Çelik Sektöründe 2019 - 22. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 22. Haftanın Öne Çıkanları

Çin’in Elektrik Ark Ocaklarında Ham Çelik Üretimi 2018 Yılında 100 Milyon Mt’a Yaklaştı

Chinese Society for Metals Genel Sekreteri ve Başkan Yardımcısı Wang Xinjiang, 2018 yılında Çin’de elektrik ark ocaklarında yapılan ham çelik üretiminin 100 milyon mt’a yaklaşarak, Çin’in toplam ham çelik üretiminin %10’unu oluşturduğunu belirtti. Bu oran, küresel ortalama olan %25,2’nin oldukça altında bulunuyor. 2017 yılında, Çin’in elektrik ark ocaklarında yapılan ham çelik üretimi 74,49 milyon mt ile Çin’in toplam ham çelik üretiminin %9,3’ünü oluşturmuştu. Wang, Çin’de elektrik ark ocaklarında yapılan çelik üretiminin geçtiğimiz iki yılda hızla geliştiğini söyledi. 2017-2023 yılları arasında, Çin’de kapasite yenileme politikaları kapsamında toplam kapasitesi 53,6 milyon mt olan 69 elektrik ark ocağı inşa edilecek. Bunun yanında toplam 38,07 milyon mt kapasiteye sahip 79 elektrik ark ocağı da devreden çıkarılacak. Bununla birlikte, elektrik ark ocağı imalatçılarının aldığı siparişlerin yükseldiği, arzın ise daraldığı gözleniyor. Wang, düşük kalite inşaat çeliği üretiminin durdurulması ve arz tarafında devam eden reformlara bağlı olarak, hurda tedarikinin yeterli olduğunu ve hurda fiyatlarının düştüğünü belirtti. Aynı zamanda, yeşil, düşük karbon salımına sahip ve sürdürülebilir kalkınmaya olan acil ihtiyaç nedeniyle, düşük enerji tüketimi ve düşük karbon salımına olanak tanıyan elektrik ark ocaklı çelik üretiminin popular hale geldiği ve hızlı büyüme kaydettiği ifade edildi. Ancak, Wang, elektrik fiyatlarının elektrik ark ocaklı çelik üretiminde yüksek üretim maliyetlerine neden olduğunu, elektrik ark ocaklarında üretim maliyetinin yüksek fırınlara göre 400 RMB/mt (58$/mt) fazla olduğunu söyledi. Araştırmalara göre, hurda fiyatı 1.648 RMB/mt’un (238,8$/mt) üzerine çıktığında elektrik ark ocaklarında çelik üretiminin maliyeti yüksek fırınlardakinden daha fazla oluyor. Wang, Xinjiang, Çin’de hurda fiyatlarının şu an 2.300-2.400 RMB/mt (333,3-347,8$/mt) seviyelerinden olduğuna, bunun da elektrik ark ocaklarının gelişimini olumsuz etkilediğine işaret etti. Wang, yüksek fırınların hurda kullanmaması, hurdada arz talep dengesinin iyileşmesi ve hurda fiyatlarının yatay kalması gerektiğini söyledi. ( SteelOrbis, 24 Mayıs 2019 )

Vale ve CCCC Brezilya’da Yassı Çelik Tesisi İnşa Edecek

Brezilyalı madenci Vale ve China Communications Construction Company (CCCC), Brezilya’nın Maraba şehrinde yassı çelik tesisi inşa etmek üzere mutabakat anlaşması imzaladı. Anlaşma uyarınca, Vale, projenin finansmanını karşılayacak. Tesisin inşası için bir takvim açıklanmazken, projeye yapılacak yatırımın miktarı hakkında da bilgi verilmedi. ( SteelOrbis, 24 Mayıs 2019 )

Yerli Otomobile Yerli Çelik Kardemir’den

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yerli otomobil prototipinin bu yılsonuna kadar hazır olacağını ve 2022 yılında da yerli otomobilin yollara çıkmasının planlandığını açıkladı. Türkiye’nin yerli otomobilini üretmek üzere bir araya gelen ortak girişim grubunun çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Bakan Varank, projenin tüm sektörlerde değişime neden olacağını kaydetti.

O değişimlerden birinin yaşandığı Kardemir’de, otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu çelik kalitelerini üretmek için ARGE Faaliyetlerine hız verildi. Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi; “ Bilindiği gibi şirketimiz üretimde katma değeri yüksek ürünlere yönelerek farklı sektörlere çelik kaliteleri sunmaktadır. Makine imalat sektörü için çok farklı çelik kaliteleri üretiyoruz. Ayrıca, savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu çelik kalitelerini üretebilmek için şirketimiz bünyesinde bir çalışma grubu oluşturduk. Sektördeki birçok kuruluş ile görüşmelerimiz devam ediyor ve savunma sanayimiz için de çelik üreterek bu alandaki yerlilik payının artırılmasına katkı sunmak istiyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yıl hedefleri içerisinde en önemlilerinden birisi de, yerli otomobil üretimidir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla, otomotiv sanayi ülkemizin en büyük ihracatçı sektörü haline gelmiştir. Neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt şirketimizin de otomotiv sanayimiz ile bütünleşmesi ve iyi bir tedarikçi konumuna gelmesi bizim için stratejik bir hedeftir. Bu nedenle savunma sanayii gibi otomotiv sanayi içinde şirketimizde bir çalışma grubu oluşturduk. AR-GE Müdürlüğümüz mevcut altyapımız ve ürün çeşitliliğimiz ile otomotiv sanayisine hangi ürünleri tedarik edebileceğimizi otomotiv sanayimizin mevcut ve gelecekteki projelerinde kullanılacak çelik ürünlerini üretebilmek için Kardemir’de nelerin yapılabileceğini çalışıyor. Şu anda muhtelif aktarma elemanları ve parça imalatlarında kullanılmak üzere, dövme ve soğuk şekillendirmeye uygun orta ve yüksek karbonlu çelik kalitelerimiz, çubuk ve kangal formunda otomotiv yan sanayimizin hizmetine sunuluyor. Bor ve krom ilaveli bağlantı elemanları imalatına uygun kangal ile ilgili ürün geliştirme çalışmalarımız ise sektörün önde gelen firmaları ile birlikte sürdürülüyor. Otomotiv lastik teli imalatında kullanılan yüksek karbonlu kalite grubunda da ürün geliştirme çalışmalarımız, ülkemizde yer alan küresel bir üretici ile birlikte yürütülüyor. Önümüzdeki dönemde, süspansiyon yayı imalatına uygun yüksek silis ilaveli çelik kalitelerimiz de kangal formunda otomotiv sanayimizin hizmetine sunulacaktır. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız 2022 yılında yerli otomobilin caddelerde olacağını, bu konuda AR-GE faaliyetlerinin artarak devam ettiğini ve projenin tüm sektörleri dönüştürecek bir proje olduğunu açıkladı. Bu dönüşümden biri de Kardemir’de yaşanıyor ve bizde ülkemizin ilk entegre demir çelik fabrikası olarak her alanda süren yerlileştirme çalışmalarına ray ve demiryolu tekerinde olduğu gibi üretimlerimizle katkımızı artırmak istiyoruz.” ( Kardemir, 27 Mayıs 2019 )

Tosyalı Algerie Üretimini ve İhracatını Artırmaya Devam Ediyor

Türkiye’de yerleşik Tosyalı Grubu’nun Cezayir çelik üretim kolu olan Tosyalı Algerie’nin, üretimini ve ihracatını artırmaya devam ettiği belirtiliyor. Firmanın, 2018 yılında 2,2 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirdiğini ve bu yıl üretimin 3 milyon ton seviyesine ulaşmasının beklendiğini yerel basın ile paylaştığı kaydediliyor. Üretimdeki artışın, firmanın 2020 yılından itibaren her yıl 500.000 ton nihai mamul ihraç etmeyi hedeflemesi nedeniyle ihracattaki artış ile destekleneceği kaydediliyor. Tosyalı Algerie’nin bu yılki ihracatının, yaklaşık 70.000 ton/yıl seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği ve ABD’ye inşaat demiri ihracatının ana odak alanlarından biri olduğu ifade ediliyor. (Kallanish, 29 Mayıs)

2019 Çin'in Grafit Elektrot Endüstrisi Yeni Trendlere Yöneliyor

Artan talebin ve daha katı çevre standartlarının, Çin'in ultra yüksek güçlü grafit elektrot sektöründe büyümeyi hızlandırdığı belirtiliyor. Çin Karbon Endüstrisi Birliği’nin (CCIA), ülkenin grafit elektrot endüstrisinin hâlâ ademi merkeziyetçi rekabet aşamasında olduğunu belirttiği ifade ediliyor. CCIA’nın, Fangda Carbon'un tüm sektörün gelişiminde öncü olmasına rağmen, sektörün daha fazla konsantre olması gerektiğini söylediği kaydediliyor. Fangda Carbon’un, geçtiğimiz yıl toplam yurtiçi üretiminin yaklaşık % 24,5'ini kapsayan 159.000 ton grafit elektrot ürettiği, ancak diğer üreticilerin çok daha küçük seviyede üretim yaptıkları bildiriliyor. 2017 yılında grafit elektrot fiyatlarının yükselmesinden etkilenen kapasite kullanımının, 2018 yılında arttığını belirten CCIA'ya göre, geçtiğimiz yıl Çin’in, bir önceki yıla kıyasla % 17,8 artışla 650.000 ton grafit elektrot ürettiğini ve yurt içi satışlarının % 6,77 artışla 587.000 tona yükseldiğini aktardığı kaydediliyor. CCIA, son iki yıldaki güçlü kazancın, gelişmiş yeşil teknolojiye ve sürdürülebilir kalkınmaya yatırım yapmak için daha fazla şirkete sermaye sağlayabileceğini umuyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği celik.org.tr 4/23 CCIA’nın, grafit endüstrisi için bu yılın Eylül ayında uygulamaya aktarılmak üzere yeni emisyon standartları yayınladı. Söz konusu standartların, yüksek verimlilik ve düşük entegrasyon maliyetleri nedeniyle ultra yüksek güçlü grafit elektrotlara yönelik bir eğilimi destekleyeceği rapor ediliyor. Bu arada elektrik ark ocağı kapasitesinin büyümesinin de, Çin'de talebi artırmaya devam ederek ürün talebini yükselttiği belirtiliyor. (Kallanish, 29 Mayıs 2019 )

Baowu Group İki Yüksek Fırınını Kamboçya’ya Taşımayı Düşünüyor

Çin’in önde gelen çelik üreticilerinden Baowu Group’un fazla kapasiteyi ülke dışına çıkarmak için iki yüksek fırınını Sincan’dan Kamboçya’ya taşımayı planladığı bildiriliyor. Bu adım Baowu’nun yurt dışında da üretim yapmasına olanak tanıyacak. Bu haberlerini Kamboçya’da artan çelik talebini karşılamaya yardım edeceği ve inşaat sektörünü destekleyeceği düşünüldüğü için Kamboçya hükümeti ve özel sektör şirketleri tarafından memnuniyetle karşılandığı ifade ediliyor. Medyada yer alan haberlere göre, Baowu Group, Sincan, Aksu’da bulunan toplam 3,1 milyon mt kapasiteye sahip iki yüksek fırınını Kamboçya’ya taşımayı planlıyor. Geçtiğimiz üç yıl içinde Çin 150 milyon mt çelik üretim kapasitesini devre dışı bırakırken, yıllık ham çelik üretim kapasitesi hala 980 milyon mt seviyesinde yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda, Kamboçya’nın inşaat sektörünün hızla gelişim göstererek çelik talebini yukarı çektiği, özellikle Vietnam’ın çelik ithalatında başlıca kaynak olduğu ifade ediliyor. 2018 yılının ocak-temmuz döneminde, Kamboçya’nın Vietnam’da yıllık %49 artışla 717.572 mt çelik ithalatı yaptığı belirtildi. Kamboçya Ticaret Bakanlığı sözcüsü Seang Thay, Kamboçya’nın artan talebi karşılamak için yerel çelik üretiminin yollarını aradığını, ülkede şu an için sadece çimento üretildiğini, inşaat sektörünün diğer gereksinimlerinin ithalat yoluyla karşılandığını söyledi. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği celik.org.tr 5/23 Yılın ilk çeyreğinde, Kamboçya gayrimenkul sektörüne yapılan yatırımların, önceki çeyreğe oranla %93 artarak 1,8 milyar $’ın üzerine çıktığı, özellikle de Çin’den gelen yatırımların başı çektiği gözleniyor. Kamboçya’da faaliyet gösteren piyasa analistleri, inşaat sektörünün çelik ihtiyacının %90’ı ithalat yoluyla karşılandığı için Baowu Group’un yüksek fırınlarını taşıma planı gerçekleşirse, Kamboçya’nın ticaret açığının düşeceğini öngörüyor. ( SteelOrbis, 29 Mayıs 2019 )

Duferdofin-Nucor Brescia’da Yeni Haddehane Yatırımı  Yapacak

İsviçre merkezli Duferco ve ABD merkezli çelik üreticisi Nucor Corporation’ın yarı yarıya ortak olduğu Duferdofin-Nucor (DN), İtalya’nın Brescia kentindeki tesisinde yeni haddehane yatırımı yapmayı planlandığını açıkladı. Böylece 150 yeni istihdam yaratılmış olacak. Şirketten yapılan açıklamada, 150 milyon € değerindeki yatırımla birlikte, entegre bir tesis inşa edilebileceği ifade edildi. Profil ve diğer haddelenmiş ürün üretiminin yapılacağı haddehanede çevreye etkisi oldukça düşük olması ve yüksek enerji tasarrufu hedefleniyor. Yeni tesisler birlikte, Duferdofin-Nucor üretim sisteminde yıllık 1 milyon mt haddelenmiş ürün kapasitesine ulaşılacak. Pallanzeno (Verbania) ve Giammoro (Messina) tesisleri ise öncelikle özel kalite profil üretimine ve Akdeniz’deki piyasalara odaklanacak. Haddehanenin 2022 yılının sonlarında devreye girmesi bekleniyor. ( SteelOrbis, 29 Mayıs 2019 )

Evraz Danieli’den Yeni Ray Haddehanesi Sipariş Etti

İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli, EVRAZ North America’dan 100 metre uzunluğunda premium kalite ray üretmek için yeni rah haddehanesi siparişi aldığını açıkladı. Danieli’ye göre, Colorado’da yer alacak ve 670.000 net ton kapasiteye sahip olacak yeni ray haddehanesi, Kuzey Amerika’nın en modern ray haddehanesi olacak. Üretilen rayların uzunlukları 100 metreye kadar çıkabilecek. (SteelOrbis, 29 Mayıs 2019 )

Vale, Dongkuk ve Posco, Brezilyalı CSP’ye 500 Milyon $ Yatırım Yapacak

Vale, Dongkuk Steel ve Posco, Brezilyalı slab üreticisi Companhia Siderurgica do Pecem’e (CSP) 500 milyon $ yatırım yapacak. CSP’de hissesi bulunan bu üç şirketin yapacakları yatırım miktarı da hisselerine göre değişim gösterecek. CSP’nin %50 hissesine sahip olan Vale, 250 milyon $, %30 hissesine sahip olan Dongkuk Steel 150 milyon $ ve %20 hissesine sahip olan Posco ise 100 milyon $ yatırım yapacak. CSP’nin yıllık kapasitesi 3 milyon mt seviyesinde yer alıyor. ( SteelOrbis, 31 Mayıs 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ