyor.

Öte yandan, çelik sektörünü yok olmaktan kurtarmak için gerekli olan Avrupa Çelik Eylem Planı’nda belirtilen politikaların henüz uygulamaya aktarılmadığı ifade ediliyor. Ticari birlik IndustriAll Europe’un, otomotiv, elektrik elektronik ve yenilenebilir sanayi sektörlerinin bel kemiğini oluşturan çeliğin Avrupa’da geleceğinin olması gerektiğini ısrarla savunduğu ve Avrupalı sanayi işçilerinin, “Çeliksiz Avrupa Olamaz” sloganıyla bir araya gelerek Brüksel’de protesto yürüyüşüne katıldıkları aktarılıyor. Protestoya katılan işçilerin;

1.Dampinge Hayır, Adil Ticarete Evet
Çeliğin küresel ekonomi için oldukça önemli bir emtia olması sebebiyle, çelik ticaretinin adil şartlarda yapılması ve küresel çapta eşit şartların sağlanmasının garanti edilmesi.
2. Çevreyi ve İstihdamı Koruyan Bir Emisyon Ticaret Sistemi
IndustriAll Europe, sanayi alanında emisyonların azaltılmasını desteklemekle birlikte, adil bir geçiş sürecinin Avrupa’da yerleşik “çevre standartlarını fazlasıyla karşılayan” çelik firmalarına zarar vermemesi ve bunun için de önlemler alınması.
3. Etkili Ticari Savunma Önlemleri
Avrupa sanayisi ve özellikle çelik sanayiinin, adil rekabet presiplerine saygı duymayan ve çevre standartlarını hiçe sayan firmalar tarafından üretilen mamullerden korunması.
4. Çelik Sanayiini Korumak İçin Etkili Bir Sanayi Politikası
Avrupa Komisyonu’nun, çelik sektörünün Avrupa sanayisini canlandırmadaki rolünü kabul etmesi ve Çelik Eylem Planı’nı uygulamaya başlaması.
5.İstihdam
Mali krizin, Avrupa ekonomisinin bel kemiğinin sanayi olduğunu ve dolaylı yoldan pek çok istihdam sağladığını gözler önüne serdiği dikkate alınarak, sanayi alanında istihdamın korunması ve arttırılmasının en önemli öncelik haline getirilmesi.
6. Çelik Kapasitesinin Artırılması
Avrupa’nın çelik kapasitesinin azaltılmaması, tam tersine artırılması, şeklinde taleplerini sıraladıkları ve AB’nin, çeliksiz bir Avrupa olmayacağı yönündeki taahhütlerini yerine getirmek ve çelik sanayiinin korumak için harekete geçmesinin zamanının geldiğini duyurdukları haber veriliyor. (IndustriAll/PressTv, 10 Kasım 2016  )

Koklaşabilir Kömür FOB 315 $/ton, Demir Cevheri ise CFR 71,5 $/ton Seviyesine Yükseldi

Çarşamba günü koklaşabilir kömür fiyatlarının, yılbaşından bu yana neredeyse dörde katlanarak beş yılın en yüksek seviyesi olan, fob 300 $/tonu geride bırakırken, demir cevherinin ikiye katlanarak iki yılın en yüksek seviyesi olan cfr 70 $/tonu aştığı, ancak mevcut durumun 2011 yılındaki fiyat yükselişinden farklı olduğu ifade ediliyor. 2011 yılında yaşanan hammadde üretim sıkıntısına ve çelik üretimindeki iki basamaklı büyümeye kıyasla, mevcut durumda Çin’de yerleşik çelik üretim tesislerinin, sahip oldukları marjlara rağmen üretimi azalttıklarına dikkat çekiliyor. Çin’de yerleşik Angang, Magang, Shagang, Liangang gibi çelik devlerinin, teknik olarak gelecekte koklaşabilir kömür fiyat eğrisinin yukarı yönlü olacağının öngörülmesi ve koklaşabilir kömür tedarikinin sınırlı olacağına yönelik beklentiler nedeniyle üretimlerini azalttıkları belirtiliyor. Üretim maliyetinin % 20’sini oluşturan hammaddelerin, Çin’de taşımacılığın sekteye uğraması, Avustralya’daki kilit madenlerde üretimin azalması ve en önemlisi de tesislerin yüksek fiyatları kabul etme kapasiteleri nedeniyle, yükselişini sürdürmeye devam edeceği bildiriliyor. Diğer taraftan çelik fiyatlarının, yükselen koklaşabilir kömür ve kok piyasalarına yetişemeyerek kârlılığı baskı altına alma riskinin de mevcut olduğu, bu yüzden üretimi azaltmanın pek çok açıdan geçerli bir opsiyon olarak görüldüğü kaydediliyor. Öncelikle, üretimin azalmasının, Cuma günüden bu yana 30 $/ton ve Eylül ayından bu yana ise 180 $/ton sıçrayan koklaşabilir kömür fiyatların yükselme hızını yavaşlatacağı ve tesislerin hammadde ihtiyacını karşılayacağı rapor ediliyor. Ayrıca, bazı tesislerin, ihtiyaçları olan miktarı tedarik edemedikleri ve bu nedenle üretimi azalttıkları açıklanıyor. Aynı zamanda yaklaşan kış mevsimiyle birlikte uzun mamul tüketiminin düştüğü vurgulanıyor. Bu arada koklaşabilir kömür fiyatlarının, fob 350 $/ton seviyesini göreceği ve demir cevherinin de söz konusu yukarı yönlü hareketi takip edeceği yönünde beklenti oluştuğu aktarılıyor. ( Metal Expert, 10 Kasım 2016 )

Evraz, Koklaşabilir Kömür Fiyatlarının “Oldukça Uzun Bir Süre” Yüksek Seyredeceğini Belirtti

Rusyalı madenci ve çelik üreticisi Evraz’ın, koklaşabilir kömür fiyatlarının mevcut yüksek seviyelerinde oldukça uzun bir süre kalacağını öngördüğünü aktarılıyor. Denizaşırı premium taş kömürünün spot fiyatlarının, Salı günü 300 $/ton seviyesini geride bıraktığı belirtiliyor. Evraz’ın, Mechel’in yanı sıra Rusya’da yerleşik en büyük iki koklaşabilir kömür üreticisinden biri konumunda olduğu vurgulanıyor. Pazartesi günü Moskova’da düzenlene Rusya Metaller Piyasası Konferansı’nda Evraz Satış Bölümü Müdür Yardımcısı Ilya Shirokobrod’un, koklaşabilir kömür madenlerinde üretim potansiyelinin artmasının neredeyse mümkün olmadığını ve bu nedenle tedarik miktarında belirli bir artışın öngörülmesinin, mevcut durumda zor olduğunu belirttiği iletiliyor. Bunun yanı sıra Ilya Shirokobrod’un, söz konusu durum nedeniyle fiyatların oldukça uzun bir süre yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceğini açıkladığı ifade ediliyor. ( Metal Bulletin, 10 Kasım 2016 )

Metalloinvest HBI Tedariki İçin İlk Uzun Dönemli Anlaşmalarını İmzaladı

Dünyanın önde gelen demir cevheri ve sıcak briketlenmiş demir (HBI) üreticilerinden olan Rusya merkezli Metalloinvest, bir yıl süreyle sıcak briketlenmiş demir (HBI) tedariki için Rus metalurji şirketleri Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK), TMK ve ChelPipe Group'la ilk uzun dönemli anlaşmalarını imzaladığını duyurdu. Anlaşma kapsamında Metalloinvest, MMK’ya 200.000 mt, TMK’ya 220.000 mt ve ChelPipe’a 150.000 mt sıcak briketlenmiş demir (HBI) demir tedarik edecek. Metalloinvest yaptığı açıklamada, bağlı kuruluşu Lebedinsky GOK'taki üçüncü sıcak briketlenmiş demir (HBI) tesisinin (HBI-3) kurulumunu tamamlamak üzere olduğunu belirtti. Yıllık 1,8 milyon mt kapasiteli tesisinin alanında dünyanın en büyük tesislerinden biri olacağı bildirildi. Bu yılın sonunda ya da 2017 yılının başında faaliyete geçmesi planlanan tesis sayesinde şirket, küresel yüksek katma değerli ürünler piyasasındaki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor. ( SteelOrbis, 10 Kasım 2016 )

Erdemir ve İsdemir ile Linde Gaz Arasında Sözleşme

Erdemir’in Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan açıklaması aşağıda bulunuyor: “Şirketimizin bağlı ortaklıklarından İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. (İsdemir) ile Linde Gaz A.Ş. arasında imzalanan ve 19 Şubat 2016 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda duyurulan niyet mektubu kapsamında başlatılan ortaklık görüşmeleri tamamlanmış olup, taraflar arasında 7 Kasım 2016 tarihinde Ortak Girişim ve Hissedarlar Sözleşmesi imzalanmıştır.” ( Investing, 08 Kasım 2016 )

Demir Cevheri Fiyatları 75 $/ton Seviyesine Ulaştı

Perşembe günü demir cevheri fiyatlarının, 2014 yılının Kasım ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyeye olan 75 $/ton seviyesine dayandığı rapor ediliyor.

Çin: demir cevheri alım bağlantısı fiyatları, $/t

Ürün Tenör, % Satış Metodu Miktar, t Yükleme Tarihi Fiyat, CFR Qingdao Fiyat, FOB
Pilbara fines, Australia 61 tender, Rio Tinto 170.000 12-21 Aralık 73.63 69
Pilbara fines, Australia 62 globalORE 170.000 7-16 Aralık belirlenmemiş –
Pilbara fines, Australia 62 COREX 170.000 3-12 Aralık belirlenmemiş –
Mac + Yandi fines, Australia 62+58 COREX 90.000+110.000 26 Kasım- 5 Aralık belirlenmemiş –
SSFG fines, Brazil 63.5 globalORE 170.000 19-29 Kasım belirlenmemiş –
Avustralya çıkışlı % 62 tenörlü toz cevher fiyatlarının, Dalian Emtia Borsası’nda demir cevheri vadeli sözleşmelerinin, 5,4 $/ton yükselmesiyle bir gün içinde 3 $/ton seviyesinde artışla, cfr 74,5 $/tona ulaştığı bildiriliyor. ( Metal Expert, 11 Kasım 2016 )

S&P, Erdemir'in Görünümü 'Durağan'a Yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a yükseltmesinin ardından, Erdemir'in görünümünü de 'durağana çıkardı. Erdemir'in uzun vadeli kredi notunu BB olarak teyit eden S&P, görünümün yükseltilmesinin Erdemir'in sektör ortalamasının üzerinde karlılığını devam ettireceği, güçlü serbest nakit akışı yaratacağı ve yeterli likiditeyi sürdüreceği beklentilerini yansıttığını vurguladı. ( BorsaGündem, 10 Kasım 2016 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ