Çelik Sektöründe 2020 - 50. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  50. Haftanın Öne Çıkanları

Baowu Group, Chongqing Changshou Steel Hisselerini Satın Aldı

China Chongqing Steel Group’un bağlı kuruluşu Çinli çelik üreticisi Chongqing Iron & Steel Co., Ltd (Chongqing Steel), hakim hissedarı Chongqing Changshou Iron & Steel Co., Ltd (Chongqing Changshou Steel) şirketinin 2 Aralık’ta işletme kaydındaki değişimi tamamladığını açıkladı. Buna göre, Chongqing Changshou Steel’in hissedarları, %40 hisse ile Çinli çelik devi Baowu Group, %35 hisse ile Sichuan Desheng Group Vanadium Titanium Co., Ltd ve %25 hisse ile Chongqing Strategic Emerging Industries Equity Investment Fund Partnership oldu. Baowu Group ayrıca dolaylı yoldan Chongqing Iron & Steel’in %23,51 hissesine sahip. Chongqing Iron & Steel’in önceki hakim hissedarı Siyuanhe Industrial Development Fund, tarihi görevini tamamladı ve ortaklığı sona erecek. Çin Demir Çelik Birliği’ne göre, Baowu Group yıllık kapasitesine 200 milyon mt’a çıkarma amacıyla önümüzdeki birkaç yılda devralma ve yeniden yapılanma işlemine devam edecek. Baowu Group, Chongqing Iron & Steel Co ile birleşerek kendisini ArcelorMittal’den daha büyük bir çelik üreticisi yapmasının ardından, yıllık kapasitesini halihazırda 100 milyon mt’un üstüne çıkardı. ( SteelOrbis, 07 Aralık 2020 )

Salzgitter, DRI Tesisi İnşası İçin Finansman Onayı Aldı

Şirketin açıklamasına göre, Almanya'nın en büyük ikinci çelik üreticisi Salzgitter’in, büyük ölçekli emisyon azaltma programı SALCOS kapsamında ilk doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisinin inşası için Federal Çevre Bakanı Svenja Schulze'den fon onayını aldığı bildiriliyor. DRI tesisi inşası için sözleşmenin yakında imzalanacağı ve hidrojen üretiminin 2022'nin ilk yarısında başlamasının planlandığı belirtiliyor. SALCOS (Salzgitter Düşük CO2 Çelik Üretimi) programı kapsamında, Salzgitter’in, Tenova ile işbirliği içinde yüksek fırınlarını DRI tesisi ile değiştirmeyi ve BOF'lar yerine EAO'lar kurarak karbon ayak izini % 95 oranında azaltmayı planladığı rapor ediliyor. Şirketin kısa süre önce düşük CO2 emisyon teknolojisini kullanarak ilk slab üretimini yaptığı ve bunun da yeşil çelik şerit ürünlerine dönüştürüleceği kaydediliyor. ( Metal Expert, 07 Aralık 2020 )

Gerdau Silat’ı Devraldı

Brezilyalı entegre çelik üreticisi Gerdau, tekelcilik karşıtı regülatör Cade’nin Eylül ayındaki onayının ardından Ceará eyaleti merkezli çelik üreticisi Siderurgica Latino-americana’nın (Silat) devralımını tamamladı. Gerdau, devralımı 30 Kasım’da tamamladığını belirtti ve Silat’ın hisselerinin %96,35’ini satın aldı. Gerdau, 2019 yılının Kasım ayında, Silat’ın hisselerini 110,8 milyon $’a alacağını açıklamıştı. Silat, Brezilya’nın Ceará eyaletinde bulunuyor ve yılda 600.000 mt kapasiteli bir inşaat demiri ile filmaşin tesisi işletiyor. Şirket önceden İspanyol grup Hierros Añón’a aitti. Gerdau, Silat’ın 20 km yakınında ve yılda 160.000 mt kapasiteli bir çelik tesisine sahip. ( SteelOrbis, 08 Aralık 2020 )

Almanya Yeşil Çelik Üretimi İçin Finansman Sağlayacak

Almanya Federal Çevre Bakanlığı, karbonsuz üretim programı kapsamında iklim dostu çelik üretimi için Almanya merkezli Salzgitter Group’a 5 milyon € finansman sağlamaya karar verdiğini açıkladı. Bu miktar, Salzgitter’in hidrojen ve doğal gazla işletilecek ilk doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tesisinin inşası için kullanılacak. Karbonsuz üretim programının amacı, yenilikçi teknolojiler aracılığıyla çelik, çimento, kireç ve kimyasallar gibi enerji yoğunluğu olan sektörlerde sera gazı salımını azaltmak. Federal Çevre Bakanı Svenja Schulze, “İklim dostu bir Almanya için, fosil yakıt ve hammadde olmadan idare eden bir sektöre ihtiyacımız var. Yeni karbonsuz üretim programımızla, üretim süreçlerinin yeniden yönlendirilmesini teşvik ediyoruz. İklimi korumak, ekonomi için bir itici güç haline gelirken, Almanya’yı sürdürülebilir bir endüstriyel bölge haline getiriyor. Salzgitter’deki proje, bu yönde atılan önemli bir ilk adım,” dedi. Koklaşabilir taş kömürü yerine hidrojen kullanacak olan DRI tesisindeki üretimin 2022 yılının ilk yarısında başlaması planlanıyor. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, tesis karbon salımını %95 oranında azaltacak. Salzgitter’e göre, doğrudan indirgenmiş demir, yüksek fırında kömür kullanımı azaltmak amacıyla ve Peine tesisinin elektrik ark ocağında kullanılacak. Bakanlık, önümüzdeki yıllarda Enerji ve İklim Fonu aracılığıyla yaklaşık 2 milyar € finansman sağlamayı planlıyor. ( SteelOrbis, 09 Aralık 2020 )

Baowu’nun Üretimi Beş Yılda 200 Milyon ton/yıl Seviyesine Ulaşacak

Çin'in en büyük halka açık şirketi Baowu Steel Group’un (Baowu) önümüzdeki beş yıl içinde (2021-2025) 200 milyon ton/yıl seviyesine ulaşabileceği ifade ediliyor. Şirketin, kapasiteyi artıracağı ve üretim karışımını genişleteceği belirtiliyor. Çin Metalurji Bilgi ve Standardizasyon Enstitüsü'nün raporuna göre, şimdiden 100 milyon ton ham çelik üretimine ulaşan Baowu’nun, çelik üretim kapasitesini önümüzdeki beş yıl içinde 200 milyon ton/yıla çıkaracağı vurgulanıyor. Şirketin, aynı zamanda Maanshan Iron and Steel'in üretimini ikiye katlayarak 40 milyon ton/yıla çıkarmayı planladığını açıkladığı belirtiliyor. Ayrıca çelik üreticisinin, Temmuz 2021'de Zhanjiang Steel'de yüksek fırın No. 3'ü faaliyete geçirmeyi hedeflediği, buna ek olarak 2025 yılına kadar Baowu’nun, tesiste iki tane daha yüksek fırın ve üç BOF inşa edeceği ve böylece toplam çelik üretim kapasitesini mevcut 8,9 milyon ton/yıldan 21 milyon ton/yıla çıkaracağı kaydediliyor. Yeni ekipmanı devreye almak için şirketin yan kuruluşlarındaki eski üniteleri kapatması veya diğer Çinli üreticilerden çelik üretim lisansları satın alması gerekeceği ifade ediliyor. ( Metal Expert, 09 Aralık 2020 )

U.S. Steel, Big River Steel’in Kalan Hisselerini Satın Alacak

U.S. Steel, ABD merkezli çelik üreticisi Big River Steel LLC’nin kalan hisselerini yaklaşık 774 milyon $ karşılığında nakit olarak satın alacağını açıkladı. 2021 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması beklenen bu alımın kazançları artıracağı tahmin ediliyor. U.S. Steel’in CEO’su David B. Buritt, “Best of Both stratejimizin ortağı Big River Steel’i satın alıyoruz. Big River Steel ile müşterilere, U.S. Steel’in bilim insanları ve uygulama mühendislerinden bekledikleri son teknolojiyle, çevresel açıdan sürdürülebilir bir şekilde ve verimli bir elektrik ark ocağında üretilen yüksek performanslı, yenilikçi çelik ürünler sunabiliriz,” dedi. Bu stratejik alım, şirketin 2022 yılına kadar 1 milyar $’lık sermaye ve operasyonel nakit iyileştirmeleri elde etme hedefini destekleyecek, sabit maliyetleri azaltacak ve fazla demir cevherinden kademeli değer elde edecek. Şirket, 2019 yılında Big River Steel’in %49,9 hissesini satın aldı. Big River Steel’in bu yıl Kasım ayında tamamlanan genişleme çalışmalarıyla birlikte, tesisin sıcak haddelenmiş çelik üretim kapasitesi ikiye katlanarak yıllık 3,3 milyon tona çıktı. ( SteelOrbis, 09 Aralık 2020 )

IREPAS: Küresel Uzun Çelik Piyasası Görünümü Temkinli Bir Şekilde İyimser

Küresel uzun çelik piyasası, aşıya ilişkin gelen haberlerin ardından kademeli olarak toparlanmaya devam etti. Küresel uzun çelik üreticileri ve ihracatçıları birliği IREPAS’a göre, durum sadece tedarik zinciri açısından değil, fiyatlar açısından da olumlu yönde değişti. Nispeten düşük çelik ürün arzı ve hammadde fiyatlarında süregelen artış, nihai mamul fiyatlarını daha da destekleyecek. Elverişli piyasa koşullarının Çin’in ihracatı 20 milyon mt seviyesinin altında kalana kadar devam etmesi bekleniyor. Çin, bir trend belirleyici olarak büyük bir rol oynamaya devam etse de, ABD ve AB’de artan talep, devam eden yükseliş eğilimini destekledi. Pandeminin gelecek yılın ortasında sona ermesi durumunda, eğilim 2008'in ilk yarısında olduğu gibi değişebilir. Kuzey Amerika’daki durum eşzamanlı olarak iyileşiyor. ABD’nin çelik ithalatının Ağustos ayından bu yana düşmesi, özellikle hızlı sevkiyatla birlikte bölgedeki malzeme arzının düşmesine yol açtı. Sonuç olarak, müşterilerin yüksek fiyatları kabul etmekten başka seçeneği yok. ABD’deki yeni yönetim, daha fazla sürdürülebilirlik konusunda kesinlik sağladı. Ancak, potansiyel riskler ve teşvik önlemlerine ilişkin endişeler ABD doları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Fiyatların yüksek seviyelerde seyretmesi ve hatta daha da yükselmesiyle, önümüzdeki çeyrek için görünüm oldukça iyimser. ( SteelOrbis, 10 Aralık 2020 )

Cliffs, ArcelorMittal USA Satın Alımını Tamamladı

Cleveland-Cliffs Inc.’nin (Cliffs), ArcelorMittal USA'nın devralımını tamamlayarak Kuzey Amerika'nın en büyük yassı çelik üreticisi haline geldiği haber veriliyor. Altı çelik üretim tesisi (19 milyon st/yıldan fazla), sekiz bitirme tesisi (yaklaşık 6 milyon st/yıl HDG ve diğer bitirme işlemleri), iki demir cevheri madenciliği ve peletleme operasyonu (yaklaşık 8 milyon ton/yıl) ve üç kömür ve kok üretim operasyonunun satın alınmasının, ABD'deki ArcelorMittal'in şirketin mevcut ayak izi ile entegrasyondan gelecek önemli optimizasyon potansiyeli getirmesi bekleniyor. Toplam anlaşma değerinin 3,329 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. ( Metal Expert, 10 Aralık 2020 )

Eurofer: AB Sınırda Karbon Düzenlemesi Dünya Çapında Mesaj Veriyor

Eurofer Ticaret ve Dış İlişkiler Direktörü Karl Techelet’in, önerilen AB sınırda karbon düzenlemesinin yalnızca CO2 emisyonlarının azaltılmasıyla ilgili olmadığı, aynı zamanda diğer ülkelerin çelik endüstrilerine bu tür eylemlerin önemi hakkında bir mesaj verdiğini söylediği ifade ediliyor. Perşembe günü Kallanish Europe Steel Markets 2020 sanal konferansında Techelet’in “Bu girişim, AB'nin yüksek siyasi düzeyinden geliyor. Sınır düzenlemesinin, AB gibi büyük bir çelik pazarı tarafından kabul edilmesi halinde büyük bir etkisi olacaktır ve ticari ortaklarımıza CO2'nin azaltılması için aynı çabaları göstermeleri için açık bir mesaj verecektir" dediği belirtiliyor. Bu planın işe yaraması halinde, emisyonların azaltılması ve yatırımların yoğunlaştırılması üzerinde küresel bir etki olacağını belirten Techelet’in, "Bu bir damping önlemi değil, aynı zamanda sadece Avrupa'nın dönüşümü için değil, özellikle de çelikte dünya dönüşümü için yardımcı olacak tamamen farklı bir sistem," dediği ifade ediliyor. AB’nin, planlanan Yeşil Mutabakat’ın bir parçası olarak sınırda karbon düzenlemesi mekanizması getirme niyetini açıkladığı ve söz konusu vergiye ilişkin nihai kararın 2021 ortalarında alınmasının beklendiği aktarılıyor. ( Kallanish, 11 Aralık 2020 )

Sanjeev Gupta: Çelik Sektörünün Karbonsuz Bir Gelecek İçin Teşviklere İhtiyacı Var

GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu İngiltere merkezli Liberty Steel Group’un İcra Kurulu Başkanı Sanjeev Gupta, İklim Değişikliği Komitesi’nin Altıncı Karbon Bütçesi hakkında yorum yaptı. “Çelik sektörünü ele almazsak karbon hedeflerimizi gerçekleştiremeyiz. İklim Değişikliği Komitesi, İngiltere çelik üretiminin 2035 yılına kadar sıfıra yakın karbon salımı hedefine ulaşması için hükümeti göreve çağırmakta haklı,” dedi. Liberty Steel’in Greensteel stratejisi, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji ve hidrojen gibi çığır açan teknolojilerin daha fazla kullanarak şirketi 2030 yılına kadar karbonsuz üretim yapan bir çelik üreticisi haline getirmeyi hedefliyor. Sanjeev Gupta, İngiltere bir bütün olarak komitenin amacına ulaşmak istiyorsa, çelik ve enerji yoğunluğu olan sektörler için karbonsuz üretime hızlı geçmek amacıyla koordineli bir politika çerçevesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Gupta, karbonsuz çelik üretimi için hızlı hareket eden şirketlerin, küresel bir karbon fiyatı oluşturulana kadar sektörün rekabet gücünü korumak için uygun bir karbon salımı politikası ile teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. İcra Kurulu Başkanı ayrıca, hükümetin büyük inşaat projelerinin tedarikinde greensteel'e verdiği desteğin, sanayi bölgelerindeki yeni teknolojilere öncülük ederek ekonomilerini yeniden canlandırmaya yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi. ( SteelOrbis, 11 Aralık 2020 )

Nippon Steel, ArcelorMittal USA’in Satın Alınmasının Ardından Ortaklıklardaki Hisselerini Devretti

Japonya merkezli Nippon Steel Corporation, ArcelorMittal USA LLC ve bağlı kuruluşlarının ABD merkezli Cleveland-Cliffs tarafından satın alınmasının ardından, şirketin küresel çelik devi ArcelorMittal ile ortak girişimleri sürekli soğuk haddeleme tesisi I/N Tek ve galvanizleme hattı I/N Kote’deki ortaklık paylarını ArcelorMittal’e devrettiğini açıkladı. I/N Tek ve I/N Kote, ABD’deki Japon otomotiv müşterileri için yüksek kaliteli otomotiv çelik saclarında kullanılmak üzere ürünler üretiyor. Paylarını devretmesinin ardından şirket, kaynaklarını ArcelorMittal ile Nippon Steel’in ortak girişimi AM/NS Calvert üzerinde yoğunlaştırmayı ve Kuzey Amerika’daki son teknoloji çelik ürünler de dahil olmak üzere tüm ürün yelpazesinin tedarik kapasitesini daha da güçlendirmeyi planlıyor. (SteelOrbis, 11 Aralık 2020 )


  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ