Çelik Sektöründe 2017 - 50.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 50.Haftanın Öne Çıkanları

Moody’s: Avrupa Çelik Sanayiinin 2018 Yılı Görünümü Pozitif

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, çelik talebindeki beklenen büyüme, ekonomik genişleme ve şirketlerin yüksek kârlarının 2018 yılında Avrupa çelik sanayiini destekleyeceğini ifade ettiği aktarılıyor. Moodys’in, Avrupa çelik sektörünün 2018 yılı görünümünün durağan olduğunu ve önümüzdeki yıl AB’nin görünür çelik tüketimi, otomotiv, inşaat ve sermaye malları sektörlerinden gelen daha yüksek talep ile % 1,5 artış gösterirken, GSYİH’nın % 1,9 oranında artacağını öngördüğü ifade ediliyor. Ekonomik büyümenin, çoğunlukla imalat sanayiinin rekora yakın büyümesi ile gerçekleşen Avro Bölgesi PMI endeksindeki (Kasım ayında 57,5) sürdürülebilir genişlemeye yansıdığı belirtiliyor. Buna ek olarak Moody’s’in, üçüncü ülkelerden ithal çelik ürünlere yönelik uygulanan anti-damping vergilerinin de Avrupalı çelik üreticilerini destekleyen bir faktör olduğuna ve 2018 yılında fiyat gücünü artırmalarını sağlayacağına, ayrıca daha yüksek marjların, % 85 seviyesine yakın kapasite kullanım oranları ve maliyet tasarrufu sağlayan girişimlerin çelik üreticilerinin faaliyet performansını destekleyeceğine dikkat çektiği kaydediliyor. Aynı zamanda Moody’s’in, Avrupa’daki arz fazlalığı sorununun, IlvaArcelorMittal ve Thyssenkrupp-Tata Steel birleşmelerine rağmen önümüzdeki 18-24 aylık dönemde çözülmesini öngörmediği, mevcut arz fazlalığının, daha fazla şirket birleşmeleri gerçekleşmediği sürece azalmayacağını belirttiği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 11 Aralık 2017 )

Vale: Cevher Fiyatlarının 2018’de 2017 Seviyelerine Benzer Olması Bekleniyor

Vale’nin 6 Aralık Çarşamba günü New York’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan demir maden ve kömür biriminden sorumlu direktörü Peter Popinga, Vale’nin piyasadaki güçlü talebi karşılamak amacıyla pelet üretimini artıracağını söylerken, São Luis ve Tubarão I/II tesislerinin 2018 yılının ilk yarısında yeniden üretime girmesinin planlandığını belirtti. São Luis’in yıllık üretim kapasitesi 7,5 milyon mt, Tubarão I/II tesisinin yıllık üretim kapasitesi ise 6,2 milyon mt seviyesinde olacak. Popinga, 2016 yılında 46 milyon mt olan Vale’nin toplam pelet üretiminin 2017 yılında 50 milyon mt, 2018 yılında ise 55 milyon mt olmasının beklendiğini söyledi. Cevher fiyatlarının önümüzdeki dönemde 65$/mt seviyesini geçip geçmeyeceğine yönelik bir soruyu cevaplayan Popinga, “Çin’de ihracat düşüyor, talep de iyi seviyelerde. Bu yüzden, cevherde de arz ve talep dengede. Önümüzdeki yıl, piyasaya 60 milyon mt yeni cevher arzı girişi olmasını bekliyoruz ve bunun 25 milyon mt’u Vale’den gelecek ama iç piyasadan da muhtemelen 25 milyon mt cevher çıkışı olacak, bu da net %35 artış demek. Hala artmaya devam eden global çelik üretiminin %1’ine denk geliyor. Yani arz ve talep açısından oldukça dengeli bir durum söz konusu. Bu yüzden önümüzdeki yıl cevher fiyatlarının bu yıl gördüğümüz seviyelerden çok daha farklı olacağına inanmak için bir sebep yok” şeklinde konuştu. (SteelOrbis, 11 Aralık 2017 )

ArcelorMittal Tubarao 2018 Yılında 60 Milyon $ Yatırım Yapacak

Brezilyalı çelik üreticisi ArcelorMittal Tubarao, önümüzdeki üç-dört yıl içinde verimliliğini artırmak ve yıllık üretimini 7,7 milyon mt’a çıkarmak için 2018 yılında 60 milyon $ yatırım yapmayı planladığını açıkladı. ArcelorMittal Tubarao bu yıl tam kapasiteyle faaliyet gösterdi. Şirket CEO’su Benjamin Baptista Filho'ya göre, şirket bu yıl 7,2 milyon mt slab ve sıcak rulo üretti. Filho, şirketin 2030 yılına kadar ikinci bir sıcak şerit tesisi inşa etmeyi ve Espírito Santo eyaletinde bulunan Vitoria tesisine soğuk şerit hattı eklemeyi planladığını belirtti. ( SteelOrbis, 11 Aralık 2017 )

Aktobe Rail Yeni Ray ve Profil Tesisinde Üretime Başladı

İngiltere merkezli tesis üreticisi Primetals Technologies, Kazakistan merkezli ray ve yapısal çelik üreticisi Aktobe Rail and Section Works’ün, Primetals tarafından tedarik edilen yeni ray ve profil tesisinde başarılı bir şekilde üretime başladığını duyurdu. Söz konusu tesis, yıllık 200.000 mt uzunluğu 120 metreye kadar olan ray üretim kapasitesine ve yıllık 230.000 mt köşebent, U ve I-profil üretim kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlandı. Tesiste üretilen rayların Kazakistan ve BDT bölgesinde hızla artan talebi karşılayacağı bildirildi. ( SteelOrbis, 11 Aralık 2017 )

MIIT: Çin Kapasite Kapatma Hedefine Ulaşacak

Çin Metalürji Sanayi Planlama ve Araştırma Enstitüsü’nün (MPI) 9 Aralık’ta Pekin’de düzenlediği bir forumda konuşma yapan Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri (MIIT) Bakanlığı’nın çelik departmanı direktörü Xu Wenli, Çin’in 13. Beş Yıllık Kalkınma Planı (2016-20) döneminin ilk iki yılında 115 milyon mt eski kapasiteyi kapattığını ve beş yıllık plan kapsamında hedeflenen 100-150 milyon mt kapasite kapatma hedefine ulaşacağını bildirdi. Wenli, kapasite değiştirmeleriyle ilgili olarak MIIT’nin yeni bir düzenleme hazırladığını ve yakın zamanda açıklanacak olan düzenlemenin önümüzdeki yıl itibarıyla uygulanmaya başlayacağını belirtti. Söz konusu düzenlemenin çelik üreticileri arasında hangi tür kapasitenin aktarılacağı ve değiştirileceği gibi bazı konuları da açıklığa kavuşturacağı bildirildi. Bununla birlikte, Wenli, MIIT’nin, Çin’in farklı bölgelerindeki kapasite değişikliklerinin pürüzsüz şekilde ilerlemesini sağlamak için Çin Demir Çelik Birliği’yle (CISA) de iş birliği yapacağını ifade etti. (SteelOrbis, 12 Aralık 2017 )

Çin’de Yasal Olmayan Çelik Üretimi Sorun Teşkil Etmeye Devam Ediyor

Xinhua’ya göre Çin’de bazı yasal olmayan çelik üreticilerinin, Haziran ayının sonundan bu yana görülen yüksek çelik üretim marjlarından destek alarak üretime devam ettikleri, yasal olmayan çelik üretiminin Jiangsu, Gansu, Shanxi, Shaanxi, İç Moğolistan ve Yunnan eyaletlerinde görüldüğü bildiriliyor. Takribi hesaplamalara göre yasal olmayan çelik üretiminin brüt marjının 226,5- 347,5 $/ton aralığında olduğu, yasa dışı üretim yapan bir tesisin günde 60 ton üretim yaparak, günlük 15.114 $ kazanç sağlayabileceği belirtiliyor. Yasal olmayan çelik kapasitesine yönelik sıkı kapasite kapatma faaliyetlerinin, iyi gizlenmiş, düşük teknik şartları ve yüksek kâr marjı olan bazı çelik üreticilerini devre dışı bırakmakta başarısız olduğu, Çin’de ikinci el piyasasında indüksiyon ocakları, dökümcüler ve metal hurda temininin hâlâ oldukça kolay olduğu kaydediliyor. Devlet Konseyi’nin gönderdiği bir denetim grubunun, üç firmanın Tianjin ve Hunan’da yasal olmayan çelik üretimine yeniden başladıklarını tespit ettiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 12 Aralık 2017 )

MMK Lysva Metallurgical Company’yi Satın Aldı

Rus çelik üreticisi Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK), Rusya’nın tek elektro galvaniz kaplamalı ürün üreticisi Lysva Metallurgical Company’nin (LMC Group) tamamını satın aldığını açıkladı. LMC Group bünyesinde Lysva Metallurgical Company LLC, Lysva Metallurgical Plant CJSC ve Insajur-Autotrade-TL LLC ticaret şirketi bulunuyor. Otomotiv, inşaat ve mühendislik sektörleri için geniş bir yelpazede kaplamalı ürün üreten LMC’nin yıllık 350.000 mt soğuk haddelenmiş kaplamalı çelik kapasitesi bulunuyor. MMK CEO’su Pavel Shilyaev, LMC’nin satın alımıyla birlikte MMK’nın ürün gamının genişleyeceğini ve yüksek katma değerli ürün üretim ve satış hacminin artmasıyla şirketin genel verimliliğinin de iyileşeceğini belirtti. ( SteelOrbis, 12 Aralık 2017 )

Hindistan Hükümetinin Önerdiği Çelik Tesisi Ortaklık Yoluyla Kurulacak

Hindistan hükümetinin ülkenin güney eyaleti Telengana’da yapmayı planladığı 1,5 milyon tm kapasiteli elektrik ark ocaklı tesisin ortaklık yoluyla kurulacağı bildiriliyor. Çelik Bakanlığı tarafından duyurulan projeye 930 milyon $ yatırım yapılacağı, hükümete ait danışmanlık şirketi Mecon Limited tarafından hazırlanacak fizibilite ve proje detayları raporuna göre projenin uygulanmasında ortaklık yoluna gidileceği belirtiliyor. Çelik Bakanlığı’nın prensip olarak hurdayla üretim yapan tesislerin ortaklık yoluyla inşa edilmesine karar verdiği, Hindistan’ın kuzeyinde benzer bir proje için özel yatırımcı bulunduğu, Telengana’daki projede de aynı modelin izlenmesinin beklendiği ifade ediliyor. (SteelOrbis, 13 Aralık 2017 )

CRU, 2018 Yılında Elektrot Baskısının Devam Edeceğini Öngörüyor

Özel araştırma şirketi CRU’ya göre, mevcut talebi karşılamaya yetecek kadar grafit elektrot bulunduğu, ancak needle kok kıtlığının yanı sıra teknik kısıtlamaların elektrot kapasite kullanımındaki toparlanmayı geciktireceği duyuruluyor. CRU’nun, dünya çapında elektrik ark ocağına dayalı çelik üretiminin, Çin’in azalan ihracatını telafi edebilmek için kısa vadede yükseleceğini, bunun da elektrot talebini yükselteceğini ve 2018 yılında piyasayı daha fazla baskı altına alacağı yönünde görüş bildirdiği ifade ediliyor. Global elektrot üretiminin, 2017 yılında sadece % 60-70 seviyesindeki kapasite kullanım oranı ile faaliyet gösterdiğini ve hammadde için Çin’e fazla bağımlı olma endişeleri ile sektörün grafit elektrot tesislerine yönelik yatırımlara yöneleceğine dikkat çeken CRU’nun, elektrot üretiminin çok yönlü know-how gerektirmesi ve üretim prosesinin 4-5 ay sürebileceği göz önünde bulundurularak Çin’in haricinde 28 artan üretimin çoğunluğunun yeni kurulan tesislerden çok yeniden devreye alınan küçük tesislerden geleceğini eklediği kaydediliyor. Araştırma şirketine göre, Çin’in yeni elektrot arzı için en büyük potansiyele sahip olduğu, yeni ve yeniden devreye alınan kapasitelerin 2018 yılında Çin’in elektrot üretimini 2015 yılındaki seviyenin kayda değer ölçüde üstüne taşıyacağı, diğer taraftan dünyanın geri kalanında atıl ekipmanların durumu ile ilgili problemler olduğu, her iki durumda da needle kok kıtlığının sorun teşkil ettiği aktarılıyor. Her halükârda, elektrik ark ocaklı tesislerin dönüşüm maliyetlerinin yüksek seviyelerde kalacağının öngörüldüğü, tesislerin bu maliyeti çelik marjlarında absorbe edecekleri veya hurda fiyatlarını indirecekleri, ya da ikisinin kombinasyonunu uygulayacakları belirtiliyor. Öte yandan CRU’nun, uzun vadede elektrikli araçların gelişiminin elektrotları büyük ölçüde etkileyeceğini, lityum-iyon pillerinin, rekabetçi bir needle kok nihai tüketicisi olduğunu ve üretimlerinin, artan elektrikli araç üretimine paralel olarak yükseleceğini, buna ek olarak 2017-2027 döneminde lityum-iyon pillerin needle kok talebinin üçte birini teşkil edeceğini öngördüğü haber veriliyor. Son olarak elektrikli araçların gelişim ivmesinin yanı sıra doğal ve sentetik grafit rekabetinin, needle kok fiyatı, elektrot üretim maliyetleri ve fiyatlarının temel itici gücü olacağını öne süren CRU’nun, gerekli özellikleri bulundurmaması nedeniyle elektrot üretiminde doğal grafitin sentetik grafit yerine kullanılamayacağını ifade ettiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 14 Aralık 2017 )

SAIL ArcelorMittal ile Hindistan’da Ortaklık Kurulması İçin Ön Protokol İmzalama Önerisini Onayladı

Hindistan hükümeti tarafından yönetilen Steel Authority of India Limited (SAIL), Hindistan’da otomotiv sektörüne yönelik ortaklık kurulması için küresel çelik devi ArcelorMittal ile yasal olarak bağlayıcı olmayan ön protokol imzalama önerisini onayladığını duyurdu. SAIL, konu ile ilgili kesin anlaşmaların ise mali açıdan uygulanabilirliğe bağlı olarak sonuçlandırılacağını belirtti. Hindistan hükümetinden yetkililer, bu sene kasım ayında, SAIL ve ArcelorMittal’in Hindistan'da otomobil üretimine yönelik çelik imalatı yapmak için yarı yarıya ortaklıkla bir tesis kuracaklarını, tesisinin kurulması için resmi mutabakat anlaşmasının ise önümüzdeki yılın başlarında imzalanacağını bildirmişti. ( SteelOrbis, 14 Aralık 2017 )

Primetals HBIS Laoting Steel’e İki Yeni Slab Döküm Hattı Tedarik Edecek

İngiltere merkezli tesis üreticisi Primetals Technologies, Çinli çelik üreticisi HBIS Laoting Steel’e iki yeni ikiz bantlı slab döküm hattı tedarik edeceğini duyurdu. Yeni ekipmanların yıllık toplam 4,2 milyon mt üretim kapasitesine sahip olacağı ve HBIS Laoting Steel’in Tangshan şehrinin Laoting bölgesindeki yeni yüksek kaliteli çelik tesisine kurulacağı bildirildi. Söz konusu slab döküm hatlarının 2019 yılının şubat ve mart aylarında faaliyete başlaması planlanıyor. Primetals Technologies, her biri yıllık 2,1 milyon mt üretim kapasitesine sahip olan yeni slab döküm hatlarında kalınlığı 230 mm olan ve genişliği 900 mm ve 1.900 mm arasında değişen slab üretileceğini bildirdi. Söz konusu slablar ise ultra düşük ve düşük karbonlu çelik ürünlerinin, yapısal peritektik alaşımlı türlerin ve boru türlerinin üretiminde kullanılacak. ( SteelOrbis, 15 Aralık 2017 )

Ansteel Otomotiv Sektörü İçin Yüksek Mukavemetli Çelik Geliştirmeyi Planlıyor

Liaoning eyaleti merkezli Çinli çelik üreticisi Angang Steel Co. (Ansteel), otomobil üretiminde kullanılmak üzere yüksek mukavemetli ve sıcak daldırma galvanizli çelik geliştirmeyi ve yeni nesil gelişmiş çelik ürünleri üretmeyi planladığını açıkladı. Şirket bu sayede otomotiv sektörü için en rekabetçi çelik üreticilerinden biri haline gelmeyi hedefliyor. Ansteel’in başlıca müşterileri arasında ise, FAW Group, Volkswagen, General Motors, Dongfeng Motor Corporation, Guangzhou Automobile Group Co., SAIC Motor, BAIC Group, Great Wall Motors, Changan Automobile, BYD Auto, Geely Auto ve Cherry Auto gibi tanınmış otomobil üreticileri yer alıyor. ( SteelOrbis, 15 Aralık 2017 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi