Çelik Sektöründe 2019 - 17. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 17. Haftanın Öne Çıkanları


MMK Yeni Sinter Tesisinde İlk Sinter Makinesini Çalıştırdı

Rus çelik üreticisi Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK), 5 No’lu sinter tesisi yapımında, 1 No’lu sinter makinesini çalıştırarak yüksek fırında kullanılacak ilk sinter üretimini yaptığını açıkladı. MMK Yönetim Kurulu Başkanı Victor Rashnikov, 5,5 milyon mt kapasiteli 5 No’lu sinter tesisinin yapımının yüksek fırına yüksek kalite sinter tedariki sağlayacağını ve pik demir maliyetini azaltacağını belirtti. Rashnikov, yeni sinter tesisinde üretim süreçlerinin kurulumunda en iyi enerji tasarrufuna sahip ve çevre dostu teknolojilerin kullanıldığını sözlerine ekledi. 2 No’lu sinter makinesinin kurulumunun devam ettiği, bu yıl temmuz ayında üretime geçmesinin planlandığı belirtildi. ( SteelOrbis, 22 Nisan 2019 )

Türkiye Kütük Piyasasında Arz Fazlası

Türkiye’deki kütük fiyatlarının, ithal hurda piyasasında iyileşme gözlemlenmesine rağmen hafta boyunca düştüğü bildiriliyor. Kütük fiyatlarındaki düşüşünün ana sebebin, Mısır anlaşmalarının iptali nedeniyle arz fazlası görülmesi olduğu açıklanıyor. BDT ve Türkiye’nin Mısır ile önceden yaptığı kütük bağlantılarına ilişkin anlaşmaların büyük bir bölümünün, koruma önlemleri dâhilinde iptal edildiği, bu durumun yerel piyasada kütük fiyatlarında kayda değer ölçüde düşüşe sebep olduğu haber veriliyor. Türkiye’ye gelen ihraç teklifleri hafta içerisinde 10-15 $/ton arası gerileyerek, 445-450 $/ton seviyesine düştüğü, spot kargolarda tekliflerin 435-442 $/ton seviyesindeyken Haziran için sevkiyatların 430 $/ton seviyesinde bulunduğu açıklanıyor. ( Metal Expert, 24 Nisan 2019 )

Türk Hurda İthalatçıları Azov-Karadeniz Bölgesine Yoğunlaşıyor

Türkiye’deki bazı tesislerin demir hurdasına ihtiyaç duydukları ancak, alımların çoğunun Azov-Karadeniz bölgesinden yapılmaya devam edildiği belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta Rusya’dan bazı satış haberleri alındığı, HMS 1&2 (90:10) A3 kalite hurdanın cfr Marmara 303 $/tondan, cfr İzmir 308 $/tondan gerçekleştiği, bazı tesislerin Azov-Karadeniz bölgesindeki tedarikçilerle işbirliği isteği içerisinde oldukları ifade ediliyor. ABD Doğu Yakası’nda HMS 1&2 fiyatlarının 312 $/ton seviyesinde kaldığı, ABD ve Baltık bölgesindeki ihracatçıların daha yüksek fiyatlarda ısrarcı oldukları, HMS 1&2 fiyatlarının cfr Türkiye 318-320 $/ton arasında seyrederken, tekliflerin 305-312 $/ton aralığında değiştiği açıklanıyor. ( Metal Expert, 24 Nisan 2019 )

Çin’in 2019 Yılı Çelik Tüketim Tahminleri Yükseldi

Dünyanın en fazla çelik tüketen ülkesi konumunda bulunan Çin’in tüketiminin 2019 yılında yükselmeye devam edeceği bildiriliyor. Dünya Çelik Derneği’nin (worldsteel) tahminlerine göre, Çin’in çelik tüketiminin % 1 oranında artarak 843.3 milyon ton seviyesine yükseleceği, 2019 yılında hükümetin teşvik ile çelik talebini arttırmasının olası gözüktüğü, geçtiğimiz yıl, worldsteel’e göre reel anlamda tüketimin %2 arttığı kaydediliyor. Ocak ayından itibaren başlayan hükümet desteğinin, inşaat ve altyapı hareketlerini arttırdığı, 2018 yılındaki zayıf sonuçlardan sonra inşaata yönelik yatırımların %11.8 artış gösterdiği belirtiliyor. Piyasa katılımcılarının bu yıl yerel talep görünümünün çok daha iyimser olduğunu belirttikleri, Avustralya demir cevheri devi Fortescue Metals Group CEO’su  Elizabeth Gaines’in Çin’in ham çelik üretiminde % 3 ve % 4 arası bir büyüme beklediklerini açıkladığı ifade ediliyor. Ancak, Çin’deki kaynakların, büyümenin ilk yarıda yaşanacağını ve talebin Temmuz ve Ağustos’tan sonra yavaşlayacağını tahmin ettikleri vurgulanıyor. ( Metal Expert, 24 Nisan 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ