Çelik Sektöründe 2020 - 45. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  45. Haftanın Öne Çıkanları

LKAB Fosil İçermeyen Yakıtlardan İlk Pelet Üretimini Gerçekleştirdi

LKAB’nin, HYBRIT girişimi çerçevesinde pelet tesisinde fosil içermeyen yakıtlar kullanarak dünyanın ilk demir cevheri peletini ürettiği haber veriliyor. Şirketin yaptığı açıklamada, "LKAB'nin işleme tesislerinden birinde fosil içermeyen yakıtla yapılan denemeler, artık peletin kömür ve petrol bazlı yağ yerine% 100 biyo-yağ ile üretilebileceği bir seviyeye ulaştı" dediği kaydediliyor. Ayrıca, LKAB'nin Lulea'daki deney tesisinde diğer karbondioksitsiz ve fosilsiz ısıtma teknolojileriyle denemelere devam ettiği belirtiliyor. Fosil içermeyen peletlerin, SSAB, LKAB ve Vattenfall'un 2035 yılına kadar çelik üretim sürecinde kömür ve kokun yerini almayı amaçlayan "yeşil" bir girişim olan HYBRIT kapsamında fosilsiz çelik üretme sürecinin ilk aşaması olduğu aktarılıyor. Bunun İsveç'in toplam karbondioksit emisyonlarını % 10 ve Finlandiya'nın % 7 azaltma potansiyeline sahip olduğu ifade ediliyor. ( Metal Expert, 03 Kasım 2020 )

Celsa, Norveç’te Hidrojen Bazlı Üretime 2023'te Başlayacak

Nel Hydrogen Electrolyser ve Statkraft’ın, Celsa’nın Norveç biriminde yeşil çelik üretimini desteklemek için 40-50 MW'lık alkalin elektrolizörlerin teslimatı için bir niyet mektubu imzaladığı ifade ediliyor. Projenin 2023 sonuna kadar faaliyete geçmesi hedefleniyor. Celsa’nın, Haziran ayında projeye katılımını açıkladığı belirtiliyor. Tesis tarafından üretilen yeşil hidrojenin, fosil yakıtlara alternatif olarak inşaat demiri üretim sürecinde kullanılacağı ve dolayısıyla sürecin karbon ayak izini azaltacağı kaydediliyor. Statkraft’ın, Celsa ve tesisin Mo Endüstri Parkı ile birlikte, nihai ürünün inşaat demiri olduğu yüksek sıcaklıklı bir süreçte endüstriyel kullanım için yeşil hidrojen için eksiksiz bir değer zinciri oluşturmayı planladığı aktarılıyor. İnşaat demiri üretim sürecine yeşil hidrojenin dâhil edilmesiyle, 100.000 ton/yıl olan mevcut CO2 emisyonlarının % 60 oranında azaltılabileceği bildiriliyor. Eylül ayında Celsa Norveç’in, sıvılaştırılmış doğal gaz tedarik etmek için Gasum ile bir sözleşme imzaladığı ve Celsa Norveç CEO'su Carles Rovira’nın, firmanın hedefinin 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarını % 50 düşürmek ve 2050 yılına kadar tamamen CO2 nötr olmak olduğunu söylediği ifade ediliyor. ( Kallanish, 03 Kasım 2020 )

US Steel, Mon Valley Yenileme Projesini Durdurarak Başka Yatırıma Odaklanabilir

ABD’li çelik üreticisi US Steel’in CEO’su David Buritt, geçtiğimiz günlerde üçüncü çeyrek sonuçlarıyla ilgili yapılan konferans görüşmesinin sonunda şirketin Mon Valley tesislerinin yenileme projesini durdurabileceğini ve yaklaşık 1,5 milyar $’lık yatırımı başka bir yere yapabileceğini açıkladı. Pittsburg Post-Gazette’nin bildirdiği üzere David Bruitt, “Karar gerçekten isteğe bağlı. Yatırımı Mon Valley’e de yapabiliriz başka bir yere de. Yatırımın yapılacağı yer konusunda esneğiz,” dedi. Mon Valley projesi 2019 yılı Mayıs ayında açıklandı. Orijinal planlara göre, projenin bu yılın Eylül ayında başlaması ve 2022 yılının dördüncü çeyreğinde devreye alınması planlanıyordu. Kısmen Corona virüsünden dolayı yaşanan gecikmeler nedeniyle, planlar bu yılın başında süresiz olarak ertelendi. Proje, Braddock’ta bulunan Edgar Thomson tesisinde yeni bir döküm ve haddeleme hattının kurulumunu ve Pennsylvania’daki Clairton Coke tesisinde bir kojenerasyon santralinin inşasını içeriyordu. US Steel, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde kaydedilen 84 milyon $ ve bu yılın ikinci çeyreğinde kaydedilen 589 milyon $ zarara kıyasla bu yılın üçüncü çeyreğinde 234 milyon $ zarar açıkladı. ( SteelOrbis, 03 Kasım 2020 )

Feralpi Group, Nave’deki Tesisini İnşaat Çeliği Üretimi İçin Dönüştürecek

İtalya merkezli çelik üreticisi Feralpi Group, Bresica’nın Nave kasabasında bulunan Fer-Par tesisini, ticari profil ve özel profil üretiminden, inşaat demiri ve filmaşin gibi inşaat çeliği soğuk işleme tesisine dönüştürecek. Söz konusu dönüşümün, tesislerin boşaltılması ve yeni hatların yüklenmesiyle 2021 boyunca sürmesi bekleniyor ve bunun için birkaç milyon avro yatırım gerektirecek. Nave’deki tesis, Feralpi Group’un bir parçası olan Presider’ın kontrolünden geçecek. 1985’ten beri faaliyet gösteren, 190 işçiye sahip ve yılda 150.000 mt şekillendirilmemiş çelik işleyen Presider, Feralpi Group’un, büyük ölçekli işler için uluslararası pazardaki temsilcisi konumunda. Feralpi Group başkanı Giuseppe Pasini, şirketin Nave’deki tesisi iflas etmiş olan Stefana’dan devraldığı 2016 yılıyla kıyaslama yaptığında, “piyasa koşulları değişti ve ticari profil ile asansör kullanımı için üretilen özel profillerin tüketimi azaldı,” dedi. Pasini, tesisin dönüştürülmesiyle ilgili, “Avrupa Kalkınma Fonu tarafından belirlenen hedefler ve oluşturulan kaynakların da sayesinde, altyapı projelerinin yeniden başlamasından doğacak tüm fırsatlardan faydalanabileceğiz. Avrupa’nın her zamankinden daha modern, güvenli ve verimli işler yapması gerek. Özellikle İtalya, bunun için uygun şartlara sahip ve Avrupa fonlarının da yardımıyla bunu yapabilecek,” yorumunda bulunda. Feralpi Başkanı, şirketin, Lyon’daki yeni stadyum Viaduc du Littoral, Piedmont Region Tower ve Floransa’daki yeni Belfiore tren istasyonu dahil olmak üzere halihazırda birçok inşaat projesinde bulunurken, son zamanlarda, Brenner tüneli için çelik tedariki sağlamak dahil olmak üzere bazı önemli siparişler aldığını belirtti. ( SteelOrbis, 03 Kasım 2020)

Liberty Steel USA Devralmalarla ABD Piyasasındaki Varlığını Artırıyor

GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu Liberty Steel USA, Liberty’nin ABD’de yeni ürün pazarlarına açılması için ABD merkezli Solon Specialty Wire ve Shaped Wire şirketlerini satın aldığını açıkladı. Önde gelen bir çekme tel, soğuk haddelenmiş ürün ve alüminyum ürün üreticisi olan Solon, Liberty Johnstown Wire faaliyetleri altında birleştirilip yönetilerek, sunduğu ürünlerin optik, medikal ve şekilli tel uygulamaları gibi alanlarda çeşitlendirilmesini sağlayacak. Liberty Steel USA’in CEO’su Greg Jones, “Solon’un ebat olarak geniş bir skalada tel üretebilmesi, Liberty’nin Peoria, IL ve Johnstown’daki mevcut Kuzey Amerika tel operasyonlarını tamamlayacak. Solon’un tarihsel olarak son derece kârlı olan faaliyetleri Liberty’nin tel operasyonlarına sinerji ve büyüme sağlayacak,” dedi. ( SteelOrbis, 04 Kasım 2020 )


  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi