Çelik Sektöründe 2017 - 25.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 25.Haftanın Öne Çıkanları

Ezz Steel, Ticari Kısıtlamalar Sayesinde İnşaat Demiri Üretiminde Tam Kapasiteye Ulaşmayı Hedefliyor

Mısır’da Çin, Türkiye ve Ukrayna çıkışlı inşaat demirine geçici anti-damping vergisi getirilmesinin, ülkede inşaat demiri ithalatını sınırlandırdığı ve aynı zamanda yerli üreticilere büyük fırsatlar sunduğu ifade ediliyor. Özellikle Mısır’da faaliyet gösteren en büyük çelik üreticisi konumundaki Ezz Steel’in inşaat demiri üretimine yönelik beklentilerinin yüksek olduğu ve faaliyet gelirinde artış kaydedeceğini beklediği bildiriliyor. İç piyasada inşaat demiri tüketiminde aslan payına sahip olan Ezz Steel’in, ithal inşaat demirine yönelik geçici önlemlerin, faaliyetlerine olumlu yönde etki edeceğini öngördüğü ve firmanın, nihai anti-damping vergilerinin uygulanması halinde inşaat demiri üretiminin maksimum kapasite olan 4,6 milyon ton seviyesine yükselmesini beklediği aktarılıyor. 6 Haziran tarihinde Mısırlı yetkililerin, nihai sonuçlar açıklanana kadar 4 ay süreyle Çin’e % 17, Türkiye’ye % 10-19 ve Ukrayna’ya % 15-27 oranlarında geçici anti damping vergisi getirdikleri hatırlatılıyor. ( Metal Expert, 19 Haziran 2017 )

Vietnam Çelik Sanayiinin % 12-15 Büyümesi Bekleniyor

12 Haziran tarihinde Ho Chi Minh City’de düzenlenen “Çelik Sektörü: 2017- 2020 Görünümü” konulu seminerde, Vietnam çelik sanayiinin önümüzdeki 5 yıl içinde %12-15 oranında büyümesinin öngörüldüğü ifade ediliyor. Vietnam Çelik Derneği’nin verilerine göre: 2017 yılında dökme demir üretiminin, % 80 oranında artışla 4,5 milyon tona, kütük üretiminin % 47,2 oranında artışla 11,5 milyon tona, nihai mamul üretiminin % 12 oranında artışla 20 milyon tona, soğuk haddelenmiş sac üretiminin %23 ve boru imalatının ise % 15 oranında artış göstereceği öngörülüyor. 
Vietinbank Securities JSC Genel Direktörü Khong Phan Duc’un Vietnam çelik sanayiinin büyük ölçekli olmadığını, ancak, sektörün başta üretim maliyetleri olmak üzere rekabetçi avantajları bulunduğunu belirttiği ve buna ek olarak kırsal kesimlerdeki şehirleşme çalışmalarının hız kazanması ve büyük ölçekli altyapı projeleri ile iç piyasada çelik talebinin yüksek seviyelerde seyrettiğini dile getirdiği kaydediliyor. (SteelGuru, 19 Haziran 2017 )

Baştuğ Metalurji, Ham Çelik Kapasitesini İki Katına Çıkarmayı Planlıyor

Baştuğ Metalurji CEO’su Mustafa Baştuğ’un, firmanın ham çelik kapasitesini iki katına çıkarmak için yatırım yapmayı planladığını açıkladığı haber veriliyor. Baştuğ Metalurji’nin mevcut yatırım stratejisinin, sıvı çelik üretim kapasitesini 4 milyon ton seviyesine yükseltecek ek yatırımları kapsadığını belirten Mustafa Baştuğ’un, aynı zamanda firmanın bu yıl cirosunun geçtiğimiz yılki 2,2 milyar lirasından, 2,5 milyar Türk lirasına (713 milyon $) ulaşmasının hedeflendiğini, ayrıca Grup şirketleri açısından, geçtiğimiz yıl 2,5 milyar Türk lirasını bulan cironun, bu yıl %10 oranında artış göstermesinin beklendiğini ifade ettiği aktarılıyor. Mevcut hurda ve kütük fiyatları ve bunların temini ile ilgili olarak ise Mustafa Baştuğ’un, Türkiye’de yerleşik çelik üreticilerinin, Türkiye’nin dünyanın en büyük hurda ithalatçısı konumunu dikkatli kullanarak fiyatlardaki aşırı şişkinliklerin önüne geçmeye çalıştıklarını, hurda tedarikçilerinin de piyasadaki aşırı değişkenlikten rahatsız olduklarını ve her iki taraf için de sürdürülebilir bir dengenin oluşmaya başladığını belirttiği kaydediliyor. Kütük ile ilgili olarak ise Baştuğ’un, Türkiye’nin kütük ithalatçısı konumundan kütük ihracatçısı konumuna geçiş yapmakta olduğunu, uzun mamul ihraç piyasasındaki zayıflama ve Çin’de yarı mamul ihracatının azalmasının, Türkiye’de yerleşik üreticiler için kütük ihracatını cazip hale getirdiğini dile getirdiği ifade ediliyor. ( Kallanish, 19 Haziran 2017 )

Arrium POSCO’nun Dâhil Olduğu Güney Kore Konsorsiyumuna Satılacak

Avustralya merkezli danışmanlık ve yatırım şirketi ve aynı zamanda Avustralya merkezli maden ve çelik şirketi Arrium'un gönüllü yöneticisi KordaMentha Restructuring, Arrium’un satışı için Güney Kore merkezli özel sermaye şirketi Newlake Alliance Management, Güney Kore merkezli varlık yönetimi şirketi JB Asset Management ve Güney Koreli çelik üreticisi POSCO’nun kurduğu konsorsiyumun teklifini kabul ettiğini duyurdu. Arrium'un satış sürecini de yöneten KordaMentha, satış sözleşmesini olabildiğince çabuk tamamlamak için konsorsiyumla birlikte çalışacağını belirtti. Satış süreci kapsamında, Arrium’un Whyalla'daki faaliyetlerine yönelik gelecekteki yatırımlarla ilgili federal hükümet ve Güney Avustralya hükümetiyle görüşmelerin yapılacağı bildirildi. Satışın tamamlanması için bazı onayların da beklendiği açıklandı. KordaMentha’nın ortaklarından ve yeniden yapılandırma uzmanı olan Mark Mentha, 14 aylık yönetim ve dokuz aylık satış sürecinin sonunda, şirket çalışanlarına, alacaklılara, tedarikçilere, müşterilere ve Whyalla halkına kesinlik sağlamak için önemli bir adım atıldığını ifade etti. ( SteelOrbis, 19 Haziran 2017 )

Cliffs Ohio'da 700 Milyon $ Değerinde Bir HBI Tesisi Kuracak

Cliffs Natural Resources’un yaptığı açıklamaya göre, şirket Ohio'da bulunan Toledo Limanı'na ilk sıcak briketlenmiş demir (HBI) üretim tesisini kuracağını açıkladı. Projenin tamamı için yapılacak tahmini yatırım yaklaşık 700 milyon $. Cliffs CEO’Su ve başkanı Lourenco Goncalves, kurulacak HBI tesisinin, şirketin büyük Göller bölgesinde yüksek kalite HBI üreten tek üretici olma planları doğrultusunda attığı bir adım olduğunu açıkladı. Cliffs, HBI üretiminin 2020 yılının ortalarında başlayacağını öngörüyor. Yıllık üretim kapasitesi 1,6 milyon ton olacak HBI tesisinin ekipman temini ve tasarımı için Midrex Technologies ile anlaşıldı. Tesis, 130 kişiye istihdam sağlayacak. Cliffs, Michigan ve Minnesota'da bulunan madenleri ve pelet tesisleriyle Kuzey Amerika çelik sektörünün başlıca demir cevheri peleti tedarikçilerinden biri konumunda bulunuyor. ( SteelOrbis, 19 Haziran 2017 )

NATO Müttefikleri, Trump’a Çelik İthalatına Yönelik Kısıtlamaları Durdurması Yönünde Baskı Yapıyor

Amerika’nın Avrupalı müttefiklerinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın, çelik ithalatına kısıtlamalar getirmek için ulusal güvenlik gerekçesini ileri sürmesinin önüne geçmek amacıyla çalışma başlattıkları haber veriliyor. Alman ve Hollandalı askeri yetkililerin, ABD Savunma Bakanı James Mattis’e, Almanya ve Belçika gibi NATO üyelerinin Amerika’nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturmadığını savunması yönünde baskı uyguladıkları ve Mattis’in, Beyaz Saray’ı çelik konusunda aceleci bir karar alınmaması hususunda uyardığı duyuruluyor. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un, Ticaret Bakanlığı’nın çelik ithalatının ulusal güvenliğe yönelik risklerini inceleyen soruşturmanın devam etmekte olmasına rağmen, Pazartesi günü hükümetin çelik ithalatını kısıtlamak için katı tedbirler almaya hazır olduğunu dile getirdiği kaydediliyor. Hükümetin, Çin’in adil olmayan ticari faaliyetlerini sınırlandırmak amacıyla vergi, kota ya da her iki uygulamayı kapsayabilecek sözkonusu önlemi desteklediği, ancak NATO müttefiklerinin, ticari önlemlerin etkisini Çin’den daha fazla hissetmekten endişe ettikleri ifade ediliyor. Özellikle Almanya’nın, çelik ticareti ile ilgili anlaşmazlığın Avrupa ve ABD’nin arasını daha fazla açacağından endişe duyduğu vurgulanıyor. ABD’nin Paris İklim Antlaşması’ndan çekilmesi ve ABD Senato’sunun Rusya ile belirli alanlarda iş yapan Avrupalı şirketlere yönelik yaptırımları sıkılaştırması yüzünden, ABD ve Avrupa ilişkilerinin hali hazırda gerildiği açıklanıyor. ( SteelGuru, 20 Haziran 2017 )

British Steel Aferpi’yi Gözlüyor

Birleşik Krallık merkezli British Steel’in İtalya’da yerleşik vasıflı uzun mamul üreticisi Aferpi’ye yönelik potansiyel yatırımları kolladığı duyuruluyor. İtalya basınına göre, British Steel’in Aferpi’nin bağlı olduğu Cezayir’de yerleşik firma Cevital’e ve İtalyan yetkililere niyet mektubu gönderdiği, ancak British Steel’in söz konusu haberi doğrulamadığı ve firmadan bir sözcünün şirketin faaliyetlerini destekleyecek yeni fırsatlara her zaman açık olduğunu, fakat belirli bir proje ile ilgili herhangi bir yorum yapamadıklarını belirttiği haberi veriliyor. Birleşik Krallığın en yeni çelik üreticisinin yeni şirket stratejisinin dışarı açılmak olduğu, özellikle üretim açısından Avrupa’ya açılmanın son mali yılda kâra dönen sözkonusu firma için mantıklı bir adım olacağı, Aferpi’nin aynı zamanda British Steel’in en önde gelen ürünlerinden biri olan ray üretimi yaptığı açıklanıyor. ( Kallanish, 20 Haziran 2017 )

Çin’de Kapatılan İndüksiyon Ocağı Kapasitesinin Bir Bölümünün Yerine, Yeni Elektrik Ark Ocakları Geçecek

Devre dışı bırakılan indüksiyon ocağı kapasitesinin bir bölümünün, Çin’de bu yıl kurulması beklenen yeni elektrik ark ocakları ile değiştirilmesinin oldukça mümkün göründüğü duyuruluyor. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun (NDRC), 2017 yılının ilk yarısında standart altı kapasite olarak nitelendirilen indüksiyon ocaklarının tamamının kapatılmasını istediği hatırlatılıyor. CISA Başkan Yardımcısı Chi Jingdong’un, Çin’de toplam kapasiteleri 119 milyon ton seviyesindeki 500 çelik tesisinin, standart altı üretim yaptığının tespit edildiğini, söz konusu tesislerin çoğunun hâlihazırda kapatıldığını, bunun sonucunda pek çok tesisin, çelik üretim ekipmanı olmayan haddecilere dönüştüklerini belirttiği kaydediliyor. Söz konusu üreticilerin bazılarının, kapasite kapatma programına dâhil edilmemiş olan elektrik ark ocağı kurmak istedikleri vurgulanıyor. Ancak mevcut durumda hükümetten yeni kapasite için izin almanın oldukça zorlaştığı ve hükümetin sadece yılda 15-30 milyon ton kapasiteli yeni elektrik ark ocaklarına onay verdiği ifade ediliyor. ( Metal Expert, 21 Haziran 2017 )

AIIS, 232 Soruşturması Nedeniyle Misilleme Bekliyor

Amerika Uluslararası Çelik Enstitüsü (AIIS) Başkanı Richard Chriss’in, Başkan Donald Trump’ın Section 232 soruşturmasının sonucunda uygulanacak çeliğe yönelik yeni vergilerin, gereksiz ve mesnetsiz olduğunu ifade ettiği haber veriliyor. Chriss’in, 20 Haziran tarihinde Washington, DC The National Press Club’daki konuşmasında ABD çelik sanayiinin, ek vergiler olmadan da savunma sanayiini koruyacak potansiyelde olduğunu belirttiği ve ulusal güvenlik ile ilgili acil bir durumda ABD’nin çelik üretimini artırma kapasitesi, esnekliği ve potansiyeli olmasının şüphe götürmediğini, bunun yanı sıra şimdiye kadar bu savın aksine işaret eden bir kanıt bulunmadığını eklediği kaydediliyor. Chriss’in, çelik ticaretini kısıtlamanın, ulusal güvenliği desteklemeyeceğini, bilakis ticareti, özellikle de kilit satışları olumsuz yönde etkileyecek ve büyük ihtimalle misillemeye yol açacak olan ticareti kısıtlamanın, ulusal güvenliği güçlendirmekten çok zayıflattığını öne sürdüğü aktarılıyor. AIIS Başkanı Richard Chriss’in, Section 232 soruşturmasını, “Pandora’nın Kutusu” olarak tanımladığı, dış ticareti ve diplomatik ilişkileri karmaşık hale getirip, zarar vereceğini, ilişkilerde gereksiz gerilime yol açacağını ve özellikle limanlarda faaliyet gösteren binlerce çalışanı tehlikeye atacağını ifade ettiği belirtiliyor. ( Kallanish, 22 Haziran 2017 )

New York Eyaleti, Yapacağı İnşaat Projelerinde Kullanılacak Çelik İçin Buy American Tasarısını Kabul Etti

Medyada yer alan bilgilere göre, New York Valisi Andrew Cuomo ve yasama liderleri köprüler, metrolar ve yeni devlet binaları da dahil olmak üzere devlet tarafından yapılan tüm inşaat projelerinde ABD menşeli çeliğin kullanılması konusunda anlaşma sağladıklarını açıkladı. Ocak ayında Cuomo, büyük devlet projelerinde tüm inşaat malzemeleri için uygulanacak daha kapsamlı bir "Buy American" politikası önermişti. Ancak meclis üyeleri ile yapılan görüşmeler sırasında söz konusu politikanın demir ve çelik ürünleriyle sınırlandırılmasına karar verildi, yine de tasarı eyaletin çimento ve alüminyum gibi diğer malzemeler için de benzer politikalar yürürlüğe koyup koymaması gerektiğini incelemek için bir çalışma ekibi oluşturacak bir tedbiri de içerecek. Eyaletin yasama organının, söz konusu politikayı bu hafta ertelemeden onaylaması bekleniyor. ( SteelOrbis, 23 Haziran 2017 )

Arcelormittal Bekaert'in Brezilya’daki Tesisinin Çoğunluk Hissesinin Satın Alımını Tamamladı

ArcelorMittal’in yaptığı açıklamaya göre, şirket, Bekaert'in Brezilya’nın Sumare şehrinde bulunan çelik lastik teli tesisinin çoğunluk hissesinin satın alımını tamamladı. Böylece, nisan ayında açıklanan anlaşma tamamlanmış oldu. Anlaşma şartları uyarınca, söz konusu tesisin %55,5’lik hissesi ArcelorMittal’in, geri kalan %44,5’lik hisse ise Bekaert’in oldu. Ayrıca tesisin adı ArcelorMittal Bekaert Sumare Ltd olarak değiştirildi. ArcelorMittal bu satın alımla birlikte, ürünleri otomobil ve kamyon lastiği imalatında kullanılan, Brezilya çelik lastik teli segmentindeki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor. ( SteelOrbis, 23 Haziran 2017 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi