Çelik Sektöründe 2020 - 40. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  40. Haftanın Öne Çıkanları

Baowu, Masteel’in Çelik Üretim Kapasitesini 2025 Yılına Kadar İkiye Katlayacak

2021 öncesinde 100 milyon ton ham çelik kapasite hedefini aşan Çinli Baowu Steel Group’un, 2025 yılına kadar Maanshan Iron and Steel'de (Masteel) kapasiteyi ikiye katlamak için yeni bir iddialı plan açıkladığı bildiriliyor. Geçtiğimiz hafta şirket başkanı Chen Derong’un, Baowu’nun, diğer üreticileri satın alarak ve tesislerinin gelecekte genişletilmesi ve modernizasyonu yoluyla Masteel’in ham çelik kapasitesini 2025 yılına kadar ikiye katlayarak 40 milyon tona çıkarma planlarını açıkladığı ifade ediliyor. Baowu’nun, eski ekipmanlara sahip küçük ve orta ölçekli çelik üreticilerinin sayısını azaltmak ve 2025 yılına kadar ülkenin çelik üretim kapasitelerinin % 60-70'ini on büyük çelik grubunda yoğunlaştırılması için hükümet direktifini uyguladığı kaydediliyor. Baowu’nun, birleşme ve devralmalar yoluyla hâlihazırda Çin'in ve dünyanın en büyük çelik üreticisi haline geldiği ve 2019 yılında üretimi 95,47 milyon ton olarak gerçekleştiği söz konusu üretim rakamının, Baosteel, WISCO, Masteel ve Chongqing Iron and Steel’in (Chonggang) üretimini içerdiği aktarılıyor. Chonggang'ın devralım süreci geçen yıl tamamlanmasa da, Baowu’nun 16 Eylül 2020'de orta ölçekli üreticinin hissesinin (% 40) kontrolünü aldığı ve bu yıl geçtiğimiz yıl üretimi 10,86 milyon ton olan Taiyuan Iron and Steel Company'de (TISCO) % 51 hisseye sahip olduğu, bunun da şirketin 2021'den önce 100 milyon tonluk hedefini çoktan aştığı anlamına geldiği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 28 Eylül 2020 )

Tata Steel Sera Gazı Salımını Azaltmak İçin Sorumlu Çelik Üretimi Yapacak

Hint çelik üreticisi Tata Steel, sera gazı salımını azaltmak amacıyla şirketin 26 ülkedeki tüm operasyonlarının küresel çelik üretimi standartları organizasyonu ResponsibleSteel’e üye olduğunu açıkladı. Şirkete göre, bu erken üyelik yoluyla Tata Steel, sektörün gelecekteki faaliyetlerine rehberlik etmek için kullanılan ResponsibleSteel standartlarının daha da geliştirilmesini destekleyecek. Tata Steel Limited’in CEO’su T. V. Narendran, “Sürdürülebilirlik için çelik sektörünün ilk ve tek küresel standardı ve sertifikasyon girişimi olan ResponsibleSteel’in üyesi olmaktan mutluluk duyuyoruz. Sürdürülebilir faaliyet uygulamalarına ve sorumlu tedarik zincirlerine olan bağlılığımızı her zaman vurguladık. Sürdürülebilirliği faaliyetlerimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz ve politikalarımız, sürdürülebilir kalkınmaya olan bağlılığımızı gösterirken, uzun vadeli sürdürülebilirlik stratejimizi formüle etme ve uygulama konusunda bize rehberlik ediyor,” dedi. ( SteelOrbis, 28 Eylül 2020 )

Cleveland-Cliffs ArcelorMittal USA’i Satın Alacak

ABD merkezli madencilik şirketi Cleveland-Cliffs Inc., ArcelorMittal USA LLC ve bağlı kuruluşlarını yaklaşık 1,4 milyar $’a satın alacağını açıkladı. Cleveland-Cliffs bu alımla Kuzey Amerika’daki en büyük yassı mamul ve pelet üreticisi olacak. Şirketin açıklamasına göre Cleveland-Cliffs, ArcelorMittal USA’i yaklaşık 78,2 milyon Cleveland-Cliffs adi hisse senedi, 373 milyon $ değerinde oydan yoksun imtiyazlı hisse senedi ve 505 milyon $ nakitle, şirketin tüm borçlarını ödeyerek satın alacak. Alım yıllık yaklaşık 150 milyon $’lık maliyet tasarrufu sağlayacak ve nakit akışını artıracak. Cleveland-Cliffs’in CEO’su Lourence Goncalves, “ArcelorMittal USA ekibinin organizasyonumuza katılmasını dört gözle bekliyoruz. İstisnai bir şirket yaratıyoruz. ArcelorMittal USA’in satın alınmasıyla ABD’nin otomotiv çeliği pazarındaki konumumuzu güçlendirirken, inşaat, altyapı, makine ve ekipman gibi önemli sektörlerinde de etkinliğimizi geliştiriyoruz. Aynı zamanda güçlü hammadde profilimize ve büyüyen bitirme kapasitemize destek sağlıyoruz. Bu alım, tüm operasyonel ve finansal hedeflerimizi gerçekleştirme becerimizle daha verimli, tam entegre bir çelik sistemi haline gelmemizi sağlayacak,” dedi. Öte yandan ArcelorMittal, Kanada, Meksika ve AM/NS Calvert’teki şirketleri aracılığıyla Kuzey Amerika’da hizmet vermeye devam edeceklerini belirtti. Dofasco ve ArcelorMittal Mexico, bölgedeki en düşük maliyetli üreticiler arasında yer alırken, AM/NS Calvert slab tedarikini optimize etmek için bir elektrik ark ocağı inşa etmeyi planlıyor. ( SteelOrbis, 29 Eylül 2020 )

Çin’de 600 Milyon Tondan Fazla Ham Çelik Üretim Kapasitesi Ultra Düşük Emisyon Dönüşümünden Geçiyor

26 Eylül'de Pekin'de düzenlenen Çin Çelik Enerjisinin Korunması ve Emisyonların Azaltılması Forumu'nda konuşma yapan Çin’in Ekoloji ve Çevre Bakanlığı Atmosferik Çevre Departmanı Direktörü Liu Bingjiang’ın, Çin’in ham çelik üretim kapasitesinin yaklaşık 610 milyon ton/yıllık kısmının ultra-düşük emisyon dönüşümünden geçtiğini söylediği belirtiliyor. 610 milyon ton/yıl seviyesindeki ham çelik üretim kapasitesinin, kilit alanlardaki 159 şirket arasında 450 milyon ton/yıl seviyesindeki kapasiteyi de kapsadığı ve buna ek olarak, Shougang, Taiyuan Iron & Steel, Jianlong, Xinxing Cast Pipe ve diğer şirketler de dâhil olmak üzere önemli alanlarda 82 şirketin daha değerlendirme ve izleme çalışmaları yürüttüğü ifade ediliyor. Nisan 2019'da “Çelik Sektöründe Ultra Düşük Emisyonların Uygulanmasının Teşvik Edilmesine İlişkin Görüşler” raporunun Ekoloji ve Çevre Bakanlığı da dâhil olmak üzere beş bakanlık tarafından ortaklaşa yayınlandığı bildiriliyor. Buna göre, çelik şirketlerinin emisyon standartlarına uyumunun, yasal bir sorumluluk olarak kabul edildiği rapor ediliyor. Mevcut ekipman için ultra düşük emisyon dönüşümünün hükümet tarafından teşvik edildiği, ancak standartları karşılamak için yeni ekipman gerektiği aktarılıyor. Çin Demir ve Çelik Derneği Başkanı He Wenbo’nun, şimdiye kadar 22 eyalet düzeyinde ekoloji ve çevre departmanının ultra düşük yenileme uygulama planları yayınladığını belirttiği kaydediliyor. Hedeflere ulaşan şirketlerin ayrıcalıklı çevre koruma vergisi, tercihli çevre koruma ekipmanı satın alma vergisi ve mali sübvansiyonlardan yararlanabileceği vurgulanıyor. Özellikle, her yönden ultra düşük emisyon gereksinimlerini karşılayan çelik şirketlerinin, kirlilikle mücadele için üretim kısıtlama önlemleri nedeniyle üretimi sınırlamaları veya durdurmaları gerekmediğine dikkat çekiliyor. ( Kallanish, 29 Eylül 2020 )

Beijing Shougang, Shougang Jingtang’ın Tamamını Satın Almayı Planlıyor

Çinli çelik üreticisi Beijing Shougang Co., Ltd., Beijing Investment Holding’in Shougang Jingtang’da sahip olduğu %11,51 hissesini ve Beijing Jingguorui’nin söz konusu şirketteki %7,67 hissesini, halka kapalı hisselerin ihracı yoluyla satın almayı planlıyor. Shougang Jingtang’daki söz konusu %19,18’lik hissenin satın alım değerinin 5,57 milyar RMB (800 milyon $) civarında olduğu tahmin ediliyor. Satın alımın ardından, borsaya kote Beijing Shougang Co., Ltd., yıllık 8,98 milyon mt pik demir ve 9,7 milyon mt çelik üretim kapasitesine sahip olan Shougang Jingtang’ın doğrudan ve dolaylı bir şekilde tamamına sahip olacak. SteelOrbis, 29 Eylül 2020

OECD: Çelik Kapasite Fazlalığı 2020 Yılında Artmaya Devam Edecek

OECD Çelik Komitesi’nin, düzenlediği son online oturumda, küresel üretim ve kapasite arasındaki farkın 2016'dan bu yana ilk kez artarak 2020'de 700 milyon tona ulaşmasının beklendiğini belirttiği ifade ediliyor. Komite’nin, OECD'den alınan en son verilerin, küresel çelik üretim kapasitesinin 2.455,8 milyon ton/yıl seviyesine çıkabileceğini gösterdiğini kaydettiği aktarılıyor. Yeni artışın, 2016-2019 döneminde yaşanan bir dizi düşüşün ardından üretim ve kurulu kapasite arasındaki farkı büyüteceği belirtiliyor. Bu yıl, küresel kapasite fazlalığının, Orta Doğu ve Asya'da yeni kapasitelerin kullanıma açılmasıyla desteklenerek 41,8 milyon ton artabileceğine dikkat çeken OECD’nin, Komite’nin, bir dizi planlanan kapasite artışının, ihracat pazarlarındaki talep de dâhil olmak üzere gelecekteki talepte artış beklentilerine dayandığına dair endişelerini dile getirdiğini aktardığı bildiriliyor. Koronavirüs salgınının yarattığı zorluklarla birlikte kapasite büyümesinin bu yıl belirsizlikleri artırması bekleniyor. Dahası, küresel olarak çeliğe olan talebin düşmesine rağmen Çin’in üretiminin devam eden artışına dair endişelerin mevcut olduğu kaydediliyor. Çelik Komitesi’nin, çelik üretiminin 2020'nin ilk yarısında rekor seviyelere çıkan ve stokların tarihsel olarak yüksek seviyelere ulaşan Çin'in küresel trendden uzaklaşmasını endişe verici olduğunu belirttiği ifade ediliyor. OECD’nin, "Bu gelişmeler, Çin'de Covid-19 talep şokundan kaynaklanan küresel dengesizlikleri şiddetlendiren bir aşırı arz riski oluşturuyor. Bu bağlamda, Çelik Komitesi, Küresel Çelik Kapasite Fazlalığı Forumu'nun (GFSEC) her zamankinden daha önemli hale geldiğini vurguluyor " dediği aktarılıyor. ( Kallanish, 30 Eylül 2020 )

ArcelorMittal, 2050’de Küresel Faaliyetlerinde Karbon Nötrlüğü Hedefliyor

ArcelorMittal’in, tüm küresel faaliyetlerini 2050 yılına kadar karbon nötr hale getirmek için yeni bir hedef açıkladığı belirtiliyor. Söz konusu hedefin, Avrupa birimlerinin emisyonlarını 2030'a kadar % 30 oranında azaltma mevcut hedefine ilave olarak 2050'ye kadar karbon nötr hale getirmeyi içerdiği kaydediliyor. Şirketin mevcut durumda çelik üretmek için hidrojenle doğrudan indirgenmiş demir yolunun kullanımı konusunda ilerlemekte olduğunu vurguladığı, ayrıca, yüksek fırınların dairesel karbon ve karbon yakalama teknolojileri kullanarak karbon nötr çelik ürettiği "akıllı karbon" yaklaşımını da göz önünde bulundurduğu ifade ediliyor. ArcelorMittal Avrupa CEO'su Aditya Mittal’in "Hidrojenin çok fazla potansiyeli var ancak önemli geçiş maliyeti göz önüne alındığında, geleneksel entegre yol üzerinde çalışmaya da inanıyoruz" dediği kaydediliyor. ArcelorMittal’in, 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarını sınırlandırmak için "akıllı karbon" yolunun daha erken sonuç verebileceğine inandığını belirterek, hidrojen-DRI rotasından endüstriyel ölçekte üretimin, mevcut yüksek maliyetler nedeniyle 2030'dan önce önem kazanmasının muhtemel görünmediğini ifade ettiği bildiriliyor. 2050 hedefine ulaşmak için küresel olarak yetkililerden gelen desteğin kritik olacağını söyleyen Mittal’in, "Çelik endüstrisinin, karbon kaçağına karşı koruma sağlayan ve iyi tasarlanmış bir politika yoluyla anlamlı ilerleme kaydetmesine imkân tanıyan ileriye dönük bir yol haritası çizmek için hükümetlerle aktif bir şekilde bağlantı kurmayı planlıyoruz" diye sözlerini tamamladığı kaydediliyor. ( Kallanish, 01 Ekim 2020 )


  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi