Çelik Sektöründe 2019 - 8. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 8. Haftanın Öne Çıkanları

Çin’in Piyasayı Tahrip Eden Teşvikleri Sonlandıracağı Yönünde Vaatte Bulunduğu Bildiriliyor

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen ABD-Çin ticaret görüşmelerine yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Çin’in yerli çelik sanayiine yönelik olan ve piyasada tahribata yol açan teşvikleri sonlandıracağı yönünde vaatte bulunduğu, ancak söz konusu hedefe nasıl ulaşacağına dair detay vermediği bildiriliyor. Kaynakların, Çin’in, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uygun olarak tüm teşvik programlarını sonlandıracağına söz verdiğini, diğer taraftan ABD’li delegelerin, Çin’in daha önce teşviklerini açıklamayı kabul etmemesi nedeniyle söz konusu vaade şüpheci bir şekilde yaklaştıklarını dile getirdikleri ifade ediliyor. Çin hükümetinin sanayisini ve devlete bağlı firmaları nasıl finanse ettiği anlaşılmadan herhangi bir reform sözünün yerine getirilmesinin zor göründüğü değerlendiriliyor. Kaynaklara göre, geçtiğimiz hafta Pekin’de gerçekleşen görüşmelerin ilk dört gününün zor geçtiği ve ABD’nin yapısal reform talepleri nedeniyle sürecin zor ilerlediği, devlet teşviklerinin kaldırılmasına ek olarak, ABD’li delegelerin Çin’in, ABD teknolojisini izinsiz olarak transfer etmeye ve Amerika’nın ticaret sırlarına siber hırsızlık yaparak ulaşmaya son vermesini talep ettikleri kaydediliyor. Tarafların 1 Mart tarihine kadar bir anlaşmaya varamaması durumunda, ABD’nin 200 milyar dolar tutarındaki Çin çıkışlı ürünlere uyguladığı vergiyi % 10’dan % 25’e yükselteceği vurgulanıyor. ( SteelGuru, 18 Şubat 2019 )

Çin’in 2019 Yılında Devreye Almayı Planladığı İlk Grafit Elektrot Projesi Tatil Sonrası Faaliyete Başladı

Çin’de bu yıl için planlanan ilk grafit elektrot projesinin, Şubat ayında devreye alındığı ve grafit elektrot piyasasında 2019 yılında ivme kazanacak olan uzun vadeli kapasite genişletilmesinde ilk adımın atıldığı belirtiliyor. Baoshan Changdu Graphite Electrode’un, Çin Yeni Yılı tatilinin ardından faaliyete başladığı ve ultra yüksek güçlü elektrot (UHP) üretimi için tasarlanan yeni tesisin, toplamda yılda 40.000 ton kapasiteli olduğu; elektrik ark ocaklı çelik üreticilerinin UHP elektrot talebinin güçlü olduğu ifade ediliyor. Tesisin faaliyete geçmesi ile arzın artacak olması nedeniyle grafit elektrot fiyatlarının bu yıl içinde düşmesinin beklendiği, öte yandan söz konusu tesisin devreye alınması ile ülkedeki needle kok kıtlığının artacağı vurgulanıyor. ( Metal Expert, 19 Şubat 2019 )

Saarstahl Yeni Döküm Ünitesini Yıl Sonunda Devreye Alacak

Almanya merkezli uzun çelik üreticisi Saarstahl, 2017’nin kasım ayında yapımına başladığı yeni döküm ünitesinde çalışmaların devam ettiğini bildirdi. 100 milyon € yatırımla hayata geçirilen projenin 2019 yılı sonunda faaliyete başlaması planlanıyor. Beş bantlı yeni döküm ünitesinde saatte 180 mt kapasiteyle 180 x 180 mm kare kütük üretileceği belirtiliyor. Saarstahl bu yatırımla birlikte, çoğunlukla otomotiv ve makine sektörlerinde kullanılan yay çeliği, soğuk çekme tel ve otomat çeliği alanlarında konumunu güçlendirecek. ( SteelOrbis, 22 Şubat 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ