Çelik Sektöründe 2020 - 46. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  46. Haftanın Öne Çıkanları

Liberty Steel İlk Sürdürülebilir Şekilde Üretilmiş İnşaat Demiri Sevkiyatını Yapmaya Hazırlanıyor

GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu İngiltere merkezli Liberty Steel Group, bu hafta CARES sertifikası ve sürdürülebilirlik onayı aldıktan sonra ilk sürdürülebilir şekilde üretilmiş inşaat demiri siparişlerini sevk etmeye hazır olduğunu açıkladı. Şirket, İngiltere’nin inşaat ve altyapı projelerine Greensteel ürünleri tedarik etme ve İngiltere’nin ithal çeliğe olan bağımlılığını azaltma stratejisini geliştirmek amacıyla yıl sonundan önce yaklaşık 10.000 mt ürün teslim edecek. Liberty Steel, Rotherham haddehanesinde elektrik ark ocağında eritilen hurdadan sürdürülebilir şekilde üretim yaparak GreBar üretmeye başladı. Tesis, önümüzdeki aylarda GreBar üretimini artıracak ve nihai kapasite yıllık 300.000 mt’a ulaşacak. Tesis, B500C kalitesinde 25, 32, 40 ve 50 mm ebatlarında inşaat demiri üretme kapasitesine sahip ve portföyüne 20 mm ebadını da eklemeyi planlıyor. Liberty Steel UK’in İnşaat Demiri Ticari Direktörü Peter Gate, “İngiltere hükümeti, salgının ardından daha iyi bir şekilde gelişme sözü verdi ve Liberty’nin Greensteel süreciyle yapılan inşaat demiri arzımız, müşterilere bir İngiliz şirketi tarafından sürdürülebilir olarak üretilen yüksek kaliteli çeliği kullanma olanağı tanıyor. Müşterilere bu ebatta daha geniş bir İngiltere pazarı sunacak ve inşaatta tasarım ile maliyet verimliliklerini artırmaya yardımcı olacak olan 50 mm inşaat demiri tedarik etme kapasitesini geliştirmeye önem verdik,” dedi. Liberty Steel ayrıca, küresel pazarda çok bulunmayan mikro alaşımlı inşaat demiri araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Ürün, belirli yapısal uygulamalar için kullanışlı olan daha istikrarlı tanecik kapasitesine sahip olacak. ( SteelOrbis, 09 Kasım 2020 )

JFE Steel 2030 Yılı İtibarıyla Karbon Salımını %20 Azaltmak İçin Yatırım Yapacak

Nikkei Asian’a göre, Japon çelik üreticisi JFE Steel Corporation, karbon salımını %20 azaltmak amacıyla tesislerine ekipman kurmak için 2030 yılında 100 milyar JPY (955 milyon $) yatırım yapacak. Buna göre şirket, hammadde olarak karbondioksit salımına neden olan demir cevheri yerine daha fazla hurda kullanmak için yüksek fırınlarını daha enerji verimli olan güncellenmiş versiyonlarla değiştirecek. Öte yandan, SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, diğerlerinin yanı sıra, Nippon Steel ve ArcelorMittal de önümüzdeki on yılda karbon salımını azaltmak için yatırım yapacak. ( SteelOrbis, 09 Kasım 2020 )

KARDEMİR'in Yönetim Kurulu Başkanlığına Alparslan Bayraktar Getirildi

Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, şirketin yönetim kurulu toplantısında görev dağılımının yapıldığı belirtilerek, "Yönetim Kurulu Başkanlığına Alparslan Bayraktar'ın, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine Erdal Erdem'in seçilmesine karar verilmiştir." ifadesine yer verildi. Açıklamada, Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Faruk Akşit'in, mevcut projeleri ve görevi nedeniyle şirkete yeterli zamanı ayıramayacağını ifade ederek görevinden ayrıldığı kaydedildi. Yönetim kurulu üyeliğine Mustafa Yolbulan, Muhammet Ali Oflaz, Fatih Mehmet Erkoç, Yusuf Canbolat, Kamil Güleç, Mustafa Aydın, Prof. Dr. Ercüment Arvas ve Ömer Demirhan seçilmişti. ( AA, 06 Kasım 2020 )

BHP Karbon Salımını Azaltmak İçin Baowu İle Mutabakat Anlaşması İmzaladı

Avustralyalı madenci BHP Billiton, Çinli çelik devi Baowu Group ile sera gazı salımını azaltmak amacıyla 35 milyon $ yatırım yapmak ve teknik bilgileri paylaşmak üzere bir mutabakat anlaşması imzaladığını açıkladı. 400 milyon $’lık İklim Yatırım Programı kapsamında finanse edilecek beş yıllık ortaklık, yüksek fırında hidrojen kullanımı gibi düşük karbonlu üretim teknolojilerinin ve entegre çelik üretiminde salımı azaltmaya yönelik yolların geliştirilmesine odaklanacak. Mutabakat anlaşması kapsamında, çelik sektöründe karbon tutma, kullanma ve depolama, Baowu’nun üretim birimlerinden birinde de araştırılacak. BHP’nin CEO’su Mike Henry, “Bu mutabakat anlaşması, Baowu ile uzun süredir devam eden ilişkimizi daha da güçlendiriyor ve Paris Anlaşması hedefleri doğrultusunda karbon salımının azaltılmasına katkıda bulunma konusundaki kararlılığımızı yansıtıyor,” dedi. Mike Henry ayrıca şirketin, düşük salımlı üretim teknolojilerinin gelişimini desteklemek için yatırım yapacağını, ürün yönetimini teşvik edeceğini ve iklim değişikliği karşısında küresel politika ve pazar tepkisini geliştirmek için başka şirketlerle de ortaklık yapacağını belirtti. Şirketin açıklamasına göre, şirketler, tamamlayıcı araştırmaları birleştirmek ve düşük karbonlu üretime yönelik bilgilerini yerel ve uluslararası çelik sektörü hissedarlarıyla paylaşmak amacıyla bir China Baowu-BHP Düşük Karbonlu Metalurji Bilgi Paylaşım Merkezi kurmak için birlikte çalışacak. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, BHP Billiton karbon salımını 2030 yılına kadar %30 azaltmayı ve 2050 yılına kadar sıfıra indirmeyi hedefliyor. ( SteelOrbis/Kallanish, 10 Kasım 2020 )

ArcelorMittal Italia Anlaşmaya Yakın

Yerel gazete Repubblica'ya göre, İtalya hükümetinin, eski adı ile Ilva ve şimdidi adıyla ArcelorMittal Italia olan çelik üreticisini yeniden başlatmak için 1 milyar € (1,18 milyar $) yatırım yapmaya hazır olduğu haber veriliyor. İtalyan hükümetinin, Invitalia'yı ArcelorMittal’in İtalyan kuruluşu olan AM InvestCo ile görüşmek üzere görevlendirdiği belirtiliyor. Ilva için değiştirilmiş kira ve satın alma sözleşmesinin, hükümetin öz sermaye yatırımının 30 Kasım'a kadar imzalanacağını belirttiği bildiriliyor. Kaynakların, bunun gerçekleşmemesi durumunda, 500 milyon € olarak anlaşmaya varılan ödemeye tabi olan AM InvestCo'nun çekilme hakkına sahip olduğunu söyledikleri aktarılıyor. Orijinal sanayi planının Taranto’nun üretimini 8 milyon ton/yıla çıkarmayı içerdiği, ancak, hükümet müzakerecilerinin Covid-19 salgınının çelik talebi üzerindeki etkisi nedeniyle bu plandan ödün verdikleri söyleniyor. Bu üretim seviyesini daha uzun bir sürede elde etmek istedikleri belirtiliyor. (Kallanish, 10 Kasım 2020 )

Thyssenkrupp'a Devlet Yardımı 5 Milyar Avroya Ulaşabilir

Thyssenkrupp'a olası mali yardım konusundaki görüşmelerin Berlin'de devam ettiği bildiriliyor. Yardımın yapısı henüz bilinmemekle birlikte, miktarının şirketin piyasa değerinden daha yüksek olan 5 milyar € seviyesine kadar çıkabileceği kaydediliyor. Bloomberg’in, Alman hükümetinin ciddi sorunlarla karşı karşıya kalan Thyssenkrupp'un çelik birimine, çevre dostu bir dönüşüme odaklanarak ulusal çelik üretimini korumaya yardım etmeye hazır olduğunu ifade ettiği bildiriliyor. Bloomberg'in bildirdiğine göre, finansman, devlet fonundan sağlanan 2 milyar € likidite ve esas olarak karbon nötr çelik üretimini mümkün kılmaya yönelik en az 3 milyar € hibeden oluşabileceği ifade ediliyor. Bununla birlikte, yardımın kesin miktarı ve içeriğinin halen görüşüldüğü belirtiliyor. Diğer seçenek olarak, Thyssenkrupp'un COVID-19 nedeniyle zarar gören şirketlere yardım etmek için kurulan devlet Ekonomik İstikrar Fonu WSF'den yararlanmaya çalıştığı bildiriliyor. Ancak pandeminin neden olduğu krizden çok önce mali sıkıntılar yaşadığı için şirketin başarı şansının oldukça düşük olduğu kaydediliyor. Daha önce, Thyssenkrupp’un Denetim Kurulu Üyesi ve Alman çelik sendikası IG Metall'in Yürütme Komitesi Üyesi Juergen Kerner’in, hükümeti Noel'den önce çelik üreticisi için bir çözüm bulmaya çağırdığı ve yatırımcı, özellikle şu ana kadar tek resmi ilgili taraf olan Liberty Steel gibi özel sektörü seçmek yerine % 25'in üzerinde doğrudan hükümet katılımı konusunda ısrar ettiği, ancak Alman Ekonomi Bakanı Peter Altmaier kamulaştırmaya şiddetle karşı çıkarken, Thyssenkrupp tüm seçenekleri değerlendirdiğini söylediği aktarılıyor. ( Metal Expert, 11 Kasım 2020 )

Tata Steel Europe ve POSCO Hızyuvar Sistemlerine Göre Boru Üretmek İçin İş Birliği Yapacak

Tata Steel Europe ve Güney Koreli çelik üreticisi POSCO, hızyuvar (hyperloop) ulaşım sistemleri için çelik boru üretme konusunda iş birliği anlaşması yaptı. İki şirket, mümkün olan en düşük enerji kullanımıyla yüksek hızda ulaşım sağlanması adına, vakum tüpü olarak kullanılacak yüksek kaliteli özel çelik boru geliştirecek. Pazar günü Richard Branson’ın Virgin Hyperloop’u, ABD’nin Nevada eyaletinde yapılan deneysel hızyuvar sisteminde ilk kez yolcu taşıdı. POSCO’nun Teknik Araştırma Laboratuvarları Başkanı Duk-Lak Lee, yaptığı açıklamada, “POSCO on yıldan fazla bir süredir uygulanabilirlik, tasarım ve yapısal düzenleme gibi hızyuvarla bağlantılı çeşitli çelik boru araştırmaları gerçekleştiriyor,” ifadelerini kullandı. Çelik boruların yalnızca direnci kesmek adına havanın olmadığı düşük basınçlı bir ortamda aracın seyahat etmesini sağlaması değil, aynı zamanda uzun mesafeler boyunca düzlüğünü koruması gerekiyor. ( SteelOrbis, 11 Kasım 2020 )

SSAB-Tata Birleşmesi Hakkında Söylentiler Yoğunlaşıyor

Tata Steel ve SSAB birleşme planları konusunda sessiz kalırken, potansiyel birleşme ilgili haberlerin piyasada yayıldığı belirtiliyor. 11 Kasım'da, Tata Steel'in bu hafta Avrupa işletmesinin satışını tamamlayacağını ve İsveçli üretici SSAB'nin satın almak için birincil aday olduğunu söylediği kaydediliyor. ( Metal Expert, 12 Kasım 2020 )

Liberty Steel Ostrava Tesisinde İki Hibrit Fırın Kuracak

GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu İngiltere merkezli Liberty Steel Group, Çek Cumhuriyeti’ndeki Ostrava tesisine kurulacak olan yeni hibrit fırınlar için kamu ihale sürecini başlattığını açıkladı. Projeler, Avrupa’da türünün ilk örneği ve 2030 yılına kadar Ostrava’nın karbonsuz üretim yapmasını hedefliyor. İki adet hibrit fırın, 2023 yılına kadar tesisin mevcut dört adet tandem fırınının yerini alacak. Yeni fırınlar toz salımını %60 azaltırken, 2025 yılına kadar 400 kV’luk enerji hattı kurulduğunda fırınlar %70 oranında hurda kullanabileceğinden karbon salımını %50 düşürecek. Bu da ithal kömür ile demir cevherine olan bağımlılığı azaltacak. Liberty Steel Group’un İcra Kurulu Başkanı Sanjeev Gupta, “Bu proje, Liberty Ostrava’nın dönüşümü için önemli bir adım. Yeni fırınlar tesisteki karbon salımını azaltacak, bu da Liberty Ostrava’da karbonsuz Greensteel üretme yolunda ilerleyeceğimiz anlamına geliyor,” dedi. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, Liberty Steel Group önümüzdeki on yıl içinde Ostrava çelik tesislerinin gelişimine toplam 750 milyon € yatırım yapmayı planlıyor. Çelik tesisinin yenilenmesine ek olarak, dönüşüm aynı zamanda çelik haddehanelerinin kapsamlı bir şekilde yenilenmesini içerecek, bu da çeliğin kalitesini artıracak ve yüksek katma değerli ürünlerle şirketin ürün portföyünü genişletecek. ( SteelOrbis, 12 Kasım 2020 )

Hesteel Laoting, Yassı Üretimine Başladı

Hebei Iron and Steel’in (Hesteel), yeni Laoting fabrikasında bir sıcak haddeleme hattını devreye aldığı belirtiliyor. SMS Group tarafından tedarik edilen tesisin, yıllık 4,1 milyon ton kapasiteye sahip olduğu ve 1,2-25,4 mm kalınlığa ve 1,900 mm genişliğe kadar sıcak sac üretim yapabileceği ifade ediliyor. Tesisin çelik ürünlerinin otomobil, boru imalatında, gemilerde ve köprü yapımında kullanılabildiği kaydediliyor. Hesteel Laoting’in tasarlanan kapasitesinin 7,47 milyon ton ham çelik ve 7,1 milyon ton nihai mamul (kalan kapasite 3 milyon ton/yıl uzun mamul) olduğu aktarılıyor. ( Metal Expert, 13 Kasım 2020 )


  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi