Çelik Sektöründe 2020 - 1. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  1. Haftanın Öne Çıkanları


AB, Karbon Nötrlüğe Geçişte Çelik Endüstrisini Destekleyecek

Avrupa’da kamu fonlu projelerle uğraşan bir tüzel varlık olan Avrupa Çelik Teknolojisi Platformu’nun (ESTEP), Avrupa çelik endüstrisinin iklim nötr bir Avrupa için 2030 iklim ve enerji hedeflerine ve 2050 uzun vadeli stratejisine ulaşmasında Avrupa çelik endüstrisini desteklemeyi amaçlayan bir projeye başladığı belirtiliyor. Ocak ayında başlayacak ve 18 ay sürecek olan proje sırasında bir teknoloji yol haritasının geliştirilmesi ve çelik endüstrisinin karbondan arındırılması için hem orta hem de uzun vadeli yollar tanımlanmasının planlandığı bildiriliyor. Ayrıca, projenin finansman seçeneklerini analiz edeceği, AB politika önlemlerinin ekonomik, sosyal, çevresel ve endüstriyel liderlik etkisini değerlendireceği ve sonuçların ve paydaş katılımının yaygınlaştırılmasını sağlayacağı kaydediliyor. ESTEP Genel Sekreteri Klaus Peters’ın AB’nin 2050 yılına kadar Avrupa'da iklim tarafsızlığına ulaşmak istemesi bağlamında, çelik endüstrisinin zaten düşük karbon ve karbon nötr çelik çözümleri için çığır açan teknolojiler üzerinde çalıştıklarını ve bu ortaklığın, Avrupa çelik endüstrisinin karbon nötrlüğüne geçişini hızlandırmasına olanak sağlayacağını belirttiği aktarılıyor. Avrupa'nın önde gelen üreticilerinin çoğunun, karbon ayak izini azaltmak için yeni teknolojiler geliştirdiği; bu tür projelerin, çelik şirketlerinin tek başına karşılayamayacakları önemli ek masraflar getirdiği ve bu nedenle hükümetten destek almaları gerektiği ifade ediliyor. ArcelorMittal, Thyssenkrupp, Voestalpine, SSAB, Salzgitter gibi çelik üreticilerinin, iddialı iklim hedeflerini açıkladıkları ve çelik üretimini karbondan arındırmak için farklı projeler uyguladıklarını bildirdikleri kaydediliyor. ( Metal Expert, 30 Aralık 2019 )

Köşe Yazısı: Uyumadık, Uyutmadık, 1 Milyar Dolarlık Yatırım İçin Kazmayı Vuracağız

TOSYALI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, piyasada sıkıntılı günler başladığında ekibini topladı: - Biz kriz şirketiyiz. Tarihimize bakın, krizlerde büyüdüğümüzü göreceksiniz. 1994, 1998, 2000-2001, 2008 krizlerinden hep büyüyerek çıktık. Kriz dönemlerinin dalgalı denize benzediğini belirtti: -Dalgalı denizde yol alınırken gaz kesilir mi? Motor kapatılır mı? Ekibine şu mesajı verdi: -Biz uyumayacağız, gece gündüz çalışacağız. Müşterimizi de uyutmayacağız.

Kulaklarınızı kapatın, işinize bakın.

Ardından piyasaya dönük rotayı şöyle çizdi: -Bu dönemde bizden mal alan müşteriyi fonlayacağız. Öncelikle vadeleri 15’er gün açın. Müşterimizi faktoringe düşürmemeye çalışalım. Müşterinin güçlü kalmasına yardımcı olmak gerektiğini vurguladı: -İşi böyle yapmanın bereketi ayrı geliyor, bunu göreceksiniz. Her dönemde müşterinin yanında olduklarının hissedilmesinin önemine işaret etti: -Müşteri her zaman alışverişini yanında olandan yapar. 2019’un son günlerinde Tosyalı Holding’e bağlı şirketlerin durumuna baktı, ekibinden raporları aldı, çizdikleri rotanın doğru olduğunu gördü: -Biz uyumadık, müşteriyi de uyutmadık. Satışlarımız bu yıl da arttı. Fabrikalarımız tam kapasitede çalıştı. Dünya çelik pazarında madenden en uç ürüne üretimi olan 3 büyük grup arasında olduklarına dikkat çekti: -TANAP’a da boru verdik, Romanya’nın gaz dağıtım projesine de. 10 mikronluk en ince çeliği de üretiyoruz. Bu çeşitlilik sayesinde şişip kalmıyoruz. Bu dönemde yatırım kararlarına da ara vermedi: -İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yeni çelik yatırımına başlıyoruz. Başlangıçta hurdadan üretim yapacağız. Ardından orada madenden çelik üretimine geçeceğiz. Yatırımın parasal büyüklüğü üzerinde durdu: -İskenderun 2. OSB’deki yatırım, madenden çelik üretimi aşamasına ulaştığında harcamamız 2020’nin ilk 3 ayı içinde 1 milyar doları bulur. İskenderun’dan Dilovası’na uzandı: -Dilovası’nda çelik boru üretimimiz var. Orada da kapasite artırma yatırımlarımız söz konusu olacak. Grubun ihracat-iç pazar dengesini inceledi: -2019’da yüzde 55 iç pazara, yüzde 45 ihracata çalışmışız. İhracatımız 1 milyar doları geçti. Soba borusu atölyesinde doğan Tosyalı’nın ulaştığı büyüklük, stratejisinin, çizdiği yol haritasının doğru olduğunu ortaya koyuyor…
    
Çok kötüler geride kaldı

TOSYALI Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı, 2019’un son günlerinde ekonominin durumunu şöyle değerlendirdi: - Her gelen gün daha iyi… Çok kötüler geride kaldı. Yaşanan sıkıntılı dönemin şirketler üzerindeki etkisi konusunda şu benzetmeyi yaptı: - Doğrudan sıkıntıya girmeyen şirketler bile ortamdan etkilendi. Çünkü, o korkuyu yaşadı. Hasta yatakta uzun süre kaldı, kolu, bacağı uyuştu… Cezayir tarihinde demir-çelikte ilk kez net ihracatçı oldu TOSYALI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Topçuoğlu Ailesi’nin yüzde 20 ile yerel ortağı olduğu Cezayir’in Oran kentindeki Tosyalı Algeria’ya değindi: - Tosyalı Algeria’nın ihracatı 2019’da 70 milyon dolara ulaştı. Cezayir, tarihinde ilk defa demir-çelikte net ihracatçı oldu. Madenden demir-çelik üretimi tesisinin ilkini Oran’da kuran Tosyalı’nın Cezayir’deki yatırımı 6 milyar doları bulacak. ( Vahap Munyar/Dünya, 30 Aralık 2019 )

Baowu Group Chongqing Steel’in Fiili Kontrolörü Olacak

Çinli çelik üreticisi Chongqing Iron and Steel (Chongqing Steel) 27 Aralık tarihinde Çinli çelik devi Baowu Group’un Chongqing Steel’in fiili kontrolörü Siyuanhe Steel Industry Equity Investment Fund Center ile görev devralımına ilişkin niyet mektubu imzaladığını duyurdu. Niyet mektubuna göre, Baowou Group, Siyuanhe (Chongqing) Steel Industry Development Equity Investment Fund Center’daki ortağının varlık hissesini henüz açıklanmayan bir fiyat karşılığında satın alacak. Satın alım işlemi 30 Haziran 2020 tarihinden önce tamamlanacak. Gerekli şartların yerine getirilmemesi halinde, taraflar satın alım işleminin son tarihini ertelemek için müzakere edebilir. Siyuanhe Fund, %25 hisseye sahip China Baowu Steel Group Corporation Limited, %26 hisseye sahip ABD merkezli WL ROSS Company, %25 hisseye sahip USChina Green Fund ve şirketin %24 hissesini elinde bulunduran China Merchants Finance Holdings ortaklığıyla Çin’in demir çelik sektörünü yeniden yapılandırılması amacıyla kurulan ilk şirket oldu. Şirketin 1 milyar RMB değerinde kayıtlı sermayesi bulunuyor. Siyuanhe Fund, 2017 yılında Chongqing Steel’in kontrolörü olmuştu. Şirketin yasal olarak yeniden yapılandırılmasını sağlamış ve performansını artırmasına katkıda bulunmuştu. Chongqing Steel 2017 yılında yıllık bazda %199,82 artışla 13,237 milyar RMB faaliyet geliri ve yıllık bazda zarardan kara dönerek 320 milyon RMB net kar kaydederken, 2018’de ise yıllık %71,03 artışla 22,639 milyar RMB faaliyet geliri ve %458,57 artışla 1,788 milyar RMB net kar elde etmişti. Chongqing Steel yıllık 8,3 milyon mt çelik üretim kapasitesine sahip bulunuyor. ( SteelOrbis, 31 Aralık 2019 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ