Çelik Sektöründe 2018 - 16. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2018 - 16. Haftanın Öne Çıkanları

Severstal, ABD’ye Gönderdiği Çeliği Orta Doğu ve Asya’ya Yöneltebilir

Severstal Finans Direktörü Alexey Kulichenko’nun, Moskova’da düzenlenen bir konferansta Severstal’in daha önce ABD’ye tedarik ettiği çeliği Orta Doğu ve Asya piyasalarına yönlendirebileceğini belirttiği duyuruluyor. Kulichenko’nun, Severstal’in ABD’ye çelik tedarikini, ülkenin çeliğe % 25, alüminyuma ise % 10 oranında ithalat vergisini yürürlüğe koymadan önce durdurduğunu ifade ettiği vurgulanıyor. ( SteelGuru, 16 Nisan 2018 )

Ukrmetallurgprom: Ukrayna’nın Çelik Üretiminin Mayıs Ayında 1,8 Milyon Ton Seviyesine Çıkacağı Öngörülüyor

Ukrayna çelik üreticileri birliği Ukrmetallurgprom’un, Mayıs ayında Ukrayna’nın, Nisan ayındaki 1,7 milyon tona kıyasla 1,8 milyon ton çelik üretimi gerçekleştirmesinin öngörüldüğünü belirttiği bildiriliyor. Ukrmetallurgprom’un, yerli çelik üreticilerinin Mayıs ayında 1,8 milyon ton pik demir ve 1,6 milyon ton haddelenmiş çelik üretebileceğini ifade ettiği kaydediliyor. Mart ayında Ukrayna’nın, 1,71 milyon ton çelik ve 1,68 milyon ton pik demirin yanı sıra 1,51 milyon ton haddelenmiş çelik üretimi yaptığı aktarılıyor. Ukrayna’nın çelik üretiminin, geçtiğimiz yıl % 12 oranında azalışla 21,3 milyon tona gerilediği belirtiliyor. ( SteelGuru, 16 Nisan 2018 )

ArcelorMittal, Ilva İçin 6 Ülkedeki 11 Milyon Ton/Yıl Yassı Haddeleme Kapasitesini Elden Çıkaracak

ArcelorMittal’in, Ilva’yı satın almak için Avrupa Komisyonu’na sunduğu planı onayladığı, buna göre firmanın yılda 11 milyon ton seviyesindeki yassı ürün haddeleme kapasitesini elden çıkarmaya hazır olduğu ifade ediliyor. ArcelorMittal’in, Ilva’nın AM Investco konsorsiyumu tarafından satın alınmasına yönelik tekel karşıtı incelemesi için Avrupa Komisyonu’na tasfiye planı sunduğu, söz konusu planın, İtalya’da bulunan tek galvanizli çelik üretim tesisi olan Piombino’nun yanı sıra, ArcelorMittal Galati (Romanya), ArcelorMittal Skopje (Makedonya), ArcelorMittal Ostrava (Çek Cumhuriyeti), ArcelorMittal Dudelange (Lüksemburg) ve Belçika/Liege’de bulunan sıcak daldırma galvanizli sac (HDG) üretim tesislerini kapsadığı bildiriliyor. Önerilen planın mevcut durumda Komisyon tarafından Ilva soruşturmasında göz önünde bulundurulacağı ve nihai kararın 23 Mayıs 2018 tarihine kadar açıklanmasının beklendiği açıklanıyor. ArcelorMittal’in, her satış teklifinin, firmanın Ilva’nın satın alınmasının tamamlanmasına bağlı olduğunun altını çizdiği vurgulanıyor. Avrupa Komisyonu’nun, Ilva’nın satın alınmasının ardından rekabeti etkileyebileceğini göz önünde bulundurarak ArcelorMittal'in HDG alanındaki baskın konumundan endişe duyduğu, bu nedenle firmanın önerdiği planın, diğer kapasitelerin yanı sıra 4 milyon ton HDG kapasitesini kapsadığı aktarılıyor. ( Metal Expert, 16 Nisan 2018 )

İsdemir Linde Gaz’da İlk Üretim Yapıldı

Türk – Alman ortaklığıyla 2016 yılında kurulan İsdemir Linde Gaz Ortaklığı resmen faaliyete geçti ve ilk üretimini yaptı. OYAK Maden Metalürji Grubu şirketlerinden İsdemir ile Alman Linde Grubu’nun ortaklığında 12 ay önce temeli atılan ve rekor bir sürede tamamlanan tesis, 13 Nisan’da törenle devreye girdi. 250 milyon TL’lik yatırımla kurulan tesis, ‘Türkiye'nin en verimli endüstriyel gaz üretim tesisi’ niteliği taşıyor ve enerji verimliliğinde dünyanın en iyileri arasında yer alıyor. OYAK Maden Metalürji Grubu şirketlerinden İsdemir ile Alman Linde Grubu’nun 2016 yılında eşit ortaklıkla kurduğu İsdemir Linde Gaz Ortaklığı resmen faaliyete geçti. 13 Nisan’da İskenderun’da düzenlenen törenle devreye alınan endüstriyel gaz üretim tesisi, 250 milyon TL’lik yatırımla, 12 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Endüstriyel gaz üretimi yapacak olan tesis, günlük 1700 ton oksijen ve azot tedarik edecek. İsdemir’in oksijen üretim kapasitesini yüzde 60, azot üretim kapasitesini ise yüzde 70 oranında artıracak olan tesisin sağlayacağı oksijen kapasitesi sayesinde İsdemir’de yıllık 300 bin ton ilave çelik üretimi gerçekleşecek. Bu üretimin ciroya etkisi de yaklaşık 750 milyon TL seviyesinde olacak.

OYAK Grubu Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem “OYAK Maden Metalürji Grubu olarak öncelikli hedeflerimizden biri olan ‘verimlilik artışı’ konusundaki çalışmalarımızı planlı bir şekilde hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda Linde Grubu ile ortaklaşa kurduğumuz endüstriyel gaz üretim tesisi, kurumumuzun sürdürülebilir üretkenliğini daha ileri seviyeye taşıyacak ve grubumuza finansal olarak da önemli bir katkı yapacak. ‘Teknolojik dönüşümle maksimum verim’ vizyonumuzun değerli bir sembolü olarak gördüğüm bu yatırımın, hem OYAK’a hem de ülkemiz ekonomisine önemli bir katma değer sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Linde AG Yönetim Kurulu Üyesi Bernd Eulitz, "Linde Grubu olarak 140 yıldır teknoloji, inovasyon ve çözüm odaklı bir vizyonla çalışıyoruz. Ortağımız olan OYAK Maden Metalürji Grubu'nun üretim süreçlerini desteklemek için küresel uzmanlığımızı ve tecrübemizi sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün faaliyete geçirdiğimiz yeni tesis, birinci sınıf teknolojik özelliklere sahip olup çevre dostu oluşuyla öne çıkıyor. Bu yatırım, gelecekte birlikte daha fazla büyüme ve karşılıklı ortak fayda sunmasının yanı sıra Türkiye'de büyüyen işlerimizin başarısını yansıtıyor ve bölgede daha fazla yatırım yapma isteğimizi vurguluyor" diye konuştu. ( Dünya/AA, 13 Nisan 2018 )

28 Milyarlık Süper Teşvik Alan Tosyalı Holding’in Gözü Sivas ve Malatya’da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törende süper Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre projeyi anlatan Tosyalı Holding Başkanı Fuat Tosyalı, cevherden çelik üretecek ilk özel sektör firması olacaklarını belirtti. Tosyalı, yatırımın başta Osmaniye olmak üzere birçok ili kapsadığını, demir cevherini çıkaracakları madenin ön çalışmalarını yaptıklarını belirterek “Sivas Divriği veya Malatya Hekimhan bölgesi olabilir” dedi.

Paslanmaz Çelik

Geçen yıl 9 milyon ton yassı çelik ithal edildiğini hatırlatan Tosyalı, “Bu alanda yatırıma, giderek artan ihtiyaç var. Yerlilik oranını yükseltmedeki kararlılık bize en büyük teşvik” diye konuştu. Madenden başlayıp son ürüne kadar olan bir metalurji yatırımı yapacaklarını belirten Tosyalı, “Yatırım programımızda paslanmaz çelik de var” dedi. Yatırımın 5 bin doğrudan, 50 bin dolaylı istihdam sağlayacağını kaydeden Tosyalı, şu bilgileri verdi: “2022’den itibaren piyasaya yerli ürün vererek ithalatı ikame ederiz. Hedefimiz 3 milyar dolarlık ithalatı ikame etmek ve milli ekonomiye ise 6 milyar dolarlık yıllık katkıda bulunmak.”

‘Birikimimiz Yeter Yabancı Ortak Olmayacak’

Tosyalı, “Varlıklarımız bu yatırımı fazlasıyla karşılar. Yabancı ortağımız olmayacak, kendi gücümüz de birikimimiz de yeter. Birçok ülkeden uluslararası finansman kuruluşlarıyla görüşeceğiz” dedi.

Akkuyu’nun Çeliği Yerli Üreticiden

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Başkanlığı’nı da yürüten Tosyalı, Akkuyu nükleer santralında ihtiyaç duyulacak çeliğin yerli üreticilerden temin edileceğini belirtti. Bu konuda çalışmaların başladığını kaydeden Tosyalı, “Akkuyu için kalite analizlerini temin ettik. Nükleer santralda kullanılacak çeliği üretecek kapasitede olan şirketler kalite yeterlilik belgelerini alarak irtibata geçiyorlar” dedi. (HaberTürk, 16 Nisan 2018 )

Çin’de Grafit Elektrot Fiyatları, Arzın Artması ile Düşmeye Başladı

Çin’de grafit elektrot fiyatlarının Nisan ayının başlarında daha yüksek arz ve yerli çelik tesisleri ile yeni görüşmelerin başlaması ile düşmeye başladığı duyuruluyor. Elektrik ark ocaklarında başlıca girdi olan UHP, 600 mm grafit elektrot iç piyasa tekliflerinin, 20.600-25.400 $/ton aralığında bulunduğu, Ocak-Mart döneminde ise söz konusu fiyatın 23.000-25.400 $/ton seviyesinde yer aldığı ve fiyatlardaki düşüşün, ülkede elektrot üretiminin daha yüksek seviyede gerçekleşmesinden kaynaklandığı aktarılıyor. Grafit elektrot üreticilerinin kapasite kullanım oranlarını daha yüksek kâr elde edebilmek için azami seviyeye çıkardıkları ve piyasa oyuncularının çoğunun fiyatların yılın başlarında zirve seviyelere ulaştığını düşündükleri ve mevcut durumda ülkede toplam 524.000 ton/yıl kapasiteli, Aralık 2018’de devreye alınacak en az 12 grafit elektrot projesinin inşaat halinde olduğu, bazılarının ise üretime yazın başlayacağı kaydediliyor. Öte yandan başlıca grafit elektrot üreticilerinin çoğunun, mevcut elektrotun çoğunu yılın başında uzun vadeli kontratlar ile satmaları nedeniyle, fiyat tekliflerini düşürmeye ya da fiyat indirimi yapmaya yanaşmadıklarına dikkat çekiliyor. ( Metal Expert, 18 Nisan 2018 )

Çelik Sektörü, ÇİB’in Wire and Tube 2018 Fuar’ında Düzenlediği Kokteyl Organizasyonunda Bir Araya Geldi

Çelik İhracatçıları Birliği 17.04.2018 tarihinde, tanıtım standı ile katılım gösterdiği Wire and Tube 2018 Fuar’ında bir kokteyl organizasyonu düzenledi. Birliğin düzenlediği kokteyl organizasyonuna T.C. Düsseldorf Konsolosu Fatma TAŞAN CEBECİ, T.C. Düsseldorf Ticaret Ataşesi Mustafa Hilmi AŞKIN, Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Kemal EKİNCİ ve Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri’nin yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı çelik sektörü temsilcisi katıldı. Boru ve tel sektörünün dünya çapındaki en önemli fuarlarından biri olan Wire and Tube 2018’de düzenlenen etkinliğe ayrıca BESİAD, ÇEBİD, Çelik Dış Ticaret Derneği ve YİSAD Başkanları da katılım gösterdi. Düzenlenen kokteyl, Türk çelik sektörü temsilcileri ile sektörün uluslararası alanda iş birliği sağladığı yerli ve yabancı meslektaşlarını bir araya getirdi. ( ÇİB, 17 Nisan 2018 )

Kayseri’den Türkiye’nin Çinkosunu Üretecek

Türkiye’nin yıllık ihtiyacı olan 250 bin ton külçe çinkonun 150 bin tonunu tek başına karşılayacak projenin temeli bu yıl atılacak. İpek Grup’un üreteceği çinko metalin ile otomotiv kaportalarının ömrü uzayacak, gübre imalatında kullanılarak tarımda verimlilik artırılacak, ilaç sanayinde hammadde sağlanacak. İpek Grup, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Proje Bazlı Teşvik Sistemi’ne dâhil 19 firmadan biri.

Dünya’ya özel açıklamalar yaparak “Doğduğum bu topraklara yatırım yapacağız” diyen İpek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Arslan, Türkiye’nin cari açığına panzehir olacak bir projeyi Kayseri’de hayata geçirecek olmanın gururunu yaşadığının altını çiziyor. Arslan, İpek Mobilya ve Çinkom gibi sektöründe önemli şirketleri faaliyetine devam ederken yaklaşık 8 ay önce bir bürokratın madenden metale giden entegre sanayiye devlet teşviklerinden bahsetmesi üzerine yoğun mesaiye girdiklerini ve aranan tüm özelliklere projelerinin isabet ettiğini belirtiyor. Şimdi ‘süper teşvik’le külçe çinko üretimi için hazırlıklar yapılıyor. Yatırım için ilk kazma bu yılın sonuna kadar vurulmuş olacak. Tamamlandığında 1 milyar 101 milyon TL’lik yatırım hayata geçirilecek ve doğrudan 1020 kişiye istihdam sağlayacak.

Arslan, “Türkiye’nin ihtiyacı olan 250 bin ton külçe çinkonun 150 bin tonunu biz karşılayacağız. Bu üretim gücümüzle istihdam kapasitemiz artacak. İpek Grup olarak bin 20 kişiye doğrudan, 4 bin kişiye de dolaylı yoldan istihdam sağlayacağız” diyor. Arslan, Türkiye'de hiç üretilmeyen bir ara mamulü üreterek 390 milyon dolarlık cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacaklarını aktarıyor. Aladağlar’daki tesiste kapasite artırılacak Saffet Arslan, “Dağdaki madeni çıkararak daha verimli bir hale getireceğiz” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Üreteceğimiz çinko metalin ile otomotiv sektörüne hitap edeceğiz. Ürünümüzün kaportaların üzerindeki gümüşümsü renkte gözüken metalle elektrolize edilerek onun ömrünü uzatan ve doğaya olumlu katkılar veren bir yapısı var. Bunun yanı sıra tarımda verimliliği artırmak için gübre ve fosfat olarak vereceğiz, ayrıca ilaç sanayisine yönelik kullanım alanları var. Yol bariyerleri, kaplamalı saclar, cephe giydirme, tavan sacları, halatların kaplanması, asansör kabloları, asma köprü halatları da artık galvanizli yapılmaya başlandı. Böylece külçe çinkonun da kullanım alanı genişlemiş oldu.”

Arslan, bu kadar geniş kullanım alanı olan bir ürünün üretilmesi için Kayseri ve çevresinin maden yataklarından faydalanacaklarını ve Aladağlar’da bulunan tesislerinde kapasite artışı sağlayacaklarını belirtiyor. Teknoloji seçimi yapıldı Yatırım için 8 ay boyunca hazırlıklarını yaptıklarını kaydediyor Arslan ve teknoloji seçiminden, fabrika imalatının nerede yapılacağı konusuna kadar Avrupa’dan Çin’e kurulu teknolojileri incelediklerini söylüyor. Arslan, “Yurtdışında bir çok ülkeyi gezdik. Anahtar teslimi hizmet verebilecek firmalarla görüştük. Onların yaptıkları tesisleri yerinde inceledik. Avrupa ülkelerinden beklentimiz yüksekti fakat gördük ki bu alanda Çin de epey yol kat etmiş. Mevcut teknolojinin üzerine bir şeyler koymuş. Teknolojimizi seçtik. Şu anda proje detayları üzerinde çalışılıyor. Bu yılın sonunda ilk kazmayı vuracağız. Hedefimiz 2021 yılına tesisi faaliyete geçirmek fakat en geç 2023 yılı diyoruz” şeklinde konuşuyor.

Çinkom, 75 milyon dolar ihracat yapıyor

Arslan, Çinkom’un şu anda 1 milyon 800 metrekare alanda 220 kişi ile 75 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğinin bilgisini veriyor. Yatırım kararını memleketi olduğu için Kayseri üzerine kurguladığını da belirten Saff et Arslan, “Bu teşvikle devlet ve bizler Türkiye’nin kalkınmasına el birliği ile katkı sağlamış olacağız. Sıfırdan metale gittiği için ara çıktısı olmayacak yani Türkiye'de hiç üretilmeyen bir ara mamulü üretmiş olacağız. Şimdi teşviklerden faydalanacağız fakat bunun muazzam bir geri dönüşü olacak. Teşviklerde bir çok önemli kolaylık var. Az bir destek değil. Teşekkür ediyoruz. Bu destekler toplam yatırım tutarımızı da geçiyor. Biz arsamız olduğu için istemedik. Fakat enerji desteği bizim için çok önemli” açıklamalarını yapıyor. Yüzde 25’lik kısmı için ortaklık düşünebiliriz Yatırımı Kayseri'ye yapmalarının iki büyük kazanç sağlayacağını da ifade ediyor Arslan; ilki istihdamın kente fayda getirmesi ikincisi ise diğer işadamlarına örnek olması. Arslan bu görüşünü şöyle aktarıyor: “Yatırımımızı yaptığımızda çevre köylerdeki insanlar yerinde istihdam şansına kavuşacak. Şehre akın edip zorluk çekmeyecek, köylerinde kendi gelirlerini elde edecekler. Maden işçisinin çalışma saati 6,5 saat ve geliri de çok yüksek. Biz bunu 4 bin kişiye sağlamış olacağız. Biz İpek Mobilyayı yaparken örnek olduk ve bir çok işadamı da yatırımlar yaptılar. Bu projede bir çok işadamına örnek olacak diyebilirim.” Öte yandan bu kadar büyük bir yatırımın finansmanıyla ilgili soruya da Arslan, “Ortaklık tekliflerini değerlendirebiliriz. İşin yüzde 25'lik kısmı için ise ortaklık düşünebiliriz” diyor.

Mobilyadan çinko üretimine "

Çinko işine 2004’te Çinkur’u icra masasından alıp, adını Çinkom yaparak girdik. İranlı bir firma, özelleştirmeden Çinkur’u almış, çalıştırmayınca icra masasına konmuş, biz oradan aldık. Sonra Meksikalılarla Aliağa’da 2,5 yıl önce, ikinci fabrikamız Türkmex’i kurduk. 9 aydır üretimde. Sadece oradan yılda 25 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Bu teşvikle yapacağımız yatırımla üçüncü çinko işletmemizi kuracağız. Uzun süredir mobilyadan uzağım, daha çok çinko ile ilgileniyorum. Mobilyayla ise daha çok kardeşim ve oğlum ilgileniyorlar." 'Biz varız' derken, devletimiz de 'Biz de varız' diyor "İşim gereği bir çok ülkeyi geziyorum. Gelişmiş ülkelerde elbette müteşebbisin katkısı çok fazla. Ama ülkelere yön veren devletlerin müteşebbise hayat verme mücadelesi. Devletler müteşebbis için, finansmanını, fizibilite raporunu hazırlamış, vergide kolaylıklar sağlayarak yüreklendirmiş. Hatta pazarlamasını ve satın almasının nasıl yapılacağı konusunda da yardımcı olmuş. Batıda özellikle eğitim sistemi çok güzel işliyor, lise ve üniversiteler sanayi ile iç içeler ve birbirlerini tamamlıyorlar. Dolayısıyla büyük sanayiden büyük ekonomi doğuyor, büyük ekonomiden de büyük ülke oluyor. Büyük ülke olunca her şey oluyor. Yani hatırı sayılıyor, sosyal dayanışmasıyla insanlar daha mutlu oluyor ve itibar edilen bir ülke oluyor. Hal böyle olunca bu teşvikler bizim ülkemizde neden yok diye serzenişte bulunuyordum. ‘Neden iş kurdunuz’ diye insanların sorguya çekildiği 28 Şubat dönemleri yaşandı bu ülkede. Şimdi ise devletin sağladığı bu teşvikle bizim hayal ettiğimiz bir yatırım potansiyeli ayağa kalkıyor. Sanayiciler ‘biz varız’ derken, başta Cumhurbaşkanımız olmak devletimiz de farklı düşünmüyor." ( Dünya, 19 Nisan 2018 )




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi