Çelik Sektöründe 2019 - 48. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 - 48. Haftanın Öne Çıkanları

ArcelorMittal ve İtalya Hükümeti Ilva Hakkında Müzakerelere Yeniden Başladı

22 Kasım günü gerçekleşen dört saatlik toplantının ardından, ArcelorMittal ve İtalya hükümeti Ilva hakkındaki müzakerelerine yeniden başladı. Söz konusu toplantıya katılan isimler arasında İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Ekonomi Bakanı Robetro Gualtieri ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Stefano Patuanelli ile ArcelorMittal Başkanı ve CEO’su Lakshmi Mittal, oğlu Aditya Mittal ve ArcelorMittal Italia CEO’su Lucia Morselli bulunuyordu. Toplantının sonunda İtalya Başbakanı Conte, eğer Ilva’daki tesisler kapatılmazsa şirkete açılan yasal savaşın yakın zamanda biteceğini açıkladı. Bununla birlikte, söz konusu müzakerelerde ekolojik teknolojiler kullanarak üretim çözümleri sunan ve çevrenin iyileştirilmesine odaklanan yeni bir endüstriyel plan oluşturma amacı güdülecek. Hükümet yasal süreci ve ArcelorMittal’in Ilva’dan çekilmesine karşı acilen temyiz açıklamak zorunda kalan Milano mahkemesinin 27 Kasım olarak belirlediği duruşma tarihini erteleyecek. Yapılan toplantının sonunda İtalya hükümeti ve ArcelorMittal arasındaki müzakereler resmi olarak yeniden başlamış oldu. Hükümet, devlet müdahalesi ihtimalini çoktan seçenekleri arasına alırken, maksimum istihdam sayısının da garanti altına alınmasının şart olduğunu belirtti. Geçtiğimiz haftalarda ArcelorMittal Italia 5.000 çalışanın işten çıkarılmasını talep etmişti. (SteelOrbis, 26 Kasım 2019 )

Çin’in Ham Çelik Tüketiminin 2019 Yılında 930 Milyon Tonu Aşması Bekleniyor

Çin sanayi bilgi sağlayıcısı Lange’ın, Çin’in görünür ham çelik tüketiminin 2019 yılının sonunda bir önceki yıla göre % 6 artışla 930 milyon tonu geçmesinin beklendiğini ve büyümenin, esas olarak Çin’in güçlü yurt içi talebiyle gerçekleşeceğini söylediği belirtiliyor. Lange’ın, “Büyüyen talep, ülkenin istikrarlı bir şekilde genişleyen ekonomisine ve ülkedeki sabit varlık yatırımının büyümesine devam ediyor. Çin’in güçlü iç talebi, gelecekteki çelik tüketim artışına önemli bir katkı olmaya devam edecektir ”dediği kaydediliyor. Toplam görünen ham çelik tüketiminin, yılın ilk 10 ayında % 8,2 artışla 781,53 milyon ton olarak gerçekleştiği vurgulanıyor. ( SteelGuru, 27 Kasım 2019 )

Çelik Sektöründe Dev Satın Alma

Japonya merkezli çelik şirketi JFE Holdings, Çin’in en büyük çelik şirketi BaoWu Steel Group Corporation Limited ile, şirketin yan kuruluşu, çubuk çelik üreticisi Guangdong Shaoguan Iron and Steel Songshan (SGIS) şirketinin yüzde 50’sini almak üzere anlaştı. JFE Holdings’den yapılan açıklamaya göre, toplam 98,2 milyar doları bulması beklenen satın alma işleminin Mart ayı sonunda tamamlanması öngörülüyor. Şirketin açıklamasında, Japon şirketin yatırımıyla kurulacak yeni çelik tesisinin yılda 1,1 milyon ton çubuk çelik üretim kapasiteli olacağı ve Çin’de yüksek nitelikli çelik için öngörülen istikrarlı talebin karşılanmasının hedeflendiği belirtildi. JFE, Çin’de üretim yapan Japon otomobil üreticilerinin ihtiyaçları olan ve halen Japonya’dan gönderilen nitelikli çubuk çelikleri üretmeyi planlıyor. JFE, bu yatırım ile Çin’de üretim yapan ilk Japon çelik şirketi olacak. (Bigpara, 20 Kasım 2019 )

Hebei Eyaleti, 2020 Yılı Çelik Kapasite Kapatma Hedefini Açıkladı

Çin’in Hebei Eyaleti Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun, 2020'de 14 milyon ton/yıl çelik kapasitesini devre dışı bırakmayı planladığı belirtiliyor. Bununla birlikte, ana hedeflerini yerine getirmek için eyalette çok daha sert üretim kısıtlamalarının uygulanmasının gerekeceği ifade ediliyor. 2019 Ekim ayı sonuna kadar Hebei’nin ham çelik üretim kapasitesini 14,5 milyon ton/yıl seviyesinde kapattığı ve buna ek olarak, 2019-2021’de 40 milyon ton/yıl çelik kapasitesinin kaldırılmasını hedeflediği aktarılıyor. Eyaletin, 2019-2020’de hedefine ulaşması halinde, bunun Hebei’nin 2021’de 10 milyon ton/yıl kapasiteyi ortadan kaldırması gerektiği anlamına geldiği bildiriliyor. Ancak Hebei'nin belirlediği hedefin, 2020 sonuna kadar çelik üretim kapasitesini 200 milyon ton/yıl'ın altında kontrol etmek olduğu ve bu hedefe ulaşmaya henüz yakın olmadığı kaydediliyor. Ocak-Ekim 2019’da, eyaletin % 2,42 artışla 202,42 milyon ton ham çelik ürettiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 28 Kasım 2019 )

EUROFER Çin’den İthal Korozyona Dayanıklı Çeliğe Getirilen Hile Soruşturmasını Olumlu Karşıladı

Avrupa Çelik Birliği (EUROFER), Avrupa Komisyonu’nun Çin’den ithal bazı korozyona dayanıklı çelik ürünlerine getirilen antidamping vergisine ilişkin hile soruşturması başlatma kararını doğru bulduğunu belirtti. EUROFER Genel Direktörü Axel Eggert, “Çin’in antidamping vergisinden etkilenmemek için söz konusu ürünlerde ufak değişiklikler yapması sebebiyle Avrupa Komisyonu böyle bir soruşturma başlattı. AB’nin getirdiği antidamping vergilerinden kaçınmaya çalışmak hile yapmaktır. Yapılan bu hile sebebiyle Çinli ihracatçılar fiyat kırmaya devam ederken, AB’li çelik üreticileri zarara uğruyor. Bu tür davranışlar AB bütçesini de olumsuz etkiliyor,” şeklinde konuştu. Eggert ayrıca, “EUROFER, Avrupa Komisyonu’nun kaplamalı çeliğe yönelik soruşturmalara öncelik vermesini ve bu tür hilelerin ortadan kalkması için var olan vergilerin kapsamının genişletilmesini talep ediyor,” dedi. Söz konusu hile soruşturması, AB’nin Endonezya’nın paslanmaz çelikte kullanılan hammaddelerin ithalatına getirdiği kısıtlamalara ve kapasiteye ilişkin teşviklerine karşı Dünya Ticaret Örgütü’ne başvurmasından bir hafta sonra başlatıldı. EUROFER Genel Direktörü, “EUROFER, Komisyon’un hile karşıtı eylemleri kendi inisiyatifine almasını takdir ediyor. Bununla birlikte, Komisyon’un bu tür hilekarlıklarla savaşmaktaki tutumu ve AB ticaret kuralları ve kararlarını olabildiğince sıkı uygulamaya olan kararlılığını olumlu buluyoruz,” şeklinde konuştu. EUROFER ayrıca geçtiğimiz günlerde bir başka hile uygulamasının daha gün ışığına çıktığını belirtti. Birliğin yaptığı açıklamada, “Çin’den ithal quarto levha ürünü, slab olarak kategorize edilmiş. Bu da yine ihracatçıların olası vergilerden kaçınmak için uyguladığı bir yöntem ve milyonlarca avroya mal oluyor, gümrük yetkilileri ise bunun telafi edilmesi için uğraşmaya başladı,” ifadelerine yer verildi. (SteelOrbis, 28 Kasım 2019 )

Çin, Endonezya’daki Yeni Yassı Çelik Projesinde İlerleme Kaydetti

Piyasadaki bilgilere göre, China 20 Metallurgical Group’un, son zamanlarda 1,5 milyon ton kapasiteli çelik haddeleme tesisi kompleksi Indonesia New Asia International'ın yapımına başladığı belirtiliyor. Yeni çelik fabrikasının, Doğu Java eyaletinin Surabaya şehrindeki Shidu Azuo Endüstri Parkı'nda bulunduğu bildiriliyor. Ekipmanın kapsamının, tavlama ve HDG hatlarının yanı sıra 1100 mm genişliğinde sıcak rulo üretmek için sıcak şerit fabrikasını da içereceği ifade ediliyor. Temmuz 2019’da Endonezya makamlarının, Doğu Java eyaleti/ Surabaya’daki çelik fabrikasının inşaatı için Çinli ortak Xinya Group’la imzalama töreni yaptığını açıkladığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 29 Kasım 2019 )

Algerian Qatari Steel İlk Kütük Üretimini Gerçekleştirdi

Algerian Qatari Steel (AQS) çelik üretiminin entegrasyonunu sağlamak için yürüttüğü projede başarı kaydettiğini açıkladı. 27 Kasım’da şirket yıllık 1,1 milyon mt üretim kapasiteli yeni elektrik ark ocağında ilk üretimini gerçekleştirdi. Şirket, faaliyetin sorunsuz başlaması için gereken hammadde tedarikini önceden sağlamıştı. Bununla birlikte şirket, yıllık 1,1 milyon mt kapasiteli sürekli döküm makinesinde ilk kütük üretimini de gerçekleştirdi. Şimdilik şirket yalnızca 150x150 mm ebadında kare kütük imal edebiliyor. Bu yılın sonuna doğru şirket yıllık 2,5 milyon mt kapasiteli doğrudan indirgenmiş demir tesisinde de üretime başlamayı planlıyor. AQS daha önce iki doğrudan indirgenmiş pelet kargosu teslim almış ve tesisin faaliyete başlaması için bir üçüncü siparişe hazırlandığını belirtmişti. Yıllık 1,1 milyon mt kapasiteli ikinci elektrik ark ocağının da 2020’nin ilk çeyreğinde üretime başlaması bekleniyor. ( SteelOrbis, 28 Kasım 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ