Çelik Sektöründe 2017 - 5.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 5.Haftanın Öne Çıkanları

MMK Metalurji, 2017 Yılında Mevcut Kapasite Kullanım Oranlarını Korumayı Hedefliyor

Rusya’da yerleşik Magnitogorsk Iron and Steel Works’ün (MMK), Türkiye’de faaliyet gösteren bağlı kuruluşu yassı mamul üreticisi MMK Metalurji’nin 2017 yılında mevcut kapasite kullanım oranlarını korumayı hedeflediğini açıkladığı belirtiliyor. MMK Metalurji’nin 2016 yılının tamamında nihai ürün satışlarının % 7,4 oranında artışla 854.000 tona yükseldiği, buna ek olarak firmanın sıcak haddelenmiş sac ve galvanizli çelik satışlarının sırasıyla % 68,2 oranında artışla 134.000 ton ve % 15 oranında yükselişle 511.000 ton seviyesinde gerçekleştiği, polimer kaplamalı çelik ürün satışlarının ise % 23 oranında düşüşle 209.000 tonda kaldığı kaydediliyor. Geçtiğimiz yıl şirketin yarı ürün tedarikinin % 1,3 oranında düşüşle 615.000 tona gerilediği bildiriliyor. Şirketin 2016 yılının 4. çeyreğinde nihai ürün satışlarının, 3. çeyreğe kıyasla % 10,5 oranında artışla 230.000 ton seviyesinde gerçekleştiği ifade ediliyor. ( Kallanish, 30 Ocak 2017 )

U.S. Steel, Slovakya’daki Tesisini Çinli Çelik Devine Satma Niyetinde

U.S. Steel, Slovakya’da bulunan tesisini Çinli çelik devine satma niyetinde olduğu haber veriliyor. ABD’li çelik firması U.S. Steel’in, Çin’de yerleşik en büyük çelik üreticisi konumundaki HeSteel Group ile 26 Ocak tarihinde mutabakat anlaşması imzaladığı bildiriliyor. Çinli çelik devinin, U.S. Steel’in Kosice’de bulunan Slovakya varlığını (USSK) satın almakla ilgilendiği yönünde bilgi alındığı kaydediliyor. Her iki tarafın da konu ile ilgili yorum yapmayı kabul etmediklerine değiniliyor. HeSteel’in, 5 milyon ton kapasiteli tesis için 1,4 milyar € ödemeyi düşündüğü ve söz konusu fiyatın, US Steel’in belirlediği 1,5 milyar €’ya en yakın seviye olduğu aktarılıyor. Söz konusu adımın, firmanın 2016 yılında Sırbistan’da yerleşik Zelezara Smederevo tesisini satın aldıktan sonra altı ay içinde Çinli HeSteel’in Avrupa’daki ikinci büyük yatırımı olacağı kaydediliyor. Avrupa’nın korumacı ticaret politikası göz önünde bulundurulduğunda, Slovakya’daki varlığın Çinli çelik devinin AB çelik piyasasına erişimi bakımında kilit rol oynayacağı vurgulanıyor. ( Metal Expert, 31 Ocak 2017 )

Thyssenkrupp CEO’su, Tata Steel ile Birleşme Konusunda Acele Etmiyor

Almanya merkezli ThyssenKrupp’un CEO’su Heinrich Hiesinger’in, Avrupa çelik sanayiinde rekabeti artırmak için çelik sektöründe birleşmeleri aktif bir şekilde desteklemesine rağmen, bir yıldır devam eden görüşmelerin ardında hala Tata Steel ile şirket birleşmesini tamamlama konusunda acele etmediği kaydediliyor. Birleşme sürecinin devam ettirilebilmesi için Tata Steel’in, emeklilik primleri ile ilgili sorununu çözüme kavuşturması gerektiğine değiniliyor. Buna ek olarak ThyssenKrupp CEO’sunun, Trump’ın firmanın toplam gelirinin dörtte birin elde ettiği NAFTA bölgesi ile ilgili politikalarından endişe duyduğunu belirttiği ifade ediliyor. ABD Başkanı’nın, ithal ürünlere % 35 oranında sınır vergisi uygulamanın yanı sıra NAFTA Ticaret Anlaşması’nın yeniden müzakere edebileceği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 31 Ocak 2017 )

Çemtaş Çelikhane Kapasitesini % 15 Oranında Artırmayı Planlıyor

Türkiye’de yerleşik çelik üreticisi Çemtaş Çelik Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (Çemtaş) elektrik ark ocağını yenilemeyi planladığı, böylece çelikhane kapasitesinin %15 oranında artacağı haber veriliyor. Yenileme projesinin, elektrik ark ocağı jet brülör sistemi ilavesi ve mevcut trafonun kapasitesinin artırılmasını kapsadığı kaydediliyor. Gerekli yasal izinlerin alınmasının ardından 1,5 milyon dolarlık (1,4 milyon €) projenin devreye alınacağı ve 27 Ocak tarihinde Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başladığı aktarılıyor. Buna ek olarak Çemtaş’ın, çelikhanesine cüruf geri kazanım ünitesi eklemeyi planladığı vurgulanıyor. ( Kallanish, 01 Şubat 2017 )

Liberty House Yeni GREENSTEEL Konseyini Destekliyor

Uluslararası çelik ve maden grubu Liberty House, kardeş şirketi olan enerji grubu SIMEC ile birlikte, sanayi, bilim ve siyaset dünyasından üst düzey yetkililerin önderliğinde, iş dünyasına tavsiyelerde bulunmak ve metal sektörünün karşı karşıya kaldığı zorluklara çevre dostu çözümler sunmak için kurulan bağımsız bir üst düzey panel olan GREENSTEEL konseyinin sponsorluğunu yaptığını duyurdu. Söz konusu konsey, genel olarak İngiltere’deki metal sektöründe düşük karbonlu üretim yöntemlerinin yaygınlaşmasını teşvik edecek. Liberty, GREENSTEEL stratejisi sayesinde, İngiltere’de, yenilenebilir enerji ve geri dönüşüme dayalı, güçlü, sürdürülebilir ve entegre metal, mühendislik ve imalat sektörü kurmayı amaçladığını belirtti. Liberty CEO’su Sanjeev Gupta, konseyin, metal ve enerji sektörlerine deneyimlerini aktaracağını ve geri dönüşüme dayalı yaklaşımın ise İngiltere’yi yeniden sanayi lideri haline getireceğine inandıklarını ifade etti. ( SteelOrbis, 01 Şubat 2017 )

OECD Konseyi, Küresel Çelik Kapasite Fazlalığı Forumu’ndaki Rolünü Onayladı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Konsey üyelerinin, OECD’nin çelik sektöründeki kapasite fazlalığıyla mücadele etmek amacıyla Küresel Çelik Kapasite Fazlalığı Forumu’ndaki rolünü onayladığı haber veriliyor. Söz konusu forumun, G20 ülkeleri de dahil olmak üzere 33 ülkeyi temsil ettiği ve üyelerinin, küresel toplam çelik üretiminin % 90’ını teşkil ettiği bildiriliyor. Dünya Çelik Derneği’nin (worldsteel) verilerine göre, dünya çapında ham çelik üretiminin, 2016 yılında % 0,8 oranında artışla 1,63 milyar ton seviyesinde gerçekleştiği ifade ediliyor. Forum’un, 21 Şubat tarihinde Almanya’nın Berlin kentinde olası bilgi paylaşımı mekanizmalarını ele almak amacıyla bir araya geleceği, buna ek olarak Forum’un Mart ve Nisan aylarında yeniden toplanacağının öngörüldüğü kaydediliyor. Söz konusu forum, 16 Aralık 2016 tarihinde oluşturulduğu vurgulanıyor. ( Metal Bulletin, 02 Şubat 2017 )

  

( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ