Çelik Sektöründe 2020 - 20. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  20. Haftanın Öne Çıkanları


POSCO İnşaat Sektörü İçin Yüksek Kaliteli Çelik Ürünlerini Tanıttı

Basında yer alan haberlere göre, Güney Kore’nin en büyük çelik üreticisi Posco, inşaat sektörünün gelecek dönemde taleplerini karşılamak amacıyla iştirakleri ile birlikte yüksek kaliteli inşaat çeliği üretmeye odaklanacak. Şirket 2019 yılının Kasım ayında kurduğu yeni yüksek kaliteli çelik markası Innovilt’i geliştirecek. Innovilt, mimari yapılar, binaların iç ve dış kısımları ve inşaat projelerinde kullanılıyor. Innovilt ürünlerinin şirketin yerel inşaat çeliği piyasasındaki payını artırması bekleniyor. Innovilt ürünlerine yönelik piyasa talebinin yıllık toplam 22 milyon mt olacağı ve bunun 12 milyon mt’unu yüksek kaliteli ürünlerin, 10 milyon mt’unu ise çelik çubukların oluşturacağı tahmin ediliyor. Şirketin çelik ürün pazarlama direktörü Kim Sang-kyun, “Şirket, Innovilt yüksek kaliteli çelik ürünlerin hem yurt içi hem de yurt dışındaki yıllık satış hacmini 2030 yılına kadar 4 milyon mt’dan 14 milyon mt’a çıkarmayı hedefliyor,” diye belirtti. ( SteelOrbis, 11 Mayıs 2020 )

EUROFER: Çelik Piyasasının 2021’den Önce Toparlanması Muhtemel Görünmüyor

Avrupa Çelik Birliği'nin (EUROFER) yayımladığı en son Ekonomik ve Piyasa Görünümü Raporu’nda COVID-19 salgınının, çelik tüketim tahminlerinin azalmasına ve genel ekonomik görünümün düşmesine neden olduğu belirtildi. Buna göre, Mart 2020'den itibaren hükümetler tarafından uygulanan üretim duruşları, imalat faaliyetlerini ve çelik kullanan sanayi sektörlerini ciddi şekilde etkiledi. EUROFER Genel Direktörü Axel Eggert, AB imalat sektöründeki gerileme, ABD ile ana ticaret ortaklarının birkaçı arasındaki ticaret savaşlarının yoğunlaşması, AB çelik koruma önlemlerinin etkisiz kalması ve Brexit nedeniyle Avrupa çelik sektörünün, 2019 yılının ikinci yarısından itibaren sıkıntı yaşadığını belirtti. Eggert, “Söz konusu faktörlerin birleşik etkisi, pandeminin başlamasından önce bile 2019 yılı boyunca faaliyetlerde bozulmaya ve yatırım büyümesinin durmasına neden oldu” dedi.

Rapora göre, AB'de görünür çelik tüketimi, 2019 yılının üçüncü çeyreğindeki %1,6'lık düşüşün ardından, dördüncü çeyrekte % 10,8 oranında azaldı. 2019'un tamamında görünür çelik tüketimi % 5,3 düşüş gösterdi. EUROFER’in, Ocak ayında görünür tüketimin % 3,3 oranında azalacağını tahmin etmişti. Eggert, “Bu, 2012'den beri AB çelik talebindeki en kötü performanstı. 2019'un dördüncü çeyreğinde görülen olumsuz gelişme, ihracatın ve yatırımların zayıflaması nedeniyle AB imalat sektöründe devam eden düşüşün sonucudur. Bu eğilim, ABD ile ana ticaret ortakları arasındaki artan ticaret gerilimleriyle birlikte, geçen yılın ikinci yarısında daha belirgin hale geldi ” dedi. EUROFER’e göre, 2019'un dördüncü çeyreğine ilişkin veriler, AB çelik kotalarının hacim olarak artması sonucunda artan ithalat çarpıklıklarının yanı sıra daha yüksek dalgalanmalara işaret ediyor.
Raporda Eggert, "COVID-19 salgınının patlak vermesi, zaten zorluklar yaşayan çelik piyasasında Avrupa çelik endüstrisi için benzeri görülmemiş sonuçlara neden oldu. Kapasite duruşları, iş gücündeki azalmalar ve üretimdeki kesintiler şimdiye dek görülmemiş bir ölçekte gerçekleşiyor. Karantina önlemlerinin Avrupa çapında gevşetilmesi ve imalatın yeniden başlamasıyla da bu zorluk devam edecektir” ifadelerini kullandı. EUROFER 2020'nin dördüncü çeyreğinden veya 2021'in başından önce piyasa koşullarının iyileşmesini beklemese de, iyileşmenin çoğu çelik kullanan sektörlerdeki endüstriyel karantina süresine bağlı olacağını belirtti. ( TÇÜD, 13 Mayıs 2020 )

Ural Steel’in Satılması Küresel Pik Demir Piyasasını Etkileyecek

Rusya Federasyonu Federal Antimonopoly Servisi, Zagorsk Tube Plant’in (ZTZ) Rus madencilik ve metalürji şirketi Metalloinvest’in bağlı kuruluşu Ural Steel’i satın alma başvurusunu onayladı. Yıllık 1,9 milyon mt pik demir ve çelik üretme kapasitesi olan Ural Steel’in satın alınması, ZTZ’nin yuvarlak kütük teminine yardımcı olacak ve dikişsiz boru segmentindeki konumunu güçlendirecek. Anlaşmanın küresel piyasaya verilen ticari pik demir arzını azaltması ve hemen ardından fiyat artışına neden olması bekleniyor. Bir tüccar, “Metalloinvest son zamanlarda pik demir pazarında büyük bir oyuncu olmasa da, diğer tedarikçilerin arz sıkıntısı nedeniyle tekliflerini artırmaları bekleniyor,” dedi. Metalloinvest çıkışlı pik demir için yapılan en son bağlantı Nisan ayı sonunda 305 $/mt CFR ABD seviyesinde yer aldı. ( SteelOrbis, 13 Mayıs 2020 )

Tata Steel Hollanda ve İngiltere Birimlerini Ayırabilir

Basında yer alan haberlere göre, Hint çelik üreticisi Tata Steel, İngiltere’deki Port Talbot çelik tesisi için İngiliz hükümetinden 565 milyon € değerinde devlet desteği alabilmek adına Avrupa birimlerini İngiltere ve Hollanda olarak ayırabilir. Tata Steel Nisan ayı sonunda devlet desteği almak için İngiliz hükümetine başvuruda bulunmuştu. Şirketin Avrupa birimlerini ayırma planının arkasında yatan nedenlerin İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden ayrılması, Corona virüsü salgını ve ana şirketin bundan böyle Avrupa birimlerine yardım etmeme kararı olduğu belirtildi. İngiltere ve Hollanda’daki tesisler 20 yıl önce birleşmişti. ( SteelOrbis, 14 Mayıs 2020 )

Türk Üreticiler, Avrupa Komisyonu’nun Sıcak Haddelenmiş Çelik İthalatına Yönelik Soruşturmasına Karşı Uyarıda Bulundu

Türk çelik üreticilerinin, Perşembe günü Avrupa Komisyonu'nun, Eurofer’in çağrısı üzerine aldığı bir kararla, Türkiye'den bazı sıcak haddelenmiş yassı ürünlerin ithalatına yönelik anti-damping soruşturması başlatılmasına ilişkin uyarıda bulundukları ifade ediliyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan’ın, S&P Global Platts'a Türkiye'nin karşı önlemler alma hakkına sahip olduğunu söylediği bildiriliyor.

Yayan’ın "Ancak, Eurofer'in hareketi mesnetsiz olması nedeniyle, AB Komisyonu'nun bu soruşturmanın ardından tüm DTÖ kurallarına uyduğumuz ve hiçbir şekilde damping yapmadığımız için Türkiye menşeli sıcak haddelenmiş saca karşı antidamping vergisi uygulamamasını bekliyorum" dediği aktarılıyor. Yayan’ın, "Türk üreticilerin Avrupa bölgesine yönelik çelik ihracatı kotaların etkisiyle ilk çeyrekte % 47 gibi keskin bir düşüş gösterirken, aynı dönemde Türkiye'nin çelik ithalatı % 50 arttı" ifadelerini kullandığı kaydediliyor. Yayan’ın, Eurofer'in yeni sıkılaştırma önlemlerine yönelik talebinin adil ticarete karşı olduğunu da sözlerine eklediği aktarılıyor. Yayan’ın, "AB'nin olumsuz tutumlarının bu sefer yanıtsız bırakılmayacağını umuyoruz." dediği vurgulanıyor.
Türk çelik üreticisi Çolakoğlu'nun CEO'su Uğur Dalbeler’in Perşembe günü Bloomberg HT ile gerçekleştirdiği röportajda Eurofer'in şikâyetiyle "ilk atışı" yaptığı ve Türk üreticilerin kendilerini savunmaları gerektiğini söylediği belirtiliyor. Dalbeler’in, bu soruşturma sonrasında, bu konuda çok dikkatli olunduğu için herhangi bir damping bulamayacaklarını ve bu hareketle Eurofer'in yalnızca AB’de ithalatçılar arasında gereksiz endişe yaratılarak ithalat hacimlerinin sınırlandırılmasının hedeflendiğini de sözlerine eklediği ifade ediliyor. 2018 yılında net sıcak haddelenmiş sac ihracatçısı olmasının ardından, özellikle Güney Avrupa'dan gelen güçlü Avrupa talebinin desteğiyle, Türkiye'nin sıcak rulo ithalatının 2019 yılında ihracat hacmini aştığı, söz konusu durumun, ticaret engellerinin, özellikle AB'nin tarife kotası uygulamasını devreye almasının ardından Türkiye’nin ihracatının kısıtlanmasından kaynaklandığı aktarılıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye'nin AB'ye sıcak rulo ihracatının 2020 yılının ilk çeyreğinde yine belirgin bir şekilde düştüğü belirtiliyor. İtalya’nın, yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin ana sıcak rulo alıcısı olduğu ve 2019 yılının aynı dönemine kıyasla 103.000 mt düşüşle 286.700 mt sıcak sac ithal ettiği rapor ediliyor. Türkiye'nin İspanya'ya sıcak rulo ihracatı da yılın ilk çeyreğinde % 42 düşüşle 102.000 mt olurken, Portekiz’e ihracatının bir önceki çeyrekte ithal edilen 59.400 mt seviyesinden 26.700 mt’ye gerilediği ifade ediliyor. Verilerin, ilk çeyrekte Türkiye'den sıcak rulo ithalatında en keskin düşüşü gösteren ülkelerden birinin İngiltere olduğunu ve 2019 yılının ilk çeyreğindeki 33.100 mt seviyesinden 3.300 mt seviyesine gerilediğini gösterdiği kaydediliyor. (S&B Global Platts, 15 Mayıs 2020 )

Alman Hükümeti Thyssenkrupp'u Desteklemeye Hazır Olduğunu Açıkladı

Ekonomi Bakanlığı sözcüsünün, Alman hükümetinin işletmeler için devlet desteği paketinin, Salı günü üç ayda bir derin bir kayıpla karşı karşıya olduğu konusunda uyaran Thyssenkrupp'a açık olduğunu söylediği vurgulanıyor. Bakanlık sözcüsünün, “Thyssenkrupp dışında tüm şirketler için de aynı şey geçerli; şirketlere, koronavirüs krizi sırasında mümkün olan en iyi desteği vermeleri ve Almanya'nın ekonomik gücünü korumaları için tarihi ölçekte koruyucu bir kalkan oluşturduk” ifadelerini kullandığı aktarılıyor. Thyssenkrupp’un, koronavirüs krizi nedeniyle Nisan-Haziran döneminde işletme kaybının 1 milyar avroya yükselebileceğini ve hisselerinin % 13,5’e kadar düşebileceğini açıkladığı ifade ediliyor. Başbakan Angela Merkel hükümetinin, koronavirüs salgınının etkisini azaltmak için hükümetin 2013'ten bu yana ilk kez yeni borç almayı amaçlayan 750 milyar avronun üzerinde bir teşvik paketi üzerinde anlaştığı vurgulanıyor. ( SteelGuru, 15 Mayıs 2020 )

Alacero Çin Çelik Sektörünü Risk Olarak Görüyor

Latin Amerika Çelik Üreticileri Birliği Alacero’ya göre, bu yılın ilk çeyreğinde Latin Amerika’nın ham çelik üretimi yıllık bazda %8 düşerken, haddelenmiş ürünlerin üretimi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %3 düştü. Birliğe göre, bölgenin ihracatı da dünya genelinde çelik talebinin azalması nedeniyle bu yılın Ocak-Şubat döneminde %15 düşüş gösterdi. Alacero, bu yılın Şubat ayında Latin Amerika’nın görünür ham çelik tüketiminin aylık bazda %7 ve yıllık bazda %2,5 düştüğünü belirtirken, yılın Ocak-Şubat döneminde ise yıllık bazda %2 düştüğünü bildirdi. Arjantin ve Meksika’nın en fazla etkilenen ülkelerden bazıları olduğu belirtildi. Birlik 2020 yılında görünür çelik tüketiminin yıllık %13,8 ya da 8 milyon mt düşüşle 55,4 milyon mt olmasını bekliyor.
Alacero’nun CEO’su Francisco Leal, “Bu senaryo ile aynı doğrultuda Çin çelik sektörünün hızlı bir şekilde toparlanma göstermesini ve kapasite fazlası nedeniyle risk oluşturmaya devam ettiğini düşünüyoruz çünkü dünya piyasalarındaki keskin düşüş olan yerleri dikkate alarak Latin Amerika’ya ihracat yapmaya çalışacak ve bu durum bölgenin toparlanma göstermesini daha da güçleştirecek,” diye belirtti. Birlik, çelik endüstrisi ile iş birliği yapılmasının bugünlerde Corona virüsü krizinin üstesinden gelme konusunda toplum açısından büyük önem taşıyan çok sayıda tedarik zinciri için gerekli olduğunu belirtti. ( SteelOrbis, 15 Mayıs 2020 )


( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi