Çelik Sektöründe 2019 - 49. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 -  49. Haftanın Öne Çıkanları

Alman Hurda Araştırması EAO CO₂ Maliyet Tasarrufunu Öne Çıkardı

Almanya’da faaliyet gösteren Fraunhofer Institut’un yeni çalışmasında, çelik üretiminde demir cevheri yerine hurda kullanılmasının, üretilen çelikte toplam ekonomi için 213 €/tona (235 $/ton) kadar maliyet tasarrufu sağlanabileceğini gösterdiği kaydediliyor. 29 Kasım Cuma günü Dünya İklim Günü'ndeki sonuçları açıklanan çalışmanın, Almanya'nın çelik hurda geri dönüşümcüsü federasyonu BDSV tarafından yaptırıldığı belirtiliyor. Raporun yazarlarından Dr Frank Pothen'e göre, uzun vadeli ekolojik ve ekonomik hasarın çevresel performans değerlendirmesinde, çelik üretim sürecinde CO₂ tasarrufu olduğunun düşünüldüğü bildiriliyor. “Hurda Bonusu” adlı çalışma için Pothen ve ekibinin “…kaçınılabilir yüklerden ekonomiye ve gelecek kuşaklara olası zararı, paraya çevirmiş olan ekonomistlerden” veri toplandığı açıklanıyor. Yaşam döngüsü analizinin bulgularına göre, CO₂ yoğun üretimin maliyetinin, üretilen çelik için 79-213 €/ton aralığında olduğu ifade ediliyor. Bu arada Cuma günü BDSV’nin, Alman hükümetine ve 'iklim koruma paketine' yönelik eleştirisini yinelediği kaydediliyor. Buna göre, yeni yasalarının, döngüsel ekonomi göz önünde bulundurulduğunda, CO₂’den kaçınmayı ödüllendirmek ve desteklemek için hiçbir şey yapmadığı belirtiliyor. Yasaların, ayrıca, EAO yolu ile üretimde minimum CO₂ emisyonu maliyetlerini de içeren çelik üretim sürecinde yer alan tüm taraflar için yük oluşturduğunu dile getiren BDSV’nin, bunun yerine, bu yolun bazik oksijen yöntemine kıyasla, CO₂ oranının azaltılmasından faydalanması gerektiğini savunduğu aktarılıyor. ( Kallanish, 02 Aralık 2019 )

Fransız Hükümeti, British Steel İçin Jingye Anlaşmasını Engellemekle Tehdit Ediyor

Fransız hükümetinin Çinli üreticinin, British Steel için yaptığı kurtarma anlaşmasını baltalama tehdidinde bulunduğu bildiriliyor. Fransa Ekonomi Bakanı Agnes Pannier-Runacher’in, hükümetinin British Steel'in kârlı Fransız kolunun Çinli Jingye'ye satışını engellemeye hazır olduğu konusunda uyardığı vurgulanıyor. Bakan Pannier-Runacher’in, Fransızlara gerekli tüm garantilerin verilmemesi halinde anlaşmanın engellenebileceğini söylediği ifade ediliyor. Bakan’ın, Fransa demiryolu ağının en büyük ray tedarikçisi olan British Steel'in kolu olan France Rail'in Fransa'nın kuzeyindeki zor durumdaki Ascoval tesisinden çelik almayı kabul etmesinin ardından açıklama yaptığı belirtiliyor. Ascoval’in, Mayıs ayında devlete devredildiğinde British Steel'e sahip olan tartışmalı özel sermaye grubu Greybull'a kısmi olarak ait olduğu kaydediliyor. ( SteelGuru, 02 Aralık 2019 )

Shagang Group 2022’ye Dek Bir Konverter ve Bir Elektrik Ark Ocağı İnşa Edecek

Çin’in Jiangsu eyaletine bağlı Sanayi ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Çin’in en büyük çelik üreticisi Jinagsu eyaleti merkezli Shagang Group 2020 Eylül ayında bir adet 120 mt’luk konverter ve 2020 Aralık ayında bir adet 50 mt’luk elektrik ark ocağının inşaatına başlamayı planlıyor. Şirketin çelik üretim kapasitesini 1,71 milyon mt artıracak söz konusu yeni ekipmanın 2022 yılı Haziran ayında faaliyete başlaması bekleniyor. Bununla birlikte, Shagang Group 2022 yılı Haziran ayına kadar üç adet 50 mt’luk konverterini kapatarak 2,28 milyon mt çelik üretim kapasitesini devre dışı bırakacak. Geri kalan 142.500 mt çelik üretim kapasitesi ise şirketin gelecekte kullanımı için ayrılacak. ( SteelOrbis, 02 Aralık 2019 )

Mescier 2020 Başında Yeni Elektrik Ark Ocağında Deneme Üretimine Başlayacak

Mescier Demir Çelik, kütük üretim projesini ilerletmeye devam ediyor. SteelOrbis’in şirket yetkililerinden edindiği bilgilere göre, şirketin yıllık 1 milyon mt kapasiteli elektrik ark ocağında ocak ayında deneme üretimine başlamayı planladığı bildiriliyor. Yatırım tamamlandığında, Mescier, Kardemir’den sonra Karabük’teki ikinci kare kütük üreticisi haline gelecek. 150 mm ve 160 mm ebatlarında kütük üretimine başlayacak olan şirket daha sonra ürün gamını 180-200 mm ebatlarında kütükleri de kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyor. Şu an bölgedeki kütük alıcıları ihtiyaçlarını BDT ülkeleri başta olmak üzere ithalat yoluyla da karşılıyor. Şirketin dört haddehanesindeki mevcut ticari profil üretim kapasitesi 700.000 mt seviyesinde yer alıyor. Hatlardan birinde yenileme çalışmaları planlanırken, bunun yakın gelecekte kapasitede bir artışa neden olması beklenmiyor. Mescier, ürettiği ticari profilin %75-80 kadarını ihracat piyasalarına verirken, %20-25 kadarını ise iç piyasaya satıyor. ( SteelOrbis, 03 Aralık 2019 )

Cleveland-Cliffs AK Steel’i 3 Milyar $’a Satın Alacak

AK Steel, Cleveland merkezli Cleveland-Cliffs Inc. ile 3 milyar $ değerinde bir satış anlaşması imzaladığını açıkladı. Birleşme sonrası Cliffs’in bağlı kuruluşu haline gelecek olan AK Steel markasını ve kurumsal kimliğini aynı tutmayı planladığını belirtti. AK Steel CEO’su Roger Newport’un birleşme sonrası emekli olmayı planladığı ve şirketin Cliffs CEO’su Lourenco Goncalves yönetiminde faaliyete devam edeceği ifade edildi. Anlaşma uyarınca, AK Steel hissedarları sahip oldukları her bir hisse karşılığında 0,4 Cliffs hissesi alacak, böylece yeni oluşan şirkette Cliffs hissedarları %68 hisseye sahip olacakken, AK Steel hissedarları %32 hisseye sahip olacak. Goncalves, AK Steel’in yakın zamanda kapattığı ve 260 kişinin işten çıkarılmasıyla sonuçlanan Ashland tesisinin de yeniden açılabileceğini belirterek, tesisin ticari kalite pik demir üretiminde kullanılabileceğini söyledi. Her iki şirketin yönetim kurullarının planı onayladığı, anlaşmanın 2020’nin ilk yarısında şirketlerin hissedarlarının da onaylarıyla birlikte tamamlanacağı bildiriliyor. (SteelOrbis, 04 Aralık 2019 )

Moody’s: Asyalı Çelik Şirketleri 2020 Yılına Olumsuz Başlangıç Yapacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Asya çelik sektörünün 2020 yılı görünümünü negatif olarak belirledi. Bunun nedeni olarak da gevşeyen talep, düşen çelik fiyatları ve demir cevheri fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak çelik üreticilerinin karlılığında görülen zayıflama gösterildi. Moody’s göre, Asyalı çelik üreticilerinin karlılığının 2019 yılında %25, 2020 yılında da %5 düşmesini bekliyor. Yapılan açıklamada, “İyileşen sermaye yapıları sayesinde, çelik üreticileri bu sefer zayıf karlılığı atlatmada daha iyi bir konumda olacak,” ifadelerine yer verildi. Bölge genelinde, konut ve imalat sektörlerinden gelen zayıf talep Çin çelik talebinin büyümesini sınırlandıracak. Güney Kore’de talebin cansız inşaat ve otomotiv sektörlerine bağlı olarak gevşemesi beklenirken, Japonya’da zayıflayan çelik talebinin nedeninin imalat sektörünün azalan ihtiyaçları olacağı belirtiliyor. Benzer şekilde, Hindistan’da da talebin zayıf otomotiv ve imalat sektörlerinden dolayı yavaşlayacağı bildiriliyor. Moody’s ABD’nin vergilerinin üreticilerin satışları üzerinde sınırlı bir etkisi olmasını beklerken, ABD-Çin arasındaki ticari sürtüşmelerin yansımalarının makro şartlar üzerinden görüleceğini ifade etti. ( SteelOrbis, 04 Aralık 2019 )

Çin 228 Milyon Mt Çelik Kapasitesini Devre Dışı Bırakmak İçin Planını Açıkladı

Çin Sanayi ve Bilişim Teknolojisi Bakanlığı (MIIT) tarafından yayınlanan son verilere göre, haziran sonu itibarıyla Çin’de 21 eyalet ve bölgede, 200 milyon demir eritme kapasitesi ve 218 milyon mt çelik üretim kapasitesini içeren 140 adet kapasite değiştirme projesi başlatıldı. Bu kapsamda, yeni kapasite inşa etme izinleriyle birlikte, çelik üreticileri 228 milyon mt demir eritme kapasitesi ve 246 milyon mt çelik üretim kapasitesini devre dışı bırakacak. Çin’in 2015 ve 2017 yıllarında yayınladığı kapasite yenileme yöntemine göre; Pekin, Tianjin ve Hebei eyaleti ile Yangtze nehri ve Pearl nehri bölgesi gibi çevresel olarak hassas olan bölgelerde kapasite yenileme oranının en az 1,25/1 olması gerekiyor. Örneğin 1,25 milyon mt üretim kapasitesi en fazla 1 milyon mt kapasiteyle değiştirilebilir. Öte yandan, çelik sanayinin gelişimi için Hebei, Jiangsu, Fujian ve Shandong eyaletleri küçük ve orta ölçekli çelik tesislerinin kapasitelerini birleştirecek. Örneğin, Hebei eyaleti kapasite düşürerek ve bölgesel transfer yaparak 27,24 milyon mt demir eritme kapasitesini ve 22,98 milyon mt çelik üretim kapasitesini azaltacak. ( SteelOrbis, 06 Aralık 2019 )

Marcegaglia, Evraz Palini & Bertoli Alımını Teyit Etti

İtalyan çelik grubu Marcegaglia, alt kuruluşu Marcegaglia Plates aracılığıyla Udine-San Giorgio di Nogaro’daki Evraz Palini & Bertoli’nin %100 hissesini aldığını açıkladı. Avrupa Komisyonunun söz konusu işlemin şirket birleşmelerine dair AB regülasyonlarına uygunluğunu onaylamasının ardından haber Gazoldo degli IppolitiManuta merkezli Marcegaglia tarafından resmi olarak duyuruldu. Palini & Bertoli, 108 çalışanı ve 216 milyon € cirosuyla yıllık 400.000 mt ağır levha üretiyor. Duyuruda, “Mantua merkezli Marcegaglia’yı güçlendirecek planın bir parçası olan bu alımla Marcegaglia Plates 200 çalışanı ve 500 milyon €’nun üzerindeki yıllık 1 milyon mt çelik üretebilecek büyük bir endüstriyel merkez haline gelecek,” dendi. Alınan şirketin adı Marcegaglia Palini & Bertoli olarak değiştirildi. Yeni yönetim sayesinde “üretim yapısını güçlendirecek yatırımlardan yararlanacak şirket, bir yandan da operasyonel ve ticari anlamda sinerjik bir yapının içine giriyor.” Marcegaglia, satın almanın, şirketin 40 milyon €’luk işletme değeri üzerinden gerçekleştirildiğini duyurdu. ( SteelOrbis, 06 Aralık 201 )

Köşe Yazısı: Filyos’ta Yeni Gelişmeler

150 yıl önce Abdülhamid tarafından gündeme getirilen Filyos Limanı projesi son aşamaya geldi. 2020’de açılması bekleniyor. Filyos Endüstri Bölge yönetimi Tosyalı Holding'e verildi. Alt ve üst yapı çalışmaları sürdürülüyor. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinin Filyos beldesinde bir liman yapımını ilk kez 150 yıl önce padişah 2. Abdülhamit düşünüp açıklamıştı. 1983 yılında Turgut Özal hükümetinin bakanı Veysel Atasoy, bu konuyu yeniden ele almıştı. O günden bu yana zaman zaman gündeme gelen konuda artık son aşamaya gelindiği görülüyor. 25 milyon ton kapasiteli liman 2020’de işletmeye açılacak.

Buna ek olarak, Filyos Endüstri Bölgesi yönetimi 2019 yılı Temmuz ayında Tosyalı Holding’e verildi. Fuat Tosyalı’ya çalışmalarını sordum, “Filyos Endüstri Bölgesi’nin altyapı ve üstyapı idari sorumluluğuyla görevlendirildik. Şirket olarak bölge planlamasını yapıyoruz. Yolların, alt yapının, enerji kullanımının, atık yönetiminin hazırlanması için görevlendirdiğimiz şirketlerle çalışıyoruz. Bunlar tamamlandığında bakanlığa yapılan başvuruları değerlendirmeye alacağız. İstenen bölgede bacasız sanayi olması. Bize 1.800 dönüm tahsis edildi. Toplam 7.500 dönümlük alan söz konusu. Çalışmalar tamamlandığında başvurular değerlendirilecek. Bölgede demir-çelik endüstrisine ihtiyaç yok. Bölgede biz uç ürünler üreteceğiz. Çevredeki demir-çelikçilerden hammaddesini alıp, otomobil ve beyaz eşya sanayisine üretim yapacağız. Bölgeye geleceklerin de çevreci temiz üretim yapması yolunda hareket etmelerine özen göstereceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Bölgeden tahsis isteyen Karabük Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan ise, “Filyos Limanı bizim önemli hayalimiz oradan Avrupa’ya ve dünyaya açılıp ürün ihraç edebileceğiz. Sorunlar ve şehir içinde sıkışıklık içinde kalmamız nedeniyle Karabük’te haddehane sayısı 53’ten 22’ye düştü, Filyos Endüstiri Bölgesi’nde yer tahsisi için başvurularımızı yaptık. Kabulü halinde haddehanelerimizi bu bölgeye taşıyarak limana yakın olacağız. Böylece hayalimiz olan daha sağlıklı üretim, daha fazla üretim ve ihracatla ülke ekonomisine katma değerimizi artıracağımıza inanıyoruz. Tahsisler konusunda başvurularımızı yaptık. Tosyalı dostumuzla birlikte bölgede iyi sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Yıllardır uğraşını verdiğimiz Filyos Limanı’nın açılma aşamasına gelmesinden mutluyuz. Filyos Endüstri Bölgesi’nde yer alarak yatırım yapmayı bekliyoruz” açıklamasını yaptı. Rusya’ya sebze meyve ihraç eden kuruluşlar da bölgede depolar kurarak limandan, Rusya, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere ihracatlarının kolaylaşacağına inandıklarını açıkladılar. ( Osman Arolat/Dünya, 06 Aralık 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ