Çelik Sektöründe 2020 - 3. Haftanın Öne Çıkanları


Çelik Sektöründe 2020 -  3. Haftanın Öne Çıkanları

Baowu Demir Madenlerinin Ortak Gelişimini Hedefliyor

11 Ocak'ta düzenlenen Çin Demir ve Çelik Sanayii Birliği'nin altıncı oturumunun ilk toplantısında konuşan Çin’in en büyük çelik üreticisi Baowu Group Başkanı Chen Derong’un, Çinli çelik şirketlerinin küresel demir cevheri fiyatlarının etkisini azaltmak ve kendi demir madenlerini geliştirmek için birleşmesi gerektiğini söylediği ifade ediliyor. Çin'in ortalama demir cevheri ithalat fiyatının 2019'da 90 $/tonun üzerine çıktığını, ancak yabancı madencilerin üretim maliyetlerinin sadece yaklaşık 40 $/ton olduğunu belirten Derong’un, yüksek demir cevheri fiyatlarının Çinli çelik üreticilerinin faaliyetlerini zorlaştırdığına dikkat çektiği aktarılıyor. Başkanın ayrıca, büyük ve orta ölçekli demir-çelik şirketlerinin daha fazla pazarlık gücü elde etmek için daha küçük çelik şirketleriyle birlikte demir cevheri satın almaları gerektiğini önerdiği kaydediliyor. Buna ek olarak, Chen Derong’un, Çinli çelik şirketlerinin maliyetlerini düşürmek için ortaklaşa yabancı demir madenleri geliştirmeleri önerisinde bulunduğu ve Baowu'nun bir projesinin olduğunu ancak bu projenin yerini belirtmediği bildiriliyor. (Kallanish, 14 Ocak 2020 )

IREPAS: Küresel Uzun Piyasası Daha İyi Durumda ve Beklentiler İyileşiyor

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği IREPAS’ın kısa vadeli görünüm raporuna göre, ABD ve Avrupa’daki trendler ve Çin’den gelen olumlu haberler ile desteklenen küresel çelik piyasasında bazı gelişmeler kaydedilmesine rağmen durum hala belirsizliğini koruyor ve sıkıntılar devam ediyor. Çin ekonomisi halen hükümet tarafından teşvik edildiği ve tesisler çelik üretimlerinde yerel hurda kullanmayı amaçladığı için ülkenin ihracatı düşüş göstermeye devam ediyor. Dolayısıyla bu durumun da en olumlu işaretlerden biri olduğu söylenebilir. Çin’in ihracatta agresif davranmayarak özellikle de Çin Yeni Yıl tatili nedeniyle faaliyet göstermediği sırada küresel anlamda çelik sektörünü desteklemeye devam etmesi bekleniyor. Çelik sektörü satın alma yöneticileri endeksinin toparlanma gösterdiği ve imalat tarafında temkinli ancak olumlu bir görünümün hakim olduğu Avrupa Birliği’nden de destek geldiği görüldü. Bununla birlikte, arz-talep durumunu dengelemek için gerekli bazı önlemler alındığından, AB ve ABD’de üretim oranları 2019 yılının ikinci yarısında düşüş gösterdi.

Ancak, IREPAS, ABD’de inşaat demirine yönelik talebin şimdilik sınırlı kalarak, son dönemde artış gösteren yerel hurda fiyatları üzerinde baskı kurmasını bekliyor. Türk üreticilerin sadece dört haftalık siparişlerinin dolu olduğu için inşaat demiri talebinden destek bulamayan Türkiye hurda piyasasında aşağı yönlü revizyonlar görülmesi bekleniyor. Ayrıca, Türkiye’nin hurda alımlarını eskiye nazaran daha büyük ölçüde ABD ve Avrupa’dan yaptığı görülüyor. Bu yılın ilk çeyreğinde hammadde talebinin güçlü seyretmesi bekleniyor. Daha uzak mesafeler için olan sevkiyat maliyetleri etkileneceği için yeni IMO düzenlemesi ticaretin bölgeselleşmesine katkı sağlayabilir. Diğer bir olumsuz nokta ise İran’ın durumu ve ABD ile arasındaki artan gerginlik. IREPAS, bu durum hidrokarbon ve çelik piyasalarında bazı kaymalara neden olabileceğinden, bu konunun çok yakından takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. IREPAS olası resesyon endişesi abartılmış gibi göründüğünden küresel uzun çelik piyasası görünümünün kısa vadede memnun edici olduğu görüşünde. Ancak, ticaret ve korumacılık ile ilgili bölgeselleşme nedeniyle küresel uzun piyasasındaki rekabet artabilir. (SteelOrbis, 14 Ocak 2020 )

CISA: 2020’de Çin’in Çelik Talebinin %2 Artması Bekleniyor

Çin Demir Çelik Birliği’nin (CISA) yaptığı açıklamaya göre, 2020 yılında Çin’in çelik talebinin yıllık bazda %2 artarak yaklaşık 890 milyon mt seviyesinde yer alması bekleniyor. Öncesinde Dünya Çelik Birliği (worldsteel) Çin’in 2020’de çelik talebinin %1 artacağı tahmininde bulunmuştu. CISA’ya göre, 2019 ylında Çin’in çelik talebi yıllık %6 artarak 875 milyon mt seviyesinde gerçekleşti. Fakat, konut sektöründeki yavaşlama ve otomobil, gemi, konteyner ve makine gibi diğer sektörlerdeki olası negatif büyüme sebebiyle 2020 yılında Çin’in çelik talebi azalacak. Yine de CISA, 2020 yılında ülkede altyapı yatırımlarının hızlanmasının beklendiğini belirtti. Ayrıca, CISA kapasite kullanım oranlarının yüksek olmasının, güçlü demir cevheri fiyatlarının ve çevre koruma önlemlerinden gelen baskıların 2020 yılında da devam edeceğini ifade etti. ( SteelOrbis, 14 Ocak 2020 )

Baowu Group ve JFE Vasıflı Çubuk İçin Guangdong’da Ortak Girişim Şirketi Kuracak

Çinli çelik devi Baowu Group ve Japon çelik üreticisi JFE, 14 Ocak tarihinde iş birliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma çerçevesinde, JFE ve Baowu Group’un bağlı kuruluşu Guangdong merkezli Shaoguan Iron and Steel Co., Ltd vasıflı çelik çubuk piyasasındaki büyüme imkanlarından yararlanabilmek amacıyla Baowu Jiefuyi Special Steel Co., Ltd. adında bir ortak girişim şirketi kuracak ve yüksek kaliteli vasıflı çelik çubuk satışı yapacak. Baowu Jiefuyi Special Steel bu yılın Mart ayına kadar kurulacak ve özellikle Guangdong’da Japon otomobil şirketlerinin yüksek kaliteli vasıflı çelik çubuk ürünlerine yönelik taleplerini karşılamak için JFE’den kalite kontrol ve üretimde teknik destek hizmeti alacak. JFE %50 hisseye sahip olacağı ortak girişim şirketine 100 milyon $ (690 milyon RMB) yatırım yapacak. ( SteelOrbis, 17 Ocak 2020 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ