Çelik Sektöründe 2019 - 30. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 30. Haftanın Öne Çıkanları


KARDEMİR’den, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a Brifing

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, deneme üretimleri devam eden Demiryolu Tekeri ile otomotiv ve savunma sanayiine yönelik ürün geliştirme çalışmaları hakkında KARDEMİR Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan’dan bilgi aldı. Dün ZONGULDAK Çaycuma ilçesinde düzenlenen 3. Batı Karadeniz Yapı, Dekorasyon ve Mobilya Fuarı'nın açılış törenine katıldıktan sonra Filyos’a geçerek Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olan Filyos Liman inşaatında incelemelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KARDEMİR Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan ile de bir araya gelerek, halen deneme üretimleri devam eden demiryolu tekeri yatırımı ile otomotiv ve savunma sanayine yönelik ürün geliştirme çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bakan Varank’ın Filyos ziyaretine katılan KARDEMİR Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan, Filyos Liman projesinin KARDEMİR için olmazsa olmaz projelerden biri olduğunu belirterek “ bu ziyaret vesilesiyle Kardemir’in liman konusundaki beklentilerini ve yeni ürün geliştirme konusundaki çabalarını bir kez daha ifade etme fırsatı bulduk” dedi. Soykan yaptığı değerlendirmede şunları söyledi “ Bilindiği gibi yakın gelecekte 3,5 Milyon tonluk bir üretim kapasitesine ulaşacağız. Bu yılsonunda 2,9 Milyon tonluk bir kapasiteye ulaşmış olacağız. Buna paralel olarak ürün çeşitliliğimizi artırıyoruz. Yıllık 200 bin adet kapasiteli teker fabrikamızda seri üretime geçmek için çalışmalarımız sürüyor. Otomotiv ve savunma sanayiine yönelik çelik kaliteleri üretmeyi hedefliyoruz. Hem ihracat, hem de hammadde ithalatımız için Filyos Limanı olmazsa olmazlarımızdan. Filyos, sadece bir liman projesi değil. Arkasındaki endüstri ve serbest bölgeleriyle birlikte Sayın Bakanımızın da ifade ettikleri gibi ülkemizin Karadeniz’e, oradan dünyaya açılan bir kapısı olacak. Türkiye’nin sembol projelerinden birisi. Bizde Kardemir olarak bu büyük projenin içerisinde yer almak istiyoruz ve bu konudaki beklentilerimizi bu ziyaret vesilesiyle sayın Bakanımıza bir kez daha ilettik. Kendileri de Kardemir’in bölge ve ülke için önemini bildiklerini, otomotiv ve savunma sanayine çelik üretme çabalarımızdan haberdar olduğunu ve bundan büyük memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. Ayrıca, demiryolu tekerinde seri üretime başlanması için heyecanla beklediklerini ve açılışına bizzat geleceklerini söylediler. Özellikle katma değerli ürün üretimi ve 2023 hedeflerimiz için şirketimizi kutladılar” ( Kardemir, 19 Temmuz 2019 )

Tata Steel, Avrupa'da Yeni Ortak Aramadığını Açıkladı

Tata Steel CEO'su TV Narendran’ın röportajında Tata Steel’in, Avrupa'da yeni bir ortak aramadığını, bunun yerine önümüzdeki yıllarda Avrupa faaliyetini kârlı hale getirmeye ve birimin Hintli şirkete bağımlılığını azaltmaya odaklandığını açıkladığı ifade ediliyor. Tata Steel Europe'un Thyssenkrupp ile faaliyetlerini birleştirme planının çöküşünün ardından, Tata Steel Europe için olası yeni çözümler hakkında birçok söylenti yayıldığı rapor ediliyor. Narendran’ın, bazı şirketlerin Tata Steel Europe ile görüşmeye başlamakla ilgilendiğini doğruladığı, ancak grubun yönetim planının şu anda yalnızca işletmenin yeniden başlatılmasına odaklandığını ve 2021'den sonra bunların tekrar değerlendirileceğini belirttiği kaydediliyor. Bu yılın ikinci çeyreğinde Tata Steel Europe’un satışları % 7 düşüşle 2,2 milyon tona gerilerken, üretiminin % 5 düşüşle 2,66 milyon mt'a gerilediği aktarılıyor. (Kallanish, 24 Temmuz 2019 )

Çin'in Cevher Talebi Navlunu Uçurdu

Şubat ayında 600 puanlarda olan Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI), bu hafta 2 bini aştı. Brezilya ve Avustralya’nın yeniden piyasaya girmesi ve Çin’in cevher ithalatında gaza basması bu artışın en önemli nedenleri olarak gösteriliyor. Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 80’i deniz yoluyla yapılıyor. Bunun da yüzde 65’i kuru yük olarak taşınıyor. BDI bu nedenle dünya ticareti ve sanayisi için çok önemli bir gösterge... Şubattan temmuza kadar yüzde 260’la rekor bir yükseliş gerçekleştiren endeksi, Çin’in demir cevheri alımlarını tekrar artırması tetikledi. Demir cevheri üretiminde iki dünya devi olan Brezilya ve Avustralya da yeniden piyasaya girince BDI şahlandı. Nisan ayında 3 bin 500 dolar olan capesize gemilerin günlük kazancı, temmuzda 25 bin doları geçti. Sadece temmuzun ilk 5 iş gününde 7 bin 500 dolarlık artış oldu. Uzmanlar global tahıl ticaretinin başlamasıyla piyasanın daha da yükseleceği öngörüsünde bulundular. Denizde navlun hızlı yükselişe geçti. Şubat ayında 600 puanlarda olan Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI), rekor hızda yükselişle, bu hafta 2 bin puanı aştı.
Son 5 ayda endeksteki artış yüzde 260’ı buldu.

Dünyanın en büyük iki demir cevheri üreticisi Brezilya ve Avustralya’nın yeniden piyasaya girmesi ve Çin’in cevher ithalatında gaza basması bu artışın en önemli nedenleri olarak gösteriliyor. Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 80’i deniz yoluyla yapılıyor. Bunun da yüzde 65’ini kuru yük oluşturuyor. Bu nedenle Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI), global piyasaları gösteren en önemli endekslerden biri olarak görülüyor. Capesize, panamax, spramax ve handysize endekslerinin ortalamasından oluşan BDI, ticaret savaşlarının etkisiyle 2019 Ocak ayında hızlı düşüşe geçmiş, 2018 Aralık ortasında 1400 puan seviyesinden, 2019 şubat ayında 601 puana kadar gerilemişti. Mayıs ve haziran aylarında hızlanan piyasalar, bu hafta itibariyle 2160 puanı aştı. BDI böylece, 2010 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. ( Dünya, 25 Temmuz 2019 )

İspanya’nın Uzun Mamul Üreticisi Gallardo Balboa, ABD’li Yatırım Şirketine Satılacak

Avrupa Komisyonu’nun, İspanya’nın uzun mamul üreticisi Gallardo Balboa Group’un uluslararası bir yatırım şirketi tarafından devralınması ile ilgili açıklama yaptığı haber veriliyor. Komisyon’a göre, İspanyol şirkete borçlarının yeniden finanse edilmesine yardım eden yatırım şirketi Kohlberg Kravis Roberts (KKR), hisse satın alarak Gallardo Balboa Grubu'nu satın almak istediği bildiriliyor. Avrupa Birliği Resmi Gazetesinden öğrenildiğine göre, satışın “Birleşme Mevzuatı kapsamına girebileceği” belirtiliyor. Ancak, Komisyon’un satışın bölgede rekabet sorunları yaratıp yaratmayacağına henüz karar vermediği ve son karar tarihinin 18 Ağustos olarak belirlendiği ifade ediliyor. Yerel basında çıkan haberlere göre KKR’nin, benzer bir şekilde, 2014 yılında Gallardo Balboa Group’un çimento ve kâğıt bölümlerini devraldığı kaydediliyor. Grupo Gallardo Balboa’nın 2013'te tasfiyenin eşiğinde olduğu, ancak 2014 yılında borcunu yeniden yapılandırmayı başardığı ve ayakta kaldığı belirtiliyor. Şirketin, 1 milyon ton inşaat demiri ve 1,2 milyon ton profil üretme kapasitesine sahip olduğu aktarılıyor. Şirketin, Eylül 2018'de olumsuz piyasa koşulları nedeniyle galvanizli sac ve boyalı sac üretim tesisi Galvacolor'u kapattığı bildiriliyor. ( Metal Expert, 26 Temmuz 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ