Çelik Sektöründe 2019 - 39. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 39. Haftanın Öne Çıkanları


Baowu Steel Group, Masteel ile Birleştikten Sonra 90 Milyon ton/yıl Kapasiteye Ulaşacak

Çin’in en büyük çelik üreticisi Baowu Steel Group’un, Perşembe günü bir başka büyük Çinli üretici Ma’anshan Iron and Steel (Masteel) ile birleştiği haber veriliyor. Anlaşmaya göre, Baowu Steel Group Masteel'in % 51 hissesini alacağı ve böylece, dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisinin kapasitesinin bu yıl 70 milyon tondan 90 milyon tona çıkacağı bildiriliyor. Baowu Steel Group'un en az 100 milyon ton kapasiteye çıkma ve dünyadaki en büyük çelik üreticisi olma hedefine ulaşarak asıl rakibi ArcelorMittal'ı hedef alan iddialı bir planı olduğu ifade ediliyor. ( Metal Expert/Kallanish, 23 Eylül 2019 )

Worldsteel: Çelik Talebindeki Artış Uzun Vadede Çok Yavaş Olacak

22-24 Eylül tarihleri arasında Düsseldorf’ta düzenlenen SteelOrbis 2019 Güz Konferansı & 81. IREPAS Toplantısı’nda konuşan Dünya Çelik Birliği (worldsteel) Veri Yönetim Müdürü Adam Szewczyk, katılımcılarla 2019-20 çelik talebi tahminlerini paylaştı. Szewczyk, 2019 yılının tamamında çelik talebinin yıllık %1,3 artarak 1,73 milyar mt seviyesinde yer alacağını, 2020 yılında ise yıllık %1 artışla 1,75 milyar mt seviyesinde olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Szewczyk ayrıca çelik talebinin başka bir dönüm noktasında olduğunu ve uzun vadede çelik talebindeki artışın çok yavaş olacağını da ekledi.

Worlsteel’e göre, 2019 yılında Çin’de çelik talebindeki artışın %1’e düşmesi, 2020 yılında ise çelik talebinin %1 azalması bekleniyor. Öte yandan, Orta ve Güney Amerika ile Orta Doğu’daki çelik talebinde 2018 yılında düşüş gözlenmesine ve 2019 yılı için düşüş beklenmesine karşın, bu bölgelerde çelik talebinin 2020 yılında artacağı tahmin ediliyor. Worldsteel yetkilisi Szewczyk, talepte bir miktar istikrar görülmesine rağmen, Türkiye’de kısa zamanda bir toparlanmanın olası olmadığını, 2019 yılında yaşanan büyük daralmadan sonra 2020 yılında toparlanmanın kısıtlı ölçüde olacağını belirtti.

Szewczyk’e göre, mevcut piyasa koşullarına bakıldığında, ASEAN ülkeleri ticaret sapmalarından yararlanarak sektörde öne çıkan bir oyuncu oldu. Kuzey Afrika’nın ise hızla büyüdüğü, ancak inşaat projelerinin tamamlanmasından dolayı çelik talebinin 2019 yılında zayıflayacağı düşünülüyor. Szewczyk, küresel ekonomideki gerilemenin ABD ile Çin arasındaki ticari anlaşmazlık, Brexit süreci ve Orta Doğu’daki jeopolitik anlaşmazlıklar gibi belirsizlikler sebebiyle daha da kötüye gittiğini belirterek, bu belirsizliklerin yatırımlara zarar verdiğini ifade etti. Worldsteel yetkilisi Szewczyk, mevcut küresel çelik üretim kapasitesinin talebi 2035 yılına kadar karşılamaya yetecek seviyede olduğunun altını çizdi ve yatırım kararı alınırken piyasanın şu anda arz açısından doygunluk noktasında olduğunu bilmenin faydalı olacağını hatırlattı. Worlsteel 2035 yılında çelik talebinin 2 milyar mt’un altında olacağını tahmin ediyor. ( SteelOrbis, 23 Eylül 2019 )

JP Morgan, ABD’de Daha Düşük Çelik Fiyatları Bekliyor

Yatırım bankası JP Morgan’ın, ABD’nin üç önemli çelik şirketinin notunu düşürdüğü ve önümüzdeki günler için daha düşük ortalama çelik fiyatlarına dikkat çektiği belirtiliyor. JP Morgan’ın, geçtiğimiz günlerde büyük ölçüde şirketler ve rakiplerinin üçüncü çeyrek tahmin rakamlarını temel alarak, AK Steel, Cleveland-Cliffs ve US Steel'in notunu düşürdüğü ifade ediliyor. Özellikle US Steel’in, üçüncü çeyrekte bir zarar bildirmeyi beklediği bildiriliyor. Bankanın araştırma notunda “Eğer mevcut ekonomik ve ticari koşullar geçerliyse, çelik fiyatlarının [sıcak haddelenmiş rulo] yakın gelecekte orta vadede 500- 600 $/short ton arasında dalgalanacağını düşünüyoruz, fiyatlar önümüzdeki birkaç ay içinde biraz daha düşebilir ve 2020'ye doğru mütevazı bir şekilde yükselebilir” ifadelerine yer verdiği kaydediliyor. ( Kallanish, 24 Eylül 2019 )

KARDEMİR, Katma Değeri Yüksek Ürün Portföyünü Genişletiyor

Katma değerli ürünlerde pazar payını artırmayı hedefleyen Kardemir, ağırlıklı olarak otomotiv ve savunma sanayilerinde kullanılan 4140 (42CrMo4) kalite çelik kangal üretimini de başarı ile gerçekleştirdi. Şirket bünyesinde otomotiv ve savunma sanayiine yönelik çelik kaliteleri geliştirmek üzere ayrı ayrı çalışma grupları oluşturan ve AR-GE Müdürlüğü ile araştırma geliştirme faaliyetlerine hız veren Kardemir, yapılan çalışmalar sonucunda yeni bir çelik kalitesini daha ürün portföyüne ekledi. Otomotiv ve savunma sanayi sektörleri ile makine imalat sektörünün aşınmaya dayanıklı muhtelif parça imalatlarında kullandığı 4140 (42CrMo4) kalite çelikleri kangal formunda üreten Kardemir, bu yeni ürünün ilk ticari satışını da gerçekleştirdi. Çok esnek bir üretim altyapısı bulunan Çubuk Kangal Haddehanesinde katma değeri yüksek farklı çelik kaliteleri üretme kabiliyetine sahip olduklarını beliren Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan, kangal formunda üretilerek ticari pazara sunulan 4140 (42CrMo4) kalite çelikte öncelikli hedeflerinin ithalatın önünü kesmek olduğunu söyledi. Üretimi gerçekleştirilen 4140 (42CrMo4) kalite kangal çeliğin, Yönetim Kurulu’nun katma değerli ürün üretme, ürün çeşitlendirme, doğrudan ihracat ve büyüme odaklı stratejisinin bir parçası olduğunu belirten Soykan, temel amaçlarının ise başta savunma ve otomotiv sektörlerinde yaşanan yerlileştirme çalışmalarına azami katkı sunmak olduğunu kaydetti. Türkiye’de sınırlı sayıda üretimi bulunan yeni bir ürünü daha Türk Sanayisinin hizmete sunmuş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Soykan “ Öncelikle tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyorum. Yeni ürünümüzün hayırlı olmasını diliyorum. Bir taraftan ilgili tüm kamu ve özel sektör kuruluşları ile görüşmeler yaparak ihtiyaç ve beklentilerini öğrenirken, bu doğrultuda inovatif süreçlerimizi hızlandırmaya, mühendislik ve programlama kabiliyetlerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Bu gayretlerimizin sonucunda rekabet gücümüzü artıracak katma değeri yüksek birçok yeni çelik kalitesini pazara sunduk. Bu süreçte paydaşlarımız için değer yaratmaya devam ederken, diğer yandan da ülkemizin dış ticaretine olumlu katkılarımızı artırarak sürdüreceğiz” dedi. ( Kardemir, 24 Eylül 2019 )

JSW Steel Italy Portekiz ve İspanya’ya Ray İhracatına Başladı

Hint JSW Group’un Piombino merkezli birimi JSW Steel Italy, Portekiz ve İspanya’ya çelik ray ihraç edeceğini açıkladı. Piombino tesisinin 16 yıl aradan sonar ray ihracatına döndüğü belirtildi. Şirketten yapılan açıklamada, Portekiz’e yapılacak ilk sevkiyatın 108 metre uzunluğunda raylardan oluşacağı ifade edildi. JSW Steel Italy Başkanı Virendar Bubbar, “Daha önce rakiplerimiz tarafından domine edilen yeni bir pazara adım atıyoruz. Bu durum, stratejimiz ve deneyimli çalışanlarımız sayesinde uluslararası piyasada bizi rekabetçi hale getiren yüksek kalite çelik üretebildiğimiz anlamına geliyor. İtalya’nın tek ray üretebilen tesisi Piombino’ya değer katıyoruz,” şeklinde konuştu. Piombino’da üretilen raylar, İspanya’ya da gönderilecek. Şirket “daha Sonraki aşamada, Barcelona metrosunda kullanılmak üzere çelik ray sevkiyatı yapılacak,” açıklamasında bulundu. ( SteelOrbis, 25 Eylül 2019)

Rio Tinto, Çelik Üretiminden Kaynaklanan Kirlilikle Mücadele Etmek İçin Baowu ile Anlaşma İmzaladı

Avustralya’nın ana demir cevheri madencilik şirketi Rio Tinto’nun, çelik üretim sürecinde karbon salınımını azaltmak için yeni yöntemler geliştirmek amacıyla Çin’in en büyük çelik üreticisi China Baowu Steel Group (Baowu) ve Tsinghua Üniversitesi ile bir mutabakat anlaşması (MOU) imzaladığı haber veriliyor. Rio Tinto’nun, konu ile ilgili yayımladığı nota göre, dünyadaki karbon emisyonlarının % 7-9'unu oluşturan çelik üretiminden kaynaklanan kirliliği azaltmanın yolunu bulmak için ortak bir çalışma grubu kurulacağı bildiriliyor. Rio Tinto CEO'su J-S Jacques’ın, “Ürettiğimiz malzemelerin düşük karbonlu geleceğe geçiş sürecinde önemli bir rolü var ve bunları üretmenin, işlemenin ve pazarlamanın en sürdürülebilir yollarını bulmak için müşterilerimizle ve diğerleriyle ortak olmaya kararlıyız” dediği aktarılıyor. Baowu Başkanı Chen Derong’un, “China Baowu, Rio Tinto ve Tsinghua Üniversitesi ile düşük karbonlu metalurjik inovasyonu keşfetmeyi ve düşük karbonlu bir endüstriyel tedarik zinciri oluşturmayı dört gözle bekliyor” dediği kaydediliyor. (Metal Expert/Kallanish, 26 Eylül 2019 )

Vale Yeni Demir Cevheri Ürününü Piyasaya Sürecek

Brezilyalı demir cevheri madencisi Vale CISA konferansında, 2020’nin ilk çeyreğinde peletleme için ‘GF88’ adında yeni bir yüksek kalite demir cevheri üretimine başlayacağını açıkladı. Medyada yer alan haberlere göre, Vale’nin demirli maden biriminden sorumlu direktörü Marcello Spinelli, Vale’nin Çin’in yüksek fırınlarında kullanılan pelet oranının 2018’de kaydedilen %14 seviyesinden 2025 yılında %19’a çıkmasını beklediğini söyledi. SteelOrbis’in daha önce belirttiği üzere, haziran ayında Vale’nin Brucutu madenindeki faaliyetlere yeniden devam edip yıllık 30 milyon mt üretim kapasitesini geri kazanmasına izin verilmişti ve Vale bu yılın sonundan itibaren yıllık 30 milyon mt kuru işlemli üretim kapasitesini geri kazanmayı ve iki ila üç yıl içerisinde de kalan 30 milyon mt’luk kapasiteyi geri kazanmayı beklediğini bildirmişti. Vale’nin 2019 yılının tamamı için demir cevheri ve pelet satış tahminleri 307- 332 milyon mt seviyesinde yer alıyor. ( SteelOrbis, 27 Eylül 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ