Çelik Sektöründe 2020 - 37. Haftanın Öne Çıkanları

 Çelik Sektöründe 2020 -  37. Haftanın Öne Çıkanları

JSW Steel Italy’de Devlet Katılımı Tartışılıyor

Eski adıyla Aferpi'nin geleceği konusunda İtalya hükümeti, sendikalar ve JSW arasındaki görüşmelerde, Ulusal İç Yatırım ve Ekonomik Kalkınma Ajansı Invitalia aracılığıyla çelik şirketine devlet katılımı seçeneğinin tartışıldığı haber veriliyor. Yerel medya kaynaklarının bildirdiğine göre, mevcut zorlu piyasa koşullarında likidite sıkıntısı çeken JSW’nin, tesis bakımı için yeni sermaye elde etmek amacıyla Invitalia'ya JSW Steel Italy'den hisse satmayı düşündüğü bildiriliyor. Şirketin Başkan Yardımcısı Marco Carrai'nin sendikalara, hükümetin, eski adıyla Aferpi'ye katılım şartlarını çerçeveleyen anlaşmayı tartışmak üzere önümüzdeki hafta Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nda bir toplantı düzenleneceğini bildirdiği ifade ediliyor. Invitalia'nın güvenliği artırmak ve tesisin acil onarımlarını gerçekleştirmek için acilen yaklaşık 40 milyon € yatırım yapacağına dair görüşmelerin olduğu aktarılıyor.

Sendikaların ayrıca, salgın nedeniyle yatırımcının finansal sorunlarının ağırlaşması nedeniyle şirketin birkaç kez ertelediği JSW Steel Italy için yeni bir sanayi planının sunumunu beklediği ve planın Eylül ortasında açıklanması yönünde beklenti olduğu kaydediliyor. Likidite eksikliğinin, JSW’nin operasyonlarını doğrudan etkilediği rapor ediliyor. Filmaşin fabrikası ve SBQ hattının, yarı ürün ve sipariş eksikliği nedeniyle sürekli olarak durdurulduğu belirtiliyor. Tesisteki üretimin son kez Haziran ayında durdurulduğu bildiriliyor. Üreticinin, Hindistan ve Umman'daki (JSW) tesislerinden kütük tedarik ettiği, ayrıca, geliştirme planının bir parçası olarak EAO ve bir sıcak sac haddeleme tesisi inşa etmeyi planladığı yönünde haberler bulunduğu aktarılıyor. ( Metal Expert, 07 Eylül 2020 )

IG Metall: Almanya Çelik Sektörünün Hükümet Desteğine Ve İttifaklara İhtiyacı Var

Reuters’a göre, Almanya’nın metal işçileri sendikası IG Metall, karbon salımını azaltmak amacıyla yüksek fırınlarda yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmek için hükümete yardım ve şirketlere ittifak çağrısında bulundu. IG Metall’in Başkanı Joerg Hofmann, ThyssenKrupp, Saarstahl veya Salzgitter gibi şirketler bu geçişi kendi başlarına yapamayacaklarından çelikte yeşil üretime geçmek için milyarlarca € tutarında yatırım gerektiğini belirtti. Joerg Hofmann’a göre, ittifak ihtiyacına rağmen, Thyssenkrupp ile Salzgitter arasında bir birleşme gerçekleşmesi riskli olabilir. ( SteelOrbis, 08 Eylül 2020 )

İngiltere Hükümeti Tata Steel’in İngiltere’deki Faaliyetleri İçin Yatırımcı Arıyor

Sky News’ta yer alan habere göre, İngiltere hükümeti, yatırım bankalarını Tata Steel’in İngiltere’deki faaliyetleri için sürdürülebilir bir çözüm bulmaya ikna etmeyi planlıyor. İngiltere Hazine Bakanlığı, yatırım bankası Credit Suisse’den Tata Steel ile yapılan görüşmeler hakkında tavsiyede bulunmasını, danışmanlık firması McKinsey’den İngiltere çelik sektörünün geleceği için bir plan hazırlamasını istedi. Daha önce bildirildiği üzere Tata Steel, İngiltere’deki faaliyetleri için yaklaşık 900 milyon £ değerinde devlet kredisi almak amacıyla İngiltere hükümetine %50 öz sermaye hissesi vermeyi teklif etti. Şirketin İngiltere hükümeti ile yaptığı görüşmeler henüz sonuçlanmadı. ( SteelOrbis, 09 Eylül 2020 )

Ukraynalı Yetkililer, AB'deki Yerli Çelik Tedarikçilerini Destekleyecek

22 Temmuz'da kurulan Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanlığı’nın, Avrupa pazarındaki yerel çelik tedarikçileri için daha iyi koşullar sağlamayı planladığı bildiriliyor. Bakanlığın, 2017 yılında sıcak haddelenmiş çeliğe uygulanan 60,5 €/ton seviyesindeki vergiyi iptal etmeyi ve AB'ye ihraç edilen 14 çeşit çelik ürün için kotaları (kota aşıldığında % 25 ithalat vergisi) artırmayı planladığı kaydediliyor. Bunun dışında yetkililerin, Avrupa'daki çelik temas grubunun çalışmalarına devam edecekleri ve Ukrayna'daki Avrupa çevre mevzuatının uygulanmasının ertelenmesini talep edecekleri öğreniliyor. Bununla birlikte, öncelikler listesinin belirsizliğini koruduğu ve Bakanlığın bunu ticaret birlikleriyle birlikte geliştirmeyi planladığı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 10 Eylül 2020 )

IREPAS: Küresel Uzun Çelik Piyasasının Durumu İstikrarlı

Küresel uzun çelik üreticileri ve ihracatçıları birliği IREPAS’a göre, diğer ülkelerdeki ticari faaliyetler yavaşça canlandığından, küresel uzun ürün piyasası özellikle Çin’den gelen sinyallerle şekilleniyor. Corona virüsü pandemisinin etkisi nedeniyle ticaret bölgeselleşmeye devam ediyor. IREPAS, belirli bölgelerdeki bazı dalgalanmalarla genel piyasayı istikrarlı olarak değerlendiriyor. Bununla birlikte, hem talep hem de fiyatlar iyileşti. Genel olarak, üretim oranlarının yeniden artması ve tedarik zincirlerindeki stok seviyelerinin yenilenmesi gerektiğinden ekonomiler açılıyor. Açıklanan yatırım faaliyetleri ve Çin’deki teşvik önlemleri göz önüne alınarak Çin’in çelik ithalatı, diğer ülkelerdeki tedarikçileri desteklemeye devam ediyor.

IREPAS, Çin’in Haziran ayında net çelik ithalatçısı haline geldiğini ve o pozisyonu korumaya devam ettiğini belirtti. Sonuç olarak, diğer ülkeler, olması gerekenden daha az baskı hissediyor. Büyük tedarikçiler şimdilik en büyük ve en çok tüketen yer olan Asya’ya girip orada kalmaya çalıştığından Asya pazarlarındaki rekabet oldukça yoğun. Asya’nın desteğine rağmen, küresel üreticilerin arz baskısı artabileceği için fazla atıl kapasiteyi yeniden başlatmamaya dikkat etmeleri gerekiyor. Uzun bir aradan sonra, nispeten az sayıda projenin askıda olması nedeniyle çelik talebi Avrupa’ya geri döndü. Talep güçlenirken arz daralıyor. Fiyatların daha da artması bekleniyor. Kuzey Amerika’da da talep geri döndü ve yüksek hammadde fiyatları nedeniyle fiyatlar arttı. İkinci dalga korkusu, uzun çelik piyasasında artışları sınırlayabilir. AB’de olduğu gibi, ABD’deki servis merkezlerinin de stokları düşük ve yüksek fiyatlardan alım yapıyor. Önümüzdeki çeyrek için IREPAS’ın beklentileri genel olarak tatmin edici, ancak yakın gelecekte çelik faaliyetlerini etkileyebilecek olan pandemi nedeniyle hala pek çok belirsizlik var. ( SteelOrbis, 10 Eylül 2020 )

Salzgitter Thyssenkrupp ile Birleşme Fikrine Sıcak Bakmıyor

Reuters’e göre, Almanya merkezli çelik üreticisi Salzgitter Group’un CEO’su Heinz Joerg Fuhrmann, bağımsızlık dışında hiçbir şeyin şirketin durumunu iyileştirmeyeceğini belirtti ve Alman çelik üreticisi ThyssenKrupp ile birleşme fikrini reddetti. ThyssenKrupp, Çin’den gelen ucuz ithalat, yüksek hammadde fiyatları ve zayıf otomotiv talebi nedeniyle bu yıl 1 milyar € faaliyet zararı bildirdi ve Salzgitter’i gelecekteki potansiyel ortaklardan biri olarak görüyor. Öte yandan Salzgitter, IG Metall sendikasının yüksek fırınlarda yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmek için Alman şirketlerinin ortaklık kurması fikrine sıcak bakıyor. ( SteelOrbis, 10 Eylül 2020 )

Baowu, Sincan Çelik Üreticilerini Entegre Edecek

Çinli çelik devi Baowu Group’un, bu hafta Xinxing Jihua Group ile stratejik bir işbirliği anlaşması imzaladığı ve ana hedefin, Sincan'ın çelik üretim kapasitesini entegre eden projelerde işbirliği sağlanması olduğu bildiriliyor. Baowu'nun 2020 geliştirme planına göre, Sincan bölgesindeki çelik üretim kapasitesini entegre edeceği belirtiliyor. Plana göre hükümetin, Sincan bölgesinde 6,85 milyon ton/yıl çelik kapasitesinin kaldırılması, endüstriyel yoğunluğu iyileştirilmesi ve en büyük üç bölgesel çelik üreticisi tarafından kontrol edilen kapasitenin %90'ına sahip olunması yönünde talimat verdiği ifade ediliyor. Üç büyük bölge üreticisinin, Baosteel Bayi Steel, Xinxing Pipes ve Shougang Yili olduğu belirtiliyor. Baowu Group ve yan kuruluşları Bayi Iron & Steel ile Huabao Investment’ın, entegrasyonu hızlandırmak için Xinjiang United Steel'i ortak olarak kurdukları kaydediliyor. Bu arada, Sincan’da Jinte Steel ve Qinggang gibi pek çok çelik üreticisinin iflas ilan ettikleri rapor ediliyor. Sincan'da Ocak-Temmuz döneminde ham çelik üretiminin, Covid-19 ile ilgili kesintilere rağmen % 1 artışla 7,01 milyon olduğu ve 2019 yılında, Sincan’da çelik üreticilerinin % 7,1 artışla 12,37 milyon ton ham çelik ürettikleri bildiriliyor. ( Kallanish, 10 Eylül 2020 )

  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ