Çelik Sektöründe 2018 - 31. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 31. Haftanın Öne Çıkanları


Rus Çelik Devi Türkiye Projesini Kasım’da Yeniden Değerlendirmeye Alacak

Rusya'nın en büyük çelik üreticilerinden MMK, Türkiye'de planladığı sıcak haddelenmiş çelik üretimini erteledi.

Reuters'ın haberine göre şirketin ekonomi direktörü Andrey Eremin, Türkiye'deki üretimi erteleme kararlarının İran yaptırımları ve ticaret savaşı belirsizliklerinden kaynaklandığını ifade etti.

MMK, Türkiye'de sıcak haddelenmiş çelik üretiminden yılda 90-100 milyon dolar kar bekliyordu.

İskenderun'da bulunan MMK Metalurjii 2007-2010 yılları arasında 2 milyar dolara inşa edildi ve 2012'de sıcak haddelenmiş çelik üretimi pazardaki arz fazlası nedeniyle üretimi durdurdu. Bu yaz faaliyete girmesi planlanan tesis için Rus şirket Kasım'da yeniden değerlendirme yapacak.

MMK Metalurji, Dörtyol ve Gebze sanayi bölgelerinde üretim tesislerine sahip. MMK Metalurji Şirketinin üretim kapasitesi yılda 12 milyon ton yükleme-boşaltma işlemini sağlayabilme özelliği ile birlikte aşağıdaki üniteleri içeriyor:

·        Çelik üretimi ve yılda 2,3milyon ton kapasiteli döküm-hadde modülü
·        1.2milyon ton kapasiteli asitleme hattı
·        750.000milyon ton kapasiteli soğuk hadde tersinir hadde
·        900.000 ton kapasiteli Galvaniz hattı
·        Yılda 400.000 ton kapasiteli Boyama hattı
·        660.000ton kapasiteli kesme ve dilme hattı
( BusinessHT, 30 Temmuz 2018 )

Metalloinvest ve ChelPipe Yeni Çelik Türlerinin Geliştirilmesi İçin Merkez Kuracak

Rusya merkezli önde gelen küresel demir cevheri ve sıcak briketlenmiş demir (HBI) üreticisi Metalloinvest, yeni çelik türlerinin geliştirilmesine yönelik bilim ve mühendislik merkezi kurmak için Rus çelik boru üreticisi ChelPipe Group ile anlaştığını duyurdu. Buna göre, iki şirketin teknik uzmanlarının yeni türler geliştirmek ve ürün kalitelerini artırmak için yeni merkezde birlikte çalışacakları belirtildi. Metalloinvest’in bağlı kuruluşu Ural Steel’de iki şirket arasında düzenlenen toplantıda, Ural Steel’in ChelPipe’ın Chelyabinsk boru tesisine yaptığı haddelenmiş ürün ve kütük tedarikinin artırılması konusunun da gündeme getirildiği bildirildi.

Ural Steel ve Metalloinvest’in bağlı kuruluşlarından OEMK tarafından üretilen boru kütüklerinin sevkiyatının bu yılın ikinci yarısında ilk yarıyla aynı seviyede, sırasıyla aylık 14.000 mt ve 12.000 mt civarında olması bekleniyor. ( SteelOrbis, 31 Temmuz 2018 )

Türk Şirket Hint Uttam Galva Steels’in Bağlı Kuruluşlarını Almak İstiyor

Hint çelik üreticisi Uttam Galva Steels Limited’in bağlı kuruluşları Uttam Galva Metallics ve Uttam Value Steels’in, Türkiye’nin en büyük ikinci devlet bankası olan Ziraat Bankası’nın, Hindistan’ın en büyük bankası State Bank of India’ya (SBI), yüksek net değerli müşterilerinden birinin iki şirketin varlıklarını satın almak istediğini yazdığını açıkladıkları bildirildi. Söz konusu Türk şirketin ismi ise açıklanmadı.

Uttam Galva Metallics ve Uttam Value Steels’in bankalara sırasıyla 32 milyar INR ve 22 milyar INR borcu olduğu ve iki şirketin tam tasfiyeyi önlemek amacıyla yabancı yatırımcılarla görüştükleri bildiriliyor.

Uttam Galva Steels’in iflas davası ise Hindistan’ın Ulusal Şirket Hukuku Mahkemesi (NCLT) tarafından 13 Ağustos’a kadar ertelendi. ( SteelOrbis, 31 Temmuz 2018 )

Çelik Şirketleri ABD’li Üreticilerin 232. Maddeden Muafiyet Taleplerini Baltaladığını İddia Ediyor

Chicago Tribune tarafından yayımlanan bir habere göre, 232. Madde vergilerinden muaf olmak isteyen ABD’li şirketlerin ABD’li çelik üreticilerini yanlış ya da yanıltıcı bilgilerle taleplerini baltalamakla itham ediyor.

Buna örnek olarak, NLMK USA’in başkanı ve CEO’su Robert Miller, US Steel ve Nucor’un ABD Ticaret Bakanlığına yaptıkları talebe itiraz ettiklerini belirtti ve itirazlarının “kelimesi kelimesine yalan” olduğunu iddia etti. NLMK Rusya’dan önemli miktarda slab ithalatı yapıyor ve 80 milyon $ vergi masrafı ödüyor. US Steel ve Nucor’un ABD Ticaret Bakanlığına çelik slabın yerel piyasada mevcut olduğunu söyledikleri bildirildi.

Miller, ABD’nin en büyük iki çelik üreticisi Nucor ve US Steel’e gönderme yaparak, “Kendilerinden utanmalılar,” dedi.

ABD Ticaret Bakanlığına 20.000’in üzerinde muafiyet başvurusu yapıldı ve şirketler ABD’li üreticilerin belirli çelik türlerini gereken miktarlarda üretmediklerini kanıtlayabildikleri takdirde vergilerden muaf tutulabilirler.

US Steel itirazlarının talepte belirtilen çeliğin ebatları ve kimyası hakkında ayrıntılı bilgiye dayandırıldığını belirtti. Oregon merkezli Tube Forgings of America’nın başkanı Jay Zidell, US Steel’in Tube Forgings’in çelik boru ihtiyacını “karşılamaya hazır ve istekli olduklarını belirterek” şirketin 54 muafiyet talebinden 38’ine itirazda bulunduğunu belirtti. Zidell, geçmişte kalite ve işçilikle ilgili yaşana sorunların söz konusu üreticiyle ilişkinin kesilmesine neden olduğunu ifade etti.

Diğer şirketler, ABD’li çelik üreticilerinin iddia ettiği gibi ürünlerin yerel piyasadan rahatlıkla temin edilebildiğine itiraz ediyor. California Steel Industries, ülkenin batı yakasında ciddi bir slab sıkıntısı olduğunu ve şirketin muafiyet talebinin piyasada varlığını sürdürebilmek için hayati önem taşıdığını belirtti. ( SteelOrbis, 01 Ağustos 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ