Çelik Sektöründe 2020 - 14. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  14. Haftanın Öne Çıkanları


Federacciai İtalyan Üreticilerin Piyasadan Kopma Riski Yaşadığını Söyledi

Federacciai'nin Başkanı Alessandro Banzato, yerel haber ajansı ANSA ile yaptığı röportajda İtalyan çelik sektörünün %95’inin durduğunu, ancak üretimin Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde devam ettiğini söyledi. " İtalyan çelik sektörü pazarlardaki varlığını kaybedeceği için sıkıntı yaşayacak. Her ne kadar güvenlik sıkı, sendikalarla anlaşmalı ve acil durum hakkındaki verileri yaymaya dayalı olsa da, tesislerin yavaş yavaş yeniden üretime başlatılması konusunun değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Alessandro Banzato, “Bir süre piyasadan uzak olabiliriz, ancak özellikle diğer Avrupa ülkelerinde durum farklı gelişirse, bizim yokluğumuz da çok uzun süreli olamaz. Piyasa dışında kalma riskimiz olduğu açık. Siparişi olanlar beklemiyor, cevap veremiyorsanız başka yere sipariş veriyorlar. Federacciai muhtemelen Paskalya’dan önceki hafta veya ertesi hafta, bazı sınırlamalar ile üretime yeniden başlamanın mümkün olup olmadığını hükümetle görüşecek,” dedi. ArcelorMittal Italia düşük bir hızda da olsa hala üretime devam ediyor, ancak Alessandro Banzato, tesisin sevkiyatlarla ilgili sorunları olduğunu düşünüyor. Az müşteri olduğu ve abartılı stokları biriktiremedikleri için üreticilerin belirli bir noktada durmaları gerektiğini belirtti. ( SteelOrbis, 31 Mart 2020 )

US Steel Corona Virüsü Nedeniyle Yassı ve Boru Tesislerini Durduracak, Yatırımları ve İnşaatı Erteleyecek

US Steel Corona virüsünün etkilerine ve küresel petrol ile gaz piyasalarındaki ani ve önemli değişiklikler karşısında bir dizi “agresif ve anlamlı önlem” yayımladı. Şirket, nakit ve nakit akışına öncelik vererek küresel ekonominin mevcut durumdan kurtulduğu zaman hazır olması için stratejik esnekliğini koruyacağını bildirdi. Önlemler aşağıdaki gibidir:

1. Şirket, planlanan kesintiye başlamak için Gary Works’teki 4 numaralı yüksek fırını derhal durduracak. Bu kesintinin aslında Nisan ayında başlaması ve 48 gün sürmesi planlanmıştı. Mevcut kesintinin kapsamı azaltıldı ve yüksek fırının durdurulmasının geri kalanı ertelendi. Şirket, 4 numaralı yüksek fırının piyasa koşulları iyileşene kadar devreye alınmayacağını düşünüyor. Buna ek olarak şirket, Granite City Works’teki yüksek fırını “A”’yı geçici olarak devre dışı bırakacak. Great Lakes Works’teki demir ve çelik üretim tesislerini de süresiz olarak durduracak. Şirket, Corona virüsünün siparişler üzerindeki etkilerini izlemeye devam edecek ve müşterilerinin ihtiyaçlarını desteklemek için atılması gerek adımları düzenli olarak değerlendirecek.

2. Şirket, Mayıs ayının sonundan itibaren, ithalat seviyelerindeki artış ile özellikle petrol fiyatlarındaki ani ve önemli düşüş sonucunda azalan talep nedeniyle oluşan zayıf boru piyasası koşulları karşısında Lone Star Tubular ve Lorain Tubular faaliyetlerini durdurmayı planlıyor. Şirket, her iki tesisteki çalışanlara İşçi Adaptasyon ve Yeniden Eğitim Bildirisi Yasası yayımladı.

3. Şirket, Mon Valley Works’te sürekli döküm ile haddeleme ve kojenerasyon tesisinin inşasını ertelemeyi planlıyor. Allegheny İlçe Sağlık Müdürlüğü, kamunun yorum sürecinin mevcut durum nedeniyle zorlaşması göz önüne alındığında izin sürecinde geçici bir duraklama olmasının beklendiğini ve Corona virüsü halk sağlığı talimatlarının Allegheny’de yürürlükte olduğunu açıkladı. Şirket, bölgede uygulanan sosyal mesafe önlemleri boyunca duraklama olması konusunda hemfikir. Mevzuat gecikmesine ek olarak, şirket nakit ve nakit akışını korumak için projede temel atma işlerinin piyasa koşulları daha kesin hale gelinceye kadar erteleneceğini tahmin ediyor. Şirket projenin 2020 yılındaki sermaye harcamasının yaklaşık 85 milyon $ olmasını bekliyor. Projenin zaman çizelgesi ve kalan bütçe değerlendirilmeye devam edecek.

4. Şirket, ilk arkı 2020 yılının ikinci yarısında devreye alınması planlanan elektrik ark ocağının planlandığı gibi tamamlanacağını tahmin ediyor. Elektrik ark ocağı projesi için beklenen 2020 sermaye harcaması 150 milyon $ olarak kaldı. Elektrik ark ocağına yapılan yatırım 2019 yılının dördüncü çeyreğinde ihraç edilen çevresel gelir tahvilleri ile gerçekleştirildi.

5. USSE’deki yeni taneleri yönlendirilmemiş silisli çelik hattına yapılacak yatırım ertelendi. US Steel, 2020 yılında sermaye harcamalarını 125 milyon $ azaltarak stratejik projelerini bugünün piyasa durumuyla uyumlu hale getirdiğini belirtti.

Şirket şu anda 2020 sermaye harcamasının yaklaşık 750 milyon $ olmasını bekliyor. Şirket, yukarıda özetlenen önlemlerin, ilk çeyrek düzeltilmiş AVFÖK, düzenlenmiş net zarar veya son çeyrekteki hisse başına zararı etkilemesini beklemiyor. Mevcut ortamda piyasa dinamiklerindeki hızlı değişim göz önüne alındığında, şirket bunun ilk çeyrek sevkiyatları üzerindeki etkilerini düzenli olarak izlediğini ve güncellediğini belirtti. Her bir birimin sevkiyatlarına ilişkin yıllık tahmindeki güncelleme şu anda belirlenemese de, şirket tüm mali yıl için talepte anlamlı bir azalma bekliyor. Şirket, Corona virüsünün işletme üzerindeki finansal ve faaliyet etkilerini izlemeye devam ediyor, ilk çeyrek açıklamalarında daha fazla bilgi vermeyi planlıyor. ( SteelOrbis, 01 Nisan 2020 )

ArcelorMittal Corona Salgını Nedeniyle Üretimi Azaltıyor

Küresel çelik üreticisi ArcelorMittal, ülke bazında hükümetlerin aldığı önlemler uyarınca üretimi azalttığını ve bazı tesislerinde faaliyetlerini geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Şirket, Corona salgınının küresel ölçüde tırmanması ve dünya çapında hükümetlerin aldığı önlemler nedeniyle, faaliyet gösterdiği çoğu pazarda endüstriyel faaliyetlerde düşüş gördüğünü ya da düşüş beklediğini belirtti. Üretimdeki düşüşün etkisini en aza indirmek için, şirket elinde nakit tutmak ve maliyetlerini azaltmak için önemli önlemler uyguladığını, bu önlemler arasında hükümetlerin şirketleri desteklemek için açıkladığı paketlere başvurmanın da bulunduğunu ifade etti.

ArcelorMittal’den yapılan açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Avrupa salgının merkez noktası olurken, NAFTA bölgesindeki vaka sayıları da Çin’i aşmış durumda. Aynı zamanda, Afrika, Hindistan, Güney Amerika ve BDT’de de vaka sayıları artıyor. Gıda ambalajı gibi ürünlerimize olan talebin devam ettiği noktalarda müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için faaliyetlerimizi yavaşlatarak da olsa sürdüreceğiz,” ifadelerine yer verildi. ArcelorMittal, yakın zamanda yaptığı açıklamalarla, Brezilya birimindeki yüksek fırını durdurmak ve ArcelorMittal Italia’da üretimi azaltmak gibi önlemleri halihazırda uygulamaya aldığını duyurmuştu. ( SteelOrbis, 01 Nisan 2020 )

Güney Koreli Çelik Üreticileri Yurt Dışındaki Faaliyetlerini Askıya Aldı

Güney Koreli çelik üreticileri POSCO ve Hyundai Steel Corona virüsü salgını nedeniyle faaliyetlerini askıya aldı. Bu durum, özellikle gemi yapımı ve otomotiv gibi son kullanıcı sektörlerden gelen talebin azalmasına bağlandı. POSCO İtalya’nın Verona şehrinde bulunan yıllık 40.000 mt üretim kapasitesine sahip paslanmaz çelik tesisindeki faaliyetlerini 26 Mart tarihinden itibaren 3 Nisan’a kadar durdurdu. Şirket ayrıca, Hindistan, Filipinler ve Malezya’da bulunan dört işleme merkezindeki faaliyetlerini de durduruyor.

Diğer bir yandan, Hyundai Steel çoğunlukla şimdilerde üretimlerini durduran Kia Motors ve Hyundai Motor’a çelik ürün tedarik ettiğinden faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Şirket ayrıca ABD, Alabama’da bulunan çelik levha işleme hattı ve Hindistan’daki rulo ve çelik boru üretim tesislerindeki faaliyetlerini de durduracak. Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki tesisler Hyundai ve Kia tesislerinin kapalı kalacağı süreye bağlı olarak sadece ana personel kadrosu ile faaliyet gösterecek. Koreli çelik üreticileri, üretimdeki kaybı yılın ikinci yarısında kapasite kullanım oranlarını artırarak telafi etmeyi bekliyor ancak durgun seyreden talep sorun teşkil etmeye devam ediyor. ( SteelOrbis, 01 Nisan 2020 )

İranlı Üreticiler, ABD’nin Yaptırımlarına Rağmen Yılı Güçlü Bitirdi

İran'ın en büyük çelik üreticisi Mobarakeh Steel’in (MSC) geçtiğimiz İran yılında 7,58 milyon tonluk çelik satışı yaptığı ve bunun ABD'nin İran'a yaptırımlarına rağmen gerçekleştiği belirtiliyor. Bu arada, ülkenin en büyük ihracatçısı konumunda olan çelik üreticisi Khozestan Steel’in, planlandığı gibi 3,7mt ham çelik ürettiği ve bunun % 50'den fazlasını ihraç ettiği bildiriliyor. Khozestan Steel’in yılın başlarında ağır levha üreticisi Oxin Steel'in % 60 hissesini satın alarak, aşağı yönlü nihai ürün üretimini genişlettiği ifade ediliyor. En son İran Çelik Üreticileri Derneği verilerine göre, İran’ın nihai mamul görünür tüketiminin, 20 Ocak 2020'ye kadar 10 aylık dönemde 12,75 milyon tonda sabit kaldığı belirtiliyor. Sıcak haddelenmiş rulo kullanımının % 3 artışla 6,52 milyon tona yükselirken, inşaat demiri kullanımının % 3 azalışla 4,91 milyon tona düştüğü kaydediliyor. ( Kallanish, 01 Nisan 2020 )

Veysel Yayan: Haziran’dan İtibaren Normalleşme Bekliyoruz

Bloomberg HT’de canlı yayın konuğu olan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Corona virüsü salgınının birçok pazarı durma noktasına getirdiğini söyleyerek, “Özellikle AB piyasacında ihracat açısından çok ciddi daralma söz konusu, AB’deki çelik tüketicisi sektörler de üretimi yavaşlattı. ABD’ye yönelik ihracatımız daraldı,” dedi. Buna rağmen, Çin’in geçici olarak piyasadan çekilmesinin bir sonucu olarak Uzak Doğu’da Türkiye çıkışlı ürünlere yönelik hala talep olduğunu belirten Yayan, Afrika piyasasının da canlılığını koruduğunu söyledi.
TÇÜD Genel Sekreteri, “Özet olarak genel bir daralma söz konusu, ilk iki aylık ihracatımıza miktar bazında %10’luk bir daralma şeklinde yansıdı, Mart ayında bunun daha da derinleşmesini bekliyoruz ama esas negatif etkileri Nisan ayında çok daha keskin bir şekilde göreceğimizi düşünüyoruz,” şeklinde konuştu. Türk çelik sektörünün geçmiş yıllardan kaynaklanan bir kaybı olduğunu hatırlatan Veysel Yayan, “2017 yılında çelik üretiminde zirveye çıktıktan sonra, 2018 yılında küçük bir gerileme yaşandı. Bu gerileme, 2019’da daha arttı. Bu yıl aslında düzelme sürecine girmiştik, ilk iki ayda %12,7 üretim artışı yaşadık ancak virüsün devreye girmesiyle negatif bir süreç yaşamaya başladık. Mart ayı için üretim hala artış yönünde, tüketimdeki artışın ise %40’lar gibi olağanüstü yüksek seviyelerde olduğunu görüyoruz. Nisan ayından itibaren tedbirler ve üretim duruşlarının tesirini görmeye başlayacağız ancak rakamlarımız dünyada Corona’dan en çok etkilenen ülkeler arasında olmadığımızı gösteriyor. Dünyada tüm olumsuz gelişmelere rağmen pozitif yönde gelişimini sürdüren sektör konumundayız,” ifadelerini kullandı.

Dernek olarak asıl rahatsız oldukları konunun tüketimdeki artışın ağırlıklı olarak yurt dışına yönelmesi olduğunun altını çizen Yayan, Şubat ayında ithalatın %41,3 arttığını, bu şartlar altında yurt içi tedarike değil yurt dışı tedarike yönelmenin olağanüstü rahatsız edici olduğunu belirtti. Uluslararası piyasalarda talepte keskin düşüş olduğunu, yavaş yavaş durma noktasına gelindiğini söyleyen Yayan, Türkiye’nin de bu durumdan etkilenmeye başladığını, üretimi sürdürme gayretinde olmalarına rağmen stok için üretim yapmanın da getirdiği riskler olduğuna dikkat çekti. Öte yandan, stok tutmanın mevcut durumun ortadan kalkmasıyla birlikte ihtiyacın ortaya çıktığı dönemde, tesislerini kapatan diğer ülkeler göz önüne alındığında fırsata dönüşebileceğini de belirtti. Yayan, entegre tesislerin üretimi durdurmalarının mümkün olmadığını, elektrik ark ocaklı üreticilerin de daha esnek olmalarına rağmen şartları zorlayarak üretime devam etmeyi tercih ettiklerini aktardı. Yayan, Haziran ayından itibaren yeniden normalleşme yönünde gelişmelerin olabileceğine inandıklarını belirtti. ( SteelOrbis, 02 Nisan 2020 )

Goldman Sachs: Nucor ve SDI Corona Virüsü Etkilerini Atlatması En Muhtemel Şirketler

Yatırım bankacısı Goldman Sachs, Nucor ve Steel Dynamics Inc.'in (SDI) Corona virüsü fırtınasını atlatma ihtimali en yüksek olan şirketler olduğunu söyledi. Banka, elektrik ark ocağıyla üretim yapan çelik üreticilerinin genelde yüksek fırınla üretim yapan çelik üreticilerine göre maliyet verimliliği nedeniyle daha büyük avantajı olacağına dikkat çekti. Goldman Sachs, Steel Dynamics’e yapılan benzer bir derecelendirme güncellemesinin ardından Nucor'u “bekleme” den “satın alma” derecesine yükseltti. Goldman Sachs ayrıca ani virüs temelli durgunluğun bu yılın sonuna kadar süreceğini belirtti. Sağlıklı bilançoları, azalan borç seviyeleri ve sermaye harcaması esnekliği nedeniyle, Nucor ve SDI’ın 2021 yılında toparlanabileceğini belirtti. US Steel, Lonestar ve Lorain tesislerindeki boru üretimini durdurmasının ardından Gary Works ve Great Lakes Works'teki yüksek fırınlarının kapatıldığını açıkladıktan sonra Goldman Sachs, üreticinin kredi notunu düşürdü. ( SteelOrbis/Metal Expert, 03 Nisan 2020 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ