Çelik Sektöründe 2017 - 49.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 49.Haftanın Öne Çıkanları

EUROFER, Global Forum’un Anlaşmaya Varmasından Memnuniyet Duyduğunu Açıkladı

Avrupa Çelik Derneği (EUROFER), bakanlık düzeyinde gerçekleşen toplantıda çelik sektöründe kapasite fazlalığı üzerine Global Forum’un ülkeler ve bölgelerin piyasayı tahrip eden teşvikleri ve diğer hükümet desteklerinin kaldırılmasının yanı sıra kapasite azaltımı aşaması ile ilgili veri ve bilgi paylaşımı hususunda anlaşmaya vardığını belirtti. EUROFER Genel Direktörü Axel Eggert, ülkelerin daha önce çelik için olduğu kadar kapsamlı bir politika geliştirmek amacıyla küresel seviyede birlikte çalışmadığını ve yasal olarak bağlayıcılığı olmamasına rağmen anlaşmanın, DTÖ kurallarına aykırı olan tüm piyasayı tahrip edici politika ve uygulamaları hedef alan önemli bir adım olduğunu ifade etti. Çin’in oldukça yüksek seviyedeki kapasite fazlalığını azaltmaya yönelik çabalarının takdir edildiğini, ancak bunların, hastalık olarak nitelendirdiği hükümet destek planının bir göstergesi olduğunu dile getiren Eggert, bu desteklerin kaldırılmaması halinde küresel çelik sanayiinde önemli tahribatlar görülmeye devam edileceğine vurgu yaptı. ( TÇÜD, 04 Aralık 2017 )

Yılın Kapanmasına 1 Ay Kala Kardemir, 2016 Üretim Değerlerini Geride Bırakıp, Üretim Rekorları Kırdı

Kardemir’in üretim değerleri ile ilgili Basın Bülteni’nde, “Şirketimiz, yılın tamamlanmasına bir ay kala, Ocak-Kasım 2017 dönemi itibariyle tüm üretim kalemlerinde rekor üretim seviyelerini yakalamıştır. Geçtiğimiz yılı 2 milyon 173 bin ton sıvı çelik üretimi ile kapatan şirketimiz, bu üretim rakamını yılın tamamlanmasına 1 ay kala aşmış ve Ocak-Kasım 2017 döneminde 2 milyon 188 bin ton Sıvı Çelik üretimi gerçekleştirmiştir. Yıl sonu itibariyle şirketimiz sıvı çelik üretiminin 2 milyon 400 bin ton seviyesine ulaşması beklenmektedir. 20 Karlılığımızı artırmak için katma değerli ürünlerin üretim ve satışını önemli oranda artırıyoruz; Katma değerli ray-profil üretimi geçtiğimiz yıl 360 bin ton iken, bu yılın OcakKasım döneminde bu üretim rakamının üzerine çıkılmış ve 367 bin ton üretim gerçekleştirilmiştir. Yıl sonu itibariyle bu haddehanemizdeki ray-profil üretiminin 400 bin tona ulaşması beklenmektedir. Katma değerli çubuk kangal üretimi geçtiğimiz yıl 55 bin ton iken, bu yılın 11 aylık döneminde 242 bin tona ulaşmıştır. Yıl sonu itibariyle bu haddehanemizin 274 bin tonluk çubuk kangal üretimine ulaşılması beklenmektedir. Artan üretimler, şirketimizin satış rakamlarında da kendisini göstermiş, 2016 yılında 2 milyon 64 bin ton olan esas ürün satışı, bu yılın 11 aylık döneminde 2 milyon 127 bin tona ulaşmıştır. Yıl sonunda esas ürün satışlarımızın 2 milyon 320 bin tonla rekor seviyeye ulaşması beklenmektedir. Yılın kapatılmasına 1 ay kala ulaşılmış olan rekor üretimler nedeniyle tüm çalışanlarımızı ayrı ayrı kutluyor ve teşekkür ediyoruz. Elde edilen sonuçların tüm paydaşlarımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz.” ifadelerine yer verildi (Kardemir, 01 Aralık 2017 )

Ilva Kapanma Tehdidi ile Karşı Karşıya Kalabilir

İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda’nın, bölge adliye mahkemesinin ülkedeki iki üst düzey politikacının şikâyetini kabul etmesi halinde İtalyan çelik üreticisi Ilva’nın kapatılabileceğini açıkladığı haber veriliyor. Güney İtalya’daki Puglia Bölgesi Valisi Michele Emiliano ve Ilva’nın en büyük tesisinin bulunduğu Taranto Belediye Başkanı Rinaldo Melucci’nin, İtalyan hükümetinin ArcelorMittal’in Ilva’nın ileriye dönük ortak devralınması için öne sürdüğü çevre planına yönelik onayını temyiz ettiği ifade ediliyor. AB’nin daha önce Ilva’yı Taranto bölgesinde ciddi sağlık ve çevre sorunlarına neden olmakla suçladığı, ancak hükümetin Ilva için teklifini kabul ettiği ArcelorMittal başkanlığındaki AM Investco konsorsiyumunun çevre temizliği fonu için 2 milyar € (2,37 milyar $) tutarından fazla taahhütte bulunduğu kaydediliyor. Temyize cevaben Calenda’nın, AM Investco ve Ilva işçilerini temsil eden İtalyan ticari birlikleri arasındaki görüşmeleri dondurduğu bildiriliyor. Calenda’nın söz konusu husus ile ilgili olarak, Lecce Bölge İdari Mahkemesi’nin (TAR) temyiz ile ilgili kararını beklerken Ilva görüşmelerini dondurma kararı aldığını ve TAR’ın söz konusu temyizi kabul etmesi halinde mevcut durumda Ilva’yı yöneten olağanüstü idarenin Ilva’yı kapatmak zorunda kalacağını ifade ettiği aktarılıyor. Yatırım bankası Jefferies’e göre, Ilva’nın piyasadan çıkması halinde yassı çelik fiyatlarının yükselebileceğini, temyizin başarılı olması halinde Ilva’nın Taranto tesisinde çelik üretiminin en azından geçici bir süreliğine durması gerekeceği ve bu durumun ArcelorMittal’in söz konusu varlığı alım planlarını bozabileceğine dikkat çektiği vurgulanıyor. Buna ek olarak Jefferies’in, Ilva’nın mevcut durumda Avrupa yerli yassı çelik piyasasındaki payının % 6 olduğunu, Avrupa yerli galvanizli çelik üretim piyasasında ise % 9 pay aldığını tahmin ettiklerini ve söz konusu tonajın geçici süreliğine de olsa devre dışı kalmasının çelik fiyatlarını destekleyeceğini dile getirdiği ifade ediliyor. 29 Kasım’da Güney Avrupa’da HRC fiyatlarının, fabrika çıkışı 500-520 €/ton (593-616 $/ton) aralığında bulunduğu belirtiliyor. ( Metal Bulletin, 05 Aralık 2017 )

IREPAS: Küresel Uzun Çelik Piyasasında Talep Artık Daha da İyi

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği'nin (IREPAS) yayımladığı kısa vadeli görünüm raporuna göre, elektrot arzındaki daralma ve diğer hammadde maliyetlerindeki artışla birlikte yükselen üretim maliyetlerinden kaynaklanan fiyat artışlarının ardından küresel uzun çelik piyasasında arz ve talebin hala dengeli olduğu görülüyor. İyi haber ise, Çin’den yapılan ihracatın hala uluslararası piyasada baskı yaratmaktan uzak olması sebebiyle talebin önceki aylara kıyasla çok daha iyi durumda olması. Daha önemlisi ise, piyasa güveni. Çin’deki üretim kesintileri yüksek kalite cevher ihtiyacını artırdı Çin’de ısınma sezonun başladığı 15 Kasım tarihinde kış döneminde hava kirliliğini azaltmayı amaçlayan üretim kesintileri de ülkenin bazı bölgelerinde uygulanmaya başladı. Bu kesintiler 15 Mart’a kadar devam edecek. Düşen üretim oranlarıyla birlikte, üretimden alınan verimi artırmak amacıyla yüksek kaliteli cevher kullanma ihtiyacı ortaya çıktı. IREPAS raporunda, bu durumun demir cevheri fiyatlarını yukarı çektiği belirtildi. Görünüm geçmiş yıllara göre daha parlak, alıcılar temkinli Uzun çelik piyasasının oldukça istikrarlı seyrettiği ve ilk çeyrek için de iyi sinyaller verdiği görülüyor. Hurda fiyatlarının yükselişte olduğu ve Çin’deki üretim kesintileri ile çoğu ülkedeki olumlu talep sayesinde piyasa görünümünün geçmiş yıllara göre daha parlak olduğu ifade ediliyor. Ancak tüm bu olumlu görünüme rağmen, alıcıların oldukça temkinli davrandığı, artan maliyetlerin ise alıcıların karar vermesini zorlaştırdığı gözleniyor.

Piyasa gelişmeleri yakından izlenmeli

Uygun fiyatlı elektrot bulunabilirliğinin ortadan kalktığı belirtiliyor. Hurda fiyatlarının er ya da geç doğal seviyesini bulacağı, Orta Doğu piyasasının hem tüketim hem üretim açısından baskı altında olduğu ve bu şartlarda piyasadaki her gelişmenin yakından izlenmesi gerektiği bildiriliyor. IREPAS, Avrupa’da marjların şimdiye kadar görülen en yüksek seviyelerde bulunduğunu, bu yüzden fiyatlarda her an bir düzeltme görülebileceğini belirtti. Çoğu üretici ocak ayı siparişlerini doldurdu, fiyatlar güçlü seyrediyor 2018’e yönelik genel görünüm de olumlu. Çin’in resimden çıkması ve dünya genelinde iyileşme gösteren ekonomik toparlanma çelik sektörü için de iyileşen talep anlamına geliyor. Çoğu üreticinin ocak ayı üretimli siparişlerini kapatmış olması da güçlü fiyatlara işaret ettiği için ayrıca önem taşıyor.

Piyasa oyuncuları iyimser bir modda.

Çinli üreticiler resmin dışında kalmaya devam edecek Çinli üreticilerin resmin dışında kalmaya devam edeceği düşünülüyor. Çin’deki yeni elektrik ark ocaklı tesislerin üretiminin de azaltılmasının olasılık dâhilinde olduğu belirtiliyor. Çin çelik sektörünün 2018 yılının mart ayına kadar 32 milyon mt küçülmesi ve bu kapasitenin çoğunluğunun kütükten oluşması bekleniyor. IREPAS’a göre, eritme faaliyetlerinin azalması da, haddeciler daha az iş yapacağı için piyasaya güçlü sinyaller gönderiyor.

Likidite bulunurluğu piyasayı destekliyor

Çelik üreticileri mevcut durumda düşük faiz oranlarıyla finansman elde edebildiği için likidite bulunurluğu piyasayı destekleyen bir diğer etmen olarak öne çıkıyor. ABD yerel çelik fiyatları ithalat tehdidi algısı nedeniyle olması gerekenden daha düşük ABD’de, yaklaşan yılsonu ve kış aylarında yavaşlayan inşaat faaliyetleri göz önüne alındığında talebin aşağı yukarı değişiklik göstermediği bildiriliyor. ABD’deki servis merkezlerinin birkaç ay önce stoklarını düşürdüğü, şimdi de yerel üreticilerin piyasada arz sıkıntısı yaşandığı düşüncesinde olduğu görülüyor. Yine de, ABD yerel uzun çelik fiyatlarının, yaratılan ithal ürün tehdidi algısından dolayı olması gerekenin çok altında kaldığı ifade ediliyor. ABD’de iç piyasa satış fiyatlarının ithal fiyatların altında ya da aynı seviyelerde olduğu, bu yüzden de özellikle önümüzdeki üç ya da dört ay için ithal ürün satışını zorlaştırdığı bildiriliyor. 232. Madde soruşturmasının yarattığı belirsizlik düşünüldüğünde ithalatçılar ve distribütörler için piyasa şartlarının pek iç açıcı olmadığı ortada. AB bölgesi istikrarlı AB bölgesinin istikrarlı büyümesine devam ettiği ve güçlü avronun uluslararası çelik piyasası için olumlu bir işaret olduğu belirtiliyor.

Sanayi üretiminde devam eden yükseliş çelik talebini artırdı

Sanayi üretiminde devam eden yükseliş dünya genelinde çelik talebini ve çelik üreticilerin hurda talebini artırdı. Hurda talebinin önümüzdeki dönem yüksek olması beklenirken, uluslararası piyasada başlıca çelik üreticileri, maliyet artışını telafi etmek için hurda ve mamul arasındaki fiyat farkının 200$/mt’un üzerinde olması gerektiğini ifade ediyor. Güçlü rekabet tüccarların marjını baskılarken, ticaretteki bölgeselleşme devam ediyor Dördüncü çeyrekte piyasada rekabet tüccarlar için zorlu olurken, marjları da etkilendi. Öte yandan, rekabetin normal seviyelere indiği ve önceye oranla çok daha az olduğu belirtildi. Ticarette 2016 yılında başlayan bölgeselleşmenin halen devam ettiği aktarılırken, navlun oranlarındaki artışın uzun mesafeli sevkiyatları zora soktuğu gözleniyor.
Artan hurda fiyatları ve ABD’de vergi kesintileri mamul fiyatlarında sıçramalara neden olabilir
Piyasanın bazı bölgeler hariç çoğunlukla istikrarlı seyrettiği ve özellikle artan hurda fiyatları ile ABD’deki vergi kesintileri nedeniyle uzun çelik fiyatlarında sıçramalar görülebileceği belirtiliyor. IREPAS raporunda, önümüzdeki çeyreğe ilişkin görünümün 232. Madde soruşturmasının yarattığı belirsizlik dışında iyi olduğu ifade edildi. İlk çeyrek önceki çeyreğe oranla iyi sinyaller veriyor Çin’deki üretim kesintileri mamul fiyatlarını yukarı çekmeye devam etmesi beklenirken ihracat piyasalarına verilecek çelik hacmi de azalıyor. 2018’in ilk çeyreğinde Çin çelik ihracatının tamamen bitebileceği düşünülüyor. Öte yandan, elektrot bulunabilirliğindeki sorunların elektrik ark ocaklı üreticilerin üretimlerini sınırlayacağı aşikâr. Özetle 2018’in ilk çeyreği 2017 yılının son çeyreğine kıyasla daha iyi geçeceğe benziyor. ( SteelOrbis, 04 Aralık 2017 )

Hebei Iron and Steel Group BRESCO Projesini Başlattı

Çinli çelik devi Hebei Iron and Steel Group (HBIS), Pekin’de düzenlenen 8. Uluslararası Sermaye Konferansı’nda, 2015 yılında devraldığı İsviçre merkezli Duferco International Trade Holding'in stratejik dönüşümünün uygulanacağı BRESCO projesini resmi olarak başlattığını duyurdu. BRESCO projesi, HBIS ve Duferco'nun çelik üretimi, pazarlama, finansal hizmetler ve uluslararası operasyonlarda sahip olduğu kapsamlı avantajları bir araya getirerek, Duferco'yu, özellikle Tek Kuşak Tek Yol bölgesinde gelişime odaklanarak, enerji ve emtia sektöründe önde gelen bir tüccar ve üretici olarak inşa edecek. Plana göre, Duferco'nun yıllık faaliyet geliri 10 yıl içerisinde 6 milyar $’dan 200 milyar $’a yükselecek. BRESCO projesinin merkezi ise hem Çinli hem de Çinli olmayan yöneticileri de içeren üst düzey bir uluslararası yönetim kuruluyla birlikte Pekin ve İsviçre'de olacak. ( SteelOrbis, 06 Aralık 2017 )

AHMSA Meksika’da 400 Milyon $ Yatırım Yapmayı Planlıyor

Meksikalı entegre çelik üreticisi Altos Hornos de Mexico’nun (AHMSA) önümüzdeki birkaç yıl içinde 400 milyon $ yatırım yapacağı bildiriliyor. Yatırımların 2018 yılında başlaması ve Meksika’da kurulacak vasıflı çelik tesisini de kapsaması bekleniyor. Şirket ayrıca, Meksika borsasına tekrar kote olma planlarını da doğruladı. Şirketten yapılan açıklamada borsaya yeniden kote olma işleminin önümüzdeki yıl mart ya da nisan aylarında gerçekleşeceği belirtildi. ( SteelOrbis, 06 Aralık 2017 )

Çin, Çelik Boru Üretimine Sınır Getiriyor

Çin’in, 2020 yılının sonuna kadar çelik boru üretim kapasitesini sınırlandırarak yılda 100 milyon ton seviyesinin altında tutmayı hedeflediği duyuruluyor. Dikişli ve kaynaklı borunun üst sınırının sırasıyla yılda 28 milyon ton ve yılda 72 milyon ton seviyesinde belirlendiği, 2010-2015 döneminde Çin’in boru üretiminin, yıllık ortalama % 11,6 oranında artışla 56,73 milyon tondan 98,27 milyon tona sıçradığı ifade ediliyor. Çin’in boru üretiminin, hızla büyüyen petrol ve doğalgaz sondajı ve üretimi, inşaat, elektrik mühendisliği ve makine sektörlerine yönelik olduğu, 2015 yılında ülkede 28,58 milyon ton dikişsiz boru ve 69,7 milyon ton kaynaklı boru üretiminin gerçekleştiği, söz konusu üretim miktarlarının küresel üretimin sırasıyla % 69 ve %55’ini teşkil ettiği kaydediliyor. China Securities ‘in raporuna göre, özellikle dikişsiz boru üreticileri için boru sanayiindeki kapasite fazlalığı sorununun iç piyasa ve global piyasalarda düşen talep nedeniyle daha da kötüleştiği, bu nedenle Çin’in, yüksek kalite çelik boru üretebilecek başlıca 3-5 tane boru firması kurmayı planladığı belirtiliyor. Hükümetin, ayrıca başlıca üreticileri ulusal standartlar ve enerji tasarrufu standartlarına uymaya yönelttiği bildiriliyor. ( Kallanish, 07 Aralık 2017 )

Taranto, Ilva’nın Çevre Planına Yönelik Temyizi Geri Çekecek

İtalyan yetkililerin, Ilva’nın çevre planına itiraza yönelik fikirlerini değiştirdikleri, böylece Ilva’nın ArcelorMittal tarafından satın alınması ile ilgili görüşmelerin önünün açıldığı duyuruluyor. İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Taranto Belediye Başkanı’nın, Çevre, Kara ve Deniz Bakanlığı’nın 29 Eylül tarihinde Ilva’nın yeni çevre planına onay vermesine yönelik temyizini geri çekmeye hazır olduğunu belirttiği ifade ediliyor. Aynı zamanda, hükümet, birlikler ve ArcelorMittal’in çevre planı ile ilgili olarak yuvarlak masa görüşmeleri başlatmaları yönünde karar alındığı bildiriliyor. Başvuruda bulunan tarafların, 2023 yılına kadar bitmeyecek olan çevre planının zamanlamasından endişe duydukları belirtiliyor. Ilva’nın satın alınması ile görüşmelerin devam edilmesi kararının, İtalya çelik piyasasının, farklı engellere rağmen anlaşmanın planlandığı gibi devam edeceği yönündeki beklentilerini haklı çıkardığı aktarılıyor. ( Metal Expert, 07 Aralık 2017 )

'Galvalume'u Beyaz Eşyada İlk Kullanan Marka Arçelik Oldu

Türkiye'nin yüzde 100 yerli sermayeli ilk yassı mamul üreticisi Tezcan'ın yeni ürünü galvalume, piyasaya çıktığı ilk yılda büyük ilgi ile karşılandı. Kullanıcılarına dayanıklılık ve maliyet açısından önemli avantaj sağlayan ürünü Türkiye'de ilk kullanan beyaz eşya markası Arçelik oldu. Tezcan Direktörü Asiye Ay Çelik, geçen yıl yaptığı ürün yatırımı ile iç pazarı Türkiye için bir ilk olan Galvalume ile buluşturarak, bu yıl yeni ürünü daha geniş kitle ve sektörlere anlatma çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getirdi. Çelik, "Kaplamasında içerdiği yüzde 55 alüminyum ile yüksek korozyon direncine sahip ve daha ekonomik olan 'galvalume'u ülkemizde de kullanımı yüksek bir malzeme haline getirme hedefiyle çalışmalarını sürdüren marka, emeklerinin karşılığını toplamaya başladı. Kullanıcılarına dayanıklılık ve maliyet açısında büyük avantaj sağlayan Galvalume'u Türkiye'de ilk kullanan beyaz eşya markası Arçelik oldu. Ürünü ısıl etkilere karşı olan dayanıklılığı ve korozif direnci nedeniyle tercih eden Arçelik, Galvalume'u çalışma yapısı itibariyle hem nemli hem de sıcak bir ortama sahip kurutma makinesinde kullanmaya başladı" diye konuştu. Beyaz eşya sektörüne avantaj sağlıyor Galvalume'un beyaz eşya sektörüne büyük avantajlar sağlayacağını dile getiren Çelik, "Galvalume sahip olduğu yüksek korozyon direnci sebebiyle beyaz eşya içinde kullanılan tüm parçalarda uygulanabiliyor. Galvalume'u buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi diğer ürün gruplarında da tercih edilen bir hammadde haline getirmeyi planlıyoruz" dedi. Galvalume'un büyük ilgi gördüğünü sözlerine ekleyen Çelik, "Kaplamanın içeriğinde birbirine yakın oranlarda bulunan alüminyum ve çinko sayesinde yüksek korozyon dayanımına sahip olan galvalume'u, ekonomik olmasının da getirdiği avantajla büyük ilgi görmeye başladı. Tıpkı dünyada olduğu gibi ülkemizde de başta beyaz eşya olmak üzere tüm sektörlerde kullanımı yüksek bir malzeme haline getirmek için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. ( Dünya, 07 Aralık 2017 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ