Çelik Sektöründe 2019 - 34. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 34. Haftanın Öne Çıkanları


Handan 2019-20’de 11 Milyon Mt Demir ve Çelik Üretim Kapasitesini Devre Dışı Bırakacak

Çin’in Hebei eyaletine bağlı Handan şehrinin belediye encümeni sekreteri Gao Hongzhi, 2012-18 döneminde Handan’ın 17,83 milyon mt demir izabe kapasitesini ve 13,93 milyon mt ham çelik üretim kapasitesini devre dışı bıraktığını söyledi. Bununla birlikte Hongzhi, Handan’ın 2019-20 döneminde 11,03 milyon mt demir ve çelik üretim kapasitesini devre dışı bırakacağını açıkladı. 2020’nin sonuna kadar Handan, 2013 yılının başına kıyasla demir ve çelik üretim kapasitesinin %40’ını devre dışı bırakmış olacak. Handan, Çin’in en önemli endüstri şehirlerinden biri. Handan Belediye Başkanı Zhang Weiliang, yerel ekonominin zengin çelik ve kömür kaynakları sebebiyle hızla geliştiğini belirtti. Buna karşın, Zhang kaynağa bağlı ekonomik gelişmenin, özellikle çevre için belli başlı çelişkilere ve dezavantajlara yol açtığını da ekledi. Handan, karbon salımı standartların altında olan çelik şirketleri için hedefler belirledi. Ayrıca Handan’a bağlı çelik şirketlerinin sayısı da 35’ten 17’ye indirildi. Bu oranın 2020’ye kadar sekize indirilmesi ve böylece yüksek kaliteli kaynakların çelik sektörüne tahsis edilmesiyle, karbon salımı standartlarının karşılanması bekleniyor. ( SteelOrbis, 16 Ağustos 2019 )

OYAK’tan Bölgesel Liderlik Hamlesi

OYAK, demir çelik sektöründe bölgesel liderlik hedefi doğrultusunda, İngiltere başta olmak üzere Fransa ve Hollanda’da üretim faaliyetleri bulunan, İngiliz sanayi devi British Steel’i satın almak üzere ön anlaşmaya vardı. İngiltere’nin 150 yıllık köklü çelik şirketi British Steel, 4,5 milyon ton/yıl ham çelik üretim kapasitesiyle başta ray ve yapısal çelik olmak üzere 1500’e yakın stratejik öneme sahip uzun çelik kalitesi üretiyor. Demir çelik sektöründe bölgesel liderlik hedefi doğrultusunda inorganik büyüme opsiyonlarını değerlendiren Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), İngiltere başta olmak üzere Fransa ve Hollanda’da üretim faaliyetleri bulunan, İngiliz sanayi devi British Steel’i satın almak üzere ön anlaşmaya vardı.

Bünyesinde mühendislik ve proje yönetimi şirketleri de bulunan British Steel, köklü geçmişi ve bilgi birikimi ile yüksek değer yaratma potansiyeline sahip. Merkezi İngiltere Scunthorpe’ta bulunan ve dünya genelinde yaygın müşteri ağına sahip olan entegre çelik üreticisinin ürünlerinin kullanıldığı önemli projeler arasında, Londra Heathrow Havalimanı ve Londra Olimpik Stadı’nın yanı sıra ülkemizden de İstanbul Havalimanı yer alıyor. Yönetsel nedenlerle 21 Mayıs 2019 tarihinde finansal darboğaza giren ve aynı tarihte resmi makamlar vasıtasıyla satışa çıkarılan şirkete, başta Avrupalı üreticiler olmak üzere dünya genelinden 80’e yakın çelik üreticisi talip oldu. Görüşmeler süresince tüm paydaşlar British Steel’in ortak gelecek vizyonuna ilişkin isteklerini sözlü ve yazılı olarak beyan ettiler. OYAK’ın sahibi olduğu Ataer Holding, British Steel için sunduğu stratejik gelecek planı ile verilen teklifler arasından sıyrılarak, 2 aylık süre boyunca detaylı finansal, yasal ve operasyonel inceleme yapacak tek şirket olma hakkını (münhasırlık) elde etti. Münhasırlık süresi boyunca British Steel’in gelecekteki başarısında önemli rolü olacak olan müşterileri, tedarikçileri ve çalışanları ile yakın müzakereler yapılacak. Detay inceleme sürecinin 2019 Ekim ayında tamamlanması ve başarıyla sonuçlanması halinde devir teslimin 2019 yılı içinde yapılması bekleniyor.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, yeni yatırımla ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye’nin en büyük mesleki emeklilik fonu OYAK olarak, ülkemizin her alanda dünya liginde oyunculara sahip olmasının önemine inanıyoruz. Bu doğrultuda Türk çelik sektörünün son yıllardaki en büyük başarılarından birine imza attık ve İngiliz sanayi devi British Steel’i satın almak üzere ön anlaşmaya vardık. Büyüme odaklı vizyonumuzla, ülkemizde ve dünyada fırsat olarak gördüğümüz adımları atmaya devam edecek ve üyelerimize sürdürülebilir yüksek nema sağlamak adına yatırımlarımızı sürdüreceğiz.”

OYAK Maden Metalürji Grup Başkanı Toker Özcan “İngiliz sanayi tarihinin gelişiminde önemli bir yere sahip olan British Steel’in alımı ile Grubumuz değer zincirindeki etkinliğini geliştirirken, nihai ürün portföyündeki katma değerli ürünlerin ağırlığını daha da artıracaktır. OYAK Maden Metalürji Grubu olarak, Dünya ölçeğinde demir çelik sektörünün devleriyle yarışan, kalitemizle kendimizi dünyada kabul ettirmiş, aranan, tercih edilen bir markayız. Önümüzdeki dönemde de pazar payı yönetimine verdiğimiz önem ile küresel piyasalardaki her türlü gelişmeyi etkin bir şekilde izleyecek ve stratejik hedeflerimize katkı sağlayacak hamleleri proaktif bir şekilde hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bu süreçte British Steel’in Ataer çatısı altına alınması, Grubumuzun gelecek planları dahilinde attığı ilk adım olup; önceliğimiz bu üretim sahasındaki üretim kapasitesini artırmak ve temiz çelik üretimine yatırım yapmak olacak” diye konuştu. ( OYAK, 16 Ağustos 2019 )

Fitch: İkinci Yarıda Çin’in Çelik Üretiminde Düşüş Bekleniyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, inşaat sektöründeki büyümenin düşük olması, üreticilerin kar marjlarının düşmesi ve çevre koruma yasalarına bağlı olarak kısıtlamalar yapılması gibi etkenler sebebiyle, ikinci yarıda Çin’in çelik üretiminde düşüş beklediğini açıkladı. Fitch, beklenen düşüş oranını açıklamasa da, düşüşün kayda değer oranda olacağının altını çizdi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, yılın ilk yarısında ülkenin ham çelik üretimi yıllık %9,9 artışla 492 milyon mt seviyesinde yer almıştı. SteelOrbis’in tahminlerine göre, Çin’in çelik üretiminde ilk yarıya kıyasla %5 düşüş görülürse, bu 25 milyon mt düşüş olması anlamına gelecek. Üretimde beklenen bu düşük performansın nedeninin, yılın sonuna dek inşaat sektörünün durgun seyretmesi olacağı tahmin ediliyor. Fitch, özellikle küçük şehirlerde konut inşaatlarındaki büyümenin yılın ikinci yarısında azalmasını ve bu düşüşün sektördeki sabit varlık yatırımlarını da yıllık bazda düşüreceğini tahmin ediyor. Buna karşın, Çin’in altyapı sektöründeki sabit varlık yatırımlarındaki artışın bu düşüşü kısmen dengelemesi bekleniyor. Bununla birlikte, yılın geri kalanında kısıtlamalar yürürlükte kalacak ve çelik marjı daralmaya devam edecek. İlk yarıda ise, Çin Demir Çelik Birliğine göre, çelik endüstrisinin karında yıllık %20 düşüş görülmüştü. Buna karşın, piyasa analistlerinin diğer bir kısmı, ikinci yarıda Çin’de çelik üretiminin 2018 yılında kaydedilene yakın ya da daha düşük seviyelerde olacağını düşünmüyor. Ayrıca, Çin Halk Bankası’nın para politikasında gevşemeye gideceğine dair haberler medyada yer almaya başladı, dolayısıyla eğer talep desteklenirse Çinli üreticilerin piyasa paylarını kaybetmemeye çalışacağı tahmin ediliyor. ( SteelOrbis, 20 Ağustos 2019 )

Brezilya Çelik Kongresi: Küresel Kapasite Fazlası Hala Önemli Bir Sorun

Dünya Çelik Birliği (Worldsteel) Başkanı Andre Gerdau Johannpeter, dünya çapında çelik kapasite fazlasının 400 milyon mt’a ulaştığını ve bunun hala önemli bir sorun olduğunu belirtti. Aynı zamanda Gerdau’nun eski CEO’su olan Johannpeter, Worldsteel’in Çin’in çelik talebi ve tüketimine yönelik tahminlerinin düşük kaldığını söyledi. Worldsteel daha önce Çin’in çelik talebinin %1 oranında artacağını tahmin etmiş, ancak Çin’in çelik talebinde %10 artış kaydedilmişti. Johannpeter, dünyada üretilen çeliğin yarısı ülkenin inşaat sektörü sayesinde Çin tarafından tüketildiği için, Çin’in çelik üretiminin de 1 milyar mt’a yakın bir seviyeye ulaştığını belirtti. Bununla beraber Johannpeter, dünya çelik üretimi fazlasının önemli bir sorun olduğunu, Worldsteel’in G-20 ülkeleriyle birlikte bu soruna çözüm bulmayı planladığını söyledi. Çin’in kişi başına çelik tüketimi 600 kg (0,6 mt) olurken, Brezilya’da bu oran 70 kg (0,07 mt) seviyesinde. Bundan yola çıkarak Johannpeter, Brezilya’da kişi başına çelik tüketiminin artmasının mümkün olduğunu belirtti. Çelik sektöründe böyle bir artışı etkileyecek faktörlerin de elektrikli ve sürücüsüz araba üretimi ve şehirlerin “akıllı şehir” kavramına doğru evrilmesi olduğu belirtildi. ( SteelOrbis, 23 Ağustos 2019 )

Thyssenkrupp, Avrupa Komisyonu’nun Tata Steel ile Ortak Girişimini Engelleme Kararına İtiraz Etti

Thyssenkrupp’un, Avrupa Birliği Genel Mahkemesi’ne (EGC) Avrupa Komisyonu aleyhinde Tata Steel ile çelik alanında ortak girişimini yasaklama kararı nedeniyle şikâyette bulunduğu aktarılıyor. Üreticinin, Avrupa Komisyonu’nun kararının haklı olmadığını düşündüğü belirtiliyor. Çelik üreticisinin, otomotiv kalite HDG ve paketleme alanında Komisyon tarafından öne sürülen rekabet endişelerinin piyasa gerçekliğini göz ardı ettiğini belirttiği ifade ediliyor. Thyssenkrupp'a göre, Komisyon’un ilk kez mevcut rekabet yasasının kapsamını gereğinden fazla genişleten kısıtlayıcı bir pazar tanımı getirdiği bildiriliyor. Ayrıca, üreticinin, Komisyon’un Avrupa'da ithalatın yapısal önemini, alıcı tarafın satın alma gücünü ve alternatif ambalaj malzemeleri ve alternatif galvanizleme yöntemleri ile olası ikameleri dikkate almadığını iddia ettiği kaydediliyor. Thyssenkrupp’un, Tata Steel tarafından şirkete sunulan ve üretim tesisleri, uzun vadeli tedarik sözleşmeleri ve önemli yatırımlardan oluşan telafi paketinin rekabet endişelerini tam olarak ele aldığını düşündüğü vurgulanıyor. ( Metal Expert, 23 Ağustos 2019)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ