Çelik Sektöründe 2020 - 30. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  30. Haftanın Öne Çıkanları

Tata Steel UK Elektrik Ark Ocağına Geçmeyi Planlıyor, Sendikalar Endişeli

Basında yer alan haberlere göre, Hindistan merkezli Tata Steel’in bağlı kuruluşu İngiltere’nin önde gelen çelik üreticilerinden Tata Steel UK, 2050 yılına kadar greensteel stratejisine ulaşmak için güney Galler’de bulunan Port Talbot tesisindeki iki yüksek fırını kapatıp yerlerine elektrik ark ocakları devreye almayı planlıyor. Ancak, işçi sendikaları bu değişimin 3.500 kişiyi istihdam eden Port Talbot’ta çalışanların neredeyse yarısı olmak üzere büyük bir istihdam kaybına neden olacağından endişeli. Tata Steel Europe sözcüsü, “İngiltere hükümeti ile potansiyel iş birliği ve geleceğe yönelik sürdürülebilir karbonsuz üretim için hükümetin katılımı da dahil olmak üzere İngiltere faaliyetlerimizin geleceği için görüşmeler yapmaya devam ediyoruz. Bu aşamada henüz bir karara varılmadı,” dedi ve İngiltere’deki faaliyetlerinin pandeminin yol açtığı yapısal zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. İşçi sendikaları Tata Steel’den acilen bir açıklama bekliyor. Çelik üreticileri sendikası Community’nin sözcüsü, “Çelik üretimi Port Talbot’taki faaliyetlerin yarısını oluşturuyor. Bu plan bölgeyi ve halkı zora sokabilir. Gerekirse üyelerimizin geçim kaynaklarını ve sektörümüzün geleceğini korumak için savaşmaya hazır olacağız,” dedi. ( SteelOrbis, 21 Temmuz 2020 )

Liberty Magona Asitleme Hattı Ve Organik Kaplama Hattını Yeniden Faaliyete Geçirdi

İtalya merkezli Liberty Magona, asitleme hattını yeniden faaliyete geçirdi ve tesisin 1 No’lu organik kaplama hattının yeniden faaliyete geçme çalışmaları tamamlandı. Liberty Steel Group ve GFG Alliance Başkanı Sanjeev Gupta kutlamalara katıldı ve “işi devraldıktan yalnızca 12 ay sonra” Liberty Magona’nın değişim planı kapsamında atmış oldukları bu ilk adımı kutlamaktan dolayı çok memnun olduğunu söyledi. Şirket, söz konusu hatların yeniden faaliyetine başlaması için 10 milyon $’lık yatırım yaptı ve üretim kapasitesini %40 artırdı. Buna ek olarak, yeni işe alınan 81 işçiyle birlikte tesisin istihdam oranında %20’lik bir artış görüldü. Gupta, yaptığı konuşmada “Covid-19 salgını dolayısıyla zorlu geçen son birkaç ayın ardından, iyi haberleri kutlayabildiğimiz için çok memnunum ve değişim planımızı uygulamaya devam ettikçe önümüzdeki yıllarda daha çok gelişme kaydetmeyi sabırsızlıkla bekliyorum,” ifadelerini kullandı. Etkinliğe ayrıca Piombino Belediye Başkanı, Francesco Ferrari, çok sayıda çalışan ve yaklaşık 40 adet davetli katıldı. 2012 yılında tesisin eski sahipleri tarafından kapatılan hatların yeniden faaliyete geçmesi, Liberty Steel Group’un 2019 yılının Temmuz ayında Magona işletmesini devraldıktan sonra öncelikli stratejik planlarından biriydi. Liberty Steel Group, açıklamasında “Bu yatırımlar, Liberty Magona’yı kaplamalı çelik ürünleri alanında başlıca tedarikçi konumuna getirmeye yardımcı olacak. Ayrıca tesis; geliştirilmiş maliyet verimliliği, esneklik, stok ve müşteri hizmeti seviyesi aracılığıyla uzun vadeli kârlılığını yeniden kazanacak,” ifadelerine yer verdi. (SteelOrbis, 22 Temmuz 2020 )

Metinvest’in İtalya’daki Haddehanesi 15 Milyon € Kredi Aldı

Ukraynalı madenci ve çelik üreticisi Metinvest, İtalya merkezli haddehanesi Metinvest Trametal’in İtalyan yatırım bankası Cassa Depositi e Prestiti’den 15 milyon € değerindeki ilk kredisini alacağını açıkladı. 6 yıl vadeli ve iki yıl da ek ödeme süreli kredi, devletin ihracat kredi kuruluşu olan SACE S.p.A. tarafından, İtalyan hükümeti programı altında güvence altına alındı. Şirket, kredinin Metinvest Trametal’da kenar kesme projesi dahil olmak üzere sermaye harcamaları planı kapsamında kullanılacağını açıkladı. Metinvest Trametal, İtalya’nın kuzeydoğusundaki San Giorgio di Nogaro’da bulunuyor. Dörtlü tersinir hadde tesisi, gemi yapımında, boru imalatında ve başlıca grubun Ukrayna’daki tesislerinde slab üretimi gibi diğer endüstriyel amaçlar için kullanılan yüksek kalite sıcak haddelenmiş levhadan yıllık 600.000 mt üretme kapasitesine sahip. Metinvest’in İcra Başkanı Yuriy Ryzhenkov yaptığı açıklamada, “Metinvest bu zorlu zamanlara rağmen, varlık altyapısına, bilgi teknolojilerini geliştirmeye ve Covid19 salgınının neden olduğu yeni sağlık, güvenlik ve çevre gerekliliklerine yatırım yaparak Avrupa’da sürdürülebilir bir işletme geliştirmeye odaklanmaya devam ediyor. Böyle bir finansman, Metinvest Trametal'in ürün kalitesini, hacmini ve ticari verimliliğini artırmasına yardımcı olacak. Bu da dolayısıyla grubun, finansal ve işlevsel performansını geliştirirken, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılama becerisini de devam ettirmesini sağlayacak,” şeklinde konuştu. (SteelOrbis, 23 Temmuz 2020  )

Cevian Capital SSAB’nin Thyssenkrupp İçin En İyi Ortak Olduğunu Belirtti

Reuters tarafından yapılan habere göre Alman çelik üreticisi ThyssenKrupp’ta sahip olduğu %18 hisseyle şirketin en büyük ikinci hissedarı konumunda olan uluslararası yatırım şirketi Cevian Capital, İsveçli çelik üreticisi SSAB’nin ThyssenKrupp’la olası bir ortaklıkta mali açıdan en güçlü ortak olduğunu belirtti. Bazı kaynaklar, şirket için muhtemel ortakların Salzgitter ve Tata Steel olduğunu fakat Cevian’ın ThyssenKrupp’a sunacağı belgeye göre bilanço açısından en sağlıklı ortağın SSAB olduğunu belirtti. Söz konusu kaynaklar, ThyssenKrupp’un açık görüşlü olmasını ve bir ortak seçme konusunda karar verirken acele etmemesini, çünkü bunun görüşmeler sırasında elini zayıflatabileceğini söyledi. ThyssenKrupp bu yılın Mayıs ayında, kendisini “yalın yönetimli ve açık bir şekilde yapılandırılmış portföye sahip bir şirketler grubuna” dönüştürme planını açıklamıştı ve bunun “son derece rekabetçi bir ortamda çelik sektöründe sürdürülebilirliğin uygulanabilmesi için yolu açmak” olduğunu söylemişti. ( SteelOrbis, 23 Temmuz 2020 )

Çemtaş Denge Çubuğu Üretim Hattında Seri Üretim İçin Mercedes’ten Onay Bekliyor

Bursa merkezli çelik üreticisi Çemtaş, Mercedes Benz için üretim yapacak yeni denge çubuğu üretim hattı için gerekli teknik dokümanların Mercedes ile paylaşıldığını ve hattın üretime başlaması için onay beklediğini açıkladı. Onayın ardından yeni üretim hattında seri üretime geçilecek. Şirket, 31 Mart tarihinde, 2020 yılının ilk çeyreğinde yapılan deneme üretimlerinin sonucunda Mercedes’ten ürün onayı aldığını belirtmişti. Corona virüsü kısıtlamaları sonrasında Mercedes saha ziyareti yapacak ve seri üretim başlayacaktı, ancak kısıtlamalar devam ettiğinden ziyaret gerçekleştirilemedi. Çemtaş, MAN şirketi için mevcut denge çubuğu üretim hattında Temmuz ayı sonu itibarıyla seri üretime başlanacağını belirtti. Şirket, yurt dışından satın alınan bir diğer üretim hattının montajının 2020 yılı sonuna doğru yapılarak deneme üretimine başlanmasını ve bu hattan MAN’ın yeni projeleri için üretim yapılmasını planlıyor. ( SteelOrbis, 23 Temmuz 2020 )

Liberty, Ascoval ve Hayange’nin Alımı İçin Yarışı Kazandı

Fransız yetkililerin, Liberty Steel'in Kuzey Fransa'daki Hayange demiryolu tesisini ve Saint-Saulve'deki Ascoval'ın çelik üretim tesisini devralmak üzere seçildiğini açıkladıkları ifade ediliyor. Hükümetin şimdi satış koşullarını tanımlaması ve onaylaması gerektiği belirtiliyor. Fransız birimlerinin ArcelorMittal, JSW Steel ve Jingye dâhil olmak üzere diğer şirketlerden de büyük ilgi gördüğü kaydediliyor. Ascoval’ın, gerekli özelliklere bağlı olarak 250.000 ton/yıl ile 600.000 ton/yıl arasında yarı mamul üretebildiği belirtiliyor. ( Kallanish, 24 Temmuz 2020 )

 ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi