Çelik Sektöründe 2018 - 25. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 25. Haftanın Öne Çıkanları


Tenova Çinli Shandong Laigang Yongfeng Steel’e İki Yeni Elektrik Ark Ocağı Tedarik Edecek

İtalyan mühendislik grubu Tenova, Çinli çelik üreticisi Shandong Laigang Yongfeng Steel’in Shandong eyaletindeki çelikhanesine iki yeni elektrik ark ocağı ve Consteel sürekli şarj sistemi tedarik edeceğini duyurdu. Tenova, son zamanlarda Çin’de hava kirliliğini ve karbondioksit salımını azaltmak için uygulanmaya başlanan katı çevre kurallarının Çinli çelik üreticilerinin üretimde farklı yaklaşımları benimsemelerini sağladığını belirterek, Çinli üreticilerin üretimlerini yüksek fırın ya da bazik oksijen fırını yerine elektrik ark ocağına çevirmeye başladıklarını söyledi. Tenova, Consteel sisteminin, faaliyet güvenilirliğin yanı sıra elektrik tasarrufu, verimlilik artışı, kalite artışı ve daha güçlü çevre koruma gibi özellikler sağladığını ifade etti. ( SteelOrbis, 18 Haziran 2018 )

Rio Tinto Pilbara'daki Demir Cevheri Varlıklarına 2,2 Milyar $ Yatırım Yapmayı Planlıyor

Avustralyalı demir cevheri devi Rio Tinto, önümüzdeki üç yıl boyunca (2018-20 dönemi), Koodaideri, West Angelas ve Robe Valley madenlerinin geliştirilmesine yönelik ilk harcamalar dâhil olmak üzere, Batı Avustralya, Pilbara'daki ikame demir cevheri madenleri için 2,2 milyar $ yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Yeni bir üretim merkezi olacak olan Koodaideri demir cevheri madeninin inşasının 2019 yılında başlaması ve ilk sevkiyatın ise 2021 yılında yapılması planlanıyor. Rio Tinto’nun demir cevheri biriminin CEO’su Chris Salisbury, şirketin stratejisinin Pilbara’daki madenlerinin geliştirilmesi olduğunu söyleyerek, 2017 yılında 7,3 milyar $ seviyesinde kaydedilen serbest nakit akışını ise katma değer odaklı yaklaşımla birlikte artırmaya devam edeceklerini ifade etti. Bununla birlikte, Salisbury, şirketin demir yolu operasyonlarındaki darboğazın giderilmesinin de öncelik olmayı sürdürdüğünü belirterek, piyasa koşullarına cevap verebilecek esnekliğin sağlanması için demir yolu sistemini en iyi duruma getirmek için çalışmalara devam edeceklerini söyledi. (SteelOrbis, 19 Haziran 2018 )

Küresel Kapasite Fazlasına Yönelik G-20 Toplantısı İptal Edildi

Medya kaynaklarından alınan bilgilere göre, 20 Haziran tarihinde Paris’te düzenlenmesi planlanan çelik sektöründe kapasite fazlası üzerine Global Forum toplantısı, ABD ve diğer ülkeler arasında artan ticari sürtüşmeler nedeniyle iptal edildi. Toplantının bu sene eylül ayı için planlanması hedefleniyor. Söz konusu forum, G-20 ülkeleri olan ABD, Avrupa, Çin, Japonya, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika gibi büyük çelik üreticilerinin katılımıyla 2016 yılında kuruldu. İlk toplantı ise geçen sene kasım ayında Berlin’de düzenlendi. ( SteelOrbis, 20 Haziran 2018 )

Moody’s: Avrupa’daki Şirket Birleşmeleri ve Alımlar Fazla Kapasite Sorununu Azaltmıyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s yayımladığı yeni bir raporda, Avrupa çelik sektöründeki şirket birleşmeleri ve alımlarının sektörü birleştireceğini ve bu sayede maliyetleri azaltacağını belirterek, diğer yandan birleşmeler ve satın almaların devralma şartları sonucunda fazla kapasite sorununu azaltmadığını açıkladı. Moody’s, küresel çelik devi ArcelorMittal'in İtalya’nın en büyük çelik üreticisi Ilva’yı satın alma planının ve Alman çelik üreticisi ThyssenKrupp’ın ve Hint çelik üreticisi Tata Steel Limited’in Avrupa’daki çelik varlıklarını birleştirerek yeni bir ortaklığa dönüştürme planlarının karbon çelik piyasasındaki yoğunlaşmayı artıracağını belirtti. Bununla birlikte, Moody’s, bahsi geçen birleşmeler ve satın almaların, çelik kapasitesini ve istihdamı korumak amacıyla şirketler arasında imzalanan anlaşmalar sebebiyle fazla kapasite sorununu azaltmadığını ifade etti. Avrupa’da devam eden fazla kapasite sorununun olası bir kriz durumunda sektörü savunmasız bırakabileceği konusunda uyarıda bulunan Moody’s, sektörde artan konsolidasyonun, daha yüksek ölçek ekonomilerini bir araya getirerek ve en büyük Avrupa şirketlerini maliyet açısından daha rekabetçi hale getirerek sanayiye fayda sağlaması gerektiğini ve böylece Avrupa'daki fazla kapasite sorununu daha da kötüleştirebilecek bir krizde bu şirketleri daha dayanıklı hale getirmesi gerektiğini ifade etti. (SteelOrbis, 20 Haziran 2018 )

NDRC: Çin, Düşük Kalite İnşaat Demirine Tolerans Göstermeyecek

Çin’in başlıca ekonomik planlayıcısının, hükümetin kapasite kapatma konusundaki sıkı duruşu göz önünde bulundurularak yasa dışı düşük kalite inşaat demiri üretimine sıfır tolerans gösterileceğini ve ağır yaptırımlar uygulanacağı hususunda vaatte bulunduğu bildiriliyor. Çin’in Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun (NDRC) 22 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında düşük kalite inşaat demiri üretiminin gerçekten durdurulup durdurulmadığını denetlemek üzere 21 eyalet ve bölgeye sekiz denetleme ekibi gönderdiği belirtiliyor. NDRC Sözcüsü Meng Wei’ye göre, kapasite kapatma faaliyetlerinin verimli sonuçları olduğu, ancak belirli bölgelerde bazı zayıf halkaların, yasa dışı olarak üretim tesislerini kullanarak ve yeni kapasite ekleyerek faaliyet göstermeye devam ettiklerini belirttiği kaydediliyor. Meng’in, NDRC’nin sorunları zamanında tespit etmek ve sorumluları cezalandırmak için denetleme mekanizmasını yenilemeye devam edeceğini açıkladığı ifade ediliyor. (SteelGuru, 20 Haziran 2018 )

Bozankaya'dan Türkiye’nin İlk Metro İhracatı

Bangkok Green Line metro projesi kapsamında Siemens Mobility ortaklığıyla her biri 4 vagondan oluşan 22 metro tren setinin üretimini üstlenen yerli üretici Bozankaya, ilk aracını banttan indirdi. İlk metro ihracatı ise haziran ayı sonunda başlayacak. Türkiye’den ilk metro ihracatı için düzenlenen törene, Bangkok Valisi Aswin Kwanmuang, Bangkok Toplu Taşıma Sistemleri Kamu Hizmetleri Şirketi’nin ve Siemens Mobility'nin üst düzey yetkilileri katıldı. Tayland’ın Green Line Metro ihalesi 2016 yılında düzenlenmiş ve Siemens Mobility-Bozankaya Konsorsiyumu kazanmıştı. Aradan geçen 25 ayda ihale kapsamındaki ilk aracın üretimi tamamlandı. Aracın üretim bandından indirilmesine ilişkin törende konuşan Bozankaya A.Ş. kurucusu ve sahibi Murat Bozankaya, uluslararası projelerde Türkiye’yi temsil etmekten gurur duyduklarını söyledi. Aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin ilk metro ihracatını gerçekleştirmenin de ayrı bir gurur kaynağı olduğunun altını çizen Bozankaya, “Tayland’da ulaşım projelerimize devam edeceğiz” dedi. Mavi Hat Metro Projesi için de üretime başlayacaklarını dile getiren Bozankaya, bu projeyle birlikte 40 milyon eurodan fazla döviz girdisi sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunacaklarını anlattı. Murat Bozankaya, Türkiye’nin en büyük ve en modern raylı ulaşım sistemleri üretim merkezine 50 milyon eurodan fazla yatırım yaptıklarını bildirdi. Ağırlığı 140 ton olan metro treninin haziran sonunda Ankara’daki fabrikadan yola çıkacağını belirten Bozankaya, aracın Borusan-Gemlik Limanı'ndan gemiye yüklenerek 6 hafta sonra Laem Chabang Limanı'na ulaşacağını ifade etti. 22 tren seti üretecek Bozankaya’nın Siemens Mobility ortaklığıyla yüklenicisi olduğu Tayland’ın başkenti Bangkok'ta gerçekleştirilecek Green Line Projesi, 68.25 kilometre uzunluğundaki hattan ve 59 istasyondan oluşacak. Bu hatta hizmet verecek 22 trenin her birinde 4 metro aracı bulunuyor. Tek seferde 1.572 yolcu taşıma kapasitesine sahip metroların son teslimatı 2019 yılı içinde olacak. Bozankaya, bu projenin ardından Bangkok’taki ikinci bir müşteriye 105 metro treni teslimatı için tekrar Siemens Mobility ile işbirliğine gidecek. ( Dünya, 20 Haziran 2018)

Erdemir'e Bağlı Ermaden Şirketi Kömür Ocağı İhalesi Aldı

AK Parti Zonguldak Milletvekili Adayı Polat Türkmen bu gün ihalesi gerçekleştirilen Kandilli Beldesi’ndeki Alacaağzı Maden Ocağı’nın ihalesini Erdemir’e bağlı bir firmanın aldığını açıkladı. AK Parti Zonguldak Milletvekili Adayı Polat Türkmen, Alacaağzı Maden Ocağı’nın ihalesini Ermaden firmasının aldığını belirterek, bölge halkına hayırlı olmasını diledi. Bu gelişmenin öncelikle bölgedeki istihdama çok büyük katkı sağlayacağını dile getiren Türkmen “TTK yetkilileri ile görüştüm. İhalenin sonuçlandığını belirttiler. Erdemir’e bağlı Ermaden firması ihaleyi almış. Erdemir’in kömüre ihtiyacı var. Bizim de hem orayı iyi işletecek hem de istihdam sağlayacak ciddi bir firmaya ihtiyacımız vardı. OYAK ve Erdemir gibi köklü bir kuruluşun Alacaağzı Maden Ocağı’nın ihalesini alması güzel oldu. Orada çalışacak işçi kardeşlerimiz hem sosyal haklarını hem de maaşlarını düzgün şekilde alırlar. Ereğlimize, Alaplımıza ve Zonguldakımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi. Alacaağzı Maden Ocağı’nda geçmiş yıllarda yaklaşık bin 500 maden işçisi çalışıyordu. (HaberTürk, 20 Haziran 2018 )

Danieli Kroman Çelik’in Yüksek Hızlı Filmaşin Hattını Yenileyecek

İtalyan tesis tedarikçisi Danieli, Türk çelik üreticisi Kroman Çelik’in yüksek hızlı filmaşin hattını yenileyeceğini duyurdu. Danieli, söz konusu hatta yeni teknoloji sistemlerinin kurulacağını ve böylece Kroman Çelik’in ürettiği filmaşin çeşidini artırmasını sağlayacağını ve aynı zamanda birinci kalite ürün üretiminin artırılacağını belirtti. 5,5 mm ve 20 mm arasında değişen çaplarda filmaşin üreten Kroman Çelik, yenilenen tesis sayesinde 4,5 mm ve 26 mm arasındaki çaplarda da filmaşin üretebilecek. Yenilenen tesisin 2019 yılının yaz döneminde üretime başlayacağı bildirildi. (SteelOrbis, 22 Haziran 2018 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ