Çelik Sektöründe 2018 - 48. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2018 - 48. Haftanın Öne Çıkanları

“Çin, Elektrot Piyasasına Belirsizlik Getirdi”

Energroprom Stratejik Pazarlama Başkanı Kirill Zhilyaev’in, Çin’in grafit elektrot piyasasında öngörülemez bir oyuncu olduğunu belirttiği ifade ediliyor. Cuma günü Singapur’da düzenlenen 2018 Asya Çelik ve Hammadde Ticaret Zirvesi’nde konulan Zhilyaev’in, Çin’in elektrik ark ocaklarında üretim istatistiklerinin, bilindiği üzere güvenilmez olduğunu ifade ettiği ve sanayi kaynaklarının söz konusu üretimin yılda 115-220 milyon ton seviyesinde gerçekleştiğini tahmin ettiklerini dile getirdiği kaydediliyor. Zhilyaev’in, Çin’in, yeni net kapasite ilave etmek yerine mevcut eski kapasiteyi değiştirme politikası uyguladığı ve bu nedenle söz konusu yeni kapasitelerin ne kadarının elektrik ark ocağına dayalı olduğunu tespit etmenin zor göründüğünü vurguladığı aktarılıyor. Buna ek olarak, yerli grafit elektrot üretimi tahminleri ile ilgili soru işaretlerinin de olduğu; Çin’in % 76 oranında kapasite artırımlarını duyurduğu, ancak piyasa kaynaklarının Çin’in ileri düzeyde elektrot üretiminde uzmanlaşmasının 3-5 yıl alacağını düşündüklerini belirten Zhilyaev’in, Çin’in planlanan elektrot üretiminde bir başka önemli unsurun da needle kok arzı olduğunu ve Çin’in yeterli yerli needle kok rezervine ulaşması halinde, kapasitesini küresel fiyatları baskı altına alacak kadar arttırabileceğini, bunun 2018 yılında % 25 civarında yeniden devreye alınan kapasitelerin akabinde gerçekleşebileceğini vurguladığı ifade ediliyor. Zhilyaev’in küresel çapta elektrik ark ocaklı üretimin büyümeye devam etmesi halinde, fiyatların kısa ve orta vadede yükseleceğini dile getirdiğine dikkat çekiliyor. ( Kallanish, 26 Kasım 2018 )

ABD’nin Kapasite Kullanımı ve Yeni Planlanan Kapasiteler Hurda Fiyatlarını Yükseltebilir

Vital Solutions Direktörü Arshdeep Singh’in, ABD’nin yüksek kapasite kullanım oranları ve yeni planlana kapasitelerin önümüzdeki dönemde hurda piyasasında arz sıkılığına neden olabileceğini ifade ettiği aktarılıyor. Cuma günü Singapur’da düzenlenen 2018 Asya Çelik ve Hammadde Ticareti Zirvesi’nde konuşan Singh’in, katılımcılara, hurda akışının esnek olmadığını ve kapasite kullanım oralarındaki ani artışlara hızlı tepki veremeyeceğini dile getirdiği kaydediliyor. Amerika Demir ve Çelik Enstitüsü’ne göre, ABD’nin kapasite kullanımının mevcut durumda % 82,1 seviyesinde olduğu belirtiliyor. ABD’de 2020 yılına kadar gerçekleşmesi planlanan 2 milyon tona kadar kapasite artışlarının bile tek başına ABD’de hurda fiyatlarını, nihai mamul fiyatlarının baskılanmasına rağmen yükselteceğini ve sonuç olarak fiyatların yükseliş meylinde olacağını vurguladığına dikkat çekiliyor. Son olarak Singh’in, önümüzdeki yıl hurdada arz sıkılığının devam etmesinin beklendiğini ve çelik fiyatlarının düşük seviyelerde kalması halinde hurda fiyatlarının çok fazla yükselmeyeceğini belirttiği rapor ediliyor. ( Kallanish, 26 Kasım 2018 )

Steel Dynamics Yeni Organik Yassı Çelik Tesisi İnşasına Yatırım Yapacak

Indiana merkezli Steel Dynamics (SDI)’in yönetim kurulu ABD’de son teknolojiye sahip elektrik ark ocaklı yassı çelik tesisi inşa etmek için yatırım yapma kararı aldı. Yatırım değerinin yaklaşık 1,7 ile 1,8 milyar $ arasında olduğu tahmin ediliyor. Yüksek mukavemetli çelik ürünler üretebilecek yeni organik yassı çelik tesisinin 3 milyon mt üretim kapasitesine sahip olması bekleniyor. Yatırım projesi kapsamında yıllık 450.000 mt kapasiteli galvanizleme hattı ve 250.000 mt kapasiteli kaplama hattını içeren katma değerli bitirme hatları inşa edilecek. Tesis lokasyonunun belirlenmesi ve gerekli çevre ve işletme izinlerinin alınmasının ardından, projenin yapımına 2020 yılında başlanması bekleniyor. Tesisin 2021 yılının ikinci yarısına kadar faaliyete geçeceği tahmin ediliyor. Tesisin ABD’nin güneybatısında yer alması planlanıyor. Böylece şirket hem ABD’nin güneybatısına hem de Meksika yassı çelik piyasasına daha uygun maliyetle hizmet verebilecek. Yeni organik yassı çelik tesisinin doğrudan 600 kişiye istihdam sağlaması ve dolaylı olarak birçok iş imkânı yaratması bekleniyor. (Steel Orbis, 28 Kasım 2018 )

İran, DRI İhracatını Devam Ettirmenin Yollarını Arıyor, Odağını Türkiye’ye Çevirdi

İran’da iç piyasa DRI ihtiyacının önemli olmasına rağmen, yerli üreticiler için DRI ihracatının döviz elde etmek için önemini koruduğu belirtiliyor. Yerli üretici Golgohar Mining and Industrial Company’nin (GEG), iç piyasadan sipariş alırken, DRI ihraç etmenin yollarını aradığı ve üreticinin varlıklarından birinde kendi çelik ve kütük üretimine başlayana kadar DRI piyasasında faaliyet göstermesinin beklendiği, öte yandan ihraç satışlarının zorluk teşkil etmeye devam ettiği bildiriliyor. GEG’in, Sirjan Jahan Steel Complex’de 1 milyon ton/yıl kapasiteli çelik üretim faaliyetlerine Mart 2019’da başlamasının beklendiği ve DRI tedarikinin, bağlı kuruluşu Golgohar Iron and Steel Development Company (GISDCO) tarafından sağlanacağı belirtiliyor. Firmanın nominal kapasitesinin, 2 milyon ton/yıl seviyesinde olduğu ve mevcut durumda aylık 90,000 ton DRI üretimi yaptığı ve firma temsilcisine göre söz konusu üretimin % 30’unun ihraç satışlarına yönelik olduğu vurgulanıyor. İran’da pek çok projenin yaptırımlar nedeniyle askıya alındığı göz önünde bulundurulduğunda GISDCO’nun, daha uzun bir süre DRI ihracatçısı konumunda kalabileceği aktarılıyor. GEG’in, geleneksel İran çıkışlı DRI alıcısı olan GCC bölgesinin yanı sıra, aralarında Türkiye’nin de olduğu daha büyük çelik piyasaları ile işbirliği yapmak istediğine vurgu yapılıyor. Türkiye’de üreticilerin, hurdanın yerine geçmesi için metalize ürünlerin payını arttırabilecekleri bildiriliyor. ( Metal Expert, 29 Kasım 2018 )

Çinli Bir Başka Üretici de Elektrik Ark Ocaklı Üretimin Payını Artıracak

Çin’de yerleşik başlıca çelik üreticisi HBIS’in bağlı kuruluşu Hebei Shijiazhuang Steel’in, Aralık 2020’ye kadar çelik üretim tesislerini yeni elektrik ark ocakları ile değiştireceği bildiriliyor. Hebei Shijiazhuang Steel’in, Aralık ayında yılda 2 milyon ton kapasiteli 130 tonluk iki elektrik ark ocağının inşaatına başlayacağı ve buna karşılık firmanın çelik üretim kapasitesini, 850,000 ton kapasiteli bir bazik oksijen fırını, 690,000 ton kapasiteli bir bazik oksijen fırını ve 460,000 ton kapasiteli elektrik ark ocağı olmak üzere 2 milyon ton kapasitesini kapatacağı ifade ediliyor. Buna ek olarak firmanın, toplamda 2,29 milyon ton kapasiteli üç yüksek fırınını devre dışı bırakacağı ve söz konusu tesislerin Aralık 2020’ye kadar tamamen kapatılacağı belirtiliyor. Hebei eyaletinin, kapasite fazlalığını kapatarak çevre baskısını azaltmaya çalıştığı ve Çin’in başlıca çelik üretim eyaleti Hebei’nin 2020 yılının sonuna kadar demir ve çelik kapasitesini yılda 40 milyon ton seviyesinde devre dışı bırakmayı planladığı, söz konusu hedefin yılda 12 milyon tonluk kısmının bu yıl, 14 milyon tonluk kısmının 2019 yılında ve 14 milyon tonunun 2020 yılında kapatılmasının beklendiği kaydediliyor. ( Metal Expert, 30 Kasım 2018 )

Gerdau Brezilya’daki Vasıflı Çelik Tesisine 550 Milyon BRL Yatırım Yapacak

Ekonomi gazetesi Valor’da yayınlanan bir habere göre, Brezilyalı entegre çelik üreticisi Gerdau, vasıflı çelik üretimini artırmak için Sao Paulo eyaletinde bulunan Pindamonhangaba tesisine 550 milyon BRL (142,8 milyon $) değerinde yatırım yapacak. Gerdau, yapacağı yatırımla 600.000 mt olan üretim kapasitesini 1 milyon mt’a çıkarmayı planlıyor. Bu yatırımla tesisinde yeni bir sürekli döküm sistemi kuracak olan şirketin, Brezilya’nın iyileşen ekonomisine ilişkin umutlu olduğu düşünülüyor. Gerdau aynı zamanda, Minas Gerais eyaletindeki Ouro Branco yüksek fırınını 2020 yılına kadar yenilemeyi de umuyor. Valor’un haberine göre, şirketin Brezilya ve ABD’deki vasıflı çelik ticareti üçüncü çeyrekteki gelirlerinin %16,7’sini oluşturuyor. ( SteelOrbis, 29 Kasım 2018 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi