Çelik Sektöründe 2018 - 32. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 32. Haftanın Öne Çıkanları


Kardemir'in 2018 Yılı İlk Yarısında Net Karlılığı 439 Milyon TL'ye Ulaştı

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) Yönetim Kurulu’nun açıkladığı 2018 yılı ilk yarı mali sonuçlara göre 1995 yılından bugüne kadar olan en yüksek karlılık elde edildi. KARDEMİR Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, bağımsız denetim kuruluşlarının denetiminden geçen Konsolide Mali Tablolara göre satış gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 37 artış göstererek 2 milyar 549 Milyon TL, FAVÖK tutarının yüzde 224 artışla 841 Milyon TL’ye ve net karlılığın yüzde 320 artışla 439 Milyon TL’ye ulaştığı belirtildi. Yüzde 33 FAVÖK marjı sektörün en karlı firmalarından birisi olan KARDEMİR 2018 yılı ilk yarısında, özelleştiği 1995 yılından bugüne kadarki en yüksek karlılığı elde ettiği belirtildi. Ayrıca açıklamada, 2017 yılından bu zamana kadar devam eden güçlü satış fiyatları ile birlikte üretimlerdeki istikrarlı artış ve sıkı mali disiplin ile piyasa koşullarına dinamik uyum sağlayarak, tüm faaliyet süreçlerimizde elde edilen başarılı iş sonuçlarını sürdürülebilir kılmanın en büyük hedefleri olduğu belirtilirken, “Net karlılıkta Türkiye’nin ilk 15, FAVÖK oranlarında ilk 10 ve İSO 500 sıralamasında ilk 20’nin içerisine yer alma hedefimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürecek ve kurumsal altyapımızı geliştirerek KARDEMİR’i dünden daha çok sektörüne ve ülkesine hizmet eden bir şirket konumuna getireceğiz” denildi. ( Milliyet, 07 Ağustos 2018 )

ArcelorMittal Brazil Vega Genişletme Projesini Yeniden Başlatmak İçin 330 Milyon $ Yatırım Yapacak

Brezilyalı çelik üreticisi ArcelorMittal Brazil, Santa Catarina eyaletindeki Sao Francisco do Sul şehrinde bulunan Vega tesisinde yapılacak genişletme projesini yeniden başlatmak için 330 milyon $ yatırım yapacağını bildirdi. Şirkete göre, yapılacak yatırım ile birlikte Vega’nın mevcut yıllık 1,6 milyon mt üretim kapasitesi 700.000 mt artırılmış olacak. Genişletme projesinin 2021 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Yeniden başlatılan proje, çelik üreticisinin üçüncü galvanizleme tesisinin yanı sıra yeni bir sürekli tavlama hattının yapımını kapsıyor. Şirket ayrıca, inşaat ve beyaz eşya sektörlerine hizmet verebilmek için organik galvanizleme hattı kapasitesini yılda 100.000 mt artırabileceğini ve böylece Vega’nın kapasitesinin yıllık 800.000 mt’a çıkabileceğini belirtti. ArcelorMittal Brazil, projenin tamamlandıktan sonra hızlı büyüyen otomotiv ve sanayi sektörlerindeki konumunu yüksek mukavemetli çelik ürünler aracılığıyla güçlendirmeyi amaçladığını belirtti. Vega tesisini genişletme projesi, Brezilya çelik sektöründeki aşağı yönlü beklentiler nedeniyle son birkaç yıldır erteleniyordu. ( SteelOrbis, 08 Ağustos 2018 )

Baowu Group İç Kapasite Transferini Planlıyor

Dünya Çelik Derneği’nin (worldsteel) yayımladığı Çin raporuna göre, Çin’in en büyük çelik üreticisi China Baowu Group, Temmuz ayı başlarında kapasitelerinin bir kısmını bir konumdan diğerine aktarmayı planladığını duyurdu. Açıklanan plana göre, Baowu Group, Nanjing ve Şanghay'daki demir-çelik ve çelik üretim kapasitelerinin bir kısmını Guangdong, Hubei ve Fujian eyaletlerindeki faaliyetlerine devredecek. Aktarılacak olan demir üretim kapasiteleri arasında, Nanjing, Jiangsu eyaletindeki Meishan Steelworks'te 1,18 Mt / yıl kapasiteli ve Şangay'daki Baosteel Stainless Steel'de 2,93 Mt / yıl kapasiteli tesisler yer alıyor. Mevcut iki operasyondaki demir üretim kapasiteleri sökülecek ve Guangdong eyaletindeki Zhanjiang Steelworks'te 4,03 Mt / yıl kapasiteli yeni bir yüksek fırın inşa edilecek. Bu, Zhanjiang Steelworks'ün üçüncü yüksek fırın olacak. Devredilecek olan çelik üretim kapasiteleri, Şanghay'daki Baosteel Stainless Steelworks'te yer almakta olup, toplamda 4,55 Mt / yıl toplam ham çelik kapasitesine sahip iki adet 150 tonluk ve bir adet 120 tonluk konvertör içermektedir. Çelik kapasiteleri, Guangdong'daki Zhangjiang Steelworks'e 3,61 Mt / yıl, Hubei'deki Ezhou Steelworks'e 0,26 Mt / yıl ve Fujian eyaletindeki Desheng Stainless Steelworks'e 0,68 Mt / yıl olmak üzere üç noktaya aktarılacak. Zhanjiang Steelworks ve Ezhou Steelworks'teki yeni tesisler BOF bazlı olacak ve Desheng Stainless Steelworks'teki bir tanesi EAO tabanlı olacak. Baowu Group, Temmuz ayı başlarında, Baosteel Stainless Steel ve Baosteel Special Steel'in yer aldığı Wusong bölgesindeki işletmeleri dönüştürmeye odaklanarak Şangay hükümetiyle bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, Baowu Group'un Şanghay'daki paslanmaz ve özel çelik operasyonlarını değiştirmesini kolaylaştıracak. ( TÇÜD, 09 Ağustos 2018 )

MMK Yeni Demir Yolu Hattı İle Türkiye’ye Sevkiyat Süresini Kısaltacak

Rus çelik devi Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK), Magnitogorsk - Bakü - Tiflis - Kars demir yolu rotası üzerinden Türkiye'ye deneme amaçlı çelik sevkiyatı yaptığını duyurdu. MMK tarafından yapılan açıklamada, Azerbaycan merkezli demir yolu operatörü ADY Express’in, şirketin Türkiye’ye yıllık 250.000 mt’a kadar çelik sevkiyatı yapabilmesi için çalışma yaptığı belirtilirken, bu oranın MMK’nın Türkiye’deki bağlı kuruluşu olan MMK Metalürji’nin sıcak rulo talebinin yaklaşık üçte birine denk geldiği bildirildi. Deneme sevkiyatı kapsamında, toplam ağırlığı 120 mt olan dört konteyner MMK Metalürji’ye gönderildi. Trenin 17 günde 5.000 km mesafeyi aştığı belirtildi. Bu zamana kadar, MMK Metalürji’ye yapılan sıcak rulo sevkiyatları Novorossiysk limanı üzerinden sadece deniz yolu ile yapılırken, bu rota ile 6.000 km’lik yol 30 günde aşılıyordu. MMK, lojistikteki çeşitliliğin, Novorossiysk limanının su alanındaki geleneksel yasaklar ve kötü hava koşullarıyla ilişkili riskleri azaltmasına olanak tanıyacağını belirtti. Demir yolu hattı ile sevkiyat süresinin azaltılmasıyla birlikte aynı zamanda yoldaki stokun azaltılarak şirketin işletme sermayesinin iyileştirilebileceği belirtildi. Bununla birlikte, MMK, bu yeni rotanın, Orta Doğu, Avrupa ve Afrika'ya ihracatın, İskenderun’daki kendi limanı ile çeşitlendirilmesi ihtimalini de göz önünde bulundurmasını sağladığını ifade etti. ( SteelOrbis, 08 Ağustos 2018 )

Kardemir Gn. Md. Ercüment Ünal, “Temettü Dağıtacak Duruma Geldik”

Kardemir Genel Müdürü Ercüment Ünal Bloomberg HT kanalında katıldığı programda 438 Milyon TL kar noktasına nasıl gelindiğini anlattı. Genel Müdür Ünal, 2002 yılında başlayan yatırım sürecinin tamamlanmasının sonrasında akıllı politikalar ile bu noktaya gelindiğini ve bundan sonra şirketin çok daha iyi noktalara geleceğini rakamlarla anlattı. Kardemir Genel Müdürü Ercüment Ünal, Kardemir’in özelleştirme süreci sonrası 2002 yılında yönetime gelen Yolbulan, Güleç ve Yücel ailelerinin ilkel üretim sistemleri yerine modern üretim sistemlerine geçilmesinde, ürün çeşitliliği ve karlılığa geçilmesi noktasında 1,2 milyar dolar gibi çok büyük yatırımlara imza attıklarını belirtti. Ünal, Bu tür yatırımların geri dönüşünün 8-10 yıl civarı olduğunu ortaya koydu. Çelik sektöründe 2017 yılına kadar yaşanan krizin yatırımların dönüşünü yavaşlattığını ima ederek, kriz sonrası yatırımların Şirketin karlılığına dönüştüğünü, bir iki yıl önce karlılığın borçların ödenme sürecini 5 yılın üzerinde göstermesine rağmen bugün bir yıldan çok daha kısa sürede ödenebilir hale geldiğini açıkladı.

”TEMETTÜ DAĞITACAK DURUMA GELDİK”

Kardemir Genel Müdürü Ünal, “Karabük halkı ile birlikte Yolbulan-Güleç ve Yücel ailelerinin yerinde yatırım ve yönetim kararları ile şirketin artık temettü dağıtacak duruma geldiğini belirterek, “Yerli hammadde ile çalışıyoruz, kur dalgalanmalarından etkilenmiyoruz, Cumhurbaşkanımızın dediği gibi net ihracatçı olmak için çalıştık çalışıyoruz. İlk iki çeyrekte 438 milyon TL kar ettik. Üçüncü çeyreği bile sattık. İnşallah hisselerde yılbaşına doğru ciddi yükseliş bekliyoruz” diyerek gelecek günler için umut verici tablo çizdi. ( Karabük Derin Haber, 10 Ağustos 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ