Çelik Sektöründe 2018 - 47. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2018 - 47. Haftanın Öne Çıkanları


KARDEMİR’de Kamil Güleç Dönemi

Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) Yönetim Kurulu toplantısında, yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü belli oldu. KARDEMİR AŞ.’den Kamuoyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda Kamil Güleç’in KARDEMİR’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ve Mansur Yeke’nin ise vekaleten Genel Müdürlük görevine getirildiği belirtildi. Bir yıldır Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen bağımsız üyelerden Ömer Faruk Öz ise toplantıda çıkan kararla Kamil Güleç başkanlığında oluşturulan yeni yönetimde Başkan vekili olarak belirlendi. Açıklamada, İnsan Kaynakları Koordinatörlüğü görevini yürütmekte olan Sait Aygün'ün koordinatörlük görevinden alınarak Hukuk Müşavirliği görevine atandığı, Mali İşler Koordinatörlüğü görevini sürdürmekte olan M.Furkan Ünal'ın mevcut görevinin yanı sıra İnsan Kaynakları Koordinatörlüğü'ne vekaleten atandığı ifade edildi. ( Hürriyet, 19 Kasım 2018 )

Çelik Üreticileri Test İçin Türkiye'ye Gelmeye Başladı

Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları (MATİL AŞ) Genel Müdürü Hüseyin Soykan, "2 yıl öncesine kadar Türkiye’deki çelik üreticilerinin ürünleri akredite testler için yurt dışına gönderilirken, son 2 yılda 10’dan fazla ülkeden çok sayıda çelik üreticisinin testleri buraya geldi. Aslında bu bile başlı başına bir başarı hikâyesi. Biz bu anlamda hizmet ihracatı da yapmış oluyoruz." ifadelerini kullandı.

MATİL AŞ'den yapılan açıklamaya göre, MATİL AŞ yerli ve milli üretime teknolojik destek sağlıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi’nde faaliyet gösteren şirket, Akkuyu Nükleer Santrali’nden Çanakkale 1915 Köprüsü’ne kadar birçok mega projeye hizmet veriyor. Yönetim Kurulu Başkanlığını Mustafa Tecdelioğlu’nun yaptığı MATİL’in yönetim kurulu ise Adnan Aslan, Ahmet Erciyas, Gürkan Türkarslan ve Mehmet Ali Fincan’dan oluşuyor. Çelik üretiminde Almanya’dan sonra Avrupa’da 2'nci, dünyada ise 8'inci sırada olan Türkiye, sektörün ihracat birim değerini artırabilmek için yeni çalışmalar yapıyor. ÇİB tarafından 2012 yılında kurulan MATİL A.Ş. bünyesinde yaklaşık iki yıl önce hizmete giren Çelik Test ve Araştırma Merkezi sektöre yönelik Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra akredite laboratuvar hizmetleri ve nitelikli insan kaynağı yetiştirme konusunda da önemli hizmetler sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen MATİL AŞ Genel Müdürü Soykan, merkezin yaklaşık 2 senedir İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde Ar-Ge faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti. TİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İTÜ'nin desteği ile kurulan Çelik Test ve Araştırma Merkezi’nin, MATİL'in en önemli projelerinden birisini olduğunu anlatan Soykan, şunları kaydetti: "Çelik sektörü Türkiye'nin global olarak ilk 10’da olduğu nadir sektörlerden birisi. Yaklaşık 38 milyon ton çelik üretiyoruz. Bunun 20 milyon tonunu da dünyanın 180’den fazla ülkesine ihraç ediyoruz. Bu ihracatta en önemli hususlardan birisi de ürünlerin üretildiği standartlara uygunluğu, akredite testlerden geçmiş olmaları, belirli kalite sertifikasyonlarına sahip olmaları. Biz çelikte tarife dışı teknik engelleri kaldırmaya yönelik olarak faaliyetlere başladık ve yürütüyoruz. Bir başka önemli faaliyetimiz de ithal edilen her türlü çeliklerin ve de yakıtların, kömürlerin uygunluk denetimlerini yapmak. Çelik sektörü yanında döküm, alüminyum, bakır, havacılık ve savunma sanayi, çevre endüstrileri ile enerji gibi alanlarda da faaliyetlerimiz var. Bu anlamda ülkemizin gündeminde olan mega projeler Akkuyu Nükleer Santrali’nden tutun Çanakkale 1915 Köprüsü’ne kadar hizmet verdiğimiz projeler arasında yer alıyor."

Test Talepleri Türkiye'ye Gelmeye Başladı

Soykan, Türkiye'nin çelik üretiminde miktar olarak iyi bir yerde olmasına karşın artık meselenin katma değerli üretim olduğuna işaret ederek, üniversite ve sanayi iş birliğinin çok kritik bir noktaya geldiğini ifade etti. Soykan, şunları aktardı: "Katma değerli ürünlerin üretilmesi, Türkiye’de üretilemeyen çeliklerin Türkiye’de üretilebilir hale gelmesi ve yurt dışına bağımlılığın azaltılması ülke savunması ve milli beka ile ilgili konular haline geliyor. Dolayısıyla merkezimizde yürütmeye başladığımız araştırma projeleri, sektörel projeler ve üniversite - sanayi projeleriyle bir yandan mevcut ürünlerin katma değerlerini artırmaya, diğer yandan yeni ürünleri üretmeye çalışıyoruz. Özellikle de ülkemizin bağımsızlığı konusunda milli ve yerli üretimi desteklemeye yönelik kendi faaliyet alanımızda katkılar sunmaya çalışıyoruz, belirli mesafelerde yol aldık." MATİL olarak çelik sektörü ile ilgisi olan her tür konuda projelere her daim açık olduklarını belirten Soykan, ayrıca yurt dışına akredite testleri yapmaya başladıklarını kaydetti.

Soykan, "2 yıl öncesine kadar Türkiye’deki çelik üreticilerinin ürünleri akredite testler için yurt dışına gönderilirken, son 2 yılda 10’dan fazla ülkeden çok sayıda çelik üreticisinin testleri buraya geldi. Aslında bu bile başlı başına bir başarı hikâyesi. Biz bu anlamda hizmet ihracatı da yapmış oluyoruz." ifadelerini kullandı. ( MATİL, 19 Kasım 2018 )

Karabük'ün Demir-Çelik Endüstrisi Azerbaycan'da Tesis Kurdu

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin sahip olduğu Demora şirketinin Azerbaycan’da kurduğu modern Demir Çelik tesisinin 1. etabının açılışı yapıldı. Yurt içi ve yurt dışında olmak üzere başta Umman, Cezayir, Romanya ve İran’da olmak üzere 15 adet demir çelik tesisinin yapımını gerçekleştiren, Karabük Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren demir çelik tesislerinin kurucusu olan Karabüklü iş adamı Rafet Vergili’nin sahibi olduğu Demora şirketinin Azerbaycan’da kurduğu tesisin 1. etabı açıldı. Açılışa İlham Aliyev de Katıldı Fabrikanın açılış törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bakanlar ve Bakü Çelik Şirketi LLC Denetleme Kurulu Başkanı Rasim Mammadov katıldı. Yıllık 25 bin ton Ferro Silicon (FeSi) ve 50 bin ton Ferro Silicon Manganez (FeSiMn) üretimi planlanan fabrika 20 bin metrekare kapalı ve 30 bin metrekare açık alan olmak üzere 50 bin metrekare alana sahip. Tesiste makine mühendisliği, tarım, madencilik endüstrisinde kullanılan ürünlerin üretileceği belirtilirken, bu ürünler arasında, hadde milleri, 3D yazıcı ile yapılan detaylar, yuvarlak küreler, çeşitli makine ekipmanlarına ait detaylar yer aldığı ifade edildi. Bakü Çelik Şirketi LLC Denetleme Kurulu Başkanı Rasim Mammadov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e yakın bir zamanda inşa edilmesi planlanan projenin üçüncü aşaması hakkında ve Daşkesen bölgesinde demir cevheri yatakları kullanarak Gence’da büyük bir metalurji tesisinin inşası hakkında da bilgiler verdi. Karabük'ün Başarısı Tesisin açılışı hakkında konuşan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, tesisin kardeş ülke Azerbaycan’da kendi alanında kurulan ilk ve tek tesis olduğunu belirterek, “Dünyada ise en yeni ve en modern tesis olma özelliğine sahip. Bu gurur Karabük ve Karabüklü emekçilerimizin gururu. Firmamız tasarım, imalat, montaj ve devreye alma aşamalarının tümünü hatasız bir şekilde tamamlayarak çok kısa bir sürede bu tesisin üretime geçmesini başardı. Azerbeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tesisin açılışını gerçekleştirerek bizlere çok büyük bir mutluluk ve gurur yaşattı. Tüm yetkililere şükranlarımı sunuyorum” dedi. ( Kırım Haber Ajansı, 22 Kasım 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi