Çelik Sektöründe 2020 - 13. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  13. Haftanın Öne Çıkanları


Algerian Qatari Steel Yakında İkinci Elektrik Ark Ocağını Devreye Alacak

Algerian Qatari Steel (AQS) üretim entegrasyon sürecine devam ediyor. Şirket, önümüzdeki hafta içinde ikinci elektrik ark ocağı ile sürekli döküm makinesinde denemelerini başlatmayı planlıyor ve her biri sırasıyla 1,1 milyon mt ham çelik ve kare kütük üretme kapasitesine sahip. Aynı kapasiteye sahip ilk çelik üretim kompleksi AQS tarafından geçen yılın Kasım ayı sonunda devreye alındı. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, şirket şu anda ham çelik ve kütük üretim kapasitesini oldukça yüksek oranda kullanıyor. Şirket şimdilik çelik hurda ve ithal sıcak briketlenmiş demir kullanıyor, ancak bu yıl Mayıs ayına kadar yılda 2,5 milyon mt kapasiteli tesisinde kendi doğrudan indirgenmiş demir üretimini başlatması bekleniyor. Kaynaklara göre, modülde soğuk denemeler çoktan yapıldı. (SteelOrbis, 23 Mart 2020 )

İtalya'da Sıkı Karantina Var Ancak Arcelormittal Italy Karantinadan Muaf

İtalya Başbakanlığınca çıkarılan yeni kararnameye göre, ülkedeki tüm stratejik ve zorunlu olmayan faaliyetlerin, Corona virüsüyle başa çıkmak için 25 Mart'tan 3 Nisan'a kadar durması gerekiyor. Çoğu dükkan karantina nedeniyle çoktan kapatılmış olsa da, birçok fabrika çalışmaya devam etmişti. Kararname, gıda, ilaç ve temel malların üretimi ve tedariki ile ilgili tüm hizmetleri içeren, açık kalacak 80 sektörün bir listesini içeriyor. Kararname ayrıca, sürekli üretim döngüsünde olan işletmelerin açık kalmasına da olanak tanıyor. Bu nedenle, ArcelorMittal Italia'nın eski adıyla Ilva olarak bilinen Taranto'daki tesisleri, yerel idare faaliyetlerini askıya almadıkça önlemlerden muaf tutulacak. Daha önce de belirtildiği gibi, ArcelorMittal Italia'da üretim hacimleri azaldı. Bu iş gücünün %50’nin altına inmesine neden oldu. Bununla birlikte, şirket ve yerel sendikalar arasındaki yeni toplantıdan sonra ArcelorMittal aktif iş gücünü daha da azaltmaya karar verebilir. Yerel sendika Fiom Cgil Taranto, ArcelorMittal'in tüm tesisin faaliyetini durdurması için ısrarcı. Yeni kararnameye göre, kanıtlanabilir iş nedenleri veya mutlak sağlık acil durumları hariç olmak üzere tüm yurt içi seyahatler yasaklandı. İtalya'da şu an 46.638 adet Corona virüsü hastası var ve salgından ölen kişi sayısı 5.476. ( SteelOrbis, 24 Mart 2020 )

Liberty Belçika ve Lüksemburg'daki Tesisleri Kapattı

Liberty House’un bağlı kuruluşu Liberty Liege-Dudelange, Flémalle, Tilleur ve Dudelange'daki üç tesisinin 21 Mart'tan itibaren kapalı olduğunu açıkladı. Hazır olan ürünlerin müşterilere sevkiyatının yapılacağı bildirildi. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, kapanış herhangi bir enfeksiyon veya talep sorunundan ziyade iş gücündeki yüksek devamsızlıktan kaynaklanıyor. Liberty, geçen hafta İtalya'daki Magona tesisinde de faaliyetlerini askıya almıştı. ( SteelOrbis, 24 Mart 2020 )

ThyssenKrupp 3.000 Kişiyi İşten Çıkaracak ve Üretimde Düzenlemeler Yapacak

Alman çelik üreticisi ThyssenKrupp Almanya’nın metal işçileri sendikası IG Metall ile salgınla mücadele etmek amacıyla acil bir “Corona kriz paketi” ve toplu sözleşme imzalanması konusunda anlaştığını açıkladı. Şirket ayrıca gelecek üç yıl içinde 2.000 çalışanın işten çıkarılacağını belirtirken, 2026 yılına kadar ise 1.000 çalışanın daha işlerine son verileceğini bildirdi. Bu adım ile diğer bölgelerdeki birimler kapatılarak Duisburg’daki entegre üretim tesisinin güçlendirilmesi amaçlanıyor. İşten çıkarılacak toplamda 3.000 civarında şirket çalışanının yaklaşık 1.000 tanesi yönetim kadrosundan, 800’ü ise kalın levha biriminden seçilecek. Şimdilerde, Corona virüsü salgını sipariş durumunda bozulmaya yol açıyor. ThyssenKrupp bu nedenle çelik biriminde kısa sürede üretim ayarlamaları yapacak. Ayrıca, şirketin çelik stratejisi çerçevesinde yaklaşık 570 milyon € değerinde olması planlanan yıllık yatırıma ek olarak önümüzdeki altı yıl içinde yaklaşık 800 milyon €’luk ilave bir yatırım daha yapılması planlanıyor. ( SteelOrbis, 26 Mart 2020 )

Hint Yassı Çelik Üreticileri Üretimi Önemli Ölçüde Azaltma Kararı Aldı

Hindistan hükümetinin çelik üretimini zorunlu hizmetler olarak saymasına ve çelik şirketlerini üretimi durdurmamaya teşvik etmesine rağmen, özel çelik üreticileri, Corona virüsü ve hükümetin uyguladığı ulusal karantina nedeniyle 25 Mart’tan itibaren kapasite kullanımını azaltmaya başladı. Yassı çelik üretimine odaklanan özel entegre çelik üreticilerinin kapasite kullanım oranlarını %20-30'a kadar azaltacağı ve büyük mali kayıplar yaşamadan bu birimlerdeki faaliyetleri askıya alacağı bildirildi. Bazıları devlete ait olan uzun çelik üreticileri henüz bir üretim düşüşü bildirmedi. JSW büyük üretim kesintileri açıkladı Bir şirket yetkilisi, ülke genelindeki çelik tesislerinde yıllık 18 milyon mt toplam üretim kapasitesine sahip olan JSW Limited’in Hindistan'ın güneyindeki Vijaynagar çelik tesisindeki bir yüksek fırın faaliyetini durdurduğunu ve diğer çelik tesislerinin kapasite kullanımını azalttığını açıkladı.

JSW Mumbai Borsası’na yaptığı açıklamada, “Başbakanımız tarafından 24/03/2020 tarihinde açıklanan ülke çapında 21 gün boyunca uygulanacak olan karantina duyurusunun ardından ve Belediye, Eyalet ve Federal yönetimler tarafından belirlenen zorunlu faaliyetler dışında tam karantina senaryosu dikkate alınarak, tüm tesislerimizdeki imalat faaliyetleri ya azaltıldı ya da askıya alındı. Sonuç olarak, bu karantina döneminde kapasite kullanımının önemli ölçüde düşmesi bekleniyor,” dedi.

Diğer büyük yassı çelik üreticileri de üretimlerini düşürmek zorunda kaldı Tata Steel yetkilisi, şirketin yıllık 20 milyon mt toplam üretim kapasitesine sahip Jamshedpur ve Kalinganagar'daki çelik tesislerinin son iki günde üretimi %70 oranında azalttığını açıkladı. Pik demir üretiminin ve slab dökümünün devam etmesi beklenirken, tüm haddeleme işlemlerinin bir sonraki duyuruya kadar askıya alınacağını belirtti. Yetkili, Gujarat’ın batı eyaletinde liman bazlı bir çelik tesisi işleten ArcelorMittal Nippon Steel India Limited’in (AMNS), ham çelik için kapasite kullanım oranını %20-30'a düşüreceğini söyledi. Önümüzdeki birkaç gün içinde piyasanın durumunun daha netleşeceğini ve bunun da fiyatlara yardımcı olacağını belirtti. Uzun çelik üreticileri durumu değerlendiriyor, henüz kapanma haberi yok Hindistan’ın önde gelen uzun çelik üreticilerinden JSPL, “hala durumu değerlendiriyor ve üretim kesintisine yönelik bir karar verilmiş değil”. Ancak bu durumun birkaç gün içinde değişebileceği bildiriliyor.

Öte yandan, hükümet tarafından yönetilen Rashtriya Ispat Nigam Limited (RINL), yaptığı açıklamada Vishakhapatnam’da bulunan yıllık 6,5 milyon mt kapasiteli tesisinin halen aynı seviyede üretim yapmaya devam ettiğini, salgına yönelik gerekli önlemlerin alındığını ve üretim alanları dışında bulunan yönetim dışı çalışanların evden çalıştığını belirtti. Bir diğer hükümete bağlı üretici SAIL, SteelOrbis’e yaptığı açıklamada, Bhilai tesisinde henüz bir üretim kesintisi olmadığını ancak her şey çok hızlı değiştiği için geleceğe yönelik bir şey söylenemeyeceğini ifade etti. Tata Steel, JSW, AMNS, Jindal Steel and Power Limited, SAIL ve RINL’nin toplam kapasiteleri, Hindistan’ın yıllık çelik üretim kapasitesi olan 140 milyon mt’un yarısını oluşturuyor. ( SteelOrbis, 27 Mart 2020 )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ