Çelik Sektöründe 2018 - 29. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2018 - 29. Haftanın Öne Çıkanları


Tata Steel Singapur ve Tayland’daki Faaliyetlerini Satmayı Planlıyor

Hindistan merkezli Economic Times’a göre, Hint çelik üreticisi Tata Steel, kar getirmeyen faaliyetleri elden çıkarma ve yerel piyasaya odaklanma stratejisi kapsamında Güneydoğu Asya’daki faaliyetlerini satmayı planlıyor.

Buna göre, Tata Steel’in, Singapur’daki bağlı kuruluşu NatSteel Holdings Pte Ltd ve Tayland’daki bağlı kuruluşu Tata Steel Thailand için potansiyel alıcıları araştırması için Singapur’da bir bankacıyı yetkilendirdiği bildirildi. Her iki şirketin de inşaat sektöründe faaliyetlerin yavaşlaması neticesinde azalan talep ve artan hurda fiyatlarından dolayı sıkıntı yaşadığı belirtildi. ( SteelOrbis, 16 Temmuz 2018 )

Çin’de Bir Başka Grafit Elektrot Tesisi Daha İnşa Edilecek

Fangda Carbon New Material Company’nin (Fangda Carbon) yeni bir grafit elektrot tesisi inşa etme planını açıkladığı haber veriliyor. Çin’de faaliyet gösteren en büyük grafit elektrot üreticisinin yıllık 50.000 ton kapasiteli yeni bir tesis inşa etmek istediğini duyurduğu ve üretim tesisinin Sichuan eyaletinde inşa edileceği bildiriliyor. Yeni tesiste sadece UHP (ultra yüksek güç) kalite elektrotun üretileceği, söz konusu kalitenin Çin’de ve uluslararası piyasada en popüler grafit elektrot türü olduğu açıklanıyor. Henüz tesis inşasının programının belirsiz olduğu, ancak inşaatın başlatılması ile ilgili görüşmelerin mevcut durumda devam ettiği belirtiliyor.

Nisan ayının sonlarında firmanın, Shanghai Baosteel Chemical ve Lanzhou Honggu bölgesi hükümeti ile yılda 100.000 ton kapasiteli yeni bir UHP grafit elektrot tesisinin inşası için bir anlaşma imzaladığı ve mevcut durumda Fangda Carbon’un 190.000 ton civarında üretim kapasitesinin olduğu kaydediliyor. Geçtiğimiz yıl firmanın üretiminin yaklaşık % 40’ının ihraç edildiği ve Çin’in dışında en büyük satış piyasasının Rusya olduğu vurgulanıyor.

Buna ek olarak 12 farklı firmanın da, grafit elektrot kapasitelerini toplamda 524.000 ton kapasiteli yeni tesisler ile genişleteceklerini duyurdukları ve söz konusu tesislerin yıl sonuna kadar devreye alınmasının beklendiği kaydediliyor. ( Metal Expert, 17 Temmuz 2018 )

Hebei, Yurtdışı Kapasitesini Artıracak

Çin’in Hebei eyaletinin, kuşak ve yol politikası kapsamında yurtdışında kapasite artışını teşvik etmek için bir plan açıkladığı ve söz konusu planın Hebei’de faaliyet gösteren firmaların, 2020 yılında kadar yurtdışındaki çelik üretim kapasitelerinin 12 milyon ton/yıl seviyesine yükselmesini hedeflediği duyuruluyor.

Hebei’nin, 2020 yılına kadar dışarıya yönelik çelik yatırımlarında yıllık büyümeyi % 10 artışla 5 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediği ve hükümetin, yurtdışı projelerinde büyük çelik firmaları ile işbirliği yaparak küçük çelik firmalarının yurtdışında gelişimlerini teşvik edeceği kaydediliyor.

Ayrıca Hebei’nin yurtdışında Çin-Sırbistan Çelik Endüstriyel Parkı, Delong Steel Endonezya Endüstriyel Parkı ve New Wu'an Steel Malezya Endüstriyel Parkı olmak üzere üç çelik endüstri parkı inşa etmeyi planladığı belirtiliyor.

Hebei Iron & Steel’in Hesteel Serbia tesisinde çelik kapasitesini 2018 yılında 1,5 milyon tondan 1,8 milyon tona yükseltmeyi ve çelik, çimento, cam sektörlerinde ve diğer sanayilerde katma değerli endüstrilerin gelişimine odaklanmayı planladığı bildiriliyor. Bu arada Delong Nickel’in Tsingshan Group ile ortak girişiminin, Endonezya’da 3,5 milyon ton/yıl paslanmaz çelik kapasitesi inşa etmeyi planladığı, New Wu'an Steel’in ise Malezya’da 6 milyon ton çelik üretim kapasitesi inşa etmeyi hedeflediği kaydediliyor.

Hebei’nin, 2018 yılında çelik kapasitesini 10 milyon ton/yıl seviyesinde azaltmayı ve kapasitesini 2019 ve 2020 yıllarında sırasıyla 10 milyon ton/yıl ve 20 milyon ton/yıl seviyesinde devre dışı bırakmayı planladığı hatırlatılıyor. Bu bağlamda yurtdışındaki fabrikalardan kapasite kısıtlamadan kazanç sağlamanın, Hebei eyaletinin yerli çelik sektörünün kısıtlamalardan kaynaklanan olası gelir kaybını telafi etmesinin bir yolu olarak görüldüğü vurgulanıyor. ( Kallanish, 17 Temmuz 2018 )

NLMK, SSAB ve Salzgitter, ArcelorMittal’in Üretim Hatlarına Talip

Belçika basın kaynaklarının NLMK, SSAB ve Salzgitter’i, Ilva’nın satın alınmasının ön koşulu gereği satışa çıkarılan ArcelorMittal’in Belçika’daki bitirme hatları için teklif verdikleri rapor ediliyor.

Tarafların, Flemalle’deki iki galvanizleme hattı ve Tilleurs’deki kalaylama hattı için teklif vermek için bu haftanın başına kadar zamanları olduğu belirtiliyor. Salzgitter’in, Belçika’daki varlıkların yanı sıra ArcelorMittal’in ilaveten elden çıkardığı Lüksemburg’daki Dudelange bitirme hatlarına yönelik teklif verdiğini doğruladığı kaydediliyor. Salzgitter’in, söz konusu tesislerin, iki soğuk haddeleme hattının yanı sıra kalaylama, sıcak daldırma galvanizleme ve çelik şerit elektrolitik galvanizleme tesisleri olduğunu açıkladığı ifade ediliyor. Lüksemburg basınını, Dudelange tesisi ile ilgilenen bir firmanın daha mevcut olduğunu bildirdiği aktarılıyor. ArcelorMittal’in Kuzeybatı Avrupa’daki varlıklarının satışının bu yılın sonuna kadar tamamlanmasının beklendiği açıklanıyor. ( Kallanish, 17 Temmuz 2018 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ