Çelik Sektöründe 2017 - 17.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 17.Haftanın Öne Çıkanları

Liberty ArcelorMittal’in ABD’deki Georgetown Çelik Tesisini Satın Alacak

Uluslararası çelik ve maden grubu Liberty House, küresel çelik devi ArcelorMittal ile ArcelorMittal’in ABD’nin South Carolina eyaletinde bulunan Georgetown çelik tesisinin, yıllık 600.000 mt kapasiteli elektrik ark ocağı ve yıllık 750.000 mt kapasiteli çubuk tesisi de dahil, satın alınması için anlaşma imzaladığını duyurdu. Liberty anlaşmanın planlandığı gibi tamamlanması halinde, 2015 yılının ağustos ayında kapatılan tesisin yeniden açılacağını ve böylece ABD çelik sektöründe yapmayı planladığı büyük yatırımların da ilk adımını atmış olacağını belirtti. Liberty yönetim kurulu başkanı Sanjeev Gupta, hurda geri dönüştürme kapasitesi olan Georgetown tesisinin alınmasının şirketin İngiltere’de uyguladığı GREENSTEEL stratejisini ABD’de de başlatmak için güçlü bir zemin sağlayacağını açıkladı. Bununla birlikte Liberty, Birleşik Çelik İşçileri Sendikası (USW) ile de görüşme halinde olduğunu ve sendikanın, tesisi tekrar açıp işi yeniden inşa etmek için destek vereceği ve bu sürece yardımcı olacağına inandığını bildirdi. ( SteelOrbis, 24 Nisan 2017 )

Çin’de Çelik Talebi 2017 Yılında Sabit Kalırken, 2018 Yılında % 2 Düşüş Öngörülüyor

21 Nisan tarihinde açıklanan Dünya çelik Derneği’nin (worldsteel) 2017 ve 2018 yıllarına dair Kısa Vade Görünüm Raporu’nda yer alan bilgilere göre, 2016 yılında %6,7 oranındaki gayri safi yurtiçi hâsıla artışıyla yavaşlamayı sürdüren Çin ekonomisindeki büyümenin daha da yavaşlayarak 2017 yılında % 6,7, 2018 yılında % 6,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 2016 yılında Çin’in değer bakımından sanayi büyümesi yavaşlayarak, 25 yılın en düşük büyüme seviyesi olan %6,0 oranında gerçekleşti. 2017- 18 yıllarında Çin için ABD Başkanlık seçimlerinin sonuçları ve ihracatı etkileyecek olan ticari düzenlemelerden kaynaklanan belirsizlik gibi dış etmenlerle karşı karşıya kalacak. Mali cephede Çin, sermaye çıkışını azaltmak için önlemler almaya devam ediyor. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında çekirdek dışı işlere yatırımlar kısıtlandı. 2016 yılının Ocak ayında Çin’de faaliyet gösteren devlet güdümlü firmaların yurtdışına yatırımları ile ilgili yeni önlemler uygulanmaya başlandı. 2016 yılında Çin’in sabit varlıklara yönelik yatırımları % 8,1 oranında azaldı. 2016 yılın Aralık ayında konut inşaatlarının tamamlanması yavaşlarken, yeni konut inşaatları arttı. 2016 yılında % 17,4 oranında artış gösteren altyapı yatırımlarının, 2017-18 yıllarında ekonomik büyüme ve çelik talebini destekleyeceği tahmin ediliyor. Hükümet planına göre Çin’in 2017 yılında demiryollarına yönelik yatırımları, 2016 yılındaki yatırımlar ile aynı seviyede gerçekleşecek. 2017-18’de makine sektöründeki büyümenin sabit kalması beklenirken, 2017 yılında otomobil üretimindeki büyümenin yavaşlayarak, araç satışlarının hükümetin teşvikleriyle arttığı 2016 yılındaki % 13 seviyesinden % 7’ye gerilemesi öngörülüyor. Öte yandan Çin hükümeti, teşvikleri büyük ölçüde kaldırarak 2017 yılından itibaren küçük araçlara uygulanan vergiyi % 7,5’e yükseltti. Çin’de çelik talebinin 2017 yılında geçtiğimiz yılki seviyelerde gerçekleşeceği, 2018 yılında ise % 2 oranında gerileyeceği tahmin ediliyor.

Hindistan

Hindistan ekonomisinin, 2017 yılında % 7,2, 2018 yılında ise % 7,7 oranında büyümesi bekleniyor. 2016 yılında Hindistan ekonomisindeki büyüme, devam eden yapısal reformlar ve arz yanlı ekonomideki toparlanmayla desteklendi. Hindistan’ın çelik talebinin, 2017 yılında % 1,2, 2018’de ise % 0,6 seviyesinde büyümesi öngörülüyor. ( Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, 24 Nisan 2017 )

Tosyalı Cezayir’in İnşaat Demiri Haddehanesi Üretime Başladı

Tosyalı Holding’in, Cezayir’in Kuzeybatısında bulunan Oran’da yerleşik fabrikasında inşaat demiri haddehanesini devreye aldığı haber veriliyor. Tosyalı Holding’in Twitter’dan yaptığı açıklamada haddehanenin, yıllık 1 milyon ton inşaat demiri kapasiteli olduğu belirtiliyor. Söz konusu haddehanenin, iç piyasaya inşaat demiri tedarik ederek ithalatı azaltacağı ve yerli üretim çelik ihracatı yapacağı kaydediliyor. Yeni tesisin, Tosyalı Holding’in Cezayir’deki mevcut inşaat demiri kapasitesinin bir uzantısı olduğu, 2013 yılında devreye alınan inşaat demiri tesisinin 900.000 ton, 2015 yılında faaliyete başlayan filmaşin tesisinin ise 700.000 ton kapasiteli olduğu belirtiliyor. Sanayi ve Madencilik Bakanı Abdessalem Bouchouareb’in açıklamalarına göre Cezayir’in, 2018 yılının ortalarında inşaat demiri ithalatını durdurmasının beklendiği ve Cezayir’in Tosyalı Holding’in bu ay devreye aldığı ikinci haddehane ve Temmuz ayında faaliyete geçecek olan üçüncü haddehane ile birlikte inşaat demiri üretiminde kendi kendine yeterlilik elde edeceği aktarılıyor. ( Kallanish, 25 Nisan 2017 )

Çinli HBIS, U.S. Steel Kosice’yi Satın Alıyor

Çin’de yerleşik en büyük çelik üreticilerinden Hesteel Group’un (HBIS), Avrupa’daki varlığını büyütmeye devam ettiği, çelik devinin Slovakya’da bulunan en büyük çelik tesisi U.S Steel Kosice’yi satın almayı kabul ettiği yönünde bilgi alındığı haber veriliyor. Dünya’nın en büyük üçüncü çelik üreticisi konumundaki HBIS’in, bugünlerde Slovakya’nın tek yassı mamul tesisi U.S. Steel Kosice’yi satın almak için anlaşma imzalayacağı ve satışın son aşamasına gelindiği yönünde bilgi alındığı rapor ediliyor. 2017 yılının Ocak ayında U.S. Steel ve HBIS’in, aylar süren görüşmelerin ardından Pittsburg’da bir mutabakat anlaşması imzaladıkları ve söz konusu satın alma ile HBIS’in dışarıya açılma stratejisinde aşama kaydedeceği belirtiliyor. 2014 yılında Duferco’nun çoğunluk hissesini ve 2016 yılında Sırbistan’daki Zelezara Smederevo tesisini satın almasının ardından söz konusu tesisin, HBIS’in Avrupa’daki üçüncü büyük çaplı yatırımı olduğu bildiriliyor. HBIS’in, Kosice’yi satın aldıktan sonra tesisi, AB’de Çin’e uygulanan yüksek vergilerden kaçınmak için bir platform olarak kullanabileceği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 26 Nisan 2017 )

Liberty House Kuzey Amerika’da Demir Cevheri Tesisi Almak İçin Teklif Sundu

Uluslararası çelik ve maden grubu Liberty House, enerji grubu SIMEC ve kendisinin bağlı olduğu İngiltere merkezli GFG Alliance’ın Kuzey Amerika’daki varlığını artırma programı kapsamında, ikisi de ABD, Minnesota’da bulunan, demir cevheri üreticisi Mesabi Metallics Company LLC (eski adıyla Essar Steel Minnesota LLC) ve ESML Holding Inc’in varlıklarını satın almak için bir konsorsiyumla birlikte teklif sunduğunu duyurdu. Söz konusu varlıklar arasında, yıllık 7 milyon mt kapasiteli demir cevheri peleti tesisi bulunuyor. Tesisin kapasitesinin ise yıllık 14 milyon mt seviyesine yükseltilebilme potansiyeli olduğu bildirildi. ABD merkezli ERP Iron Ore LLC ve yatırımcı grubu Chippewa Capital Partners ile birlikte oluşturulan konsorsiyumla yapılan teklif kapsamında Nashwauk'ta uzun zamandır beklenen demir cevheri peleti tesisi inşasının tamamlanması ve doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisinin kurulması planlanıyor. Bununla birlikte Liberty, Mesabi Metallics planı kapsamında SIMEC’in madencilik faaliyetlerine odaklanacağını ve kendisinin ise, hem ABD’de hem de küresel çapta elektrik ark ocaklarında kullanılmak üzere, doğrudan indirgenmiş demir ve sıcak briketlenmiş demir (HBI) üretimine odaklanacağını açıkladı. ( SteelOrbis, 27 Nisan 2017 )

British Steel, Dünyanın İlk Ultra-Uzun Korozyona Dayanıklı Ray Tedarikçisi Oldu

British Steel’in, Birleşik Krallık demiryolu idaresi Network Rail’in siparişini yerine getirerek dünyanın ilk ultra-uzun korozyona dayanıklı ray üreten tedarikçisi olduğu belirtiliyor. British Steel’in, Network Rail’e ilk 216 metrelik korozyona dayanıklı ray siparişini teslim ettiği ve söz konusu rayların, Edinburgh yakınlarındaki Inverkeithing Tüneli’ne döşendiği ifade ediliyor. Avrupa’daki yüksek rekabet ortamında firmanın, ray üretiminde hem iç piyasa hem de dış piyasalardaki fırsatları değerlendirdiği ve Finlandiya Ulaşım Dairesi’nden 5.500 ton ray siparişi aldığı, buna ek olarak Kuzeydoğu İngiltere metrosuna 10 millik hat için ray tedarik ettiği aktarılıyor. ( Metal Expert, 28 Nisan 2017 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ