Çelik Sektöründe 2020 - 34. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  34. Haftanın Öne Çıkanları


Çin'in Çelik Üretimi Temmuz Ayında Rekor Tazeledi

Çinli çelik üreticilerinin, yassı çelik nihai kullanıcıları tarafından desteklenen ve altyapı geliştirmeye yönelik yüksek hükümet harcamalarından kaynaklanan güçlü talebin etkisiyle Temmuz ayında yeni bir üretim rekoru kırdığı haber veriliyor. Ulusal İstatistik Bürosu’nun (NBS) verilerine göre, ham çelik üretiminin geçtiğimiz ay % 1,9 artışla 93.36 milyon tona yükseldiği ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı, ancak söz konusu üretim hacminin, daha yüksek kapasite kullanım oranları anlamına gelmediği ifade ediliyor. Temmuz ayında, günlük ortalama ham çelik üretiminin % 1,3 düşüşle 3.01 milyon tona gerilediği rapor ediliyor. Piyasa kaynaklarına göre, sürekli olarak gerçekleşen fazla üretimin, esas olarak hükümetin altyapıya daha fazla harcama yapma niyetiyle desteklendiği, ayrıca, piyasadaki yüksek fiyatların sebeplerinden birinin de bu olduğu bildiriliyor. Ocak-Temmuz döneminde toplam ham çelik üretiminin, bir önceki yıla göre % 2,8 artışla 593,17 milyon ton olduğu kaydediliyor. Yıllıklandırılmış üretimin 1.016 milyar ton seviyesinde olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte, daha fazla üretim artışı öngörüleri dikkate alındığında, toplam üretimin 2020'de daha da yükselebileceği ifade ediliyor. (Metal Expert, 17 Ağustos 2020 )

Liberty Steel Group GREENSTEEL Stratejisi İçin Hayange Ve Ascoval’ı Satın Alacak

GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu Liberty Steel Group, stratejik Fransız çelik varlıkları olan Moselle, Fransa’da bulunan France Rail Industry (Hayange) ve Fransa’nın kuzeyinde bulunan Saint-Saulve merkezli Ascoval tesisini satın alacağını ve endüstriyel planını devreye almak için tesislere 65 milyon € yeni finansman sağlayacağını açıkladı. Hayange, Fransa’nın ulusal demir yolu operatörü SNCF ve Paris’in metro operatörü RATP dahil olmak üzere ulusal düzeyde önemli altyapı müşterileri için çeşitli çelik raylar üretiyor. Tesis, yaklaşık 430 kişiyi istihdam ediyor ve yıllık 300.000 mt ray üretiyor. 270 kişiyi istihdam eden Ascoval, elektrik ark ocağıyla üretim yapıyor ve geri dönüştürülmüş hurdadan yıllık 600.000 mt blum, kütük ve dövme ürünler üretiyor. Ascoval Hayange’ye tedarik etmek için geri dönüştürülmüş çelik kullanarak entegre bir Fransız GREENSTEEL demir yolu işletmesi oluşturacak. Liberty Steel Group’un GREENSTEEL modeli, elektrik ark ocaklarında çelik geri dönüşümünün artırılması, endüstriyel süreçlere enerji sağlamak için düşük karbonlu ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanılması, çelik üretiminde karbon salımını bitirmek amacıyla doğrudan indirgenmiş demir (DRI) yoluyla demir cevheri üretmek için koklaşabilir taş kömürü yerine hidrojen kullanılmasıyla çelik üretimini dönüştürmeyi amaçlıyor. Şirketin GREENSTEEL stratejisi, GFG Alliance’ın 2030 yılına kadar karbonsuz üretim yapma hedefini gerçekleştirmek için önemli bir adım. Liberty Steel Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Sanjeev Gupta, “Bugün, Hayange ve Ascoval çalışanları, Fransa çelik sektörü ve Liberty Steel Group’un Fransa’daki GREENSTEEL istekleri için bir dönüm noktası. Ascoval'ı bir GREENSTEEL merkezi olarak geliştirmeyi ve ağlarını karbonsuz üretime geçirmek isteyen Avrupalı demir yolu işletmecileri ile güçlü ilişkiler kurarak Hayange’i yeni pazarlara yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Döngüsel ekonomiye dayalı bir işletme tasarlayarak, Hayange ve Ascoval’ın düşük karbonlu demir yolu altyapısında Avrupa lideri olabileceğine inanıyoruz,” dedi. ( SteelOrbis, 17 Ağustos 2020 )

POSCO, Çevre Dostu Çelik Kalitesi Geliştiriyor

Üretim portföyünün çeşitlendirilmesine odaklanan Güney Kore’nin başlıca çelik üreticisi POSCO’nun, yerel basına göre, dünyanın ilk serbest kesim çeliğini grafit kullanarak geliştirmeyi başardığı ve PosGRAM adlı çevre dostu çeliğin seri üretimi için hazır olduğu bildiriliyor. Serbest kesim çeliğin, mukavemeti yüksek, kesilmesi kolay, araba ve makine parçaları için kullanılan bir çelik türü olduğu ifade ediliyor. ( Metal Expert, 17 Ağustos 2020 )

Liberty, Tata Steel’in Port Talbot Tesisiyle İlgileniyor

Liberty Group’un kurucusu Sanjeev Gupta, Tata Steel ile İngiltere hükümetinin yardım paketi sunulması konusunda anlaşamamalarının ardından, Tata’nın Güney Galler’deki Port Talbot tesisiyle ilgilendiğini açıkladı. Gupta, Tata ile uzun bir geçmişleri olduğunu ve Port Talbot tesisinin devralımı dahil olmak üzere “her türlü işbirliğine açık” olduklarını belirtti. Tata Steel ise yaptığı açıklamada hükümetle görüşmelerin sona erdiğini reddederek, “İngiltere hükümetiyle olası destek bölgelerine dair görüşmelerimiz yapıcı bir şekilde devam ediyor,” ifadelerine yer verdi. SteelOrbis’in daha önceden bildirdiği gibi, Tata Steel UK, Port Talbot’ta bulunan çelikhanesindeki iki yüksek fırınını kapatmayı ve 2050 yılına kadar onları elektrik ark ocaklarıyla değiştirmeyi planlıyordu. ( SteelOrbis, 19 Ağustos 2020 )

Hint RINL ve Güney Koreli Posco Çelik Tesisi İnşa Etmek İçin Ortaklık Kurdu

Bir hükümet yetkilisinin söylediğine göre, Hindistan devleti tarafından işletilen çelik üreticisi Rashtriya Ispat Nigam Limited (RINL) ve Güney Koreli Posco, RINL’ın Hindistan’ın güney limanı Vishakhapatnam’da bulunan tesisine yakın bir yerde 5 milyon mt kapasiteli bir çelik tesisi kurmak için Ortak Çalışma Grubu (JWG) kurdu. Söz konusu yetkili, Hindistan Çelik Bakanlığı’nın geçen ay RINL ile Posco arasında video konferans aracılığıyla bir görüşme ayarlayıp, söz konusu tesisi açmak için ilk adımı olarak bu ortak çalışma grubunu kurduğunu söyledi. Bu çalışma grubunun RINL’ın Vishakhapatnam’daki tesisindeki araziye yaklaşık 4,67 milyar $ yatırımla yıllık 5 milyon mt kapasiteli bir çelik tesisi inşa etmek için iki şirket arasında yapılacak bir mutabakat anlaşmasını kolaylaştıracağını belirtildi. Çelik Bakanlığı ise tek bir çelik tesisi işleten RINL’ın demir cevheri madeni olmadığı için, her iki şirkete de söz konusu tesise demir cevheri tedariki sağlanmasını kolaylaştıracağına dair güvence verdi. Bu girişim Posco’nun, 2005 yılında liman eyaleti Odisha’nın Paradip şehrinde yıllık 12 milyon mt kapasiteli bir çelik tesisi inşa etmeye kalkışması, fakat projenin arazi alımında yaşanan sorunlar nedeniyle iptal edilmesinin ardından, Hindistan’da çelik tesisi inşa etmeye yönelik ikinci girişimi. (SteelOrbis, 20 Ağustos 2020 )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ