Çelik Sektöründe 2019 - 44. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2019 - 44. Haftanın Öne Çıkanları


Marcegaglia: Avrupa Çelik Krizi İthalat Yerine, Zayıf Talepten Kaynaklandı

28-30 Ekim’de Milan Avrupa Çelik Konferansı’nda yaptığı konuşmada Antonio Marcegaglia’nın, Avrupa çelik sanayiinde bugün yaşanan krizin arkasındaki ana nedenin, ithalat yerine, zayıf talep olduğuna inandığını belirttiği bildiriliyor. Marcegaglia’nın, Avrupa’daki çelik ürünlerine yönelik mevcut zayıf talebin, Avrupa’nın dünyanın en düşük fiyatlı pazar haline gelmesinin ana nedeni olduğunu ve bunun için sadece ithalatı suçlamamak gerektiğini düşündüğü kaydediliyor. Marcegaglia’nın, söz konusu durumun, 2019'un ikinci yarısında bile düşük olan taleple ilgili olduğunu belirttiği aktarılıyor. Marcegalia’ya göre, mevcut durumda Avrupa'daki olumsuz durum için bir diğer sorunun, Avrupalı üreticilerin kapasite yönetimi açısından yeterince esnek olmadıklarının görüldüğü ve arzlarını zayıflayan talebe göre ayarlamada biraz yavaş oldukları ifade diliyor. Marcegaglia’nın, son zamanlarda üretimde agresif bir azalma gördüklerini ve şirketlerinin, bu yıl çelik üretimini azaltan ArcelorMittal, Tata Steel Avrupa, SSAB, Arvedi, US Steel Kosice, Liberty gibi başlıca çelik üreticileri arasında olduğunu belirttiği aktarılıyor. Aynı zamanda, bu kapasite kesintilerinin (Marcegaglia'ya göre yaklaşık 6 milyon ton seviyesinde olan) etkisinin, ilkbaharda veya hatta daha önce talepte beklenen mevsimsel artış göz önüne alındığında “yakında” hissedilmesi bekleniyor. Marcegaglia’nın, Avrupa çelik sektörü gelişiminin, diğer ülkelere kıyasla daha yüksek üretim maliyetleri (hammadde, işçilik, enerji), ek yatırım gerektiren katı çevresel kuralların yanı sıra, sanayi konsolidasyonu ve yeniden yapılandırılma (Thyssenkrupp-Tata Steel örneği) için sınırlı fırsat gibi çeşitli nedenlerden dolayı sürdürülemez olduğunu düşündüğü ifade ediliyor. Endüstri için tahminlerini dile getiren Marcegaglia’nın, çünkü ek bir düşüş için daha fazla alan olmaması nedeniyle fiyatların ve talebin artacağını düşündüğü rapor ediliyor. ( Metal Expert, 30 Ekim 2019 )

Küresel Çelik Kapasite Fazlalığı Forumu’nun Görev Süresi, Çin’in Muhalefeti Nedeniyle Uzatılamadı

Küresel Çelik Kapasite Fazlalığı Forumu (GFSEC) üyelerinin, forumun görev süresinin uzatılması konusunda uzlaşmaya varamadıkları, ancak birçoğunun kapasite fazlalığını ortadan kaldırmak için önlem almaya devam etme isteğini yineledikleri bildiriliyor. Japonya'da 26 Ekim'de, 32 GFSEC üyesinin katılımıyla bakanlık düzeyinde bir toplantının düzenlendiği ve üyelerin, 2016'da kurulmasından bu yana GFSEC'in kapasite fazlalığı ile mücadelede önemli başarılar sağladığını, ancak fazla kapasitenin halen mevcut olduğu için daha fazla çabaya ihtiyaç olduğunu kabul ettikleri ifade ediliyor. Üyelerin çoğunluğunun, forumun çalışmalarına 2019 yılından sonra da devam edilmesine hazır olmasına rağmen, Çin’in muhalefeti nedeniyle tam bir uzlaşmaya varılmadığı kaydediliyor. Toplantı başkanının açıklamasına göre, Çin’in görüşünün, GFSEC’in hedeflerine ulaştığı ve 2019’un sonunda sona ermesi gerektiği yönünde olduğu belirtiliyor. Diğer ülkelerin, çelik kapasite fazlalığını ortadan kaldırmaya, bireysel ve toplu çaba göstermek için çalışmaya devam etmeye karar verdikleri bildiriliyor. ABD Ticaret Temsilcisi’nin, ABD’nin, küresel kapasite fazlalığı krizine ve bunun yol açtığı piyasa bozulmalarına ve küresel dengesizliklere uzun vadeli çözümler aramak için benzer düşüncede olan ortaklarla birlikte çalışmaya devam edeceğini açıkladığı kaydediliyor. Bir hafta önce, 19 küresel çelik birliğinin, hükümetlerden, çelikten fazla kapasiteye yol açan uygulamaları ortadan kaldırmak için çabalarını iki katına çıkarmalarını ve özellikle GFSEC görev süresinin uzatılmasını kabul etmelerini şiddetle talep ettiklerini belirten ortak bir bildiri yayımladığı vurgulanıyor. ( Metal Expert / Kallanish / SteelGuru, 30 Ekim 2019 )

World Steel Dynamics Kurucusu Peter Marcus: 2020 Yılında Çelik Fiyatları Toparlanacak

Başta otomotiv sektöründeki yavaşlamadan kaynaklanan zayıf talep, küresel üretim kapasite fazlası, ithalatın artması ve yüksek maliyetler sebebiyle Avrupalı çelik üreticilerinin zor durumda olduğu bir dönemde, Milano’da gerçekleşen Avrupa Çelik Konferansı’na katılan World Steel Dynamics Yönetici Ortağı ve Kurucusu Peter Marcus, çelik fiyatlarının gelecek yılın başlarında, özellikle de Mart ile Nisan aylarında toparlanacağını söyledi. Söz konusu konferansta Marcus’un dışında İtalyan çelik şirketi Arvedi’nin CEO’su Mario Caldonazzo, Hint çelik şirketi JSW Steel’in Başkan Yardımcısı Sanjay Jayram ve Liberty Steel Group’un CEO’su Sanjeev Gupta gibi isimler de konuşmacı olarak söz aldı. Peter Marcus, gelecek yıl çelik fiyatlarında beklediği toparlanmanın enflasyon oranları, ticari anlaşmazlıkların hafiflemesi ihtimali ve karbon salımına bağlı maliyetlerin artmasından kaynaklanacağını söyledi. Marcus, kaya gazının yarattığı rekabet avantajı sayesinde bu toparlanmanın başta Avrupa ve tüm ABD’de görüleceğini belirtti. Kapasite fazlası üzerine konuşan Marcus, Çin hükümetinin çevresel sebeplerle uyguladığı üretim kısıtlamalarından ötürü Çin’de üretimin yavaşlaması sayesinde kapasite fazlasının biraz daha dengeleneceğini tahmin ediyor. (SteelOrbis, 30 Ekim 2019 )

Antonio Marcegaglia: AB Yassı Çelik Piyasası Toparlanmak Üzere

İtalyan çelik şirketi Marcegaglia’nın Başkanı ve CEO’su Antonio Marcegaglia, Avrupa yassı çelik piyasasının toparlanmak üzere olduğunu ve geçtiğimiz birkaç ayda AB’li üreticilerin yıllık üretimlerini 6 milyon mt azalttığını, bunun da ithalata yönelik koruma önlemleriyle birlikte piyasa üzerinde belli bir etki yaratacağını söyledi. Marcegaglia CEO’su, “Önümüzde kolay bir süreç olduğunu sanmıyorum, ancak büyük ihtimalle duruma olduğundan daha karamsar bakıyoruz,” dedi. Marcegaglia, Avrupa Merkez Bankası’ndan avro tahvil yoluyla bir mali teşvik gelebileceğini ve bu durumda söz konusu paranın etkin biçimde kullanılıp kullanılmayacağına hükümetlerin karar vereceğini belirtti. Antonio Marcegaglia ayrıca geçtiğimiz dört ayda asıl talepten daha düşük olan görünür tüketimin toparlanma imkanı olduğunu ve üretim kesintileriyle birlikte gelecek dönemde piyasayı destekleyeceğini söyledi. (SteelOrbis, 30 Ekim 2019 )

Liberty Tüm Çelik Faaliyetlerini Birleştirecek ve 2030’a Kadar Karbonsuz Üretime Geçecek

Küresel endüstri devi GFG Alliance, 10 ülkede toplam 30.000 çalışanı bulunan Liberty Steel Group’un bu yılın sonuna dek GFG’nin tüm çelik imalatı, madencilik ve dağıtım birimlerinin birleştirilmesiyle çelik faaliyetlerini aynı çatı altında toplayacağını açıkladı. Liberty ayrıca toplam 18 milyon mt haddelenmiş çelik kapasitesine sahip tek bir şirket yoluyla 2030’a dek karbonsuz üretime geçmeyi hedeflediğini de söyledi. Liberty Steel Group, Avustralya’dan Avrupa’ya, İngiltere’ye ve ABD’ye kadar uzanan faaliyetlerinden elde edeceği yıllık yaklaşık 15 milyar $ satış ile Çin hariç dünyanın en büyük sekizinci çelik üreticisi olacak. Liberty çevre dostu çelik üretim stratejisiyle, hurdadan üretilmiş çeliğin geri dönüşümü için elektrik ark ocaklarını kullanarak, aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak karbonsuz üretim yapmayı hedefliyor. Liberty’nin tesislerinde halihazırda yılda üç milyon mt hurdadan üretilmiş çelik geri dönüştürülüyor. Ayrıca bunun için İngiltere, Avustralya ve ABD’deki elektrik ark ocaklarına yatırım yapılmaya devam ediyor. Şirketin stratejisi, hızlı ve kısa bir çözümden ziyade, yüksek fırınların elektrik ark ocağına dönüştürülmesi, yeni elektrik ark ocaklarına yatırım yapılması ve dünyada kullanılan yeni çevre dostu teknolojilerin denenmesi gibi daha dengeli bir modelden oluşuyor. Bu yeni strateji, doğrudan indirgenmiş demir ile karbon yakalama ve depolama gibi teknolojilerin araştırılmasıyla karbon salımının önüne geçilmesini hedefleyecek. Liberty Steel Group, İngiltere’deki Liberty House, Liberty Steel Continental Europe, Liberty Steel USA, Infrabuild ve Liberty Primary Steel and Mining Australia birimlerini bir araya getirecek. Birimler, Liberty Primary Steel, Liberty Green Steel ve Liberty Engineered Steel olmak üzere üç bölümde toplanacak. ( SteelOrbis, 30 Ekim 2019 )

Taigang Group ve Baosteel Group İş Birliği Anlaşması İmzaladı

Shanxi eyaletine bağlı Varlık Denetimi ve Yönetimi Komisyonu’nun yaptığı açıklamaya göre, Shanxi merkezli Taigang Group, Baostel Group ile stratejik iş birliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşmaya göre, söz konusu iki şirket paslanmaz çelik, nikel kaynakları, yeni materyal ve yeni enerji sahaları konularında geniş kapsamlı iş birliği yapılası için Shanxi eyaletinde bir ortak girişim kuracak. Taigang Group’un bağlı kuruluşu Taigang Iron and Steel’in, 3 milyon mt’u paslanmaz çelik olmak üzere toplam 10 milyon mt yıllık çelik üretim kapasitesi bulunuyor. Şirketin dünyanın en büyük paslanmaz çelik ihracatçısı olmasının yanı sıra, ürün yelpazesinin yaklaşık %85’i de son teknoloji ürünlerden oluşuyor. ( SteelOrbis, 30 Ekim 2019 )

CISA: Çin’in Ham Çelik Üretimi 2019 Yılında 994 Milyon Ton Seviyesine Ulaşacak
Çin Demir Çelik Derneği’nin (CISA), 2019 yılı için ham çelik üretim tahminini yükselttiği belirtiliyor. CISA’nın, ham çelik üretiminin 2019 yılının başında tahmin edilen 950 milyon ton seviyesini aşarak 2019'da 994 milyon tona ulaşacağını tahmin ettiği bildiriliyor. Kapasite azaltma programlarına rağmen, hacimlerin bu yıl artmaya devam ettiği ve CISA’nın, Pekin'deki çeyreklik konferans sırasında giderek daha fazla işletmenin ultra düşük emisyon standartlarına uyduğunu, birleşme ve yeniden düzenleme yollarını aktif bir şekilde araştırdıklarını belirttiği ifade ediliyor. Ocak-Eylül döneminde iç piyasa çelik tüketiminin güçlü seyrettiği ve yerel üreticilere destek verdiği, ayrıca yerel inşaat ve altyapı sektörleri iç tüketimi artırırken, Çin imalat sektörünün önemli bir düşüş yaşadığı aktarılıyor. Hükümetin, ikinci ve dördüncü kademe şehirlerdeki kontrol politikalarını gevşeterek Nisan ayında yeni inşaat standardını uygulamaya koyduğu ve bu arada hükümetin, yerel çelik üreticilerini ve maden şirketlerini, limanları ve lojistik parklarını hava emisyonlarını azaltmak için birbirine bağlamak için özel hatların inşasını içeren bir dizi altyapı projesini duyurduğu kaydediliyor. CISA'ya göre Ocak-Eylül döneminde Çinli çelik üreticilerinin üretiminin % 8,4 artışla 748 milyon tonu bulduğu ve NBS verilerine göre 2018 yılında Çin’in, % 6,6 artışla 928,3 milyon ton ham çelik ürettiği ifade ediliyor. (Metal Expert, 31 Ekim 2019 )

16 Çelik Endüstri Grubu, Küresel Kapasite Fazlalığını Azaltmak İçin Uluslararası Çalışmalara Devam Edilmesi Anlaşmasını Memnuniyetle Karşıladı

Geçtiğimiz hafta sonuçlanan Tokyo’daki çalışma grubu ve GFSEC’in bakanlık düzeyindeki toplantılarının akabinde, dün beş kıtadaki on altı çelik endüstrisi birliği Çelik Kapasite Fazlalığı Küresel Forumu (GFSEC) üyelerinin büyük çoğunluğu Çelik Kapasite Fazlalığı Küresel Forumu’nun çelik kapasite fazlalığı konusundaki çalışmalarına devam etmesi için yapılan anlaşmayı memnuniyetle karşılarken, muhalif üyelerin mevcut konumlarını mümkün olan en kısa sürede tekrar ele almaları için çağrıda bulundu. 16 çelik sanayi grubu, en son OECD verilerine göre dünyada bugün 440 milyon mt çelik kapasite fazlalığı olduğunu ve bunun, geçen yıla göre yüzde 6,5'lik bir artış gösterdiğini belirtti. Grup, dünya çapında çelik üretim ekonomilerinin, çelik sektöründeki bu kalıcı küresel kapasite fazlalığını ele alma çabalarını iki katına çıkarması, aynı zamanda buna neden olan teşviklerin ve desteklerin ortadan kaldırması ve aşırı kapasiteyi azaltan güçlü kurallar ve çözümler uygulaması gerektiğini ifade etti. Söz konusu 16 grup hükümetleri, çelik kapasite fazlalığı konusundaki çalışmalarına gecikmeden devam etmeye çağırdı. Grup, “Forumda anlamlı bir ilerleme göstermek için geçtiğimiz yıl Japonya Hükümeti'nin liderliğini ve Başkan olarak vardığı sonuçları takdir ediyoruz. Küresel çelik kapasite fazlalığının ve dünya çelik sektöründeki piyasa bozucu politikalarının devam etmesinin ağır etkilerini kabul ederek, önerilerinin hayata geçirilmesini sağlamak için Forum’un çalışmalarının devam etmesini tavsiye ettik. Üyelerin çoğunluğunun, son üç yılda Forum’un çalışmalarıyla aynı doğrultuda çelik kapasite fazlalığı konusunda anlamlı çabalar göstermeye istekli olduğu için mutluyuz ”dedi.

Acil eylem çağrısını yapan çelik endüstrisi grupları şunları içermektedir: Çelik Üreticileri Birliği (SMA), Amerikan Demir Çelik Enstitüsü (AISI), EUROFER (Avrupa Çelik Derneği), Kanada Çelik Üreticileri Derneği (CSPA), CANACERO (Meksika Çelik Derneği), Alacero (Latin Amerika Çelik Derneği), Brezilya Çelik Enstitüsü, Japonya Demir Çelik Federasyonu (JISF), Avrupa Çelik Boru Derneği (ESTA), Kuzey Amerika Vasıflı Çelik Endüstrisi (SSINA), Güney Afrika Demir Çelik Enstitüsü (SAISI), Soğuk Bitirilmiş Çelik Çubuk Enstitüsü (CFSBI), Hindistan Çelik Derneği, Şirketler Birliği UKRMETALURGPROM (Ukrayna), Rus Çelik Birliği ve Boru ve Boru İthalatı Komitesi (CPTI). ( TÇÜD, 01 Kasım 2019 )

EUROFER: Küresel Belirsizlik, Avrupa Çelik Endüstrisi Kırılganlığının Temelini Oluşturuyor

Avrupa Çelik Derneği (EUROFER), görünür çelik tüketiminin, ilk çeyrekteki %1,6'lık düşüşün ardından 2019 yılının ikinci çeyreğinde % 7,7 azaldığını belirtti. Çelik talebindeki olumsuz seyrin, bu yılın ikinci çeyreğinde zayıflayan ihracat ve daha belirgin hale gelen yatırımlar nedeniyle AB’nin imalat sektöründe süregelen durgunluğun bir sonucu olduğunu ifade eden EUROFER, öncü göstergelerin, 2020 yılının ikinci çeyreğinden önce bir toparlanma göstermeyecek şekilde, yılın geri kalanında düşüşün devam edeceğini öngördüğünü belirtti. Avrupa Çelik Derneği (EUROFER) Genel Direktörü Axel Eggert, AB imalat sektöründeki mevcut durumdaki düşüşünün yakında dibi görmesinin pek olası olmadığını ve ABD ile ana ticaret ortaklarından bazıları arasındaki ticari anlaşmazlıkların artmasının ve Brexit ile ilgili sürekli belirsizliklerin AB çelik endüstrisini daha da etkileyebileceğini vurguladı. Eggert, AB’nin korunma önlemleri kapsamında uygulanan kotalardaki artışın bir sonucu olarak, artan ithalat tahribatlarının yanı sıra daha yüksek volatilite ile başa çıkmak zorunda olduklarını ve ithalatın, 2018 yılının aynı dönemine göre Eylül 2019'da hafifçe düşmesine rağmen, seviyesinin, korunma önlemi referans döneminden oldukça yüksek olduğunu kaydetti. Koruma önlemlerinin kalitesini daha da iyileştirmeye ve bunları mevcut piyasa koşullarına göre ayarlamaya acilen ihtiyaç olduğunu aktaran Eggert, orta ve uzun vadeli perspektifte, G20 ve OECD üyelerinin ezici bir çoğunluğunun desteklediği Küresel Çelik Kapasite Fazlalığı Forumu'nun çalışmalarına devam etmesini memnuniyetle karşıladıklarını ve Çin'i acilen Forum'a tekrar katılmaya çağırdıklarını belirtti. ( TÇÜD, 01 Kasım 2019 )

Marcegaglia Evraz Palini e Bertoli Çelik Levha Tesisini Satın Almayı Planlıyor

İtalyan haddeci Marcegaglia, İtalya’nın kuzeydoğusunda bulunan Udine şehrinin San Giorgio di Nogaro bölgesinde faaliyet gösteren çelik levha üreticisi Evraz Palini e Bertoli’yi satın almayı planlıyor. Söz konusu devralıma dair haftalardır piyasada dolaşan söylentiler, AB Rekabet Genel Müdürlüğü açtığı birleşme dosyasıyla doğrulanmış oldu. Rekabet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, “Devralım süreci, Evraz Palini Bertoli Srl’nin tüm kurumsal sermayesinin Marcegaglia Plates SpA tarafından satın alınmasını kapsayacak. Marcegaglia Plates Spa, Marcegaglia Group’un İtalya’daki bağlı kuruluşu, Evraz Palini Bertoli srl ise İngiltere’de faaliyet gösteren devlete bağlı Evraz PLC tarafından yönetilen Evraz Group’un bağlı kuruluşu. Marcegaglia Plates Spa da Evraz Palini Bertoli srl de quarto levha üretimi gerçekleştiriyor,” ifadelerine yer verildi. Dosyanın ön teslim tarihi ise 29 Kasım 2019 olarak belirlendi. ( SteelOrbis, 01 Kasım 2019 )

( TÇÜD Günlük Bültenleri'nden derlenmektedir. )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ