Çelik Sektöründe 2018 - 9. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 9. Haftanın Öne Çıkanları


JSW Steel İtalyan Çelik Üreticisi Aferpi’yi Cevital’den Devralıyor

İtalyan medyası tarafından yayımlanan bilgilere göre, Cezayirli grup Cevital ve Hint çelik üreticisi JSW Steel, İtalyan çelik üreticisi Aferpi’nin JSW Steel’e satılması konusunda anlaşmaya vardı. Satışla ilgili toplantı, 22 Şubat’ta, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda, Aferpi CEO’su Said Benikene ve JSW Steel temsilcisi Virendar Bubbal’ın katılımıyla İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nda gerçekleştirildi. Bakan Calenda, anlaşmanın mart ayı sonunda tamamlanmasını beklediklerini açıkladı. Cevital’in 2014 yılında İtalyan çelik üreticisi Lucchini’nin Piombino’daki tesislerini alarak kurduğu Aferpi, kuruluşundan bu yana çeşitli zorluklarla mücadele ediyor. Aferpi, demir yolu, otomotiv, hafriyat makineleri ve enerji gibi sektörlere yönelik yüksek kaliteli uzun çelik ürünleri ve vasıflı çelik üretiyor. ( SteelOrbis, 26 Şubat 2018 )

İtalya’da Yerleşik Narni Tesisi, Elektrot Üretimine Yeniden Başlamak İçin Çevre İznini Bekliyor

Gosource Group’un, İtalya’daki grafit elektrot tesisinde faaliyetlere yeniden başlayabilmek için bürokratik süreci geçmeye çalıştığı belirtiliyor. Narni elektrot tesisinin yeni sahibi Gosource Group’un, Entegre Çevre İzni’nin (AIA) verilmesinin 2 Mart 2018 tarihinde görüşüleceği, yatırımcının üretime yeniden başlamak için sadece AIA’yı almayı beklediği ve başvuruyu 27 Ekim 2017 tarihinde yaptığı ifade ediliyor. SANGRAF International’ın bağlı şirketi Çinli Gosource Group Ltd’nin, önceden SGL’ye ait olan Narni grafit elektrot tesisini geçtiğimiz yıl Ağustos ayında satın almayı kabul ettiği ve firmanın yeni sahibinin Narni tesisine 30 milyon € yatırım yapmayı ve elektrot üretimini 3 yıl içinde 30.000 ton/yıl seviyesine yükseltmeyi hedeflediği kaydediliyor. ( Metal Expert, 26 Şubat 2018 )

Ilva’nın AM InvestCo’ya Satılmasıyla İlgili Kararın Son Tarihi 19 Nisan’a Ertelendi

Avrupa Komisyonu, İtalyan çelik üreticisi Ilva’nın, küresel çelik devi ArcelorMittal ve İtalyan çelik işleyicisi Marcegaglia’nın oluşturduğu konsorsiyum olan AM Investco’ya satılmasıyla ilgili incelemeye yönelik kararının son tarihini 4 Nisan’dan 19 Nisan’a erteledi. Geçtiğimiz hafta, Avrupa rekabet komisyonu üyesi Margrethe Vestager, Avrupa tekel karşıtı kurumunun, 4 Mart’ta düzenlenecek olan İtalyan parlamentosu seçimlerinden önce söz konusu satışa ilişkin kararını açıklamayacağını bildirmişti. Avrupa Komisyonu, geçen sene kasım ayında, Ilva’nın AM Investco’ya satılması teklifini değerlendirmek için inceleme başlattı. Komisyon, bu birleşmenin AB’deki birçok yassı karbon çelik üreticisinin rekabet gücünü azaltacağı yönünde endişeleri bulunduğunu bildirdi. Bununla birlikte, İtalyan medyası tarafından geçen senenin sonunda yayımlanan haberlere göre ise, Avrupa tekel karşıtı kurumunun gündeme getirdiği önemli konuların çözülmesi için AM InvestCo Italy Srl’de şu an %15 hissesi olan Marcegaglia’nın konsorsiyumdan ayrılmak zorunda kalabileceği ve ArcelorMittal’in İtalya, Piombino’daki Magona tesisini İtalyan yassı çelik üreticisi Arvedi’ye satabileceği belirtildi. (SteelOrbis, 28 Şubat 2018 )

ABD'den Türk Çeliği Kararı

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, ABD’li şirketlerin Türkiye’den sıcak haddelenmiş yassı çelik ithalatına vergi uygulanması isteğini haksız buldu.

Business HT'nin Bloomberg News'ten aktardığı habere göre, mahkeme ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun (ITC) "Sübvanse edilmiş Türk çeliği ithalat miktarının vergi uygulanması gereken seviyede olmadığı" görüşüne katıldı.

Nucor Corp., AK Steel Corp., ArcelorMittal USA LLC, ve United States Steel Corp. ABD mahkemesi Türk çeliği ithalatına vergi konusunu mahkemeye taşımıştı. Mahkeme gerekçeli kararı henüz yayınlamadı.
Sıcak haddelenmiş yassı çelik ürünleri, otomotiv, inşaat, makine gibi sektörlerde kullanılıyor.

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre 2015’te ABD, Türkiye’den 181,7 milyon dolarlık sıcak haddelenmiş yassı çelik ithalatı yaptı. ABD’li şirketlerin davayı temyize götürme hakkı bulunuyor. (Dünya, 01 Mart 2018 )

AB Bakanları ABD’nin Teklif Ettiği Vergilere Karşı Önlemlerle Yanıt Verme Konusunda Anlaştı

Reuters tarafından yayımlanan bir habere göre, Almanya Ekonomi Bakanlığı müsteşarı Matthias Machnig, AB ticaret bakanlarının, 26-27 Şubat’ta Sofya’da düzenlenen bir toplantıda, ABD’nin çelik ve alüminyum ürünleri ithalatına vergi uygulaması halinde bu duruma karşı tedbirlerle yanıt verilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Machnig, ABD’nin 232. Madde soruşturması kapsamında teklif ettiği tedbirlerin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uymadığını ve ABD’nin ulusal güvenlik gerekçesinin de haksız olduğunu söyleyerek, AB bakanlarının, Avrupa Komisyonu’nun ve AB üyesi ülkelerin bu konuyla ilgili gerekli tedbirleri almaları gerektiği konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.

Bununla birlikte, Almanya çelik federasyonu Wirtschaftsvereinigung Stahl (WV Stahl) tarafından yayımlanan bir basın bülteninde, WV Stahl başkanı Hans Jürgen Kerkhoff ise, ABD’nin teklif ettiği tedbirlerin hepsinin Almanya ve Avrupa çelik sektörü için geniş kapsamlı olumsuz sonuçlar yaratacağını ifade etti. Kerkhoff’a göre, teklif edilen %24’lük vergi, Almanya ve Avrupa’daki şirketleri ABD piyasasından tamamen çıkaracak ve bu durum özellikle ABD’ye önemli miktarda haddelenmiş çelik ihracatı yapan Alman çelik sektörünü etkileyecek.

Diğer yandan, 2017 yılı sevkiyatlarına eşit oranda ithalat kotası uygulanması durumunda ise AB’de dev ticaret sapmasının beklendiğini söyleyen Kerkhoff, ABD’nin azaltmayı hedeflediği 13 milyon mt civarındaki ithalatın, açık AB piyasasına yönlendirileceğine dikkat çekti. Kerkhoff, böyle bir durumda, AB çelik piyasasında henüz tamamen aşılmamış olan ithalat krizinin yeniden canlanmasının kaçınılmaz bir sonuç olacağını bildirdi. WV Stahl başkanı Kerkhoff, son olarak, Avrupa çelik sektörünün, DTÖ kuralları çerçevesinde, ABD’de teklif edilen tedbirlerin yaratacağı tehditlerden korunması için çağrıda bulundu. ( SteelOrbis, 01 Mart 2018 )

Tangshan, Yeni Çelik Yatırımlarını Yasaklıyor

Tangshan yerel hükümetinin, Şubat ayında 2018 yılı için 10 çelik sektörü önceliğini yayımladığı ve buna göre bu yıl şehrin yeni çelik, koklaşabilir kömür ve demir alaşım sektörlerinde yeni yatırımları yasaklayacağı bildiriliyor. İlgili herhangi bir kapasite değiştirme projesinin belirli sanayi bölgelerine tahsis edileceği ve net kapasite azaltma politikalarına sıkı bir şekilde uyulması gerektiği açıklanıyor. Geçtiğimiz yıl Tangshan’ın % 4,6 oranında artışla 91.20 milyon ton ham çelik üretimi yaptığı ve bunun Çin’in toplam çelik üretiminin % 11’ini teşkil ettiği hatırlatılıyor.

Yeni çelik yatırımlarına yönelik yatırımların yasaklanmasının, çevre sorunlarına yönelik siyasi baskı nedeniyle beklenmekte olduğu ve yayımlanan çelik sektörü önceliklerinin önümüzdeki yıllarda çelik arzını etkileyebilecek başka önlemler için de yolu açtığı belirtiliyor.

Yayımlanan önceliklere göre, şehir içinde faaliyet gösteren tüm yerli üreticiler ve haddecileri şehir dışındaki alanlara taşınma planları yapmaları gerektiği, bunun yanı sıra 45 yerli çelik üreticisinin, çelik emisyon sınırlarına uymak amacıyla Ekim ayının sonuna kadar sinterleme ve peletleme hatlarında gerekli çevre düzenlemelerini tamamlamaları gerektiği kaydediliyor. ( Kallanish, 01 Mart 2018 )
Söz konusu bilginin kamuya açık olmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre Trump, yardımcılarına tüm ülkeler için geçerli olmak üzere çelikte yüzde 25, alüminyumda yüzde 10 gümrük vergisi açıklamak istediğini belirtti.

Kaynaklara göre söz konusu uygulamanın detayı değişiklik gösterebilir ve bazı ülkeler uygulama dışında bırakılabilir. ( BloombergHT, 01 Mart 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ