Çelik Sektöründe 2017 - 13.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 13.Haftanın Öne Çıkanları

Vietnam, Çelik İthalatına Yönelik Kontrolleri Sıkılaştıracak

Vietnam piyasasının büyük oranda ithal çeliğe bağımlı olmasına rağmen hükümetin, yerli çelik sanayini korumak ve çelik ithalatına yönelik kontrolleri sıkılaştırarak daha etkin hale getirmek istediği duyuruluyor. Vietnam Genel Gümrük İdaresi’nin, yerli çelik firmalarının ürün kodlarının farklı belirtilmesi ile ilgili şikayette bulunmaları nedeniyle yakın zamanda ithal ürünlerin incelenmesi için daha sıkı önlemler almaya karar verdiği aktarılıyor. Resmi bilgilere göre tüm eyaletler ve şehirlerdeki gümrük idarelerinden, ithal ürünlerin doğru GTİP kodları altında olup olmadıklarını belirlemek amacıyla numune alma, analiz ve inceleme aşamalarında daha sıkı önlemler uygulanmasının talep edildiği haber veriliyor. 2016 yılında Vietnam’ın, % 23 oranında artışla 18,4 milyon ton seviyesinde çelik ithalatı gerçekleştirdiği, söz konusu miktarın % 60’lık diliminin Çin’den ithal edildiği ve ticari savunma önlemlerinin yeterince sıkı olmaması nedeniyle bazı ürünlerin daha düşük vergi oranlarına tabi olan ya da vergi uygulanmayan ürün gruplarının kodlarıyla etiketlendiklerinin görüldüğü vurgulanıyor. ( Metal Expert, 27 Mart 2017 )

Çin’de Yerleşik Xuangang’ın Yer Değiştirme Planı Resmen Onaylandı

Hebei Iron & Steel'in (Hegang) bağlı kuruluşu Xuanhua Iron & Steel’in, Hebei eyaleti Kalkınma ve Reform Komisyonu’ndan tesisin yer değiştirme planı için resmi onay aldığı, Xuangang’ın yeni tesisinin, 4,1 milyon ton yassı mamul ve 3 milyon ton uzun ürün kapasiteli olacağı duyuruluyor. Xuangang’ın, Tangshan şehrinin Leting ilçesinde 7,32 milyon ton pik demir ve 7,47 milyon ton çelik kapasiteli yeni tesisinin inşası için 6,14 milyar dolar yatırım yapacağı, buna ek olarak kapasite aktarma planının da onaylandığı ve söz konusu plana göre Xuangang‘ın pik demir ve çelik kapasitesini sırasıyla 9,15 milyon ton ve 9,34 milyon ton seviyesinde kapatacağı aktarılıyor. Xuangang ‘ın yer değiştirmesinin, Hegang’ın kıyı kapasitesini yeniden yapılandırma projesinin ikinci aşamasının bir parçası olduğu, söz konusu proje kapsamında firmanın kıyı kesiminde 20 milyon ton kapasiteli bir çelik üretim tesisi inşa etmeyi planladığı kaydediliyor. ( Kallanish, 27 Mart 2017 )

Mitsui ve Nippon Steel Çelik Ticareti Alanındaki İş Birliğini Güçlendirecek

Japonya merkezli Mitsui & Co., Japon çelik üreticisi Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp.’un (NSSMC) çelik ticareti alanında faaliyet gösteren bağlı kuruluşu Nippon Steel & Sumikin Bussan Corporation (NSSB) ile mutabakat anlaşması imzaladığını duyurdu. Anlaşma kapsamında taraflar, Mitsui’nin çelik ürünleri işinin bir kısmının NSSB’ye devredilmesi ve Mitsui’nin NSSB’deki hisse oranını artırarak şirketteki oy hakkını artırması ve iki tarafın çelik ticareti alanındaki iş birliğini artırması konularında görüşmelere başlayacak. Mitsui, yerel piyasada ve denizaşırı çelik piyasalarında değişikliklerin hızlanması ve rekabetin giderek şiddetlenmesinin beklenmesi sebebiyle, çelik ticaretinin daha da büyümesi için faaliyetlerini yeniden organize ederek gelir tabanını güçlendirmeyi planladığını belirtti. Bu kapsamda, imzalanan anlaşma ile birlikte taraflar, satış ağı, imalat ve işleme birimleri, satış gücü ve müşteri tabanını birleştirerek rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. (SteelOrbis, 27 Mart 2017 )

Tosyalı Holding'den Sürdürülebilirliğe Büyük Katkı

Türkiye'nin global demir çelik lideri Tosyalı Holding, Türkiye ekonomisine değer katan yatırımlarının yanı sıra çevreci ve yenilenebilir enerji projeleri konusunda da çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda yapılan çevreci projelere Tosçelik ERW Boru Profil Üretim Tesisi de eklendi. Osmaniye'de bulunan Tosçelik ERW Boru Profil Üretim Tesisi'nde güneş enerji santrali konusunda yeni bir projeyi devreye alan holding, bu kapsamda Tosçelik ERW Boru Profil Üretim Tesisi'nin çatısına güneş enerji santrali kuracak.

Bu önemli projeyle ilgili açıklama yapan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Grup şirketleri olarak, hem ülkemizin hem de bölgenin en önemli üreticileri arasında yer alıyoruz. Ekonomiye değer katan yatırımlarımızda önceliğimiz, doğaya saygılı, çevreci ve sürdürülebilir olması. Tosçelik ERW Boru Profil Üretim Tesisi'nde devreye alacağımız güneş enerji santrali, ülkemizin yeşil enerji üretimine katkı sağlayacağı gibi cari açığın kapanmasında da faydalı olacak" dedi.

Dünyanın En Büyük İlk 5'i Arasında...

Tosyalı Holding iştiraklerinden Tosçelik ERW Boru Profil'in Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'ndeki üretim tesisi için hayata geçirilen bu proje, dünyaya örnek olmaya hazırlanıyor. Tosçelik ERW Boru Profil'in üretim tesisinin çatısına güneş enerji santrali kurmak üzere anahtar teslim sözleşme imzaladı. Böylece 200 bin m² çatı alanına sahip olan ve Avrupa'da tek seferde kurulan en büyük çelik boru fabrikası Tosçelik ERW Boru Profil Tesisleri'nin elektrik enerjisi bu santralden karşılanacak. Santral, tamamlandığında dünyanın en büyük ilk 5 çatı tipi güneş enerji santralinden biri olacak. Tosyalı Holding, çatı tipi Güneş Enerji Santrali projesi ile beraber ülkemizin cari açığının önemli bir bölümünü oluşturan enerji ithalatını da azaltacak.

Hem Çevreci Hem Ekonomik Projenin Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynakları açısından kritik önem taşıdığını dile getiren Fuat Tosyalı, proje hakkında şu bilgileri verdi: "Dünyanın en büyük ince film güneş paneli üreticisinin ürünlerini kullanacağımız projede, yüksek ortam sıcaklığı ve düşük gün ışığı koşullarında dahi standart panellere göre en az yüzde 10 daha fazla enerji üretimi yapmayı hedefliyoruz. Türkiye gibi birçok Avrupa ülkesinde üretim tesisleri, yenilebilir enerji kaynaklarına yatırım yapıyor. Bu yatırımlar hem çevreci hem ekonomik oluyor. Sadece enerji maliyetlerini düşürmekle kalmıyor, ülke ekonomisinin cari açığını kapatma konusunda da önemli bir araca dönüşüyor. Böylesine önemli bir projeyi ülkemizde gerçekleştiriyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırımlarımızı artırmaya devam edeceğiz. Bu alanda Türkiye'nin bölgede öncü ülkeler arasında yer almasını hedefliyoruz."

Enerji Verimliliği Artacak

Tosyalı Holding grup şirketlerinin üretim süreçlerinde enerji tüketirken, yenilenebilir kaynaklarla aynı zamanda enerji üreten de bir yapıda olduğunu vurgulayan Tosyalı, şu değerlendirmeyi yaptı: "Tosçelik, yıllık 2 milyon tonu aşan çelik boru profil üretim kapasitesi ile ülkemizde lider konumda... Tosyalı Holding olarak enerji üretim kapasitemizi, portföyümüze ekleyeceğimiz yenilenebilir projelerle artırmayı hedefliyoruz. Tosçelik Güneş Enerji Santrali Projesi şüphesiz çelik sektöründe güneş enerjisinin sürdürülebilir gelişimi açısından eşsiz bir örnek olacak. Enerji yoğun bir sektör olan demir çelik sanayinde enerji giderleri; üretim maliyetlerinin birinci sırasında yer alıyor. Grubumuzun lider çelik üreticisi olma vizyonu doğrultusunda, tüm süreçlerimizde enerji verimliliğini artırma çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz."

Çevreci Projelere Devam Ediyor

Eğitim, spor, sosyal yaşam ve sağlık alanında yaptığı başarılı sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye'nin "Gönlü Zengin" şirketleri listesinin en üst sıralarına yerleşen Tosyalı Holding, bu önemli projeyle birlikte çevreci çalışmalarına devam etmekteki kararlılığını da ortaya koyuyor. Kurulacak santral ile boru profil üretim tesisinin elektrik ihtiyacının yarısından fazlasını güneşten üretmeyi hedeflediklerini belirten Tosyalı, "Bu santral ile dünyanın en küçük karbon ayak izine sahip çelik boru ve profillerini üreteceğiz" dedi. ( Haberler, 27 Mart 2017 )

Çin’de Çelik Üreticilerinin Sayısının Azalması Bekleniyor

Eyaletlerin çelik üreticileri listesine göre Çin’de yerleşik çelik tesislerinin çoğunun, düşük kalite çelik kapasitesi ve çevre ile ilgili hususlar nedeniyle piyasadan çekilmekte olduğunun görüldüğü, Çin’in, en büyük 10 çelik üreticisinin ham çelik üretim payını % 35’e yükselterek 2020 yılının sonuna kadar çelik sanayiinin yoğunluk oranını artırmayı hedeflediği haber veriliyor. Shandong, Jiangsu, Yunnan, Shanxi ve Guangdong eyaletlerinin Çevre Koruma İdareleri’nin, çelik üreticilerinin faaliyet durumu listelerini yeniledikleri, Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerinin, söz konusu eyaletlerin ham çelik üretimlerinin faaliyet gösteren çelik üreticilerinin azalmasına rağmen artış gösterdiğine işaret ettiği ifade ediliyor.

Bazı çelik üreticileri, 2015 yılındaki zorlu koşullar nedeniyle kapanırken, diğerlerinin devlet teşvikleri kapasite kapatma faaliyetleri ya da siyasi baskılar nedeniyle kapandıkları belirtiliyor. Kapanan küçük ya da özel tesislerin, indüksiyon ocaklı üretim kapasitesini devre dışı bırakma kapsamında faaliyetlerini durdurdukları ve mevcut durumda indüksiyon ocağı kapasitesinin, yasadışı çelik üretimi olarak sınıflandırıldığı vurgulanıyor. ( Kallanish, 28 Mart 2017 )

EUROFER: Görünüm Kısmen Olumlu Ancak AB Belirsizliklere Karşı Dayanıksız

26-28 Mart tarihleri arasında Budapeşte’de düzenlenen SteelOrbis 2017 Bahar Konferansı & 76. IREPAS Toplantısı’nda konuşan Avrupa Çelik Birliği (EUROFER) piyasa analizi ve ekonomik çalışmalar direktörü Jeroen Vermeij, Avrupa’daki mevcut belirsizliğin, İngiltere’nin AB’den çıkma kararı, AB’deki seçimler, artan popülizm, liderlik eksikliği, korumacılık ve gelişmekte olan ekonomilerin zayıflığı gibi faktörlerden kaynaklandığını ifade etti.

2016 yılında AB’nin gayrisafi milli hasılasının (GSYİH) arttığını belirten Vermeij, yılın ikinci yarısında, zayıflayan avronun da desteğiyle AB’nin ihracatının arttığını bildirdi. Aynı zamanda 2016 yılında, avro bölgesi ekonomisi tüketici harcamalarının desteğini almaya devam ederken, yatırımların ve ihracatın desteği ise azaldı. 2017-18 dönemi görünümü ile ilgili olarak, görünümün kısmen olumlu olduğunu ancak AB’nin belirsizliklere karşı dayanıksız olduğunu söyleyen EUROFER yetkilisi, esas sorunun İngiltere’nin AB’den çıkması halinde kalan AB ülkelerinin ne kadar dayanıklı kalacağı olduğunu vurguladı. Vermeij, diğer yandan, önümüzdeki dönemde özel tüketim ve kamu harcamalarının daha da artmasının beklendiğini belirtti. AB’de çelik tüketen sektörlerin 2017-18 döneminde büyüme göstermesi beklenirken, düşen satışlara ve üretim oranına rağmen AB otomotiv sektörünün görünümünün güçlü olması bekleniyor. Aynı dönemde, ihracat piyasalarında ise belirsizlikler hakim. 

EUROFER’in AB inşaat sektörü görünümü ile ilgili olarak Vermeij, 2016 yılının beklenenden düşük geçtiğini ancak konut sektörünün 2017-18 döneminde de gücünü korumasını beklediklerini belirtti. Vermeij, Fransa dahil batı Avrupa ülkelerinde toparlanma beklerken, İngiltere’nin zayıf kalmaya devam etmesini ve göçmen artışının sosyal konut yatırımını artırmasını bekliyor. Bununla birlikte, AB’nin inşaat üretiminin 2017 yılında %2,1, 2018 yılında %2,8 artması bekleniyor. Vermeij’e göre, 2016 yılında AB’nin çelik ithalatı yıllık %9 artarken, söz konusu yılın son çeyreğinde ithalat hacmi 2007 yılında kaydedilen rekor seviyenin ardından çeyreklik bazda en yüksek seviyeye ulaştı. 2017-18 döneminde çelik talebi ile ilgili olarak ise Vermeij, görünür tüketimde 2017 yılında %0,7, 2018 yılında %1,5 artış beklendiğini söyledi. ( SteelOrbis, 28 Mart 2017 )

IREPAS Çelik Üreticileri Komitesi Piyasa Görünümünün Olumlu Olduğu Konusunda Hemfikir

26-28 Mart tarihleri arasında Budapeşte’de düzenlenen SteelOrbis 2017 Bahar Konferansı & 76. IREPAS Toplantısı’nda konuşan IREPAS başkanı, İÇDAŞ ihracat müdürü ve aynı zamanda çelik üreticileri komitesi başkanı Murat Cebecioğlu, çelik üreticileri komitesinin piyasa görünümünün olumlu olduğu ve çelik tüketiminin gayrisafi milli hasıla (GSYİH) ile aynı doğrultuda arttığı konusunda hemfikir olduğunu bildirdi. Cebecioğlu, Çin’in çelik ihracatının azalması sayesinde fiyatlar açısından üretim hacminin artmasının problem olmayacağını ifade etti. Cebecioğlu’na göre, Çin’in çelik ihracatının azalması diğer üreticiler için fırsat yarattı. Örneğin, Türk tesisler Güneydoğu Asya piyasalarına satış yapma imkanı buldu. Cebecioğlu Türk tesislerin fiyat avantajı sağlamaya devam etmeleri halinde bu piyasalara satış yapmaya devam edeceklerine inandığını ifade etti. BAE ve Mısır’a yapılan satışlarla ilgili olarak Cebecioğlu, BAE’de yeni kapasitelerin devreye alınacağını söyleyerek bu kapasitelerin yerel piyasa talebini karşılamaya yeterli olacağına dikkat çekti. Türk üreticilerin fiyatlar yüzünden konu dışı olduğunu söyleyen Cebecioğlu, bugünkü fiyat yapısı ile Türk üreticilerin BAE ve Mısır'a karlı satış yapmalarının mümkün olmadığını belirtti. ABD’nin ithal inşaat demirine getirdiği geçici antidamping vergisi ile ilgili olarak ise Cebecioğlu, talep olması sebebiyle Türkiye’nin ABD’ye inşaat demiri ihraç etmeye devam edeceğini açıkladı. Nihai antidamping vergisi oranlarının geçici oranlarla (%5,29-7,07) aynı seviyede olması halinde Türkiye’nin ABD’ye inşaat demiri ihracatı devam edecek. Buna rağmen, Cebecioğlu, korumacılığın dünya çapında önemli bir problem olmaya devam ettiğini ve bu durumun günün sonunda piyasadaki herkesi olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Cebecioğlu, son olarak, talebin sağlıklı olması ve metro hatlarının genişletilmesi ve Çanakkale köprüsü projesi gibi projeler sebebiyle, nisan ayında Türkiye’de yapılacak referandumun ardından çok fazla değişiklik beklemediğini belirtti. ( SteelOrbis, 29 Mart 2017 )

AISI Çevre Düzenlemelerinin Gözden Geçirilmesine Yönelik Başkanlık Kararını Destekliyor

Amerikan Demir ve Çelik Enstitüsü (AISI), ABD başkanı Trump tarafından 28 Mart’ta onaylanan kararname kapsamında önceki yönetimde tasarlanan ve yerel çelik üreticilerinin rekabet gücünü olumsuz etkileyen bazı çevre düzenlemelerinin yeniden gözden geçirilmesi sürecine başlanacağını bildirdi. Beyaz Saray’ın söz konusu kararnamesinde, ABD Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) elektrik üreten şirketlerden kaynaklanan sera gazı salımlarına ilişkin düzenlemelerini gözden geçirerek yeniden düzenlemesi gibi talimatlar yer alıyor. AISI başkanı ve CEO’su Thomas J. Gibson, yerel çelik sektörünün enerji tüketimini azaltarak önemli kazanç sağladığını ve çevreye olan etkiyi de azalttığını söyleyerek, sürdürülebilir performansa bağlı kalmaya devam edeceklerini belirtti. Ancak, çevre yasalarının getirdiği yüklerin ise yerel çelik sektörünün uluslararası rekabet gücünü zedelediğini ifade eden Gibson, AISI’nin bu tarz yasalara her zaman karşı çıktığını bildirdi. Gibson yaptığı açıklamada, ABD’deki demir çelik sektörünün elektrik üretimi için büyük ölçüde kömüre bağlı olduğunu ve kömürden üretilen elektriği orantısız olarak etkileyen EPA düzenlemelerinin, çelik üreticileri için elektriğin uygun maliyet ve güvenilirliğini riske attığını, bu sebeple Trump yönetiminin bu düzenlemelerin yeniden incelenmesi yönündeki kararını desteklediklerini ifade etti. Bununla birlikte Gibson, mevcut düzenlemelerin iklim değişikliğinin ancak küresel bazda üstlenildiğinde etkili olabileceği konusuna değinmediğine dikkat çekti. Gibson’a göre, ABD’de uygulanan karbondioksit salımlarının azaltılmasına ilişkin düzenlemelerin Çin gibi diğer büyük çelik üreticisi ülkelerde de uygulanması gerekiyor. ( SteelOrbis, 30 Mart 2017 )

Çin, 2017 Yılı İçin Kapasite Kapatma Önceliklerini Belirledi

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun (NDRC), 27 Mart tarihinde düzenlenen çelik ve kömür kapasite fazlalığını azaltma ile ilgili toplantıda Çin’in 2017 yılı için 3 kapasite kapatma önceliği belirlediğini açıkladığı ve Çin’in indüksiyon ocak kapasitesi hariç çelik kapasitesini 50 milyon ton seviyesinde devre dışı bırakmayı hedeflediği haber veriliyor. Hükümetin çelik kapasite fazlalığının devre dışı bırakılması ile ilgili yaptırımlarının, çelik fiyatlarını geçtiğimiz yıl olduğu gibi destekleyebileceği, ancak kömür ve çelik fiyatlarını daha yakından takip edilmesiyle birlikte hükümetin, fiyatların hızla yükselmesi durumunda kısıtlamaları azaltabileceği belirtiliyor. NDRC’nin belirttiği sözkonusu iki önceliğin, kapasite kapatma hedeflerine ulaşılmasını ve düşük kalite çelik kapasitesinin ortadan kaldırılmasını sağlayacağı, üçüncü önceliğin ise, keskin fiyat hareketlerini önlemek amacıyla çelik piyasasındaki fiyatları yakından takip etmek olarak nitelendirildiği, söz konusu hususun, kömür ve çelik fiyatlarının 2016 yılına kıyasla daha istikrarlı olacağına işaret ettiği kaydediliyor. ( Kallanish, 30 Mart 2017 )

Kardemir 22. Olağan Genel Kurulu

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkan Vekili Güleç:"2017 yılı bütçesinde şirketimizin toplam sıvı çelik üretim hacminin daha da artarak 2 milyon 400 bin ton/yıl seviyelerine taşınması planlanmıştır. Orta ve uzun vadede ulaşılması hedeflenen ise 3- 3,5 milyon ton seviyeleridir"
"Stratejik yatırım kapsamında yapımı süren demir yolu tekeri fabrikamızda da montaj çalışmalarına başlanmıştır. Robotik bir tesis olarak kurulan ve 2018 son çeyreğinde devreye girmesi planlanan bu tesis ile birlikte ülkemiz, artık kendi demir yolu tekerini üretebilir hale gelecek, bu katma değerli ürün de orta ve uzun vadede şirketimizin önemli bir varlığı olacaktır".

"Ülkemiz, artık kendi demir yolu tekerini üretebilir hale gelecek"

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç, maliyetlerdeki gerileme çerçevesinde, FAVÖK oranının 2015'te yüzde 10 iken 2016’da yüzde 14,1 olduğunu, bunun, satış fiyatlarının düşmesine rağmen gerçekleşmiş bir sonuç olduğunu, FAVÖK oranına ulaşmış olmalarına rağmen, özellikle yatırımlar kaynaklı kullandıkları krediler sebebiyle doğan kur farkı zararlarının, net kar oluşmamasında en büyük etken olarak dikkati çektiğini belirterek,
"2017 yılı bütçesinde ise şirketimizin toplam sıvı çelik üretim hacminin daha da artarak 2 milyon 400 bin ton/yıl seviyelerine taşınması planlanmıştır. Orta ve uzun vadede ulaşılması hedeflenen ise 3-3,5 milyon ton seviyeleridir. 2016 yılı, satışlarımızda da 2 milyon ton sınırının ilk kez aşıldığı bir yıl olmuştur. Yan ürünler hariç 2015 yılında 1 milyon 930 bin ton olan satış miktarı, 2016 yılında 2,06 milyon tona yükselerek rekor kırmıştır." şeklinde konuştu.

Artan sıvı ham demir üretimine paralel sıvı çelik üretim kapasitesinin artırılması amacıyla çelikhanede önemli yatırımlar gerçekleştirildiğini söyleyen Güleç, KARDEMİR'in enerji altyapısına önemli yatırımlar yaptığını, enerjileri elektrik enerjisine çevirmeye yönelik yatırımların da devam ettiğini, bu amaçla 5 no’lu Yüksek Fırın Yatırımı kapsamında Kuru Tip TRT tesisi montajının yapıldığını, fırın çalışma parametrelerine bağlı olarak da 5,5-8,5 MW arasında bir enerji kazanımı elde edilmesinin amaçlandığını vurguladı.

Güleç, "Stratejik yatırım kapsamında yapımı süren demir yolu tekeri fabrikamızda da montaj çalışmalarına başlanmıştır. Robotik bir tesis olarak kurulan ve 2018 son çeyreğinde devreye girmesi planlanan bu tesis ile birlikte ülkemiz, artık kendi demir yolu tekerini üretebilir hale gelecek, bu katma değerli ürün de orta ve uzun vadede şirketimizin önemli bir varlığı olacaktır." dedi.

Çevre yatırımları sürüyor

Artan kapasitelere bağlı olarak proseste kullanılan oksijen, azot ve argon ihtiyacını karşılamak üzere yapımına başlanılan 4. Hava Ayrıştırma Tesisinin de 2017 yılında tamamlanarak hizmete alınacağını anımsatan Güleç, çevre yatırımlarının da aralıksız sürdüğünü kaydetti. Bugüne kadar Kok Fabrikaları Biyolojik Arıtma Tesisi, Enerji Tesisleri Elektro Filtreleri, Çelikhane Sekonder Toz Toplama Sistemleri, Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi başta olmak üzere onlarca çevre projesinin hayata geçirildiğini anlatan Güleç, halen Sinter Tesislerinde Toz Tutma Sistemi başta olmak üzere yaklaşık 40 milyon doları bulan diğer çevre yatırımlarının devam ettiğini söyledi. Güleç, KARDEMİR'in 2016 yılındaki toplam yatırım harcamasının 111 milyon dolar olduğunu da sözlerine ekledi. ( Milliyet, 30 Mart 2017 )

Severstal, 2017 Yılında Rusya’da Çelik Tüketiminin Artacağını Öngörüyor

Rusya’da yerleşik en büyük çelik üreticilerinden biri olan Severstal’in, 2017 yılında Rusya’da çelik tüketiminin artacağını öngördüğü belirtiliyor. Firmanın, çelik piyasasının kapasitesini % 1,5 oranında artıracak olan otomotiv ve inşaat sektöründeki toparlanmanın tüketim artışını destekleyen temel etmen olacağını belirttiği, buna ek olarak demiryolu ve ziraat mühendisliği gibi bazı alanlarda daha yüksek büyüme potansiyeli gördüklerini ifade ettiği kaydediliyor. Severstal CEO’su Alexander Shevelev’in, yerli çelik üreticilerinin ithalat ikame programı ile gelişme kaydetmesiyle oluşacak elverişli koşulların söz konusu alanlarda kapasitenin büyümesini sağlayacağını belirttiği ifade ediliyor. Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın otomobil üretiminin % 8 oranında artışla 1,4 milyon adede ulaşacağını öngördüğü, diğer taraftan inşaat sektöründeki gerilemenin yavaşlayacağını tahmin ettiği bildiriliyor. Dünya çelik tüketiminin % 0,5 oranında artışla nispeten istikrarlı olması bakımından Severstal’in, iç piyasaya ve ihraç piyasasına yönelik sevkiyatların oranını 60/40 seviyesinde tutmayı planladığı vurgulanıyor. ( Metal Expert, 31 Mart 2017 )

ABD Çelik Sektörü Yöneticileri Çelik Kurultayı’nda Konuştu

AK Steel Corporation CEO’su ve Amerikan Demir ve Çelik Enstitüsü (AISI) başkan yardımcısı Roger K. Newport, Çelik Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, ABD yönetiminin altyapıya yatırım yapmak, yerel imalatın büyümesini engelleyen katı düzenlemelere karşı adım atmak ve agresif ticaret politikaları belirlemek gibi önceliklerinin çelik sektörü için olumlu olduğunu savundu. Çelik sanayiinin müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için önemli yatırımlar yaptığını belirten Newport, otomotiv sanayisinin Ortak Ortalama Yakıt Tasarrufu (CAFE) standardı ve sera gazı salımı standardını uygulayabilmesine yardım etmek amacıyla araç ve kamyonlara yönelik hafif ve yüksek mukavemetli yeni çelik kaliteleri oluşturmak için önemli yatırımlar yaptıklarına dikkat çekti. ABD yönetiminin önemli altyapı yatırımı planlarını da desteklediklerini vurgulayan Newport, çelik sanayisinde koşulların iyileştiğini ancak ticari tehditlerin sürdüğünü belirtti. Newport, ithalatın ABD’nin pazar payının yaklaşık %26'sını oluşturduğunu ve bunun daha önceki yıllara kıyasla çok yüksek bir seviyede yer aldığını vurgularken, ticari davalarda yer almayan ülkelerden önemli miktarlarda ithalat yapıldığına dikkat çekti. ABD’nin ham çelik üretiminde kapasite kullanım oranının hala %75’in altında olduğuna değinen Newport, 2015 yılının başından beri çelik sektöründe binlerce kişinin geçici olarak işten çıkarıldığını ve 14.400 kişinin işsiz kaldığını açıkladı. Newport, adil olmayan ticaretin engellenmesi için daha fazla yasa çıkarılması gerektiğini savundu. ( SteelOrbis, 31 Mart 2017 )

( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ