Çelik Sektöründe 2019 - 52. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2019 -  52. Haftanın Öne Çıkanları

ArcelorMittal ve Ilva Yöneticileri, Yeni Bir Endüstriyel Plan Hazırlanması İçin Bağlayıcı Olmayan Bir Anlaşma İmzaladı

ArcelorMittal, AM InvestCo’nun Ilva yöneticileri ile Taranto merkezli tesise dair yeni bir endüstriyel plan üzerinde görüşmelere devam edebilmesi için bağlayıcı olmayan bir anlaşma imzalandığını duyurdu. Söz konusu anlaşmaya, bir devlet iştirakinin yüksek miktarlarda yatırım yapma ihtimalinin görüşülmesi de dâhil edildi. ArcelorMittal açıklamasında, “Yeni endüstriyel plan, hem kamu hem özel yatırımcıların fon sağladığı bir şirket aracılığıyla yeşil teknolojilere yatırım tasarısını da içerecek, “dendi. Haber, İtalya Ekonomi Geliştirme Bakanlığından kaynaklar tarafından da teyit edildi ve bu kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Ekonomi Geliştirme Bakanı Stefano Patuanelli, Ilva yöneticilerinin ArcelorMittal ile anlaşmayı imzalamasına izin verdi. Aynı kaynaklar, bu nedenle “ocak ayına kadar ortaya çıkacak daha eksiksiz bir anlaşmanın temellerinin atıldığını” iletti. Yerel medyaya göre, gerçekleşecek pazarlıklarda altı doldurulacak genel prensipler içeren protokolün her şeyden önce siyasi bir manası var. Pazarlıklar esnasında ArcelorMittal’in yatırımlarına, usullere, İtalyan hükümetinin müdahalelerinin sıklığına, Taranto tesisinin karbonsuzlaştırılması, yıllık üretim oranları ve işten çıkarmalara dair ortaya çıkan sorunların çözülmesi bekleniyor. Pazarlıklar 31 Ocak’a kadar sürecek. Bunun yanı sıra, bugün (20 Aralık) gerçekleştirilen duruşmada Ilva yetkilileri ve AM InvestCo, Ilva yöneticilerinin geçici tedbirlere yönelik başvurusunun biraz daha ertelenmesini talep etti. Bir sonraki duruşma tarihi 7 Şubat olarak belirlendi. Ilva yöneticileri, ArcelorMittal’in leasing ve daha sonra Ilva’yı ve alt kuruluşlarını devralma anlaşmalarından çekilme kararını mahkeme götürmüş ve Milan’daki mahkeme davayı 20 Aralık’a ertelemişti. İtalyan medyasına göre, ArcelorMittal Italia’nın CEO’su Lucia Morselli, duruşma esnasında şöyle dedi; “ArcelorMittal son duruşmada karar verilen üretim taahhütlerini yerine getiremese de üretime devam edebilmek için mümkün olan her şeyi deneyecek. Taahhütlerimizi yerine getiremeyebiliriz çünkü 10 Aralık’ta Taranto’daki yargıç 2 No.lu yüksek fırının kapatılmasını emretti.” ( SteelOrbis, 23 Aralık 2019 )

Çin’in Paslanmaz Çelik Üretiminin 2019’da %12 Artarak 30 Milyon Mt’u Geçmesi Bekleniyor

Çin Vasıflı Çelik Üreticileri Birliği (CSSEA) başkan yardımcısı Liu Fuxing’in Taiyuan’da düzenlenen bir konferansta yaptığı açıklamaya göre, 2019 yılında Çin’in paslanmaz çelik üretiminin yıllık %12 artış göstererek 30 milyon mt’u aşması bekleniyor. Ayrıca, söz konusu yılda ülkenin paslanmaz çelik tüketiminin ise yıllık bazda %16 artarak 24,6 milyon mt seviyesinde kaydedileceği öngörülüyor. Fuxing’e göre, 300 kalite paslanmaz çeliğin toplam çelik üretiminde %47,76’lık bir pay sahibi olması beklenirken, 400 kalite paslanmaz çeliklerin düşük kaliteli paslanmaz çelik üretiminin kısıtlanmasında ve yüksek kaliteli paslanmaz çelik kullanımını teşvik etmede karşılaşılan zorluklar nedeniyle daha az yüzdeye sahip olacağı öngörülüyor. Öte yandan, Çin’in önde gelen paslanmaz çelik üreticisi Taiyuan Iron and Steel Corporation’ın (TISCO) 2019 yılında, bir önceki yıl olduğu gibi benzer oranlarda üretim yaparak 4,2 milyon mt paslanmaz çelik üreteceği tahmin ediliyor. (SteelOrbis, 25 Aralık 2019 )

Liberty Steel, Bayou Steel’de Üretimin 2021’de Yeniden Başlamasını Planlıyor

GFG Alliance’ın bir parçası olan Liberty Steel Group, bu yılın eylül ayında faaliyetlerini durdurup satışa çıkan Amerikalı yapısal çelik ve ticari profil üreticisi Bayou Steel Group’u aldığını açıkladı. 28 milyon $’lık anlaşmanın tamamlanmasına bağlı olarak Liberty, Bayou’nun LaPlace, Lusiana’daki atıl çelik tesisini yenileyip modernize etmeyi planlıyor. Liberty geri dönüşüm operasyonlarına 2020 senesinin ikinci yarısında, çelik üretimine de 2021 yılında başlamayı planlıyor. Satın alma işlemlerinin 31 Ocak 2020’de bitirilmesi bekleniyor. GFG Alliance’ın Başkanı Sanjeev Gupta, Bayou Steel Group’un alımı konusunda şu açıklamaları yaptı; “Bayou Steel’i, GFG Alliance ailesi içerisinde görmeyi iple çekiyor, hoş geldiniz diyoruz. Rekabetçi koşullarda yeniden üretime başlayabilmesi için tesisin yenilenmesine ihtiyaç olsa da büyük bir potansiyeli olduğunu düşünmekteyiz. Bayou, geri dönüştürülmüş çelik arzına güvenilir erişimi, fiyatlar açısından sahip olduğu rekabet gücü ve kendi derin su limanı gibi avantajlara sahip.” GFG Alliance’ın Kuzey Amerika’daki yatırımlarından sorumlu yetkilisi Grant Quasha ise konuya ilişkin şu yorumu yapmakta; “Bizim odaklanacağımız ilk iş, çelik geri dönüşüm tedarik zincirini yeniden kurmak ve tesisteki operasyonları başlatmak. Tesis yenilendikten ve çalışmaya başladıktan sonra, ABD’deki toplam üretim kapasitemizi yılda 3 milyon tona çıkarıp bizi ABD’de yıllık 5 milyon ton çelik üretme hedefimize biraz daha yaklaştırmış olacak.” ( SteelOrbis, 25 Aralık 2019 )

CME: Çin’in Çelik Endüstrisi, Çelik Şirketleri Arasında Birleşme ve Organizasyon Yapısında Yenilemeleri Destekleyecek

Çin Metalurji İşletmeleri Odası (CME) Genel Sekreter Yardımcısı Wang Lianzhong, CME verilerine göre Çin’in 2019 yılı ham çelik, pik demir, nihai çelik üretiminin sırasıyla %7, %3,8, %9,1 artacağını ve 995 milyon mt, 800 milyon mt, 1,2 milyar mt olacağını öngördüğünü belirtti.

Wang, çelik sektörünü iyileştirmek, şirketlerin ortaklıklarını pekiştirmek, pazarın canlılığını ve çelik şirketlerinin uluslararası rekabet güçlerini artırmak için şirket birleşmelerini ve organizasyon yapılarındaki yenilemeleri, piyasanın tüm bileşenlerini ve yasal yolları kullanarak destekleyeceklerini açıkladı. Çin’in özel çelik firmalarının bu yılın ocak-ekim döneminde yıllık %11,14 artan ham çelik üretimi 506 milyon mt olarak kaydedilirken, bu oran bahsi geçen dönemde Çin’in toplam ham çelik üretiminin %61,04’üne denkti. Wang, özel çelik üreticilerinin 2019 yılında toplam 600 milyon mt ham çelik üreteceklerini öngörürken, yıllık bazda kaydedilen artışın %9,69 olacağını, yıl genelinde özel iştiraklerin üretiminin genel toplamın %60,3’üne denk geleceğini belirtti.

Wang, Çin’in çelik endüstrisinin 2019 yılında toplam 240,5 milyar RMB (34,3 milyar $) brüt kâr elde edeceğini tahmin ederken, özel iştiraklerin brüt kârını da bu rakamın %66’ına denk gelecek şekilde 158 milyar RMB (22,5 milyar $) olarak öngörmekte.

Özellikle Shandong eyaletindeki Shiheng Special Steel, Hebei eyaletindeki Puyang Iron and Steel ve Jiangxi eyaletindeki Fangda Special Steel’in mt bazında en yüksek kâr oranlarını kaydetmesi beklenirken, bu şirketlerin sırasıyla 995 RMB/mt (141,9$/mt), 690 RMB/mt (98,4$/mt) ve 613 RMB/mt (87,4$/mt) seviyesini yakalayacakları düşünülüyor. Wang artan demir cevheri ve azalan nihai çelik fiyatlarının, çelik firmalarının 2019 yılı kâr oranlarında yıllık bazda kaydedilen düşüşte payı olduğunu iletirken, kaydedilecek düşüşün %40 civarında olmasını bekliyor. ( SteelOrbis, 25 Aralık 2019 )

Cezayir, Ticaret Düzenlemelerinde FOB Bazında İşlemlere Öncelik Verecek

Banka ve Finansal Kurumlar Birliği’nin (ABEF), Cezayir'de FOB bazında işlemlere öncelik verilmesi ile ilgili yeni kuralları resmi olarak açıklığa kavuşturduğu bildiriliyor. Piyasa katılımcılarının çoğunun, CFR bazında işlemlerin artık belirli koşullar altında yapılabilecek olması nedeniyle rahatladıkları, bunun da daha önce beklendiği gibi ithalatın engellenmeyeceği anlamına geldiği belirtiliyor. ABEF’in, 25 Aralık'ta, özellikle farklı çelik ürünleri ve hammaddeleri olmak üzere, malların ithalatında FOB şartlarının uygulanması hakkında bildirim yayınladığı ifade ediliyor. Buna göre, yerel şirketlerin FOB bazında işlemlere öncelik vermek dolayısıyla da taşıma için yerli filo kullanmak zorunda olacakları aktarılıyor. Bu durumda CFR bazında işlemlerin artık maliyet, navlun ve sigorta ayrı ayrı faturalandırılması şartıyla belirli koşullar altında da kullanılabileceği kaydediliyor. Piyasa katılımcılarının çoğunun söz konusu bildirimi olumlu karşıladıkları rapor ediliyor. Daha önce sadece FOB bazında ödeme yapılması durumunda ithalat gönderilerinin bloke edilmesini öngören ithalatçıların, artık ticarette daha esnek olabilecekleri bildiriliyor. Uluslararası gemi sahiplerinin de Cezayirli alıcılarla işbirliğine devam edebilecekleri belirtiliyor. ( Metal Expert, 27 Aralık 2019 )

Nippon Steel Çin’de Otomobil Parçaları İçin Vasıflı Çelik Üretimini Durduracak

Japon haber ajansı Nikkei tarafından yayımlanan bir habere göre, Japon çelik üreticisi Nippon Steel, Çin’in Zhejiang şehrinde bulunan tesisinde otomobil üretiminde kullanılan parçalar için vasıflı çelik üretimini durdurmayı planlıyor. Zhejiang’daki tesis, Marubeni-Itochu Steel ve ABD’li çelik üreticisi Worthington Industries arasında ortak bir girişim şirketi olan Zhejiang Nisshin Worthington Precision Specialty Steel tarafından işletiliyor. Nippon Steel’in tamamına sahip olduğu Nippon Steel Nisshin’in %55 hissesi bulunuyor. Yıllık 120.000 mt üretim kapasitesine sahip tesis otomobil parçaları için ekstra dayanıklı çelik üretimi yapıyor. Şirket, tesise 180 milyon $’ın üzerinde yatırım yapmıştı. (SteelOrbis, 27 Aralık 2019 )

Japonya’da Ham Çelik Talebi 2019 Mali Yılında 100 Milyon Mt’un Altında Kalacak

Japonya Ticaret Bakanlığı’na göre, ülkenin ham çelik üretiminin önümüzdeki yıl ocak-mart döneminde yıllık %2,6 düşüşle 24,31 milyon mt olması bekleniyor. 31 Mart’ta sona erecek mali yılın tamamında ise, ham çelik talebinin 99,06 milyon mt ile 100 milyon mt’un altında kalması bekleniyor. Yerel nihai mamul talebinin yıllık %5,8 azalarak 14,96 milyon mt seviyesinde yer alması beklenirken, ihracatın %5,8 artarak 6,7 milyon mt olacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte, Japonya’da inşaat sektöründen gelen çelik talebinin yıllık %0,3 artarak 5,16 milyon mt olması bekleniyor. Makina sektöründen gelen talebin ise yıllık %13,3 azalarak 1,08 milyon mt seviyesine ulaşacağı düşünülüyor. ( SteelOrbis, 27 Aralık 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ