Çelik Sektöründe 2017 - 27.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 27.Haftanın Öne Çıkanları

Çin Kamu Varlıkları Yönetim ve Denetim Komitesi Çelik Sektöründe Daha Fazla Birleşme Planlıyor

Çin’in Kamu Varlıkları Yönetim ve Denetim Komitesi’nin, kömür, çelik, ağır sanayi ve termal elektrik sektörlerinde birleşmeler ve alımlar planladığı haber veriliyor. Söz konusu plana sektörler arası şirketlerin yanı sıra yerli ve devlet güdümlü firmaların arasındaki birleşmelerinin de dahil olduğu açıklanıyor. Çin Kamu Varlıkları Araştırma Merkezi’nden (SERC) alınan bilgiye göre, Çelik firmaları arasında Anshan Iron & Steel (Angang) ve Benxi Iron & Steel (Bengang) ve Hebei Iron & Steel (Hegang) ve Shougang Group’un şirket birleşmelerinin hedeflendiği kaydediliyor. SERC Müdürü Li Jin’in, Angang, Bengan, Shougang ve Hegang’ın birleşme planında yer aldıklarını, ancak birleşme için gerekli hazırlıkların tamamlanmasını beklediklerini belirttiği bildiriliyor. Geçtiğimiz hafta Liaoning eyaletin Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun, hükümetin Angang ve Bengang arasında birleşme planladığını açıkladığı, daha önce de söz konusu planın öne sürüldüğü, ancak başarılı olmadığı belirtiliyor. Çin’in çelik sanayiinin yoğunluk oranını, en büyük 10 çelik firmasının ham çelik üretimindeki payını, 2020 yılının sonuna kadar % 35,6’dan % 60’a yükselterek artırmayı hedeflediği vurgulanıyor. ( Kallanish, 03 Temmuz 2017 )

İthal Demir Çelik Teli Kendi Üretiminde Kullanan Daha Az Vergi Ödeyecek

Bakanlar Kurulu, İthalat Rejimi Kararı’na ek kararda değişiklik yaparak demir veya alaşımsız çelik tel ithalatını, kendi üretiminde girdi olarak kullanan firmaların ilave gümrük vergisini daha düşük uygulaması yönünde kararını Resmi Gazete’de yayımladı. Bu firmalar ilave gümrük vergisi yüzde 25 yerine yüzde 5 olarak ödeyecekler. 2015 yılı Temmuz ayında yapılan düzenlemede 7217 Gümrük Tarife Pozisyonlu (GTP) demir veya alaşımsız çelik tel ithalatında belirli ülke grupları için yüzde 25 ilave gümrük vergisi getirilmişti. Kararla ilgili görüşlerini Dünya ile paylaşan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, bu kararla ithalatın kolaylaştırılmış olacağını ve sektöre olumsuz yansıyacağını söyledi. Gümrük vergilerinin yüzde 25’den yüzde 5’e düşürülmesi bazılarında 0’a çekilmesi olarak yorumlanan bu kararın ithalatın yüzde 60’lık bölümüne hitap ettiğini belirten Yayan, “İthalat kolaylaştırılmış oluyor. Çelik sektörü açısından sektörü olumsuz etkileyeceği çok açık. Kardemir tarafından açılan kapasiteyi de olumsuz etkileyecek. Böyle bir kararın neden alındığını anlamakta zorluk çekiyoruz” dedi.
    
“Türkiye’yi ithalata dayalı sanayi modeline götürmemek gerek”

Kararın, Türkiye’yi ithalata dayalı sanayi modeline götürdüğünü ve hükümet modeline de uygun olmadığını vurgulayan Yayan, “İhracatı önceleyen yaklaşımlar hedeflenmeli. Dış ticaret açığının artması değil sıfırlanması gerek. Bu kararlarla bu zor. Sektörü terbiye etmek için bunları yapıyoruz denemez, yeteri kadar rekabet yaşanıyor. Üreticiyi bu şekilde baskılayan yaklaşımları doğru bulmuyoruz. Sanayinin gelişmesi için yenileme yatırımları bu şekilde çözümsüzlüğe giriyor. Zaten sektöre devlet desteği yok, bir de kârlılığı olumsuz etkileyen bu tarz kararları doğru bulmuyoruz” dedi. ( Dünya, 04 Temmuz 2017 )

NDRC: Çin Yılın İlk Yarısında İndüksiyon Ocaklı Çelik Kapasitesini 120 Milyon Ton Seviyesinde Kapattı

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu ve Sanayi Bakanlığı’ndan yetkililerin açıklamalarına göre, Çin’in ülke çapında 600’den fazla tesiste toplamda 120 milyon ton civarında indüksiyon ocağı kapasitesini devre dışı bıraktığı, söz konusu tesislerin üretimi tamamen durdurdukları, bunun yanı sıra elektrik ve su şebekelerinin kapatıldığı duyuruluyor. Hükümetin, 30 Haziran 2017 Cuma gününü, düşük kalite uzun mamul üretimi yapan indüksiyon ocaklarının tamamen devre dışı bırakılması için son tarih olarak belirlediği kaydediliyor. Açıklamaya göre kapasite hesaplamasında, 24 saatlik üretimin baz alındığı ve söz konusu durumun çelik üretimine gerçek etkisinin sınırlı olduğuna işaret ettiği aktarılıyor. Nisan ayında Çin Demir ve Çelik Derneği’nin, toplam kapasiteleri 119 milyon ton seviyesinde olan ülke çağında 500 indüksiyon ocaklı üretim yapan çelik üreticisini tespit ettiği hatırlatılıyor. ( SteelGuru, 04 Temmuz 2017 )

AK Steel Precision Partners'ı 360 Milyon $ Karşılığında Satın Aldı

Ohio merkezli AK Steel, Precision Partners Holding Co.’yu 360 milyon $ karşılığında satın aldığını açıkladı. Ontario merkezli Precision Partners’ın Ontario, Alabama ve Kentucky'de sekiz tesisi ve 1000'den fazla çalışanı bulunuyor. Precision Partners, geniş yüksek mühendislik çözümleri portföyü ile üretilmesi zor otomobil parçalarının kabartma basması gibi hizmetler sunuyor . Söz konusu satın alımla birlikte AK Steel, otomotiv sektöründe kullanılan hafif ve yüksek mukavemetli çeliğe daha fazla odaklanacak. AK Steel CEO'su Roger Newport, satın alım işleminin bu yılın üçüncü çeyreğinde tamamlanmasını beklediklerini açıkladı. ( SteelOrbis, 05 Temmuz 2017 )

Ocak-Haziran Döneminde Çin Yeni Elektrik Ark Ocağı Kapasitesi Ekledi

Çinli Fubao Information Company’nin gerçekleştirdiği incelemelere göre, 2017 yılının ilk yarısında Çin’de toplamda 20,8 milyon ton yeni elektrik ark ocağı kapasitesinin devreye alındığı haber veriliyor. Çin’in, 30 Haziran 2017 tarihine kadar 120 milyon ton standart altı çelik kapasitesini devre dışı bırakılacağını açıkladığı, ancak bazı büyük ölçekli çelik tesisleri ve özel çelik üreticilerinin, devre dışı bırakılan indüksiyon ocağı kapasitelerinin yerine, yeni elektrik ark ocakları ekledikleri duyuruluyor. Bazı tesislerin, indüksiyon ocaklarının devre dışı bırakılmasının ardından, yılın geri kalanında elektrik ark ocağı kapasitesi eklemeyi planladıkları, ancak yeni elektrik ark ocağı kapasitesi ile ilgili politikanın henüz netlik kazanmaması ve iç piyasada hurda fiyatlarının yakın zamanda yükselmesi nedeniyle yeni devreye alınan elektrik ark ocaklarının üretimi ile ilgili belirsizliklerin devam ettiği aktarılıyor. 186 çelik tesisini inceleyen Fubao’nun, yılın ilk yarısında elektrik ark ocakları ile çelik üretim kapasitesinin yıllık bazda % 21,7 oranında artışla 117,7 milyon tona yükselerek, toplamda 20,8 milyon ton artış gösterdiği, ancak Sichuan, Fujian ve Yunnan gibi eyaletlerin yeni elektrik ark ocağı kapasiteleri eklediklerini bildirmeleri bakımından yeni devreye alınan gerçek elektrik ark ocağı kapasitesinin çok daha yüksek seviyelerde olabileceği vurgulanıyor. (Kallanish, 06 Temmuz 2017 )

( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi