Çelik Sektöründe 2019 - 41. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 41. Haftanın Öne Çıkanları

ArcelorMittal Kryviy Rih İnşaat Demiri Üretim Kapasitesini %30 Artırdı

Küresel çelik üreticisi ArcelorMittal’in Ukraynalı bağlı kuruluşu ArcelorMittal Kryviy Rih, 250-4 No’lu tesisindeki büyütme çalışmalarını tamamladı ve bu yenilik sayesinde şirketin inşaat demiri üretiminde verimlilik ve kalite arttı, üretim kapasitesi ise %30 arttı. 250-4 No’lu tesis, inşaat demiri ve çubuklu kangal üretimi için 130 mm ve 150 mm boyutlarındaki kütük tüketimini artıracak. Şirket daha önce çoğunlukla eski ekipmanda üretilen 80 mm ebadında kütük kullanıyordu. Şirketten yapılan açıklamada, “Kademeli olarak büyüme kaydettiğimiz için, şirketimiz kütükten yapılan inşaat demiri üretimini artıracak. Bu da maliyetleri düşürüp, inşaat demiri kalitesini artıracak ve müşterilerden gelen şikayetleri azaltıp ürün yelpazesini genişletecek,” ifadelerine yer verildi. Söz konusu modernizasyon çalışmaları 2019 yılının başında başladı ve yaklaşık 50 milyon $’a mal oldu. Tesisin inşaat demiri üretim kapasitesi yılda 800.000 mt’dan 1,04 milyon mt’a çıkacak. Bununla birlikte, enerji kaynaklarının kullanımı azalacak ve en çok kirliliğe yol açan maddelerin salımı yılda 131 mt azalacak. ( SteelOrbis, 07 Ekim 2019 )

ArcelorMittal Florange Tesisinde İkinci Galvanizleme Hattını Faaliyete Sokacak

Yerel basında yer alan haberlere göre, Lüksemburg merkezli küresel çelik devi ArcelorMittal, Fransa’daki Florange tesisinde yıllık 800.000 mt kapasiteli Galsa 2 adında ikinci bir galvanizleme hattını faaliyete sokmaya planlıyor. Toplamda 89 milyon € yatırım yapılan bu proje 25 yeni istihdam oluşturacak. 18 Kasım 2019’da faaliyete başlaması planlanan yeni galvanizleme hattı, kaplamalı çelik üretim kapasitesini yılda 500.000 mt’dan 1,3 milyon mt’a çıkaracak. Bu yeni hatta araç üreticileri için kaplamalı çelik üretilecek. Galsa 2’nin 2020 yılının sonuna doğru tam kapasiteye ulaşması bekleniyor. (SteelOrbis, 07 Ekim 2019 )

OECD Çelik Komitesi 87. Oturum Basın Açıklaması

26-27 Eylül 2019 tarihli 87. oturumunda OECD Çelik Komitesi, küresel çelik endüstrisinin karşı karşıya kaldığı zorluklar, sektörde değişiklikler yapılmasını teşvik etmek ve eşit şartlarda rekabeti sağlamak amaçlı politika yaklaşımları konusunda derinlemesine tartışmalar yaptı. Tartışmanın ana konuları arasında, küresel ve bölgesel çelik piyasası koşulları ve gelecekteki görünüm, çelik ticaret politikası gelişmeleri, çelik üretim kapasitesi yatırımları, kapasite fazlalığı eğilimleri ve çelik endüstrisinde yeniden yapılanmayı ve daha iyi pazar işleyişini teşvik eden politikalar yer aldı. Komite ayrıca, birleşme ve devralmalar konusundaki devam eden çalışmalarını, çelik sektöründe devlet işletmelerinin önündeki piyasadan çıkış engellerini ele aldı ve sübvansiyon çalışmalarının bir sonraki adımlarına karar verdi. Çelik Komitesi katılımcıları:
· küresel çelik talebi koşulları ve küresel ekonomi ve küresel çelik piyasaları için görünüm üzerindeki aşağı yönlü risklere rağmen, 2019 yılının ilk yarısında, çelik piyasası koşullarındaki bozulma ve küresel çelik üretim kapasitesindeki beklenmeyen büyüme ile ilgili ciddi endişelerini dile getirdi;
· çelik üretim kapasitesindeki artışlara dikkat çekti ve verimsiz üreticilerin piyasadan çıkışını kolaylaştırmak ve tesis kapanışlarından etkilenen işçileri desteklemek dâhil olmak üzere ilgili yetki alanlarında daha fazla kapasite azaltma ihtiyacını yineledi;
· hükümet müdahalelerinin, piyasada bozulmaya neden olan desteklerinin ve bunun sonucunda ortaya çıkan kapasite fazlalığının, çelik ticaret akışlarında çelik üreten ekonomileri etkileyen ve ticaret gerginliklerine sebep olan önemli bozulmalara yol açtığını vurguladı;
· özellikle hammaddeleri etkilemekle birlikte, çelik piyasalarını ve çelik ticaretini tahrip eden belirli önlemlerle ilgili endişelerini dile getirdi;
· devlet işletmelerinin artan sınır ötesi faaliyetleriyle ilgili kaygılarını dile getirerek, çelik sektöründeki konsolidasyon ve devlet işletmeleri ile ilgili gelecekteki çalışmaları tartıştılar; ve
· üyeleri, Çelik Kapasite Fazlalığı Üzerine Küresel Forum'u mevcut esasına göre genişletmeye çağırdı.

( TÇÜD, 08 Ekim 2019 )

OYAK'a İngiltere'de Çinli Rakip

Çinli çelik üreticisi Jingye’nin, British Steel’e talip olduğu iddia ediliyor. İngiliz yayın kuruluşu Sky News’te yer alan habere göre Jingye’nin, İngiliz hükümetiyle görüşerek 150 yıllık çelik deviyle ilgilendiğini söyledi. Öte yandan, OYAK bünyesindeki Ataer Holding, British Steel’in İngiltere ve Fransa’daki fabrikalarında detaylı finansal ve operasyonel incelemelere devam ediyor. OYAK, British Steel’i satın alıp almayacağını bu ay Ataer Holding’in münhasırlık süresi sona erdiğinde açıklayacak. Çinli çelik üreticisinin oyuna dahil olmasının, İngilizlerin elini güçlendirebileceği belirtiliyor. İncelemelerini sürdüren OYAK’ın, rekabetçi koşullarla imzalanmamış ve piyasa koşullarına aykırı tedarikçi anlaşmalarından rahatsız olduğu söyleniyor. Her ne kadar İngiliz hükümeti OYAK’a sıcak baksa da OYAK’ın satın alma kararında bu sözleşmelerin etkili olacağı öğrenildi. ( Dünya, 07 Ekim 2019)

Liberty Steel Georgetown Tesisinde Yeni Elektrik Ark Ocağı İnşa Edecek

Liberty Steel, South Carolina’da bulunan Georgetown filmaşin tesisinde yeni bir elektrik ark ocağı inşa edeceğini açıkladı. 25 milyon $ yatırım yapılacak bu proje, şirketin söz konusu tesisin eritme ve döküm kapasitesini artırmak için yaptığı yeniliklerden sadece biri, zira şirket otomotiv ve inşaat sektörlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için filmaşin üretimini yılda 400.000 mt’un üzerine çıkarmayı hedefliyor. Liberty Steel’in şu anda yıllık kapasitesi 500.000 mt olan çelikhanesi, Georgetown haddeleme tesisine yapılan yatırımlara yetersiz geliyordu. Şirket ayrıca yeni elektrik ark ocağının, rekabet gücünün korunması için gerekli olduğunu belirtti. Söz konusu elektrik ark ocağının inşasının, gerekli izinler alındıktan sonra dokuz ay içerisinde tamamlanması bekleniyor, bu süreçte ise şirket kütük ihtiyacını, Illinois’deki tesisi dahil olmak üzere dışarıdan karşılayacak. Liberty Steel, Georgetown tesisini 2017 yılı aralık ayında ArcelorMittal’den satın almış ve 2018 yılı ortasında yeniden faaliyete sokmuştu. ( SteelOrbis, 09 Ekim 2019 )

Libya’nın Çelik Devine Türk İmzası

Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin 1979 yılında kurduğu Libyan Iron & Steel Company (Libya Demir & Çelik Şirketi- LISCO), önceki gün önemli bir anlaşmaya imza attı. LISCO, Türk şirketi GEMKOM ile işbirliği anlaşmasını imzaladığını duyurdu. LISCO’nun resmi sitesinde verilen bilgilere göre Türk şirketi GEMKOM ile yapılan anlaşmanın çelik tesislerinin elektrik kapasitesinin iyileştirilmesini öngörüyor. Türk şirket ile yapılan anlaşmada ayrıca tesisin üretim kapasitesinin de artırılması gündemde.
LISCO’nun sitesinden yapılan açıklamada anlaşmayı devlete ait şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Abdul Malik El Fetih ile Gemkom’un ülke temsilcisi Mustasharuha Mittal imzaladı. 1979 yılında kurulan ve 6 binden fazla çalışanı olan LISCO’nun yıllık üretim kapasitesi 1.3 milyon ton. Ülkedeki en büyük çelik şirketi olan LISCO, Arab Steel tarafından yapılan araştırmada Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun en büyük 5 şirketinden biri olarak görülüyor. ( Dünya, 09 Ekim 2019 )

Çinli Liuzhou Steel, Guangxi Iron & Steel Group’un Hisselerini Satın Alacak

Çinli çelik üreticisi Liuzhou Iron and Steel Co. Ltd, Guangxi Iron and Steel Group’un %27,78 hissesini satın almak için 5,15 milyar RMB (730 milyon $) ödeyeceğini açıkladı. Söz konusu devralım, merkezi hükümetin çelik sektöründe çoğu devlete ait şirketlerden oluşan bir birleşme, küçük şirketlerle büyük rakiplerinin birleşmesi ve zarar eden kapasitelerin kapatılmasıyla endüstriyel kalkınmanın sağlanmasına yönelik planlarıyla da aynı doğrultuda oldu. Liuzhou Steel, Fangchenggang üretim tesisinin tamamlanmasından sonra Guangxi Steel Group’un hisselerinin tamamını beş yıl içerisinde satın almayı planladığını söyledi. Söz konusu üretim tesisi Guangxi Steel Group’a ait ve 31,8 milyar RMB (4,46 milyar $) yatırım yapılan tesisin çelik üretim kapasitesi yıllık 9,19 milyon mt seviyesinde. Tesisin 2019’un sonuna doğru faaliyete başlaması bekleniyor. Liuzhou Steel’in yapacağı ödemeden sonra, Liuzhou Iron and Steel Group, Guangxi Steel Group’un hisselerinin %60,76’lık kısmına, Wuhan Iron and Steel Group %11,46’lık kısmına, Liuzhou Iron and Steel Co. Ltd ise hisselerin %27,78’lik kısmına sahip olacak. ( SteelOrbis, 10 Ekim 2019 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ