Çelik Sektöründe 2020 - 51. Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2020 -  51. Haftanın Öne Çıkanları

İtalya Hükümeti 2022 Yılına Kadar Ilva'da % 60 Hisseye Sahip Olacak

ArcelorMittal ve Roma’nın, uzun süren tartışmalardan sonra Avrupa'nın en büyük çelik üretim tesisinin geleceği üzerinde nihayet anlaştığı rapor ediliyor. Ulusal İç Yatırım ve Ekonomik Kalkınma Ajansı, ArcelorMittal ve Invitalia’nın, hükümetin eski Ilva’yı kiralamak ve devralmak için oluşturulan AM InvestCo'nun çoğunluk hissedarı olacağı ve bu konuda bağlayıcı bir anlaşma imzaladığı bildiriliyor. Tarafların ayrıca tesisin endüstriyel planı üzerinde anlaştıkları belirtiliyor. Yatırım sözleşmesinin, AM InvestCo'nun yeniden sermayelendirilmesiyle sonuçlanacağı ve Invitalia'nın Mayıs 2022'ye kadar şirkette % 60 hisseye sahip olmak için iki dilimde yatırım yapacağı bir kamu-özel ortaklığı oluşturacağı vurgulanıyor. Açıklamaya göre 400 milyon €'luk dilimin, 31 Ocak 2020 tarihine kadar verileceği ve "Invitalia'ya AM InvestCo üzerinde ortak kontrol sağlayacağı" ifade ediliyor. Hükümet hisselerini % 60'a çıkaracak olan 680 milyon €'luk ikinci dilimin, AM InvestCo'nun Ilva'nın Mayıs 2022'ye kadar satın alımını tamamlamasından sonra beklendiği aktarılıyor. ArcelorMittal’in ayrıca şirketin kalan % 40 hissesini ve ortak kontrolünü elinde tutmak için 70 milyon €'ya kadar yatırım yapacağı kaydediliyor. Tarafların, diğer yatırımların yanı sıra 2,5 milyon ton DRI bazlı EAO inşa edilmesini içeren endüstriyel plan üzerinde de anlaştıkları; üretim hedefinin 2025'te 8 milyon tona ulaşmak olduğu, ancak 2021 için üretim planı açıklanmadığı bildiriliyor. ( Metal Expert/Kallanish, 14 Aralık 2020 )

AB, 2030'a Kadar % 55 CO2 Azaltımını Onayladı

Brüksel'de 27 üye devletin katıldığı zirvede, AB devlet ve hükümet başkanlarının, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından önerilen CO2 emisyonunun 2030 yılına kadar en az % 55 azaltılması hedefini onayladıkları aktarılıyor. Von der Leyen’in, "Bugünkü anlaşma bizi 2050'de iklim nötrlüğe doğru net bir yola çıkarıyor. Yatırımcılara, işletmelere, kamu otoritelerine ve vatandaşlara kesinlik veriyor" dediği rapor ediliyor. Onaylanan 1,1 trilyon €’luk bütçe ve 750 milyar €'luk COVID-19 kurtarma fonunun, karbon nötrlüğüne geçişi kolaylaştıracak programları içereceği kaydediliyor. Ancak yeni hedefin, aralarından çelik sektörü de olmak üzere en çok hava kirleten sektörler üzerinde önemli bir baskı oluşturacağı belirtiliyor. Avrupa çelik endüstrisi temsilcilerinin, yeni karbon içermeyen teknolojiler geliştirmede kendilerine yardımcı olacak uygun araçların zamanında sağlanmaması halinde emisyonların bu kadar hızlı bir şekilde azaltılmasının maliyetlerini artıracağını ve karbon kaçağına yol açacağını söyleyen endişe verici sinyaller gönderdikleri ifade ediliyor. Alman Çelik Federasyonu WV Stahl Başkanı Hans Juergen Kerkhoff’un "Özellikle kapsamlı yatırım ve düşük karbonlu üretim süreçlerinin finansman amacı ile, için daha yüksek işletme maliyetleri için acilen bir Avrupa çerçevesinin oluşturulması gerekiyor. Ne yazık ki, Brüksel'de hedeflere ulaşılabilecek yollar yerine, hala çok fazla şey konuşuluyor. Sektörü karbon kaçağından korumak için, ücretsiz sertifikaların yeterli tahsisi ve elektrik fiyatlarında indirim yapılması çağrısında bulunuyor" dediği aktarılıyor. Eurofer Genel Direktörü Axel Eggert’in daha önce "Komisyon, % 55 emisyon azaltma hedefine ulaşmanın AB endüstrisi için önemli bir yatırım sorunu olacağını kabul ediyor. AB kurumları artık bu zorluğun üstesinden gelmek için somut yanıtlar ve çözümler sağlamalıdır" dediği bildiriliyor. ( Metal Expert, 14 Aralık 2020 )

Liberty Steel ve Aartee Group Parlak Çelik Çubuk Üretmek İçin Birleşecek

GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu İngiltere merkezli Liberty Steel Group, yüksek kaliteli ürün tedarik etmek için çubuk birimini birleştirmek üzere Singapur merkezli Aartee Group ile bir anlaşma yaptığını açıkladı. Anlaşmaya göre, Aartee Group, Liberty’nin çubuk birimini satın alacak ve yeni şirketin adı Aartee Bright Bar olacak. Şirket, Güney Yorkshire ile Batı Midlands’de faaliyet gösterecek ve otomotiv, imalat, hidrolik ve inşaat sektörlerindeki hassas parçaların yapımında kullanılan parlak çelik çubuk üretecek. Alımın büyük ölçüde maliyet tasarrufu sağlaması bekleniyor. Aartee Group’un CEO’su Gianpiero Repole, “Liberty’nin çubuk birimini Aartee ailesine katmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu birleşme, şirketimize uzmanlık katacak ve daha geniş bir ürün yelpazesi sunmamızı sağlayacak,” dedi. (SteelOrbis, 15 Aralık 2020 )

Liberty Steel Güney Yorkshire Greensteel Tesisinde Üretimi İkiye Katlayacak

GFG Alliance’ın bağlı kuruluşu İngiltere merkezli Liberty Steel Group, ulaşım, savunma ve inşaat sektörlerine tedarik sağlamak için Rotherham’daki güney Yorkshire Greensteel tesisine 60 milyon £ değerinde yeni yatırım yapacağını açıkladı. Yatırımlar, Rotherham’daki elektrik ark ocağı ve küçük blum döküm ünitesindeki üretim sıkıntılarını ortadan kaldıracak ve mevcut çelik üretimini ikiye katlayarak 1 milyon mt'a çıkaracak. Şirketin yatırım programı, İngiltere’deki inşaat ve altyapı projeleri için düşük karbonlu inşaat demiri “GreBar” üretimini de artıracak. GFG Alliance İcra Kurulu Başkanı Sanjeev Gupta, “Liberty’nin güney Yorkshire’daki yatırım programı, İngiltere çelik sektörünün yeniden inşa edilmek için ihtiyaç duyduğu düşük karbon altyapısını sağlayabileceğinin kanıtı. İngiltere hükümetinin büyük inşaat projeleri için verdiği destekle, yeniden canlanan bir çelik sektörü, yeni nesil endüstriyel beceriler ve istihdam sağlayabilir,” dedi. Öte yandan, SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere, Liberty Steel ve Aartee Group, parlak çelik çubuk üretmek için birleşecek. ( SteelOrbis, 17 Aralık 2020 )

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı Çelik Sektörü İçin Daha Katı Kapasite Değiştirme Taslağı Yayımladı

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (MIIT) tarafından çelik sektöründe kapasite değişimi uygulanmasına dair önlemlere yönelik yayımlanan taslak planına göre; Pekin, Tientsin, Hebei eyaleti, Yangtze Nehri Deltası, İnci Nehir Deltası, Fen-wei ovası gibi önemli bölgeler ve Hebei, Henan, Şansi gibi önemli şehirlerde üreticiler, önceden olduğu gibi eski çelik kapasitelerine dönemeyecek ve daha katı kurallar uygulanacak. Söz konusu bölgelerdeki üreticiler, önceden 1,25/1 olan orana kıyasla yalnızca 1,5/1 oranında kapasite ekleyebilecek. Bu da, eğer bir şirket 1 milyon mt kapasiteli yeni bir yüksek fırın inşa etmek istiyorsa, mevcut kapasitesinden 1,5 milyon mt çıkartması gerektiği anlamına geliyor. Devralım gibi durumlarda ise, söz konusu bölgelerde değişim oranı yine 1,25 olacak. Şirketlerin, yüksek fırından elektrik ark ocağına geçmek gibi daha çevre dostu üretime geçmesi durumunda ise, kapasite değişim kuralı önceden olduğu gibi 1/1 oranında kalacak. Bununla birlikte, eyaletler, şehirler ve ilçeler dahil olmak üzere kontrol hedeflerini yerine getiremeyen bölgeler, kapasite değişim kuralları amacıyla diğer bölgelerden kapasite alamayacak. ( SteelOrbis, 18 Aralık 2020 )

Rio Tinto Baowu Steel ile Düşük Karbonlu Çelik Üretim Projelerine Yatırım Yapacak

Avustralya merkezli madenci Rio Tinto, Çin merkezli Baowu Steel Group’un ortaklığıyla önümüzdeki iki yıl boyunca düşük karbonlu çelik üretim projeleri ve araştırmalarına 10 milyon $ yatırım yapacağını açıkladı. Yatırım, çelik değer zincirinde karbon salımını azaltmak ve çevresel performansı iyileştirmek için yeni yöntemler geliştirmeyi ve uygulamayı hedefliyor. Rio Tinto’nun yatırımı, cevher zenginleştirme süreçlerinin düşük karbonlu olarak geliştirilmesine öncelik verecek olan Düşük Karbonlu Hammadde Hazırlama ArGe Merkezi’ni finanse edecek. Yatırım aynı zamanda, çelik sektörünün düşük karbonlu üretime geçişini desteklemek amacıyla metalürjik teknolojileri ilerletmek için kurulan açık platform China Baowu Düşük Karbonlu Metalurji İnovasyon Merkezi’ndeki karbon kullanımı ve dönüşümü çalışmalarını da destekleyecek. Rio Tinto’nun Genel Müdürü J-S Jacques, “China Baowu ile yaptığımız bu yatırım, iklim ortaklığımızın önemli bir adımı. Mevcut çelik üretim süreçlerindeki karbon salımını önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahip araştırma ve geliştirme projelerinin yanı sıra düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi desteklemek amacıyla çelik üretiminin geleceği için teknolojiler geliştirmeyi başardık,” dedi. ( SteelOrbis, 18 Aralık 2020 )


  ( Kaynak: TÇÜD Günlük Bülten )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Kremikovtzi Demir ve Çelik Fabrikaları – Bulgaristan Erdemir’in İlk Yurtdışı Şirket Satınalma Girişimi