Çelik Sektöründe 2020 - 47. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  47. Haftanın Öne Çıkanları

Nucor İtalya Merkezli Duferdofin-Nucor Ortak Girişiminden Ayrıldı

Duferco Italia Holding ve Nucor Europe arasındaki 12 yıllık Duferdofin-Nucor ortaklığı sona erdi. İtalya’nın ilk çelik profil üreticisi olan şirketin, San Zeno Naviglio (Brescia), Giammoro (Messina), San Giovanni Valdarno (Arezzo) ve Pallanzeno (Verbania) bölgelerinde dört adet üretim birimi bulunuyor. Duferco, Nucor’un %50 hissesini yeniden satın alarak şirketin tek sahibi olacak. Ancak Duferco, yeni profil üretim hattı San Zeno Naviglio tesisine yatırım yapmaya devam edeceğini ve inşaattan sorumlu teknolojik ortağın kim olacağını önümüzdeki günlerde açıklayacağını belirtti. 150 kişiye istihdam yaratacak söz konusu yatırım, 180 milyon € değerini aşıyor ve Duferco’nun Avrupa yapısal çelik profilleri üretiminde daha önemli bir rol oynamasını sağlayacak. Duferco Italia Holding Başkanı Antonio Gozzi, “Bu kadar uzun bir süre Amerika’nın bir numaralı çelik üreticisiyle ortak olmak, Duferco için büyük bir onurdur. Son yıllarda bu ortaklığı sürdüren, şirketin teknik ve üretim performansı anlamında sürekli olarak gelişmesine yardım eden tüm Nucor çalışanlara sevgi ve minnetle teşekkür ederim,” ifadelerini kullandı. Ortaklığı mali kapanışı ise, Avrupa’nın tekelcilik karşıtı kurumları tarafından onay geldiğinde, Aralık ayının ilk günlerinde yapılacak. ( SteelOrbis, 16 Kasım 2020 )

SSAB, Tata Steel’in Hollanda Tesisiyle İlgilendiğini Doğruladı

İsveçli vasıflı çelik üreticisi SSAB, Tata Steel Europe’un IJmuiden çelik tesisinin potansiyel devralımına ilişkin söylentileri doğruladı. Şirket bir açıklamasında, “SSAB, Avrupa çelik sektöründeki bütünleşme fikriyle ilgili birkaç farklı tartışmaya katıldı. Tata ile görüşmeler devam ediyor, ancak herhangi bir karar verilmedi. Herhangi bir alımın gerçekleşeceğine veya bu tür potansiyel alımların koşullarına ilişkin hiçbir kesinlik yok. İlerleyen zamanlarda açıklama yapılacak,” dedi. SSAB, ThyssenKrupp’un çelik birimini devralmak için Alman çelik üreticisi ThyssenKrupp ile görüşüyordu. Ancak Liberty Steel Group, ThyssenKrupp’un zarar eden çelik birimini satın almak için teklif verdi. (SteelOrbis, 16 Kasım 2020 )

Shagang Başkanı: Geliştirilen EAO'lar Hurda Arzını Daraltabilir

Shagang Group Başkanı Shen Wenrong’un, geçtiğimiz hafta 2020 Çin Çelik Hurda Konferansı'nda, Çin için elektrik ark ocaklarının (EAO) geliştirilmesi açısından henüz en iyi zaman olmadığını söylediği rapor ediliyor. Aynı zamanda Çin Metal Hurda Tüketimi Derneği'nin Onursal Başkanı olan Shen Wenrong’un, çelik üreticilerine, hurda pazarları üzerindeki etkiyi azaltmak için EAO üretim kapasitesini rasyonel bir şekilde artırmalarını hatırlattığı bildiriliyor. Shen Wenrong’un, hurda kullanımını teşvik etmek ve EAO üretim kapasitesini arttırmanın iki farklı kavram olduğuna dikkat çektiği belirtiliyor. Çin'in ham çelik üretiminin 1 milyar ton/yıl olduğunu ve 2020'de tahmini hurda kullanım oranının %20'nin altında olduğu baz alınarak ve yaklaşık %90'ının dönüştürücüler tarafından üretildiğini varsayarak, bunun 180 milyon ton hurda gerektireceğini ve EAO üretimi ile hurda kullanım oranının artırılması halinde, toplam 250 milyon ton çelik hurdaya ihtiyaç duyulacağını belirttiği aktarılıyor. Mevcut arzın, talep seviyesini karşılamaktan çok uzak olduğu rapor ediliyor. Bu nedenle, EAO'ların mevcut gelişiminin, bir yandan üretim kapasitesinin gizli genişlemesine ve diğer yandan daha da sıkı bir hurda pazarına neden olmasının muhtemel göründüğü bildiriliyor. Bunun, kaçınılmaz olarak yeni kapasite fazlasına ve yapısal dengesizliğe neden olacağı ve beraberinde yeni problemler getireceği değerlendiriliyor. 2019 yılında Shen Wenrong’un, önümüzdeki 8-10 yıl içinde Çin'in ham çelik üretiminin yaklaşık 800 milyon ton/yıla düşeceğini ve hurda arzının yaklaşık 350 milyon tona yükseleceğini söylediği aktarılıyor. Bu miktardan, 200 milyon ton hurdanın konvertörlü çelik üretiminde ve kalan 150 milyon tonun ise EAO'larda kullanılacağı, bunun, o dönemde hurda kullanım oranının % 44 civarında olacağı anlamına geldiği ifade ediliyor. ( Kallanish, 18 Kasım 2020 )

Tata Steel Europe Karbon Yakalama Projesi İle İlgili Gelişmeleri Açıkladı

Resmi açıklamaya göre, Tata Steel Europe’un, Kuzey Denizi Kanalı bölgesinde CO2 yakalamak, depolamak ve yeniden kullanmak için Athos adlı Karbon Yakalama Kullanımı ve Depolama (CCUS) projesini geliştirmeye başladığı haber veriliyor. İlk aşamada şirketin, IJmuiden tesisinde yeni bir CO2 yakalama tesisi kurmayı planlarken, kalan gazları yakalayarak kullanılabilir hammaddelere dönüştürmeye ikinci aşamada başlanacağı bildiriliyor. Sürecin planlandığı gibi gitmesi halinde, projenin 2027'de tamamen faaliyete geçeceği belirtiliyor. İlk aşamanın CO2 emisyonlarını 3 milyon ton /yıl azaltması bekleniyor. Tata Steel’in Sürdürülebilirlik Direktörü Annemarie Manger’in, "Bu, her yıl 1,5 milyon ton CO2 içermeyen çelik üretmemize eşdeğer," dediği aktarılıyor. Ekim 2019'da, Tata Steel Europe’un, 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarını yılda % 30 azaltarak 7.5 milyon tona düşürme potansiyeline sahip Athos projesi için önde gelen Hollandalı şirketlerle ortaklaşa olarak çevre araştırmasını başarıyla tamamladığı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 18 Kasım 2020 )

Danieli Habaş’a Filmaşin Hattı ve Slab Döküm Otomasyon Sistemi Tedarik Edecek

İtalyan tesis ekipmanı tedarikçisi Danieli, Türkiye merkezli Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş.’nin (Habaş) Aliağa çelik üretim tesisi için teknolojik paketlerin yanı sıra yeni filmaşin hattı ve slab döküm ünitesi için elektrik ile otomasyon sistemleri tedarik edeceğini açıkladı. Yeni filmaşin hattı, düşük ve orta karbonlu çelik, kaynak teli, yüksek karbonlu çelik, ön gerilmeli beton çelik tel ve inşaat demiri dahil olmak üzere çeşitli çelik kaliteleri üretecek. Hattın 2021 yılının üçüncü çeyreğinde devreye alınması planlanıyor. Yakın zamanda şirketin mevcut slab döküm ünitesinin otomasyon sisteminin yenilenmesini tamamlayan Danieli Automation, şirketin yeni çift bantlı slab döküm ünitesi için Seviye 1 otomasyon ve Seviye 2 işlem kontrol sistemleri tedarik edecek. Üretilen slablar, 1000-2100 mm genişliğinde ve 220.225 mm kalınlığında olacak. Döküm ünitesi 2021 yılının dördüncü çeyreğinde devreye alınacak. ( SteelOrbis, 18 Kasım 2020 )

İtalyan Hükümeti ve ArcelorMittal’in, Yeni Ilva'nın Bir Parçası Olacağı Bildiriliyor

Gelecekteki yapısal yaklaşımları tanımlamak için son tarih olan 30 Kasım yaklaşırken, en büyük İtalyan çelik üreticisi ArcelorMittal Italia'nın geleceği konusundaki görüşmelerin hükümet ve şirket temsilcileri arasında yoğunlaştığı bildiriliyor. Kaynakların, ilgili tarafların şirketin geleceğini belirlemeye yakın olduklarını söyledikleri rapor ediliyor. İtalyan hükümetinin ArcelorMittal Italia'da İtalya'nın yatırım geliştirme ve girişim geliştirme ajansı Invitalia aracılığıyla hisse almasının ve ArcelorMittal'in, bazen olduğu gibi Ilva'da "ani bir değişiklik" meydana gelmediği sürece şirkette kalacağının düşünüldüğü ifade ediliyor. Pazarda söylentileri güçlendiren Invitalia CEO'su Domenico Arcuri’nin, birkaç gün önce sendikalara Invitalia'nın eski Ilva'nın "azınlık olmayan" hissesini alabileceğini ve bunun hem Avrupa'nın en büyüğü olan, 3,5 milyon ton /yıl üretim kapasitesine sahip ve 2015 yılında atıl kalan Yüksek Fırın 5'in modernizasyonunu içereceğini söylediği kaydediliyor. Ayrıca, Invitalia sözcüsü tarafından 17 Kasım tarihinde teyit edildiği üzere Arucri’nin, "yıllık 8 milyon mt üretim kapasitesini sürdürmek" için çelik fabrikasına iki elektrik ark ocağının "tanıtılması" gerektiğini söylediği aktarılıyor. Tesisteki yaklaşık 10.700 işçinin istihdamının tehlikede olduğu, bu nedenle İtalyan hükümeti için şirketi çalışır durumda tutmanın çok önemli olduğu değerlendiriliyor. Sektör kaynaklarının, pandemi nedeniyle Avrupa genelinde çelik talebinin düştüğünü ve çelik kapasite fazlalığının sorun olmaya devam edebileceğini, bu bağlamda Taranto fabrikalarının öngörülebilir gelecekte çok yüksek seviyelerde ham çelik üretimini sürdürmesinin olası olmadığını söyledikleri ifade ediliyor. İtalyan hükümetiyle yaşanan yasal sorunları takiben, Mart ayı başlarında ArcelorMittal’in, eski Ilva grubunun geleceği konusunda yetkililerle mevcut kira ve satın alma sözleşmesini değiştirerek bir anlaşmaya vardığı; anlaşmanın, ArcelorMittal'e, 500 milyon avroluk para cezasına tabi olarak Kasım 2020 sonuna kadar Ilva satın alımından çekilme hakkını verdiği bildiriliyor. Kira ve satın alma sözleşmesinin Mayıs 2022'ye kadar uzayabileceği belirtiliyor. ( Platts, 19 Kasım 2020 )

Tata Steel Grup Şirketlerini Birleştirmeyi Planlıyor

Tata Steel’den bir yetkilinin bugün paylaştığı bilgiye göre, şirket iş kolları arasında daha iyi bir sinerji oluşturmak için grup şirketlerini birleştirmeyi planlıyor. Şirket yetkili, Tata Metaliks ve Indian Steel and Wire Products Limited şirketlerinin birleştirilerek Tata Steel Longs Products Limited adı altında faaliyet göstermesi için çalışmalara başlandığını söyledi. Bu iki şirketin de benzer yüksek fırınları ve satın alma stratejileri var. Birleşmenin verimliliği artıracağı düşünülüyor. Tata Steel, borsaya açık olan ve olmayan şirketleri dört grupta toplayarak yerel piyasasında bir yeniden yapılanmaya gideceğini belirtti. Bu gruplar uzun mamul segmenti, katma değerli ürün segmenti, madencilik segmenti ve kamu hizmetleri ile altyapı segmentinden oluşuyor ve Tata Metaliks ile Indian Steel and Wire’ın birleşmesi bunun ilk adımı. Yine de Tata Metaliks kapasitesini iki katına çıkarma planlarına devam edecek. Yılda 300.00 mt pik demir ve 200.000 mt sünek boru üretimi kapasitesi bulunan şirket 15 megavatlık bir termal santral inşat ediyor. ( SteelOrbis, 19 Kasım 2020 )

Tata Steel Hollanda’daki Varlıkların Satışı İçin Yapılan Ayrıntılı İncelemenin Aralık Ayına Kadar Tamamlanmasını Bekliyor

Hint çelik üreticisi Tata Steel, Hollanda’daki çelik tesislerinin İsveçli SSAB’ye satışı içi yapılan ayrıntılı incelemenin Aralık ayına kadar tamamlanmasını bekliyor. Şirket yönetimi, “eğer her şey yolunda giderse,” ayrıntılı inceleme aşamasının tamamlanmasının ardından Tata Steel’in ticari şartları görüşmeye başlayacağını ve ondan kısa süre sonra da nihai bağlayıcı anlaşmanın yapılabileceğini belirtti. Bununla birlikte, Tata Steel Genel Müdürü V Narendran, Tata Steel Netherlands ve Tata Steel UK birimlerinin ayrılması işleminin başladığını ve bunun, şirket gelecekte Hollanda ve İngiltere için farklı iş stratejileri izleyeceği için yapıldığını söyledi. Narendran, Hollanda’daki varlıkların satışının ardından ana hedefin, İngiltere’deki birimi, Hindistan’daki ana şirket Tata Steel’in yardımı olmadan kendine yeterli bir hale getirmek olacağını belirtti. Narendran, Tata Steel’in ayrıca İngiltere’deki birimi için uzun vadeli ve sürdürülebilir bir iş yaratmak adına gerekli yardımı sağlaması için İngiltere hükümetiyle görüştüğünü söyledi. ( SteelOrbis, 19 Kasım 2020 )

UK Steel: Karbonsuzlaştırma, Yerel Tedarik ve Rekabetçi Elektrik Fiyatları Gerektirir

UK Steel’in, hükümetin düşük karbonlu bir ekonomiye yönelik yeni "On Nokta Planı"nın bir sonucu olarak öngörülen yeşil altyapı gelişimi için yerel çelik tedariki sağlaması gerektiğini söylediği bildiriliyor. Ayrıca, karbonsuzlaşmanın daha yüksek elektrik kullanımına yol açacağı göz önüne alındığında, fahiş endüstriyel elektrik fiyatlarının ele alınması gerektiğine dikkat çektiği ifade ediliyor. Çarşamba günü hükümetin, 250.000 istihdam yaratmak ve desteklemek için 12 milyar £ (15.9 milyar $) yatırım gerektireceğini belirten “Yeşil Sanayi Devrimi”ni duyurduğu kaydediliyor. Programın, offshore rüzgar enerjisi, hidrojen üretimi, yeni nükleer santraller, elektrikli araç üretimi, toplu taşıma yatırımı ve sıfır emisyonlu uçaklar ve gemiler için araştırma projelerini destekleyeceği bildiriliyor. Diğer alanlara ek olarak, “yeşil” evler ve kamu binalarının yanı sıra karbon yakalamanın da odak noktası olacağı belirtiliyor. UK Steel’in, planın " İngiltere’nin karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olacak cesur adımlar attığını ve çelik sektörünün yeşil geçişine yardımcı olacak önlemleri kritik bir şekilde içerdiğini" söylediği ifade ediliyor. UK Steel Genel Direktörü Gareth Stace’in, "Hükümetin endüstriyel elektrik fiyatları konusundaki devam eden sessizliği önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Tüm dekarbonizasyon seçenekleri, çelik sektörü ve diğer birçok endüstri için daha yüksek elektrik kullanımına yol açacak ve bu da yüksek enerji fiyatlarını Net Sıfır Karbon hedefine ulaşmada önemli bir engel haline getirecek" dediği vurgulanıyor. ( Kallanish, 19 Kasım 2020 )

GFG Alliance İngiltere Hükümetinin Yeşil Sanayi Devrimi Planını Destekliyor

İngiltere merkezli küresel endüstri lideri GFG Alliance, İngiltere hükümetinin temiz enerji, ulaşım, doğa ve yenilikçi teknolojileri kapsayan Yeşil Sanayi Devrimi planını desteklediğini belirtti. 12 milyar £’luk devlet yatırımı içeren plan, İngiltere’nin 2050 yılına kadar karbon salımını azaltmasına olanak tanıyacak, İngiltere’de 250.000 istihdam yaratacak ve destekleyecek. Plan, istihdamı desteklemeyi ve karbon salımını azaltmayı amaçlayan deniz üstü rüzgar, hidrojen, nükleer ve karbon yakalama dahil olmak üzere 10 maddeye sahip. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, plan, Galler’de en son teknolojilerle geliştirilen İskoçya ve Kuzey Doğu rüzgar türbinleriyle desteklenecek. GFG Alliance’ın İcra Kurulu Başkanı Sanjeev Gupta, “Hükümetin planını destekliyoruz. GFG Alliance çelik ve alüminyum gibi temel sektörleri dönüştürerek düşük karbon ekonomisi sağlamayı hedefliyor. İngiltere’nin iklim taahhütlerini yerine getirebilmesi için çelik sektörünü düşük karbonlu üretime geçirme şansını yakalaması gerekiyor. Hükümet, yeniliğe ve problem çözümüne teşvik etmeli ve karbonsuz çelik üretimine daha hızlı geçen üreticileri ödüllendirmeli,” dedi. ( SteelOrbis, 20 Kasım 2020 )

Tata Steel, NINL Şirketinin Odisha’daki Çelik Tesisini Devralabilir

Hindistan merkezli çelik üreticisi Tata Steel, ekonomik durumu kötüye giden ve hükümetin stratejik olarak satışa çıkardığı Neelachal Ispat Nigam Limited (NINL) şirketini devralma seçeneğini değerlendirecek. Tata Steel Genel Müdürü T V Narendran, “NINL tesisi, satılık olduğu sürece ve yönetim kurulumuzun kararına bağlı olarak her zaman değerlendirebileceğimiz bir tesis,” şeklinde konuştu. Hindistan hükümeti, daha önceden NINL şirketini iki aşamalı ihale yoluyla stratejik olarak satacağını açıklamıştı. Odisha merkezli NINL, yıllık 1,1 milyon mt kapasiteli bir çelik tesisi, kendine ait bir enerji santrali ve geliştirilme aşamasında olan kendine ait bir demir cevheri madeni işletiyordu. NINL; ticaret firması MMTC Limited, elektrikli teçhizatları imalatçısı BHEL Limited, çelik danışmanlık firması MECON ve iki adet Odisha hükümetine ait kuruluşuna ait. ( SteelOrbis, 20 Kasım 2020 )


  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ