Çelik Sektöründe 2020 - 38. Haftanın Öne Çıkanları

 Çelik Sektöründe 2020 -  38. Haftanın Öne Çıkanları


BHP Karbon Salımını 2030 Yılına Kadar %30 Azaltmayı Hedefliyor

Avustralyalı madenci BHP Billiton’ın 2020 İklim Değişikliği Raporu’na göre şirket, faaliyetlerinden kaynaklanan karbon salımını 2030 yılına kadar %30 azaltmayı ve 2050 yılına kadar sıfıra indirmeyi hedefliyor. BHP, Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 2°C’nin çok altında sınırlama amacını, hatta 1,5°C ile sınırlama çabalarını destekliyor. BHP, 2050 yılına kadar operasyonel karbon salımını sıfıra indirmek için uzun vadeli bir hedef, 2030 yılına kadar sera gazı salımını 2020 yılı seviyelerine kıyasla %30 azaltmak için orta vadeli bir hedef ve 2022 yılına kadar operasyonel karbon salımını gereken karbon dengelemelerini uygulayarak 2017 yılında kaydedilen seviyelere ya da daha aza indirmek için kısa vadeli bir hedef belirledi. Şirket, sektörün karbon salımını azaltacak teknolojiler geliştirmesini desteklemek için, nakliyeciler ve başta Asya’daki çelik üreticileri olmak üzere müşterileri gibi değer zincirinde bulunanlarla ortaklık kurma fırsatları arıyor. ( SteelOrbis, 14 Eylül 2020)

ABD Çelik İthalatı Takip Sisteminin Nihai Halini Açıkladı

ABD Ticaret Bakanlığı, Çelik İthalatı Takip ve Analiz Sistemi’ni (SIMA) yenileyen nihai kuralın kabul edildiğini açıkladı. Değişikliklere göre, çelik ithalat ruhsatı için başvuranların yalnızca menşe ülkeyi değil, aynı zamanda ithal edilen ürünün imalatında kullanılan çeliğin eritildiği ve döküldüğü ülkeyi de belirtmesi gerekiyor. Nihai kural, ithalat ruhsatına tabi olan çelik ürün yelpazesini 232. Madde vergilerine tabi olan tüm ürünleri içerecek şekilde genişletiyor. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, “SIMA’daki bu önemli gelişmeler, bakanlık ve halkın çelik ithalatındaki aktarma ve kanunsuzluğu daha kolay tespit etmesini sağlayacak,” dedi. ( SteelOrbis, 15 Eylül 2020 )

Hint Hükümeti RINL’e POSCO İle Ortak Girişimi İçin Vasıflı Çelik Projesi Önerisinde Bulundu

Hindistan Çelik Bakanlığından bir yetkili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bakanlığın hükümete ait çelik üreticisi Rashtriya Ispat Nigam Limited’a (RINL) Güney Kore merkezli POSCO ile yapılacak ortak girişimde vasıflı çelik, silisli çelik ve diğer yüksek katma değerli çelik ürünlerin imalatına yönelik bir projeyle ilerlemesi konusunda öneride bulunduğunu bildirdi. Yetkili, bakanlığın şirkete RINL-POSCO ortak girişiminin Vishakhapatnam’da bulunan mevcut çelik tesisine yakın bir yerde kurulması konusundaki keşif çalışmalarını yürüten çalışma grubunun ticari kalite ürünler, silisli çelik, paslanmaz çelik ve vasıflı çelik gibi ülkenin şu anda tedariki konusunda ithalata bağımlı olduğu yüksek katma değerli çelik ürünlerin üretileceği bir çelik tesisi kurulmasına ilişkin araştırma yapması konusunda tavsiyede bulunduğunu bildirdi. Bakanlık çalışma grubundaki Hint yetkililere iki çelik üreticisi arasındaki iş birliği ya da teknoloji transferi yoluyla bu tür ürünlere yönelik araştırma yapılması için talimat verdi. Yetkili, Hindistan’ın güneyinde yıllık 7,3 milyon mt üretim kapasiteli çelik tesisini işleten RINL’in uzun ürünler ürettiğini ve hükümetin yalnızca vasıflı çelik üretiminin yapılmasını istediği önerilen ortak girişim için 22.000 dönümlü bir arazi teklifinde bulunduğunu bildirdi. ( SteelOrbis, 15 Eylül 2020 )

Eski Aferpi İçin Plan, Devlet Katılımını ve EAO İnşasını İçeriyor

Eski Aferpi'nin yeni sahibi JSW Steel’in, İtalya’da bulunan uzun çelik tesisi için projeye devlet katılımını ve bir EAO inşasını içeren, uzun zamandır beklenen bir endüstriyel plan sunduğu ifade ediliyor. Plan dâhilinde 80 milyon €’nun üzerinde sermaye yatırımı açıklandığı ve Piombino 2030 adlı planın Salı sabahı sunulduğu bildiriliyor. JSW Steel Italy ve İtalya hükümetinin, devlet tarafından işletilen Ulusal İç Yatırım ve Ekonomik Kalkınma Ajansı Invitalia'nın şirketteki hisse karşılığında toplam 84 milyon €'luk yatırımın bir parçası olarak 30 milyon € sağlamasını kabul ettiği ifade ediliyor. Sürecin Ekim ayına kadar tamamlanması bekleniyor. Finansmanın geri kalanının, şirketin Mart-Nisan 2021'de beklenen pozitif FAVÖK'e ulaştıktan sonra hibe yoluyla elde edilmesi bekleniyor. 2020 Mali Yılı için (31 Mart 2020'de sona erdi), FAVÖK kaybının 31,91 milyon € olduğu aktarılıyor. JSW Steel Italy Başkan Yardımcısı Marco Carrai'nin, sanayi planının iki aşamalı olduğunu; ilk aşamanın, her üç fabrikada da verimli faaliyetlere devam etmek ve pozitif FAVÖK elde etmek; ikincisi, 2025 yılına kadar kendi elektrik ark ocağının inşası ve Creon Capital ile ortaklaşa Piombino'da bir lojistik ve enerji merkezi kurulması olduğu bildiriliyor. Bu arada, yerel basında çıkan haberlere göre, çelik atıkların geri dönüşümü konusunda uzmanlaşmış, önde gelen Avrupalı şirket ile başka bir ortaklık için görüşmelerin de sürdüğü kaydediliyor. JSW Steel Italy ve hükümetin, şirketin, ülkenin ana demiryolu operatörü Italian Rail Network'ün (RFI) uzun vadeli ray ihtiyacının% 65'i için garanti alması konusunda da anlaştığı vurgulanıyor. ( Metal Expert, 16 Eylül 2020 )

Hindistan Özel Katma Değerli Ürünler İçin Çelik Merkezi Taslağını Tamamladı

Çelik Bakanı Dharmendra Pradhan’ın yaptığı açıklamaya göre, Hindistan hükümeti, vasıflı çelik ve katma değerli ürün üretimine destek olmak amacıyla, ülke genelinde çelik merkezleri oluşturulması için yasa taslağı hazırlığını tamamlandı. Bakan, söz konusu merkezlerin, vasıflı çelik üretecek tesislerin inşaatlarına yapılan yatırımlara destek sağlayacağını ve ayrıca mevcut çelik üreticilerinin portföyünü katma değerli ürünlerle genişletmesine yardımcı olacağını söyledi. Çelik merkezlerinin, Odisha, West Bengal, Chhattisgarh, Andhra Pradesh ve Jharkhand gibi eyaletlerde oluşturulması ve hükümetin ülkeyi vasıflı çelik tedarikinde daha az dışa bağımlı hale getirmek için çıkardığı “Hindistan’da Üret” ilkesini desteklemesi bekleniyor. ( SteelOrbis, 16 Eylül 2020 )

JFE Karbon Salımını 2030 Yılına Kadar Azaltmayı Hedefliyor

Japon çelik üreticisi JFE Holdings Co., bağlı kuruluşu JFE Steel’in karbon salımını 2031 yılı Mart ayında sona eren 2030 mali yılına kadar, 2013 seviyesine kıyasla %20’den fazla azaltmayı hedeflediğini açıkladı. Şirket, karbon salımını azaltmak amacıyla yeni teknolojiler geliştirmek için Japonya Demir ve Çelik Federasyonu’nun diğer üyeleriyle birlikte çalışıyor ve çabalarını hızlandırmak için yeni bir proje ekibi oluşturdu. Şirket, uzun vadede 2050 yılına kadar karbonsuz üretim amacına ulaşmayı hedefliyor. Bir şirket yetkilisine göre JFE, daha fazla hurda ve ferro-kok kullanarak yüksek fırına konulan demir cevheri oranını düşürecek bir teknoloji geliştirmeyi planlıyor. ( SteelOrbis, 17 Eylül 2020 )

Celsa Eyalet Kurtarma Fonuna Başvurmayı Düşünüyor

İspanyol uzun çelik tedarikçisi Celsa Group’un, Covid-19 krizinin işletmeleri üzerindeki etkisinin üstesinden gelmeye yardımcı olmak için İspanya hükümeti kurtarma fonuna başvurmayı düşündüğü bildiriliyor. Celsa Group’un, firmanın şu anda kurtarma fonunun açıkladığı koşulları araştırdığı, salgının bir sonucu olarak ek finansmana ihtiyaç duyan stratejik şirketlere sunulan geçici kamu yardımlarından yararlanıp yararlanmayacağının dikkatle incelendiğini söylediği belirtiliyor. Basında çıkan haberlere göre, Celsa’nın fondan 200 milyon € (237 milyon $) almaya çalıştığı, İspanya hükümetinin talep ettiği mali destekleri alabilmek için, çelik üreticisinin ekonomik durumunun 2019'un sonuna kadar yeterli olduğunu kanıtlamasının gerektiği ayrıca, Covid-19 salgınının ulusal veya bölgesel düzeyde faaliyeti veya istihdamı olumsuz etkilediğini göstermelerinin önem taşıdığı ifade ediliyor. ( Kallanish, 17 Eylül 2020 )

EUROFER: Yeni 2030 İklim Hedefinin Somut Bir Çerçeveye İhtiyacı Var

Avrupa Çelik Birliği (EUROFER), Avrupa Komisyonu’nun karbon salımını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine kıyasla %55 azaltmaya yönelik revize edilen hedefine ilişkin bir açıklama yaptı. EUROFER, AB’nin, büyümeyi ve sürdürülebilirliği sağlarken, karbonsuz üretimin gerçekleştirilebilmesi için mümkün olan en kısa sürede önlemler alması gerektiğini, aksi takdirde bu hedefin AB çelik sektörü için önemli bir yatırım zorluğu olacağını belirtti. EUROFER Genel Direktörü Axel Eggert, “AB’nin, planlama ve yatırım için güvenlik sağlarken, iklim hedeflerini gerçekleştiren ve endüstriyel temelinin rekabet gücünü koruyan istikrarlı ve öngörülebilir bir politika çerçevesine ihtiyacı var,” dedi. (SteelOrbis, 18 Eylül 2020 )

Baowu, Chonggang'ın Doğrudan Kontrolünü Alıyor

Chongqing Iron & Steel’in (Chonggang), China Baowu Group'un öz sermaye transferi yoluyla hisselerinin % 23.51'ini alacağını ve Chonggang'ın doğrudan kontrolünü alacağını açıkladığı ifade ediliyor. Bundan önce Baowu’nun, bu hisseleri Siyuanhe Fonu aracılığıyla dolaylı olarak kontrol ettiği belirtiliyor. Chonggang tarafından kamuoyuna yapılan bir duyuruya göre, Siyuanhe Fonu’nun feshedileceği ve Changshou Steel'in hisselerinin % 70'ini China Baowu ve Sichuan Desheng Group'a devredileceği bildiriliyor. China Baowu’nun, Changshou Steel'in % 40 hissesini satın aldığı ve Changshou Steel'in etkin kontrolünü elde etmek için Zhanxin Fonu ile uyumlu bir eylem anlaşması imzaladığı belirtiliyor. Bu yıl Taiyuan Iron & Steel Group'un satın alınmasının ardından, Baowu Group'un ham çelik üretim kapasitesinin 100 milyon ton/yılı aştığı aktarılıyor. China Baowu Group Başkanı Chen Derong’un, 2019'un sonlarında Chonggang'ın 2020'de teknik bir dönüşümün ardından 10 milyon ton/yıl çelik kapasitesine ulaşacağını ve bunun, teknik dönüşüm hedefine ulaşması halinde Baowu'nun kapasitesini 110 milyon ton/yıl seviyesinin üzerine çıkarmasının beklendiğini açıkladığı vurgulanıyor. ( Kallanish, 18 Eylül 2020 )

SAIL’ın Üç Bağlı Kuruluşu Yeniden Satışa Çıktı

Hindistan Maliye Bakanı Anurag Thakur’un parlamentoya verdiği bilgiye göre, Steel Authority of India Limited’ın (SAIL) bağlı kuruluşları Visvesvaraya Iron and Steel Plant (VISP), Alloy Steel Plant (ASP) ve Salem Steel Plant (SSP) yeniden Hindistan hükümetinin stratejik satışı yapılan şirketler listesinde yer almaya başladı. Thakur, hükümet politikası danışma konseyi tarafından belirlenen kriterlere göre, 2016 yılından beri şirket hisselerinin elden çıkarılmasına ilişkin 34 davanın prensipte onaylanmış olduğunu söyledi. Söz konusu davaların 8’i tamamlandı, 6’sı merkezi hükümet tarafından kapatma ve dava açma sürecinde ve 20’si de çeşitli süreçlerde bulunuyor. Diğer şirketlerin yanında, SAIL’ın ASP ve SSP bağlı kuruluşlarının stratejik satışları değerlendiriliyor. Geçen yılın Temmuz ayında Yatırım ve Kamu Varlığı Yönetimi Departmanı, SAIL’ın söz konusu üç bağlı kuruluşundaki hükümet hisselerinin tamamını satılığa çıkararak karşı teklif beklediğini açıklamıştı ve bu açıklama, talep eksikliği nedeniyle geri çekilmeden önce üç kere uzatıldı. ( SteelOrbis, 18 Eylül 2020 )


  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ