Çelik Sektöründe 2019 - 4. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 4. Haftanın Öne Çıkanları

US Steel Kosice Tesisinde Yeni Silisli Çelik Hattı Kuracak

Pittsburgh, Pennsylvania merkezli US Steel, Slovakya’daki Kosice tesisinde yeni bir taneleri yönlendirilmemiş silisli çelik hattı kuracağını açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni hattın yıllık 100.000 mt kapasitesi olacak. Projeye 130 milyon $ yatırım yapan US Steel, Kosice tesisinin 2020 yılı dördüncü çeyreğinde tam kapasite faaliyete geçmesini planlıyor. Yeni hat, araç ve jeneratör sektörlerinin artan talebine yönelik yüksek kalite taneleri yönlendirilmemiş silisli çelik üretimine imkan tanıyacak. ( SteelOrbis, 21 Ocak 2019 )

Çin’in Ham Çelik Üretimi, Kapatılan Kapasitelere Rağmen 2018 Yılında Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Ulaştı

2018 yılında Çin’in ham çelik üretiminin, güçlü iç piyasadan destek alarak yeni bir rekor kırdığı, öte yandan üretimin bu yıl azalmasının beklendiği belirtiliyor. Ulusal İstatistik Bürosu’nun (NBS) verilerine göre, geçtiğimiz yıl Çin’in ham çelik üretiminin, %6,6 artışla 928,3 milyon tona ulaştığı ve NBS’nin 2017 yılı üretim verisini geriye dönük olarak revize etmemesi halinde üretimdeki artışın daha yüksek seviyede gerçekleşebileceği ifade ediliyor. NBS’nin, 2017 yılında Çin’in toplam üretimini 831,7 milyon tondan 870,79 milyon tona revize ettiği kaydediliyor. Söz konusu keskin artışın Ocak-Ekim döneminde iç piyasanın güçlü olmasına dayandırıldığı ve tüm tesislerin kapasite kullanım oranlarını kârlarını maksimize etmek için arttırdıkları belirtiliyor. NBS’ye göre Aralık ayında Çin’in ham çelik üretiminin, 2017 yılının aynı ayına kıyasla % 8,2 artışla ve Kasım ayındaki 77,62 milyon tona kıyasla hafif bir düşüşle 76,1 milyon ton olarak kaydedildiği bildiriliyor. Hükümetin metalurji alanındaki kapasite kapatma faaliyetlerine rağmen 2018 yılında üretimin en az 57,5 milyon ton artış gösterdiği ve bu yıl odağın kapasite yapısının optimizasyonuna kaydırılmasının beklendiği aktarılıyor. Geçtiğimiz hafta CISA’dan bir yetkilinin, Çin çelik sanayiinde konsolidasyonun hükümetin bu yılki ana hedefi olduğunu belirttiği rapor ediliyor. ( Metal Expert/Kallanish, 22 Ocak 2019 )

EUROFER, Sac İçin Kalite Kontrol Sistemi Geliştirdi

Avrupa Çelik Derneği’nin (EUROFER), piyasadaki sac kalitesini kontrol etmeye yönelik üç yıl önce başlattığı araştırma programının sonuçlarını açıkladığı bildiriliyor. ArcelorMittal, Tata Steel Europe, Thyssenkrupp Steel Europe, Voestalpine ve Salzgitter’den üyelerden oluşan idari komitenin de desteği ile EUROFER’in, saca basılan özel bir barkot geliştirdiği ifade ediliyor. Söz konusu barkotun, sacdaki kusurların takip edilmesini ve çeliğin kusurlu bölümünün paketleme bantlarında otomatik olarak reddedilmesini sağlayacağı belirtiliyor. EUROFER Genel Direktörü Axel Eggert’in, Kalite Takip Sistemi’nin, çelik tedarik zincirinde kaynak verimliliğinin arttırılmasına yardımcı olacağını ve ortakların yakın işbirliği ile projenin ilk hedefine üç yıl içinde ulaşıldığını belirttiği kaydediliyor. ( Kallanish, 24 Ocak 2019 )

ABD’li Sanayi Temsilcileri Vergilerin Kaldırılması İçin Bir Kez Daha Çağrı Yaptı

ABD’li sanayi temsilcilerinin, ABD hükümetinin ticari koruma önlemlerinden kaynaklanan Kuzey Amerika ülkeleri arasındaki sıkı ticari kısıtlamaların kaldırılması için çabaladıkları belirtiliyor. 23 Ocak 2019 tarihinde ABD sanayisini temsil eden 46 grubun, Donald Trump yönetimine ABD’nin Kanada ve Meksika’dan çelik ve alüminyum ithalatına uyguladığı yüksek vergilerin sonlandırılması için bir mektup gönderdiği; gönderilen ortak mektubun vergilerin kaldırılmasının yanı sıra NAFTA’nın yerine geçecek ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA) ortakları arasındaki tüm misilleme niteliğindeki vergilerin de sonlandırılmasının önemini vurguladığı ifade ediliyor. Ortak bildiride pek çok çiftçi, çiftlik sahibi ve imalatçı için çelik vergilerinden kaynaklanan misilleme niteliğindeki ticari hamlelerin verdiği zararın, USMCA’nin getireceği faydadan daha ağır bastığını vurguladığı kaydediliyor. Grubun, bu bağlamda Beyaz Saray’dan söz konusu sorunun çözülmesi ve Kuzey Amerika’da sıfır vergi ile ticaretin yeniden başlaması için gerekli adımları atmaya çağırdığı vurgulanıyor. ( Metal Expert, 25 Ocak 2019 )

Avrupa Komisyonu Koruma Önlemlerinin Etkilerini Yakından Takip Edecek

Avrupa Komisyonu’nun, ticari ortaklara herhangi bir olumsuz etkisinin olup olmadığını tespit etmek amacıyla, 2019 yılının ilk yarısında yeni koruma önlemlerinin etkilerini yakından takip edeceği ifade ediliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ‘in, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’e bu hafta bir mektup göndererek daha önce Sırbistan hükümetinin, söz konusu önlemlerin Sırbistan’ın ihracatını olumsuz yönde etikeleyeceğine dair dile getirdiği endişelere cevap verdiği kaydediliyor. Mektupta Juncker’in, Komisyon’un, sisteme “öncelikli ticaret ortaklarının ekonomik kalkınmasını ya da istikrarını olumsuz yönde etkilemesi halinde koruma önlemlerinin buna göre revize edileceğini” belirten bir madde eklendiğini belirttiği aktarılıyor. Juncker’in, son ithalat verilerine göre piyasa durumunu test etmek için Temmuz 2019’dan önce bir revizyonun planlandığını açıkladığı bildiriliyor. ( Kallanish, 25 Ocak 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ