Çelik Sektöründe 2019 - 7. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 7. Haftanın Öne Çıkanları


IREPAS: Küresel Uzun Çelik Piyasasında Fiyat Seviyeleri Belirsizliklere Rağmen İyileşti

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği (IREPAS), küresel uzun çelik piyasasında fiyatların önceki kısa vadeli görünüm raporuna kıyasla daha iyi durumda olduğunu belirtirken, mevcut fiyat seviyelerinin sürdürülebilirliği konusunda bir miktar belirsizlik olduğunu ifade etti. IREPAS raporunda, arz talep durumunun genel olarak kötüye gittiği, beklentilerde de kötüleşme olduğu ifade edildi.

Türk üreticiler inşaat demiri üretimini düşük seviyelerde tutuyor

Türk üreticilerin üretimlerini büyük ölçüde azalttığı, aynı zamanda hurda fiyatlarındaki ani artışın da inşaat demiri fiyatlarını yukarı çektiği belirtilen IREPAS raporunda, Türkiye inşaat demiri üretimi düşük seviyelerde yer almaya devam ederse, hurda fiyatlarının mevcut seviyede tutunmasının zor olacağı aktarıldı. Üretim artarsa, inşaat demiri fiyatlarında bir düşüş daha görülebileceği düşünülüyor.
Rekabet daha da yükseliyor

Çin çıkışlı çelik fiyatlarının çok yüksek seviyelerde yer alması ve şu an için rekabet yaratmaması ülkelerden çelik tedarikçilerine bu boşluğu doldurmak için fırsat yarattı. IREPAS, Ukraynalı tedarikçilerin uzun süredir ilk defa Uzak Doğu piyasasında inşaat demiri ihraç ederek Türk ve Katarlı tedarikçilere rakip olduğunu, AB piyasasında ise rekabetin yavaşladığını belirtti.

Piyasada istikrarsızlık ve belirsizlik hâkim

Brexit, AB’nin açıkladığı nihai koruma önlemleri, ABD’de hükümetin kapanması, Venezuela’daki durum, Çin yeni yılı, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın kuzeyindeki zorlu kış koşulları nedeniyle oluşan belirsizliğe bağlı olarak piyasa şartlarının istikrarsız olduğu aktarılıyor. Hurda piyasası görünümünün ve cevher atık barajı çökmesi sonucu açıklanan fors majörler nedeniyle gölgelenen Brezilya çıkışlı cevher piyasasının geleceğinin de bu belirsizliği körüklediği bildiriliyor. Çin ve ABD arasındaki ticari sürtüşmelere ilişkin ise, IREPAS iki ülkenin 1 Mart’a kadar anlaşmaya varılabileceği ihtimali olduğuna inanıyor.

Tahmin yapmak zorlaştı: AB’deki önlemler ve Çin’de tatil sonrası durumun izlenmesi lazım
IREPAS, bu şartlar altında piyasaya yönelik herhangi bir tahminde bulunmanın zorlaştığını ifade ederken, AB’deki önlemlerin tam olarak uygulamaya girmesi ve Çin Yeni Yılı tatili sonrasında resmin biraz daha netleşeceğini belirtti. ( SteelOrbis, 08 Şubat 2019 )

AHMSA Yatırımını İptal Etti, Çelik Vergilerinin Devam Etmesini İstedi

Meksikalı entegre çelik üreticisi Altos Hornos de Mexico (AHMSA), 2019 yılı için planladığı 200 milyon $ değerindeki yatırımı iptal ettiğini açıkladı. İptal edilen yatırımla ilgili daha fazla açıklama yapmayan AHMSA, yerel çelik sektörünün içinde bulunduğu koşullardan dolayı, binlerce işçinin çıkarılması gibi başka bazı düzenlemelere gidebileceğini de belirtti. Şirket, Çin’den ve Meksika’nın ticaret anlaşması bulunmayan ülkelerden çelik ithalatına vergi getirilmediği müddetçe yerel çelik sektörünün krize sürükleneceğini ifade etti. Meksikalı şirket, ABD’nin %25 oranındaki 232. Madde vergilerinin de yerel çelik sektörünü zor durumda bırakmaya devam ettiğini söyledi. AHMSA Yönetim Kurulu Başkanı Ancira Alonzo, Meksika hükümetine, bu yıl 31 Ocak’ta süresi biten slab, soğuk sac, sıcak sac, kalın levha ve filmaşin gibi çelik ürünlerine uygulanan %15 verginin devam etmesi için çağrıda bulundu. (SteelOrbis, 08 Şubat 2019 )

Vale’nin İki Tesisindeki Ruhsatları Minas Gerais Eyaleti Tarafından İptal Edildi

Brezilyalı demir cevheri ve madencilik şirketi Vale tarafından yapılan açıklamaya göre, Minas Gerais eyaleti çevre kurumu Semad, Vale’nin Laranjeiras demir cevheri atık barajı ve Jangada demir cevheri madenindeki ruhsatlarını iptal etti. Daha önce, şirketin atık barajında meydana gelen kazadan sonra çeşitli tesislerinde üretimi mahkeme kararıyla durdurulan Vale, bu kararı da temelsiz olarak yorumladı. Brezilyalı şirket, Jangada madeninde faaliyetlerin Brumadinho kazasından sonra hâlihazırda durduğunu ve diğer mahkeme kararlarını ise temyize götüreceğini belirtti. ( SteelOrbis, 08 Şubat 2019 )

ArcelorMittal: Çin’deki Yavaşlama Çelik Talebini Zayıflatıyor

ArcelorMittal’in yanı sıra Avrupalı daha küçük ölçekli Salzgitter AG ve Voestalpine AG gibi üreticilerin, özellikle Çin’de olmak üzere zayıflayan talebe dikkat çektikleri bildiriliyor. ArcelorMittal’in, dünya çelik üretiminin yarısını kullanan Çin’de, 2015 yılından bu yana ilk kez talebin azalmasının beklendiğini, ABD ve Avrupa’da talebin ise bu yıl daha yavaş büyüyeceğini belirttiği ifade ediliyor. ArcelorMittal’e göre bu yıl Çin’de çelik talebindeki büyümenin, 2018 yılındaki %3,5’e kıyasla yavaşlayarak % 1,5 seviyesine gerilemesinin beklendiği, diğer taraftan küresel çelik tüketiminin, geçtiğimiz yıla kıyasla daha yavaş bir ivme ile büyüyeceği tahmin edilirken, Çin hariç dünya tüketim görünümünün Türkiye’deki dengelenme sayesinde daha güçlü olduğu kaydediliyor. Çelik üreticilerine göre, ekonomik verilerinin, daha karamsar bir küresel ekonomiye işaret ettiği; görünümün Çin ve ABD arasında devam eden ticaret savaşı, Brexit ve talebin zayıfladığını gösteren imalat göstergeleri tarafından gölgelendiği bildiriliyor. Diğer taraftan, Vale’nin atık maden barajının çökmesinin ardından çelik sanayiinin, demir cevheri fiyatlarının yükselmesi ile kâr marjı sıkışması ile karşı karşıya olduğu aktarılıyor. ( SteelGuru, 12 Şubat 2019 )

US Steel Alabama’daki Elektrik Ark Ocaklı Tesis İnşaatına Yeniden Başlayacak

US Steel, Fairfield, Alabama’daki Tubular Operations biriminde bulunan elektrik ark ocaklı tesisin inşaatına yeniden başlayacağını açıkladı. İlk olarak 2015 yılı mart ayında başlayan inşaat, olumsuz piyasa koşulları nedeniyle aynı yıl aralık ayında durdurulmuştu. Yuvarlak döküm makinesinin de bulunacağı elektrik ark ocaklı tesise yapılan yatırımın 215 milyon $’ı bulması beklenirken, tesisin 150 adet tam zamanlı istihdam yaratacağı belirtildi. Yıllık 1,6 milyon mt kapasiteye sahip olacak tesisin inşaatına en kısa zamanda başlanarak, 2020 yılının ikinci yarısında yuvarlak çelik üretimine geçmesi öngörülüyor. ( SteelOrbis, 12 Şubat 2019 )

Çin’de Yeni Bir Needle Kok Projesi Duyuruldu

Jiangsu Baichuan High-tech New Materials’ın (Baichuan stock), önümüzdeki yıllarda hızla artan grafit elektrot kapasiteleri göz önünde bulundurularak Çin’de güçlü talep görecek olan needle kok üretimi için tesisler inşa edeceği ifade ediliyor. Firmanın, yeni tesisin yılda 50.000 ton needle kok üretecek şekilde tasarlandığı ve inşaat sürecinin 24 ay olduğunu belirttiği bildiriliyor. Baichuan stock’un, yeni tesiste üretilecek olan needle kokun ultra yüksek güçlü (UHP) ve yüksek güçlü (HP) grafit elektrotlar için kullanılacağını açıkladığı kaydediliyor. Mevcut durumda, yurtdışından hammadde arzının sınırlı olmasının grafit elektrot fiyatlarının yüksek seyretmesinin ardında yatan en büyük sebep olduğu açıklanıyor. Buna ek olarak Çin’in, 2017 yılındaki kıtlığın ardından grafit elektrot kapasitesini hızla arttırdığı ve 2019 yılının ortalarında İç Moğolistan’da 300.000 ton/yıl seviyesinde elektrot kapasitesinin devreye alınacağı kaydediliyor. Buna ek olarak, Çin’in diğer bölgelerinde toplamda 200.000 ton/yıl kapasitesinin üzerinde yeni elektrot tesislerinin yıl sonuna kadar faaliyete başlamalarının beklendiği ve bir başka 100.000 ton/yıl kapasiteli elektrot projesinin ise Baosteel ve Fangda Carbon tarafından 2020 yılında devreye alınmasının planlandığı belirtiliyor. Öte yandan Çin’de needle kok üretiminin mevcut durumda çok sınırlı olduğu ve önümüzdeki yıllarda faaliyete başlayacak olan yeni grafit elektrot üreticilerinden gelen talebi karşılayacak durumda olmadığı vurgulanıyor. (Metal Expert, 13 Şubat 2019 )

ArcelorMittal: Küresel Çelik Talebi 2019’da Frene Basıyor

Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal 2019 yılında küresel çelik talebinin 2018’deki yüzde 2,8 düzeyinden yüzde 0,5 ila yüzde 1,0’e düşeceğini öngörüyor. Bloomberg’de yer alan bir habere göre Lüksemburg merkezli ArcelorMittal, Çin’in çelik talebinde bir düşüş ve ABD ve Avrupa pazarlarındaki talepte bir zayıflama olacağını vurgulayarak 2019 yılı küresel çelik talebi için yüzde 0,5 ila yüzde 1,0’lik bir büyüme öngördü.

ArcelorMittal’in küresel çelik pazarına dair paylaştığı değerlendirmeler şöyle: “Çin’in küresel çelik talebinde düşüş, ABD ve Avrupa çelik talebinde zayıflama öngörüyoruz. Küresel çelik talebi 2018 yılındaki yüzde 2,8’lik büyümenin ardından bu yıl tahminlerimize göre yüzde 0,5 ila yüzde 1,0 büyüyecek. Çin’in çelik talebinin geçen yıl kaydettiği yüzde 3,5’lik büyümenin ardından 2019 yılında yüzde 0,5 ila yüzde 1,5 daralmasını öngörüyoruz. Çin otomotiv ve inşaat sektöründen gelen talep nispeten daha istikrarlı olsa da, makine üretimindeki düşüş talepteki büyümeyi aşağı çekecek. Sadece Çin değil, ABD ve Avrupa’da da çeliğe olan talep makine talebindeki düşüşe bağlı olarak daralacak. Küresel çelik talebinin yüzde 0,8, ABD çelik talebinin yüzde 1,0, Avrupa çelik talebinin yüzde 0,8 büyümesi öngörülürken, Çin’de talebin 2018’deki yüzde 3,5’lik büyümenin ardından yüzde 1,0 civarında daralmasını öngörüyoruz.”

Dünya Çelik Birliği (World Steel Association) verilerine göre çelik ihracatçısı olan Türkiye’nin çelik ihracatı – ABD olmak üzere ithalatçı ülkelerin korumacı politikalarına rağmen – 2018 yılında nicel olarak yüzde 20,5 artışla 22,1 milyon tona yükseldi. Birliğin 2018 yılında yayınladığı bir raporda küresel çelik talebinin 2019 yılında yüzde 0,7 artacağı öngörülmüştü. ( Bloomberg, 12 Şubat 2019 )

NAB 2019 Yılı Demir Cevheri ve Koklaşabilir Taş Kömürü Fiyat Tahminlerini Yükseltti

Medyada yer alan haberlere göre, Avustralya Ulusal Bankası (NAB) 2019 yılı demir cevheri ve koklaşabilir taş kömürü fiyat tahminlerini yükseltti. Buna göre NAB, 2018 yılı sonundaki demir cevheri fiyat tahminlerini 18 $/mt yükselterek, 62 $/mt seviyesinden 80 $/mt seviyesine çekti. NAB, koklaşabilir taş kömürü fiyat tahminlerini ise 15 $/mt artırarak 170$/mt seviyesinden 185 $/mt seviyesine yükseltti. Demir cevheri fiyat tahminlerindeki artış, Brezilya’daki madencilik kısıtlamaları ve Avustralya’nın demir yolu altyapısında meydana gelen sorunlar nedeniyle demir cevheri arzının sınırlı olmasına bağlandı. 2019 yılında küresel çelik üretimine yönelik beklentiler ise güçlü seyrettiğinden, bunun demir cevheri ve koklaşabilir taş kömürünü destekleyeceği öngörülüyor. NAB’nin 2020 yılı tahminleri ise demir cevheri için 70 $/mt ve koklaşabilir taş kömürü için 158 $/mt seviyelerinde yer aldı. ( SteelOrbis, 14 Şubat 2019 )

SMS Group Marcegaglia İçin Soğuk Haddehane Tedarik Edecek

Alman tesis ekipmanı tedarikçisi SMS Group, İtalya merkezli çelik üreticisi Marcegaglia’nın Ravenna tesisi için iki bantlı tersinir soğuk haddehane tedarik edeceğini açıkladı. SMS tarafından yapılan açıklamada, Marcegaglia’nın Ravenna tesisinde, yıllık 500.000 mt kapasiteyle, çeşitli sanayi kollarına yönelik soğuk sac ve şerit üretimi yapıldığı belirtildi. Yeni tesisin 2020 yılı nisan ayında devreye alınması bekleniyor. ( SteelOrbis, 15 Şubat 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ