Çelik Sektöründe 2020 - 33. Haftanın Öne Çıkanları

 Çelik Sektöründe 2020 -  33. Haftanın Öne Çıkanları


İtalyan Hükümeti Ilva Yatırım Fonlarını Tahsis Ediyor

İtalyan hükümetinin, yatırım kuruluşu Invitalia aracılığıyla ArcelorMittal Italia’nın, (eski adıyla Ilva) hissedar olmak için 470 milyon € (553 milyon $) ayırdığı haber veriliyor. Devletin, çelik üreticisinin gerçek değerini belirlemek için çalışma yaptığı ve ardından Ilva'nın çoğunluk hissedarı olup olmayacağına karar vereceği ifade ediliyor. ArcelorMittal'in 30 Kasım'a kadar 500 milyon € ödemeye tabi bir çekilme hakkının mevcut olduğu, ancak, televizyonda yayınlanan bir röportajda, ArcelorMittal Italia’nın CEO'su Lucia Morselli’nin, ArcelorMittal’in İtalya yatırımına olan bağlılığını yinelediği kaydediliyor. ArcelorMittal’in, çevre planı için yol haritasına bağlı kalacağı ve 2023 yılına kadar 1,2 milyar € yatırım yapmış olacağı ifade ediliyor. ArcelorMittal’in, yetkililerden satışın tamamlanmasının ardından iki yıl içinde geri ödeyeceği 200 milyon avroluk bir hibe ve 600 milyon avroluk bir kredi istediği aktarılıyor. ( Kallanish, 11 Ağustos 2020 )

Yassı Çelik Hindistan’ı Küresel Üretim-İhracat Merkezi Haline Getirecek Başlıca Sektör Olarak Belirlendi

Hindistan Sanayi ve Yerel Ticaret Geliştirme Bakanlığı (DIIPT), yassı çelik kategorisini politik müdahalesi için belirlenen toplam 20 ürün arasında “şampiyon sektör” olarak belirledi ve ülkeyi bu tür ürünler için bir üretim ve ihracat merkezi haline getirmeyi hedefliyor.

DIIPT, tüm sektör paydaşları ve Çelik Bakanlığı ile iletişime geçtikten sonra, ülkeyi sabit varlıklar, otomobil ve parçaları üretiminde kullanılan ürünler için küresel bir üretim merkezi haline getirmek amacıyla uzun ve kısa vadeli önlemler düzenledi. Kısa vadede DIIPT, Hindistan’ın Avrupa Birliği’nden artırılmış bir kota istediğini öne sürdü.

Buna ek olarak, uzun vadeli önlemler olarak, Hindistan ve diğer ülkeler arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmaları kapsamında menşe kurallarına ilişkin daha güçlü standartlar, hükümetin “Make in India” programını teşvik etmek için Serbest Ticaret Anlaşmaları kapsamında bir telafi maddesi ve altyapı finansmanı için öncelikli sektör durumu önerdi.

Amacın, Hindistan’daki yüksek kaliteli demir cevherinden, kişi başına çelik tüketimine yönelik yerel telafi edici talepten, ekonomik maliyetlerde istihdam mevcudiyetinden ve küçük ile orta ölçekli birimlerin çelik üretimine olan katkısından yararlanmak olduğu belirtildi. İhracatta çelik üretimini teşvik etmek için mali teşviklerin sunulmasıyla ilgili tüm konuların Maliye Bakanlığı tarafından ele alınacağı da bildirildi. “Şampiyon sektörler” olarak tanımlanan diğer ürün kategorileri arasında deniz ürünleri, alüminyum, tarım ürünleri, elektrikli aletler, klimalar, ayakkabılar, otomobil parçaları, mobilya, tıbbi ekipman, elektrikli araç parçaları ve televizyonlar yer alıyor. ( SteelOrbis, 12 Ağustos 2020 )

2020 Yılında Çin Piyasasına 80 Milyon Mt Yeni Kapasite Eklenecek

Jiangsu merkezli çelik üreticisi Shagang Group’un başkanı Shen Wenrong, Çin’in iç piyasasına bu yıl kapasite yenileme projeleri kapsamında 80 milyon mt yeni çelik üretim kapasitesi eklenmesini bekliyor. Bunlar eski kullanılmayan kapasitelerin yerini alacak ve verimlilik artacak. Bu durum yerel piyasada arz fazlasına neden olabilir. Çin Çelik Birliği Genel Sekreter Yardımcısı ve Çin Metalürji Sanayi Planlama ve Araştırma Enstitüsü (MPI) başkanı Li Xinchuang, nispeten kısa bir süre içerisinde bu kadar büyük bir çelik üretim kapasitesinin faaliyete girmesinin piyasayı önemli ölçüde etkileyeceğini belirtti. Wengrong, inşaat demiri ve filmaşin fiyatlarının bu yılın üçüncü çeyreğinde 3.800-4.000 RMB/mt (545-574$/mt) fabrika çıkışı aralığında dalgalanma göstermesini bekliyor. Şu anda Shagang Group’un inşaat demiri fiyatı 3.900 RMB/mt fabrika çıkışı seviyesinde yer alıyor. Wengrong ayrıca nihai mamul fiyatlarının yılın son çeyreğinde 1.000 RMB/mt (143,5$/mt) oranında keskin bir düşüş gösterebileceğini belirterek Çin’in ekonomik gelişiminde önemli bir rol oynayan çelik sektörünün geliştirilmesinin 14. Beş Yıllık Plan’a dâhil edilmesini öneriyor. ( SteelOrbis, 12 Ağustos 2020 )

NLMK Rüzgâr Enerjisi Üretimi İçin Silisli Çelik Ürünü Geliştirdi

NLMK Group, Rusya’daki amiral gemisi Lipetsk tesisinde yenilikçi bir silisli çelik türü geliştirdi. Ürün, rüzgâr enerjisi santrali yapımında kullanılmak üzere üretildi. Buna ek olarak, ilk üretim serisi, Rusya’nın güneyinde rüzgar santrali inşa eden NovaWind’e sevk edildi. Şirket, 2023 yılına kadar toplamda 1 gigavat enerji kapasitesi oluşturmayı planlıyor ve bunun için yüksek kaliteli yerli üretim silisli çeliğe ihtiyaç duyuyor. NLMK Group Satış Birimi Başkan Yardımcısı Ilya Guschin, “NLMK yeni kalite silisli çelik geliştirmek ve üretmek için tüm yeterliklere sahip. Yeşil enerji projesinin bir parçası olmaktan dolayı çok memnunuz,” şeklinde konuştu. NLMK yeni katma değerli ürünüyle ürün portföyünü genişletti. Bu durum yalnızca şirketin istikrarlı bir yerel tedarikçi olmasına değil, aynı zamanda dünya çapında hızla gelişen yenilenebilir enerji kaynakları göz önünde bulundurulduğunda şirketin uluslararası pazara girmesine de yardımcı olacak. Şu anda NLMK, dünyanın önde gelen yassı ürün, slab ve pik demir tedarikçilerinden biri konumunda. ( SteelOrbis, 13 Ağustos 2020 )

KARDEMİR'in Yeni Genel Müdürü Necdet Utkanlar Oldu

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yolbulan, bir süredir vekaleten yürütülen genel müdürlük görevine Necdet Utkanlar'ın getirildiğini söyledi. Yolbulan, demir çelik sektöründe yıllardır üst düzey görevlerde bulunan deneyimli ve donanımlı Utkanlar'ın başarılı olacağına inandıklarını ifade etti. Utkanlar'a başarılar dileyen Yolbulan, Türkiye'nin ilk ağır sanayisi KARDEMİR'in kendisini yenileyerek ülkeye yerli ve milli alanda katkı sağlamaya devam edeceğini belirtti. Asil Çelik, Kroman ve Diler’de Genel Müdür, Yönetim Kurulu üyeliği, koordinatörlük gibi önemli görevlerde bulunan Necdet Utkanlar, önümüzdeki günlerde KARDEMİR A.Ş. Genel Müdürü olarak göreve başlayacak. ( AA/Dünya, 13 Ağustos 2020 )

( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ